[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

gemiddelde

Gepost door Hennie 
Hennie
gemiddelde
18 March 2004 15:55
Mijn gemiddelde stijgt eigenlijk alleen maar door het langer inhouden van de adem. Het aantal seconden van de uitademing blijft vrijwel altijd gelijk (rond de 20 seconden).
Verder valt het me op dat de mannen hoger scoren dan de vrouwen, hoe kan dat?
Zit nu zelf zo tussen 105 en 115.
Hennie
katelijne
Re: gemiddelde
18 March 2004 16:58
Ik heb eigenlijk dezelfde opmerking. Het valt mij op bij het lezen van de berichten op het forum dat zo vele schrijvers een hoge "score" halen.

IK ben begonnen midden november en haal achter vier maanden therapie "slechts" een score tussen 100 en 120.
Zodoende rijst vaak de twijfel of deze score wel voldoende is om de therapie te laten slagen. Veel meer zal ik wellicht nooit halen gezien het nu reeds zeer zwaar is om gemiddeld 110 te halen.

HyperVen
Re: gemiddelde
18 March 2004 18:01
Hallo Hennie en Katelijne,

Dat de uitademing qua tijd vrijwel gelijk blijft, is logisch omdat de inhoud van longen min of meer vast ligt. Dus zal je altijd ongeveer dezelfde hoeveelheid lucht uitblazen na een trial. Het gaat dan ook om de tijd dat je de adem kunt inhouden. En die wordt steeds langer.

Mannen halen gemiddeld vaak een hogere score dan vrouwen. Dat komt omdat mannen over het algemeen een wat grotere longinhoud hebben. Maar dat zegt helemaal niets over hoe hun ademcentrum is ingesteld en de hoeveelheid HCO3 ionen (CO2 buffer) in het bloed. Richt je nooit op tijden die anderen halen! Voor iedereen geldt een andere norm. Factoren die bijvoorbeeld een rol spelen zijn:

longinhoud, conditie, voldoende nachtrust, recente aanval gehad, mate van hyperventilatie, sporten, roken, veel chocolademelk innemen, stress, spanningen, angsten, anticipatie op een hyperventilatie aanval, fobische situaties, druk vanuit de omgeving, gebruik van bepaalde medicijnen, astamtische klachten, allergieën, en zo zijn er nog veel meer factoren die invloed uitoefenen op de tijd dat iemand de adem kan inhouden...

Dus richt je alleen en uitsluitend op je eigen resulaten. Als de grafiek stijgt, gaat het goed en wordt de kooldioxide-tolerantie hoger. En dan worden de klachten minder. Dit werkt overigens nadat de therapie wordt gestopt nog door...

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?