[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

hyperventilatie en ptss

Gepost door liezl 
liezl
hyperventilatie en ptss
01 June 2005 18:27
Hoi allemaal,
ik ben liezl ( is niet mijn echte naam, maar ik blijf liever anoniem)
ik ben op dit forum terecht gekomen omdat ik van mn therapeute op zoek moest gaan naar informatie over hyperventilatie.
Ik heb ptss (voor wie niet weet wat dat is: post traumatisch stress stoornis), en heb daarom (oa) angstaanvallen, en de laatste weken ga ik daarbij vaak HyperVentileren. dat is niet zo handig (op zn zachts gezegd) en daarom moet ik gaan zoeken naar tips waarmee ik het kan voorkomen.
ik ben al lid van een ptss forum, dus ik weet niet of ik heel vaak hier zal komen
maar ik hoop dat ik hier tips kan vinden.
Groetjes
Liezl
thijs
Re: hyperventilatie en ptss
02 June 2005 08:58
hoi liezl ik dacht meteen toen ik jou stukje las ptss was dat nou weer, het een heeft met het ander te maken zo n term lijkt mij gelul op zolder ,ik denk dat je veel info kan vinden hier en zal zeggen ,he dat heb ik ook en dat ook misschien is het wel chronische hyperventilatie en kan je alles op een rijtje zetten ik hoop het voor je .

veel suc6 thijs
liezl
Re: hyperventilatie en ptss
04 June 2005 14:00
Hoi Thijs,
misschien had ik het even meer uit moeten leggen
maar ptss is in ieder geval géén gelul op zolder!!
het staat voor post traumatische stress stoornis
en zorgt in mijn geval oa voor paniekaanvallen, helemaal nu ik bezig ben met verwerken (in therapie)
dus vandaar de hyperventilatie
ik hoop dat je het nu een heel klein beetje snapt
liezl
janne
Re: hyperventilatie en ptss
04 June 2005 21:38
hoi Liezl, (en thijs)

nee, zeker geen gelul op zolder ,
voor zover ik weet is een ptss een zeer algemeen bekend en vervelend iets. In eerste instantie word vaak gedacht aan oorlogsveteranen maar ook slachtoffers van verkrachting/mishandeling en bijvoorbeeld rampen zoals de bijlmer en enschede kunnen gaan lijden aan een ptss.

Wat ik ervan begrepen heb is dat de lijder een zo ingrijpende ervaring heeft beleefd dat hij/zij deze ervaring herhaaldelijk opnieuw beleefd (klopt dit Liezl?)
Deze herbeleving leidt uiteraard tot verhoogde spanningsniveau's en angsten en uiteindelijk vaak/meestal tot hyperventilatie.

De oorzaken/'>oorzaak is dus duidelijk aan te wijzen (akelig duidelijk zelf). Probleem is dat de gevolgen van hyperventilatie ook weer invloed hebben op het mentale functioneren. Herhaaldelijk HyperVentileren maakt angstig en onzeker en gespannen. Zo kom je al snel in een vicieuze cirkel naar beneden terecht.

Als jij nu in de kerk en thuis al last heb van hyperventilatie denk ik dat het verstandig is om niet alleen psychische hulp te krijgen maar ook het lichamelijke stuk aan te pakken door de methode HyperVen maar ook d.m.v. ontspanningsoefeningen en beweging.

Ik heb zelf op 18-jarige leeftijd kort na elkaar een paar heel nare ervaringen gehad, enkele maanden later kreeg ik voor het eerst hyperventilatie.
Psychotherapie en (tijdelijk)medicijnen hebben me toen wel geholpen om van de aanvallen af te komen maar nu (23 jaar later) realiseer ik me dat ik vanaf dat moment lichamelijke klachten en depressieve klachten ben gaan ontwikkelen. De afgelopen jaren heb ik vrij veel stress gehad (door de opvoeding van een gehandicapt kind) en ben heel erg (lichamelijk) ziek gewordenen weet nu pas dat ik dus al jaren aan hyperventilatie gerelateerde klachten heb gehad.

De HyperVen methode heeft mij al een enorm eind vooruit geholpen (ik ben nog niet klaar met de therapie) Voor mij is dat ook genoeg omdat ik de psychische aspecten inmiddels wel heb uitgewerkt.
Ik adviseer je om het artikel op de site te downloaden , een linkje links onderaan, en uit te printen. Laat dit artikel ook aan je huisarts en therapeut lezen.
het is een onbekende therapie maar als het goed is zal je huisarts begrijpen hoe het werkt (de mijne in ieder geval wel)

lees hetzelf ook goed door, ik denk dat je dan ook beter kan begrijpen hoe het kan dat je thuis en in de kerk, plaatsen waar je je veilig hoort te voelen, begint te HyperVentileren.
Dit heeft dus te maken met veranderde instellingen in je lichaam, je ademt sneller en daardoor veranderen er bepaalde evenwichten in je bloed.

Heel veel succes Liezl[:](Y)[/:]

Janne

thijs
Re: hyperventilatie en ptss
04 June 2005 22:37
sorry Liezl ik heb onnozel gereageerd ik wilde je niet beledigen maar omdat zoveel mensen met chronische hyperventilatie paniek aanvallen hebben ik[ zelf ook] dacht ik dat je misschien chronische hyperventilatie heb met als bijverschijnsel paniek aanvallen en dat die maar vlug een naam word gegeven .
dat is dus niet het geval .
nogmaals sorry ik hoop dat het je goed gaat.

groeten thijs
Ellen
Re: hyperventilatie en ptss
05 June 2005 00:26
Dat vind ik weer lief van jou Thijs.
Janne
Re: hyperventilatie en ptss
05 June 2005 11:24
ik vind dat ook lief van je thijs,
vergisingen maken doet iedereen, maar ze toegeven kan/doet lang niet iedereen

Janne

liezl
Re: hyperventilatie en ptss
05 June 2005 15:55
hey thijs,
is ok hoor!![:]grinning smiley[/:] Had het beter ook even toe kunnen lichten
verder weet ik ff niet wat ik moet zeggen
ik ga maar eens goed met mijn therapeute praten
want qua hypoeren ga ik het niet helemala trekken
tot nu toe gaat het vandaag nog
maar zo eb ik de wteede kerkdiensr
en ik denk dat ik het niet ga trekken
[:]sad smiley[/:]
'thnx voor de reactie4s!
liezl

Meer weten over het HyperVen programma?