[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Onduidelijk?!

Gepost door Vincent 
Vincent
Onduidelijk?!
07 June 2005 16:00
Hallo HyperVenners,

Ik denk sinds oktober vorig jaar te weten dat ik last van chronische hyperventilatie heb. De ellende begon vijf jaar geleden met hartoverslagen en zweethandjes. Ik heb nu 7 maanden geHyperVend (is een echt werkwoord geworden) en het ging in het begin direct al een stuk beter. Ik ben begonnen met 55 en zit inmiddels rond 125 sec. De klachten steken echter nog steeds regelmatig de kop op. Soms kan ik niet geloven dat mijn ademhaling echt verkeerd is. Volgens mijn cesartherapeute heb ik een goede buikademhaling. Vandaag kreeg ik weer een hartoverslag en werd ik weer duizelig. Ik ging op mijn ademhaling letten en kon er werkelijk niets verkeerds aan ontdekken.

Ik vraag me af of er nog meer mensen zijn die ook niets aan hun ademhaling merken en toch deze klachten hebben????

Soms kan ik niet geloven dat het echt chronische hyperventilatie is. Ik kan nu immers al meer dan 2 minuten mijn adem inhouden en dat is langer dan de gemiddelde mens. [:]moody smiley[/:][:]moody smiley[/:]

Ik hoop eigenlijk dat er niemand is met hetzelfde probleem, maar het zou me wel een stuk helpen als het wel zo is.

Groeten en sterkte allemaal!!!!

Vincent
Hester
Re: Onduidelijk?!
07 June 2005 16:34
Hallo Vincent,

Is je ademhaling echt rustig of heb je een buikademhaling maar adem je wel heel veel? Ik kan het me bijna niet voorstellen dat als je een rustige goede ademhaling hebt dat je klachten dan nog iets met hyperventilatie te maken hebben... behalve als je lichaam toch nog bezig is om zich te herstellen. Heb je bv de laatste tijd een hogere score gehaald?

gr. Hester
Janne
Re: Onduidelijk?!
07 June 2005 21:42
hoi vincent,

eigenlijk vind ik dit een vraag voor rob-arc , maar...

als jou cesar therapeut zegt dat je goed ademt en je score is zo gestegen wil ik er vanuit gaan dat je een rustige ademfrequentie hebt (is dat zo, hoeveel per minuut?)

dus je ademhaling is prima, je HyperVent nu al 7 maanden, dat lijkt mij best lang als het gemiddelde op 4 maanden ligt.

Kijk, wat ik me kan voorstellen is dat je gewoon moet stoppen en dan kijken wat er gebeurt, want veel mensen zeggen dat ze 2 weken nadat ze gestopt zijn met de therapie merken dat de moeheid wegtrekt bijvoorbeeld.

die merken dus echt een verbetering na het stoppen.

Ik denk (maar andermaal, vraag het aan Rob) dat de oefeningen, (die de koolzuurdruk omhoogbrengen) een lichte acidose tot gevolg hebben, en dat levert ook klachten op.
Ik denk dus dat de klachten die je nu ervaart alleen nog bijwerking van de therapie kunnen zijn.

Ik hoor je bijvoorbeeld ook niet over angsten of paniek ofzo, Komt het zomaar op?
En andere klachten, pijn op de borst, uitstralend in de armen nou, ga voor jezelf eens na, wat is er allemaal weg en wat is er nog over?

Het lijkt op wat ik nu ervaar, ik heb drie maanden geoefend en de klachten hebben zich gereduceerd tot duizeligheid en concentratieverlies.

Meer kan ik niet verzinnen maar dat zou ik adviseren, gewoon lekker stoppen en dan eens zien wat er gebeurt (als het lekker gaat kan je daarna bij de duikclub, 125 is best veel hoor, dat haal ik niet)

Heel veel succes en laat van je horen hoe het gaat

Groetjes Janne[:]smiling smiley[/:]

Hester
Re: Onduidelijk?!
07 June 2005 22:07
Hoi Janne,

Wat een expertise heb jij na al die maanden opgedaan!!

