[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

terug? vraag voor rob

Gepost door Jolanda 
Jolanda
terug? vraag voor rob
07 July 2005 10:07
Beste Rob,

Omdat hyperventilatie op een bepaald moment ontstaan is vraag ik me af of het na de HyperVen therapie ook weer opnieuw kan ontstaan, en zo ja, hoe je dat het beste kunt voorkomen...

Want ik hoop m'n leven resistent te zijn voor deze akelige kwaal...

Groetjes Jolanda

Janne
Re: terug? vraag voor rob
08 July 2005 14:41
hoi jolanda,

ik vraag me dat ook wel een beetje af maar ik denk dat het heel erg afhankelijk is van wat ooit de oorzaken/'>oorzaak is geweest dat je bent gaan hyperen.

Het verhaal is natuurlijk heel anders voor iemand die een posttraumatische stressstoornis heeft, of iemand die gewoon heel lang heel veel hooi heeft moeten beuren, of iemand die b.v door een bepaalde opvoeding en levensstijl geneigd is zichzelf alsmaar weg te cijferen (een heel bekende vrouwenkwaal, )of een combinatie van alledrie.

Er is iemand op het forum met burn-out, bij haar is het weer teruggekomen, ik identificeer me daar wel mee, ik heb ook burn-outachtige klachten. Daar heeft rob gezegd dat er als het ware nog een heleboel stress van binnen zit die nog verwerkt moet worden.
Dat klinkt logisch en dat zal ik mij dan ook ter harte nemen, niet teveel hooi op de vork en voldoende tijd voor mezelf in ruimen voor leuke en ontspannende dingen.

Verder denk ik dat ik mijn huisarts ga vragen of we b.v jaarlijks mijn buffer kunnen meten, na twee decennia heb ik er ook schoon tabak van.

Maar het lijkt me een heel persoonlijk verhaal, hoe dat er voor jou uitziet weet ik niet wat ik wel van rob zou willen weten is wat er met je score gebeurt als je bent opgehouden en of je bijvoorbeeld eens in de maand of twee maanden eens een sessie kunt doen om te kijken of je nog in het goede evenwicht zit zeg maar.

ja en verder, je schreef het laatst al, wees lief voor jezelf. ik denk dat dat het belangrijkste is.

enneh als ik je mailtje zo lees ben je blijkbaar behoorlijk overtuigd dat het 'over' is.

Proficiat [:]PROOST[/:]

Janne[:]grinning smiley[/:][:]grinning smiley[/:][:]grinning smiley[/:]

Hester
Re: terug? vraag voor rob
10 July 2005 17:07

Goede vraag Jolanda en ik ben ook erg benieuwd. Net als jullie hoop ik ook van harte dit hoofdstuk te kunnen afsluiten en wat je preventief kan doen in tijden van stress!

Maar..denken jullie ook niet dat, stel dat het terugkomt, alle alarmbellen afgaan bij de eerste signalen....Dat weten we nu toch heel goed te herkennen?!

En ik hoop ook, na al die jaren, dat ik beter met stress en spanningen om kan gaan en mezelf niet meer overvraag en vergeet in dit soort situaties en dus tijdig ingrijp...

groet, Hester
Janne
Re: terug? vraag voor rob
10 July 2005 20:08
ja, dat denk ik ook wel, van die alarmbellen.

Aan de andere kant vrees ik dat je buffer zo maar stiekem weer een beetje in kan zakken, ik weet niet of je dat merkt.
Vandaar mijn gedachte om zo nu en dan een sessietje te puffen om dat te checken.

Janne[:]smiling smiley[/:]
Frederique
Re: terug? vraag voor rob
14 July 2005 13:30
Janne, ik geloof dat je mij bedoelde? Ik moet zeggen dat ik heel veel heb gehad aan de tip van Els (ik geloof dat zij zo heet): die me zei dat je volgens de buteko methode met je mond dicht moet blijven ademen. Dit doe ik nu zoveel mogelijk, ook op de fiets enzo, want dan merk ik dat ik in bepaalde situaties vaak toch naar lucht ga happen. HyperVennen heb ik toch een tijd nu al niet gedaan, ik kan het na al die maanden gewoon niet meer opbrengen,maar hou het wel achter de hand.

Mijn klachten van vermoeiheid en duizeligheid zijn nu niet meer zo duidelijk aanwezig als toen ik mijn berichtje schreef. Het gaat gewoon al maanden met ups en downs. Ben ook naar een christelijke healingroom geweest waar ze voor je bidden en dat lijkt zijn vruchten af te werpen, omdat mijn burn-out erg te maken had met stressvolle en pijnlijke dingen uit het verleden. Daarnaast moet ik gewoon op tijd stoppen en rusten en veel ontspaningsoefeningen doe ik ook.

Veel succes allemaal gewenst. Een groet aan jou, Janne, in het bijzonder. Je komt uit je topics als een heel betrokken en aardig persoon over. Ik denk dat jouw kindje erg blij met jou mag zijn als moeder!

