[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

vraag voor Rob

Gepost door frederique 
frederique
vraag voor Rob
24 June 2005 11:04
Vraag voor Rob:
Op advies van mijn huisarts zoek ik ontspanning in bv ontspanningsmassage. Dat werkt in die zin, dat ik er inderdaad heel erg ontspannen van raak. Maar erna ben ik vaak duizelig en de nacht erop word ik hyperventileerend wakker. Nu vind ik wel dat ik anders adem tijdens de massage: ik snuif als het ware erg uit (door mijn neus), de nadruk ligt op het uitademen. Zou dit de reden kunnen zijn voor de hyperventilatie snachts? En zijn er tips om dit op te vangen?

Ik ben een opnieuw-HyperVengebruiker. Na 7 maanden te hebben geHyperVend heb ik enkele goede maanden gehad, maar heb nu weer last van hyperventilatie. Dat komt omdat de hyperventilatie samen ging met een flinke burn-out, die nog niet over is. Ik heb nu maar besloten 1x per dag HyperVen te blijven doen, totdat ook de burn-out over is. Wat vind jij daarvan, Rob? En moet ik dan streven naar steeds hogere scores of kan ik het beste op hetzelfde niveau blijven?

Kijk uit naar je anwoord, want ik heb het idee steeds zelf het wiel uit te moeten vinden, omdat mijn huisarts ed niet veel weten van de combi burn-out en hyperventilatie.
HyperVen
Re: vraag voor Rob
26 June 2005 12:04
Hallo Frederique,

Burn-out is een heel lastig probleem. Bij een burn-out speelt stress de grootste rol. Dat heeft allerlei systemen ontregeld en chronische hyperventilatie is daar ook een gevolg van. Daarnaast gaat chronische hyperventilatie ook nog eens zijn eigen klachten veroorzaken waardoor je nog verder in het diepe dal wordt gedrukt. Door HyperVen te doen ben je op de goede weg. Maar de onderliggende oorzaken/'>oorzaak, namelijk stress, los je niet zo makkelijk op. Dat zie je duidelijk als je ontspant (tijdens de massage) dat de stress zich onmiddelijk daarna manifesteert. Dat leidt dan meteen weer tot hyperventilatie en andere klachten.

Het is het mechanisme van ons zenuwstelsel, dat we tijdens rust (slaap of diepe ontspanning) stress gaan oplossen. Dat mechanisme komt vanzelf op gang(hiermee onderhoudt ons lichaam ons zenuwstelsel!). Als je dan klachten ervaart, is dat eigenlijk een genezingsproces. Het is heel belangrijk om dat te herkennen. De stress lost zich op via ons bewustzijn als we wakker zijn, en via dromen als we slapen. Wat dus belangrijk is, is veel ontspanning (maar niet TE veel ontspanning, want dan kan de stress teveel worden om te hanteren!). Als je dan daarna klachten ervaart, is dat stress die zich oplost. Vervelend, maar het is wel het genezingsproces. Dus die moet je accepteren!

Mijn advies: ga zeker door met die ontspannende massage en voeg daar nog andere ontspanning aan toe (bijv sporten). Niet teveel ontspanning want dan wordt de hoeveelheid stress onhandelbaar. Dus ook werk blijven doen, bijv halve dagen werken of thuis aan de gang blijven is belangrijk! Doe ook de HyperVen om jezelf tegen hyperventilatie te blijven beschermen. Als de stress langzaam afneemt, zullen de scores weer hoger gaan worden.

Nog één ding: Het oplossen van stress bij een burn-out is een langdurig proces. Het genezingproces laat zich meten in jaren en niet in weken. Tijdens die paar jaar zal je veel ups- en down hebben. Denk eraan dat als je klachten ervaart na ontspanning, dat betekent dat je aan het genezen bent (de meeste mensen denken dan juist dat het slechter gaat en worden daardoor heel bezorgd, waardoor je weer makkelijker gaan HyperVentileren!).

Veel beterschap en blijf rustig aan jezelf werken.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?