Even voor mijn kennis, wat is een acidose ook alweer? Ik zou het best prettig vinden als ook op de website dit soort informatie gebundeld zou worden. Over wat er tijdens de therapie kan gebeuren, bijwerkingen en dit soort weetjes...

Bedankt Janne, voor je duidelijke uitleg.

gr. Hester
Marco- ex Hypervenner
Re: Onduidelijk?!
07 June 2005 22:31
Vincent,

Kleine opsteker misschien:

Ik ben nu een jaar gestopt met de therapie, na 4 maanden trouw 2 x per dag geoefend te hebben.

Ook ik heb dezelfde twijfels gehad als jij en de hamvraag gesteld of ik er ooit van af zou komen.

Ik ben nog steeds niet helemaal klaar. Ok, ik functioneer weer normaal, echter de oude opgebouwde stress speelt af en toe nog parten en merk ik dat ik wat rustiger aan moet doen.

Het duurt alleen wat langer bij sommige mensen zoals jij en ik, je zal echter merken dat in de loop van de komende maanden je weer richting een normaal niveau zal gaan.

Neem het van mij aan, heb geduld en laat het maar over je heen komen en je zal zien dat die maanden van oefenen zijn vruchten zal afwerpen.

Succes,

Marco

Vincent
Re: Onduidelijk?!
08 June 2005 09:27
Hallo Allemaal,

Heel erg bedankt voor jullie reacties. Als ik mijn klachten nog eens bekijk dan is het vooral de angst dat er wel iets "ergs" aan de hand is, die mij parten speelt. Waarschijnlijk levert deze angst nog steeds lichamelijk reacties op. Als mijn hart een keer overslaat, dan krijg ik meteen weer een vervelend gevoel in mijn lichaam. Hoewel deze angst bij chronische hyperventilatie hoort, vindt ik het wel vreemd dat deze nog niet echt minder is geworden door de therapie met HyperVen. Mijn hart is al 2 keer goed onderzocht, dus daar zal het wel niet aan liggen, maar er is nog steeds een stemmetje in mijn achterhoofd dat zegt dat er iets niet goed is. Ik zal moeten proberen om de knop om te zetten. Vooral als ik aan sport doe ben ik bang dat er iets mis gaat. Misschien houdt deze angst mijn chronische hyperventilatie in stand. Ik zal eens in de gaten houden hoe vaak ik per minuut adem als mijn klachten weer optreden, misschien doe ik inderdaad iets niet helemaal goed.

Ik moet wel zeggen dat mijn klachten een stuk minder zijn geworden door HyperVen, dus er is wel een duidelijke relatie tussen mijn klachten en chronische hyperventilatie. Nu moet alleen die angst nog verdwijnen. Stom dat me dat onvoldoende lukt.

Ik wens jullie allemaal veel succes met het overwinnen van jullie chronische hyperventilatie. Ik weet door welke hel jullie soms gaan.

Groeten,

Vincent
Frederique
Re: Onduidelijk?!
08 June 2005 11:57
Hoi Vincent
Ik plaatste net zelf een bericht en... lees nu het jouwe: het lijkt mijn verhaal wel. Ook ik heb 7 maanden echt heel trouw 2x per dag geHyperVend. Toen werd mijn curve lange tijd vlak en kon ik stoppen. Na een paar goeie maanden heb ik nu weer last van duizeligheid, pijn op min borst (alsof ik overreden ben door een traktor) en enorme vermoeidheid. Voor mezelf heb ik bedacht dat dat komt omdat mijn burn-out nog niet over is en ik nog steeds te snel over mijn grenzen ga. Maar als ik middenin de nacht wakker wordt met hyperventilatie, denk ik dat niet hoor, dan ga ik piekeren en vraag me af of ik er ooit echt van af kom. Niemand van de deskundigen in mijn omgeving weten er iets van. Ik ga nu, even het advies van Rob afwachten, 1 x per dag weer HyperVennen. Weet het anders ook niet.

Veel sterkte! En blijf posten, dan kunnen we elkaar een hart onder de riem steken.
Janne
Re: Onduidelijk?!
08 June 2005 21:35
hoi Hester,

ja ik vind ook dat er wel wat meer info op de site zou kunnen staan, anderzijds e.e.a. is nog in ontwikkeling. Misschien was er destijds niet verwacht dat HyperVen zo populair zou worden.