Groetjes, Frederique
Janne
Re: terug? vraag voor rob
16 July 2005 16:23
hoi frederique,

dank je, overigens mijn "kindje" is inmiddels 14 en net zo groot als ik, maar dat terzijde.

blij te horen dat je weer een beetje beter gaat. Ik herken het wel en neem er ook een voorbeeld aan. Ook ik heb te kampen met hmm, nou zeg maar 'oud zeer'
Jouw verhaal heeft me wel ertoe aangezet om nu eerst voor mezelf te gaan zorgen, veel sportieve dingen gaan doen, op tijd naar bed , niet teveel hooi op vork etc.
Eerst dacht ik nou: hup therapie doen en dan er weer tegenaan, maar zo zit het dus niet.
Ik ben best wel bang dat ik alles weer terugkrijg, heb het gevoel mezelf uit de put te hebben gehesen, nu zit ik op het randje, het uitzicht is prachtig maar ik moet wel oppassen niet weer in die put te vallen.

Mag ik zo brutaal zijn naar je begin en eindscore te vragen?
Ik begon met 20 en ben nu geeindigd op ongeveer 110. Ik denk dat ik de komende tijd niet meer ga oefenen maar wel zo nu en dan even checken of mijn score nog gelijk is. Misschien dat ik over enkele maanden de draad weer eens oppak.

groetjes, beterschap
Janne[:]grinning smiley[/:]
Frederique
Re: terug? vraag voor rob
18 July 2005 12:17
Hoi janne
Nou, wat een brutale vraag zeg ha ha ha. Ik begon ergens op 50 en ben beeindigt op 85. Niet zo heel erg hoog dus eigenlijk, maar ik kwam na een paar maanden echt niet hoger.

Goed dat je die dingen doet.Met sporten moetje als je last had van stress pas beginnen als je weer kan ontspannen. Daar heb ik een boekje over met tips voor mensen met stress en burn-out. Dus eerst daarvoor zorgen anders blijft je adrnealine te hoog!
Ik probeer elke dag te wandelen, want van sporten hou ik niet zo!
Jij ook beterschap, groetjes, Frederique
Janne
Re: terug? vraag voor rob
18 July 2005 15:01
Dank voor je reactie, Hoe heet dat boekje?
Ik kan nog wel wat nuttige tips gebruiken. En sporten, hum, ik had het over sportieve dingen doen, maar mij zie je dus ook niet in de sportschool.
Toch heb ik het gevoel dat ik wel het lijf weer in beweging moet krijgen.

Wandelen staat bij mij ook op een. en ik ben gaan zwemmen, dat vind ik erg lekker. Verder doe ik 'ochtendgymnastiek', dat zijn meer wat losmaakoefeningen. Jaren geleden van en fysiotherapeut geleerd na een autoongeluk. Mijn hele schouder/nek zat toen vast en s'ochtends deed dat echt zeer. Die oefeningen heb ik nu weer opgepakt en dat bevalt goed.

Ja en over die scores, ik schrijf hier zelf op het forum dat je geen individuele scores moet vergelijken en dan vraag ik er zelf naar. Wat zit een mens toch raar in elkaar he.

Ik merk wel dat ik na een 'zwemdag' (en dat is voor mij dus echt super ontspannend, na mijn baantjes zit ik dus echt helemaal slap in het bubbelbad, voelt zo toppie) vaak met heftige dromen wakker word, en dan weer te snel ademen he. Maar door de uitleg van rob snap ik het nu wel beter, dat dat dus eigenlijk een teken is dat het goed gaat, dat er wat gebeurt zeg maar.
Ik denk dat ik zo nu en dan toch eens een sessietje zal puffen om te kijken of de score een beetje op peil blijft.

Groetjes Janne[:]grinning smiley[/:]

Frederique
Re: terug? vraag voor rob
19 July 2005 12:42
Hoi Janne
Dus jij bent nu eigenlijk gestopt? Ben erg nieuwgierig hoe het je vergaat, hoop beter dan bij mij, maar ik ben ook wel wat ongeduldig van aard terwijl ik weet dat een jarenlange hyperventilatie niet zomaar verdwijnt!

Wat jij zegt over het zwemmen herken ik goed. Ik hou er ook erg van, maar probeer als ik het nu doe, die buteyko manier van ademen te doen: mond dichthouden (is ook wel zo handig met zwemmen ha ha).

Het boekje heet coach uzelf naar herstel. Heb het via internet.

Waar ik trouwens van schrok is dat er zoveel vrouwen hier zijn die na hun bevalling hyperventilatie kregen. Ik bennu nog te jong voor een kind maar het maakt me wel bang voor de toekomst want de gevoeligheid voor hyperventilatie blijft denk ik. Tegen die tijd ga ik maar weer HyperVennen dan!

Groetjes!

Meer weten over het HyperVen programma?