[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hartoverslag en sporten

Gepost door Vincent 
Vincent
Hartoverslag en sporten
09 November 2004 11:16
Hallo iedereen,

Ik heb al een tijd lang last van hartoverslag. In het begin alleen in rust, maar nu met name als ik aan het sporten ben. Mijn hart is al 2 keer grondig door een cardioloog onderzocht en hij heeft niets kunnen vinden. Ik ben een tijdje gestopt met sporten en in deze rustperiode had ik minder last van hartoverslagen. Ik vraag me af of mijn problemen toch met hyperventilatie te maken hebben? Heeft iemand hier ervaring mee? Ik voetbal en dat is een interval sport. Dus dit betekent dat je beweegt en daarna weer op adem moet komen.

Mijn vraag is dus eigenlijk of er mensen zijn die door de hyperventilatie last hebben van hartoverslagen tijdens het sporten? Ik wil het graag weten, want ik word er gek van![:]confused smiley?[/:]
Annette
Re: Hartoverslag en sporten
09 November 2004 18:57
Hallo Vincent,

Ik heb dat ook tijdens het sporten, heb aan hardlopen gedaan en ben van schrik weer gestopt .
Had een paar kilometer getraind, ik was buiten adem en mijn hart ging eens even lekker overslaan, toen had ik het helemaal gehad.

Op het moment loop ik niet meer , alleen gewoon wandelen.
Ik denk dat dit gewoon verkeerd ademhalen is.

Heb het zelfs als ik tegen wind in loop.[:]Tja[/:]

Annette
Vincent
Re: Hartoverslag en sporten
10 November 2004 15:36
Hoi Annette,

Bedankt voor je reactie. Ik ben inmiddels weer 2 weken bezig met sporten en ik merk dat ik nu ook in rust vaker last heb van hartoverslagen. Als ik een tijd lang niet aan sport doe, dan nemen deze klachten weer af. Ik vind het erg vreemd.

Ik denk dat het aan chronische hyperventilatie ligt, maar bewezen is het nog niet[:](N)[/:].

Vincent
Bart
Re: Hartoverslag en sporten
11 November 2004 20:23
Ik heb altijd aan sport gedaan, maar ik heb verschrikkelijk veel last van hartritmestoornissen cq overslaan van het hart.
Ik durf niet meer te sporten, want het kost je zelfvertrouwen.

Mijn hart is gecontroleerd, en de arts zei je doet het zelf; het is stress.

Ik ben nu 4 jaar aan het tobben en ik denk dat het chronische hyperventilatie is.

Ben ook moe, duf in het hoofd, oorsuizen en heb hartritmestoornissen.
Kennen jullie dat?
Jantien
Re: Hartoverslag en sporten
23 November 2004 23:39
Hallo Vincent, Annette en Bart,

Ik wil graag even reageren.
Ik heb ook altijd heel veel gesport, topsport, en ik was altijd topfit. Ongeveer 4 jaar geleden kreeg ik rare klachten als overslaan van mijn hart, iets verhoogde bloeddruk (volgens de huisarts nog steeds perfect), vermoeidheid en vooral veel spierpijn. Volgens de huisarts was er niets aan de hand. Sinds kort weet ik dat de klachten passen bij het chronisch HyperVentileren, maar ook dat ik een lekkende hartklep heb. Ik wil jullie waarschuwen: Laat je grondig onderzoeken bij een cardioloog. Laat vooral een echo maken. Mijn hartfilmpjes en holteronderzoeken waren keer op keer goed. Pas tijdens de echo kortgeleden zagen ze dat ik een lekkende hartklep heb. Dit verklaart bij mij althans het overslaan. Daarnaast ben ik ook erg moe en heb ik oorsuisen en een onwerkelijk gevoel. Ik mag sporten, maar moet dit heel rustig opbouwen en ik moet heel goed naar mijn lichaam luisteren.
anoniem
Re: Hartoverslag en sporten
24 November 2004 10:06
[:]sad smiley[/:],nou dat is dus wel een erg verontrustend verhaal,ik ben nu ook weer flink angstig van dat verhaal over een lekkende hartklep.[:]sad smiley(([/:]

Niels v Z
Re: Hartoverslag en sporten
24 November 2004 12:57
Hoi Jantien

Ik begrijp, dat je graag je verhaal kwijt wil, maar ik vind je berichtje heel vervelend klinken. Niet iedereen met hyperventilatie symptomen en hartoverslagen hebben een lekkende hartklep. Ik begrijp, dat je dat niet bedoelt, maar het komt wel zo over. Mensen die lijden een hyperventilatie zijn al heel erg onzeker en zulke berichten helpen daar niet echt mee. Kijk maar naar de reactie van anoniem. Als een hyperventilatie'er een echo of een hartfilmpje laat maken, dan zijn nog de meeste hyperventilatie'ers niet overtuigd van hun gezondheid. Ik wil ook niet zeggen, dat je dit soort berichten niet kan plaatsen, maar kijk wel uit met wat je plaatst.