Ik weet niet of ik nou zoveel expertise heb maar wil wel typen. Ik zag dat Rob-arc een andere bijdrage van mij op forum 2 heeft gezet dus blijkbaar is mijn gedachtegang wel min of meer juist (hou me ten goede, ik ben ook slechts een simpele gebruiker)

O.K. Als je hypert dan blaas je teveel co2 (ook wel koolzuurgas genoemd) uit. Dit is een normale reaktie van het lichaam bij angst.
Er komt een leeuw aan, je kan 2 dingen doen:weglopen of knokken. In beide gevallen is de verhoogde ademfrequentie nuttig en nodig. Wij komen geen leeuwen tegen (maar doorgaans onszelf) Maar hebben nog steeds deze vlucht of vecht reactie.

Het koolzuurgas zit in het bloed, bij ieder ademtocht vind er in de longen uitwisseling plaats.
In het bloed vormt dit koolzuurgas een evenwicht met een stof die we bicarbonaat noemen. Op dit forum gaat deze stof door het leven als "buffer" Dat is de functie van deze stof. Als je teveel CO2 uitblaast dan zet een deel van het bicarbonaat zich om in CO2, zo blijft het CO2 niveau op de juiste waarde. Na de stressperiode (die leeuw dus) draait dit proces zich om. CO2 zet zich weer om in bicarbonaat. DE bicarbonaatspiegel is weer goed en alles loopt lekker.

O.K. maar als je regelmatig hypert (te veel leeuwen dus) , in aanvallen of constant een beetje te hoog ademen zeg maar dan vind het terug proces niet meer/onvoldoende plaats. de bufferwaarde word steeds lager (en we gaan dus steeds makkelijker hyperen, ieder geitje lijkt wel een leeuw te zijn).

De stof bicarbonaat, de buffer heeft grote invloed op de zuurgraad van het bloed. Als je buffer verliest dan word je bloed iets alkalischer dan het hoort te zijn. Dit heet alkalose. Het lichaam reageert hier o.a. op door melkzuur aan te maken in de spieren (vandaar die spierpijnen waar wij allemaal mee te maken hebben)

Maar nu gaan we HyperVennen. Kunstmatig, twee maal daags voeren wij de koolzuurgasdruk op. Zo dwingen wij a.h.w. het bicarbonaatgehalte weer omhoog, dit doen we zo consequent dat uiteindelijk ons lichaam ontdekt dat het niet meer zoveel melkzuur aan hoeft te maken, in de tussentijd is het bloed waarschijnlijk iets aan de zure kant, dit heet acidose (het bloed is dan overigens nog steeds niet zuur hoor)(bij mij plopte een bepaalde spierpijn echt van de ene op de ander dag weg)
Volgens mij zijn er zo nog meer processen die omgegooid moeten worden. De zuurgraad van je bloed moet binnen een bepaalde smalle marge blijven en ik neem aan dat het lichaam behalve de hier genoemde systemen er nog wel een paar heeft.

Volgens mij maak je dus door de oefeningen je bloed a.h.w. steeds ietsepietsie te "zuur" (eigenlijk net niet alkalisch genoeg)
Bij mij is na 5 weken oefenen de buffer en de zuurgraad gemeten en dat was inderdaad iets te "zuur".
Nou ja , ik denk dat het lichaam iets te zuur ook niet echt prettig vind. O.a. moeheidsklachten (hoor je op het forum) gaan pas twee weken na je laatste oefening over.

je kan ook via de zoekfunctie acidose intypen

groetjes Janne
[:]smiling smiley[/:]
Marco- ex Hypervenner
Re: Onduidelijk?!
09 June 2005 08:46
Janne,

De duiziligheid en het concentratieverlies zijn ook bij mij de restklachten.

Het hele scala van angsten en bijhorende hyperventilatie klachten zijn al geruime tijd weg.

Wanneer heb ik duizeligheid: Na een drukke werkdag. Zodra ik dan mijn auto uitstap en thuis binnenkom merk ik dat ik een drukke dag heb gehad door lichte duizeligheid.

Remedie wat bij mij dan erg goed helpt is een uurtje naar de sportschool en dan wat aan mijn conditie werken. Dan weer lekker leeg naar huis toe.

Ook merk ik nog wat onrust doordeweeks in mijn lichaam, dat schijnt te maken te hebben met de opstapeling van zg "oude stress". In de weekenden heb ik eigenlijk totaal geen klachten meer.

Nogmaals, bij de een duurt het wat langer dan bij de ander. Dat de therapie werkt is voor mij in ieder geval bewezen.

Succes allemaal.

Marco

Janne
Re: Onduidelijk?!
09 June 2005 10:06
dank Marco,

zover ben ik nog niet, maar het geeft de burger moed.

Ik zit nog steeds thuis, kan alweer fietsen, ben van de week een aantal grote winkels in geweest (v&d enzo). Er is vanalles verbetert, rond de jaarwisseling gingen dokters allemaal onprettige dingen zeggen zoals fybromyalgie, paaz, chronisch moe etc. etc.
Ik kon dan ook helemaal niets meer

Ik heb nog een paar weken oefenen te gaan dus er kan wat dat aangaat nog wel wat gebeuren.

Ik hoop in september mijn studie weer op te kunnen vatten maar momenteel durf ik nog niet de auto in. Ik heb al wel een paar keer kleine stukjes gereden maar vind het eigenlijk nog niet verantwoord vanwege het concentratieprobleem. Ook ben ik nog snel moe.

Kom je nog eens op het forum om ons moed in te spreken?

Ik vind je teksten lekker realistisch, zo van het gaat goed maar er zijn ook nog restjes en ook wat je daar aan doet. Ik vind dat zo reeel klinken, ik loop hier al zeker 14 jaar mee en vind het ook niet realistisch te denken dat e.e.a. in een paar maanden helemaal weg zou zijn.


Het idee dat je weer een drukke baan aankan WAUW
Tegen mij word nu gezegd dat ik nooit meer een belastende baan aan zal kunnen terwijl ik denk/hoop dat zien we een jaar na beeindiging therapie wel, ik heb die gedachte helemaal nog niet opgegeven.


Groetje Janne[:]grinning smiley[/:]
Janne
Re: Onduidelijk?!
09 June 2005 10:15
hoi vincent,

Ik vind dat niet stom hoor, dat je niet van dat rotstemmetje afkomt. (ik heb n.l. ook zo'n rotstemmetje)
Ik heb jaren geleden cognitieve gedragstherapie gedaan. Dat heeft mij toen erg geholpen. misschien helpt het jou om dat rotstemmetje de kop in te drukken.

Succes Janne[:](Y)[/:]

kitty
Re: Onduidelijk?!
09 June 2005 21:00
hoi vincent..die angst is heel logisch en die zal pas afnemen als je zeer regelmatig een goede ervaring heb (merk ik) Ik heb zelf 4 maanden geHyperVent en ben nu een week of 6 gestopt. ben eigenlijk van alle klachten af en dat stemmetje tja dat is er nog weleens maar ik zeg maar altijd tegen mezelf kop op je bent zo gezond als een vis (heb zelfs weken met een getekent visje op mijn hand hoeven lopen zodat ik er alleen maar een blik op hoefde te werpen als mijn gedachtes de verkeerde kant op schoten) en laat me niet weerhouden dingen te doen. Door op deze manier ermee om te gaan stap ik weer in de auto, rij ik weer op snelweg en door centrum rotterdam...ga ik rustig de supermarkt in en loop ik ook de andere winkels eens in..ach je kent het ws wel maar het wereldje van mij was best klein geworden en inmiddels wordt hij weer steeds groter. nee alleen met de trein (gek zitten we in elkaar want met een vriend erbij zou ik dus wel gaan..)een dagje amsterdam om te shoppen daar voel ik me nog niet happy bij dus dat doe ik ook nog niet maar weet zeker dat dat over een aantal maanden ook wel weer komt.

Sterkte!!

Meer weten over het HyperVen programma?