Het bericht is niet boos bedoeld, mocht je dat evt denken.

Groeten Niels v Z
Niels v Z
Re: Hartoverslag en sporten
24 November 2004 13:00
Hoi Anoniem

Er bestaan ook andere aandoeningen met symptomen die heel erg veel lijken op hyperventilatie (zoals bijvoorbeeld de mitralisklep prolaps, een lichte hartaandoening). 999 van de 1000 mensen die hyperventilatie symptomen hebben, hebben ook daadwerkelijk alleen maar last van hyperventilatie.

Ga niet gelijk denken, dat je toch iets aan je hard hebt, want de kans is heel klein. Ben je toch niet gerust, dan moet je toch gewoon een echo laten maken.

Succes en beterschap,

Niels v Z
sjoeke
Re: Hartoverslag en sporten
24 November 2004 20:08
Vincent, laat je niet gek praten.
Je wilt niet weten hoeveel verschillende klachten mensen door hyperventilatie of stress kunnen hebben.
Het wil niet zeggen dat je direct het ergste moet denken., daardoor krijg je alleen maar meer stress.
Stress en hyperventilatie is een heel vervelende vreselijke ziekte,( zo wil ik het wel noemen,)
Je gaat er geestelijk aan kapot.
veel liefs en sterkte.....en je weet het he laat je niet gek maken.
groetjes Sjoeke
Meissiej
Re: Hartoverslag en sporten
24 November 2004 22:53
Ooh fijn!!! Dit vind ik dus GEEN leuk berichtje.. Ik kreeg eindelijk het gevoel dat ik er weer een beetje boven op kwam[:]sad smiley(([/:] maar nu val ik weer helemaal trug , en kan ik weer helemaal op nieuw beginnen..[:]NO[/:]
Vincent
Re: Hartoverslag en sporten
26 November 2004 12:37
Allemaal erg bedankt voor jullie reacties. Om terug te komen op het verhaal over de lekkende hartklep. Het hart heeft meerdere kleppen en het is erg afhankelijk van welke klep lekt of het ook kwaad kan. Volgens de cardioloog is mijn afwijking niet ernstig en kan het ook niet leiden tot de klachten, die ik beschreven heb.

Om iedereen gerust te stellen. Ik ben begonnen met de therapie en het werkt voor mij best goed. Ik ben nu 2 maanden bezig en het gaat beter. Inmiddels sport ik ook weer en weet nu bijna zeker dat mijn verkeerde ademhaling de oorzaken/'>oorzaak van mijn problemen is. Als ik tijdens het sporten verkeerd ademhaal, krijg ik daar later last van. Dat komt waarschijnlijk ook omdat ik na het sporten nog een tijdje doorga met een te snelle ademhaling.

Het verband tussen verkeerd ademhalen en hartoverslagen is wat mij betreft dus zeker aanwezig. Ik denk dat het voor de meesten van jullie ook zo is, dus maak je niet te veel zorgen. Dat doe ik nu ook niet meer en dat is al een groot deel van de oplossing. Daarnaast moet mijn ademhaling weer op regel komen, maar dat gaat me zeker lukken.

Succes allemaal! [:]grinning smiley[/:][:]grinning smiley[/:]
Friese meid
Re: Hartoverslag en sporten
26 November 2004 14:01
Ik doe aan spinnig en body pump
de laatste tijd doe ik het veel minder.
Nou heb ik sinds kort thuis ook een spinner(fiets)
maar als ik ga fietsen wil steeds harder en harder fietsen
en ben verkeerd aan het ademen.
Soms word ik duizelig en steken op m`n borst.
Is dat ook hyperventilatie?
Want ik vind het behoorlijk eng.
Jeroen
Re: Hartoverslag en sporten
27 November 2004 02:08
Ik heb gemerkt dat dit een groot deel psychiatisch zit.
Je gaat gemerkt of ongemerkt bij het sporten steeds op je hart letten met de gevolgen van dien. NU ga ik helemaal op in de sport die ik op dat moment doe en mijn hart slaat geen 1 keer meer over onder het sporten.
Onderhand weet ik dat tussen je oren heel veel invloed heeft over je klachten enzo.
Als ik er niet aan denk voel ik mij een stuk beter en met resultaat stuk minder klachten.

Friese meid. Ja kan heel goed en ik herken het ook heel goed, maar ik kan geen diagnose stellen. Daarvoor moet je naar de dokter.

Tip: Veel rek en strek oefeningen waarbij je de grote spieren van je bovenlichaam oprekt zorgt voor een makkelijkere ademhaling en minder klachten!

Meer weten over het HyperVen programma?