[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

stressissue's

Gepost door Jolanda 
Jolanda
stressissue's
20 May 2005 14:06
Hallo HyperVenners,

Eerst dacht ik laat ik me stil houden, maar nu wil ik toch graag iets kwijt.
Na 13 weken geoefend te hebben, met het idee dat het einde in zicht was, heb ik van ARC de raad gekregen ong. 3 weken te stoppen.
De verwachtte steiging blijft wat uit en misschien dat het hierna weer wat beter zal gaan...
Klachten als licht in't hoofd en benauwdheid kwamen ook weer behoorlijk terug.
Wat gevraagd werd is, of er misschien stress issue's in m'n leven zijn die het uitblijven van de steiging kunnen veroorzaken. Dat vind ik nu zo moeilijk want ik voel de spanning in het lijf van allerlei dingen die gebeuren, maar die zijn maar zo niet op te lossen.

Ik denk zelfs dat ik lijd aan 45 jaar opgestapelde woede, ik uitte dat nl. nooit, zelf niet als klein kind, voor de "goeie lieve vrede", maar nu denk ik dat het mjn chronische hyperventilatie in stand zal houden..
En daar ben ik zooooo verdrietig om.
Ik denk dat ik hyperventilatie nodig heb om me achter te verschuilen, dan hoef ik niet naar situaties waar ik grote spanning ervaar. (Dus eigenlijk wel sympathiek van mijn lijf om te gaan hyperventilatie, uhum)

Ik wil er zo graag vanaf! Medicijnen zijn voor mij het absolute noodmiddel, maar ik begin wel in die reichting te denken...

Misschien helpt de 3 weken rust wel en vind ik mezelf dan een zeurpiet, maar voor nu is het even niet anders.
Sneue groetjes van Jolanda

Janne
Re: stressissue's
20 May 2005 20:04
hoi Jolanda,

weet niet goed hoe te reageren eerlijk gezegd. Vind het sneu voor je, het klinkt of je aan het opgeven ben en dat snap ik best (ik ben ongeveer net zolang bezig als jij en vraag me momenteel ook af hoe nu verder).
Toch lijkt het me niet zeker dat HyperVen voor jou niet 'werkt', misschien duurt het langer, gaat het anders? ik herken veel in jouw verhalen en blijf er voor mezelf vanuit gaan dat het goed komt.

Toch leg je nu zelf de vinger op de zere plek, opgestapelde woede. Als dat de reden is dat je niet van je hyperventilatie afkomt dan zit daar je hefboom. Veel mensen kunnen niet eens onder woorden brengen waar het echte probleem zit. Jij kan dat wel.

De dingen die op je af komen kan je niet veranderen, ik heb ook nog steeds een gehandicapt kind. We kunnen wel proberen om er anders mee om te gaan. Meer voor onszelf te kiezen (die is voor mij) en voor jou misschien wel om die woede eens te uiten.
en dat ook echt te mogen van jezelf (!).
Dat is vaak mijn probleem,ik geef aan mezelf te weinig, ik bedoel dat ik er van mezelf onvoldoende mag zijn. niet genoeg waardering voor mezelf.
Dan mopper ik dat anderen mij, of mijn werk niet voldoende waarderen , en nu denk ik : zorg eerst eens dat je jezelf waardeert. Voor de anderen moet alles perfect zijn

Maar voor mezelf blijft dan weinig over. Voor mij heeft het HyperVen programma zeker een zekere ontspanning teweeggebracht die me op een andere manier naar bepaalde problemen heeft doen kijken.

Ook heb ik steeds gezegd , als je hyperventilatie hebt moet je in ieder geval HyperVennen, als dat niet genoeg blijkt te zijn dan ga ik pas verder kijken naar de wijze waarop ik met stress omga.


hoewel we er ongeveer evenveel weken oefenen op hebben zitten heb ik al 3 pauzes gehad, samen goed voor een maand pauze. De langste pauze was ruim twee weken en dat heeft me geen windeieren gelegd. Hoewel ik daalde in score voelde ik me toen veel beter.
Jolanda, ik weet niet of je iets heb aan dit zwamverhaal maar ik denk aan je en leef met je mee.

veel liefs van Janne

[:]smiling smiley[/:]

jessie
Re: stressissue's
20 May 2005 21:56
ha jolanda,

ook al ben ik nog een stukkie jonger (30) maar ook ik ben aan het hyperventilatie-en doordat ik me nooit geheel kon uiten, al mijn gevoelens inhield (door opvoeding meegekregen en aangenomen dat dat juist was). Ben naast HyperVen in therapie om te leren om wat gevoelens zijn en hoe je ze kan uiten. het is een heel proces maar merk echt dat ik al heel anders tegen het leven anderen maar vooral tegen mezelf aan kijk. We zijn immers nooit te oud om te leren.

Ik wens je heel veel sterkte

Jessie
Hester
Re: stressissue's
20 May 2005 22:48
Hallo allemaal,

Ik wil graag een reactie geven. Voor een deel hebben jullie gelijk als het niet uiten van je gevoelens een enorme stressbron blijkt te zijn. Dat moet je inderdaad leren. Alleen denk ik niet dat hyperventilatie een beschermingsmechanisme is. Dat vind ik zelf leuk gepsychologiseer maar ik denk niet dat het zo werkt. Wel dat je angst hebt om voor jezelf op te komen, je frustraties te uiten of de ander eens de waarheid te zeggen. Ik begrijp jullie heel goed en heb dit zelf ook moeten leren maar de hyperventilatie verdween niet! Omdat ik denk dat je lichaam door te lang stress een foute instelling krijgt van de ademhaling. Dus hyperventilatie verswijnt niet zomaar, ook niet als je de spanningen verdwenen zijn. Volgens mij is het en-en. Doorgaan met HyperVen maar ook leren om vat te krijgen op je gevoelens, voor jezelf te leren opkomen, je grenzen duidelijk stellen en leren om weerbaar te worden enz. Misschien moet je daar dan proffesionele hulp voor zoeken! En soms is anti-depressiva ook een noodzaak. Ik heb het twee maal een periode geslikt alleen moet je daarbij nog steeds blijven HyperVennen, het lost de hyperventilatie niet op, wel de angst.

Janne, waarom ben jij een paar keer gestopt met HyperVen? Ik hoor graag je reactie!

gr. Hester
jessie
Re: stressissue's
21 May 2005 10:13
hai hester,

Ik geef je helemaal gelijk. Maar dat je naast de HyperVen (ademhaliing weer normaal krijgen) soms ook professionle hulp nodig hebt daar ben ik van overtuigd. En het kan natuurlijk ook dat je je hyperventilatie in stand houdt als je de achterliggende problemen niet oplost.
Jolanda
Re: stressissue's
23 May 2005 11:39
Hallo Janne, hester en jessie,

Bedankt vor juliie reaktie, ik ga echt wel door met HyperVen hoor. Daarvoor heb ik al te veel verbetering gemerkt de afgelopen maanden.
Nu na een week stoppen gaat het weer ietsje beter. Alhoewel ik het weekend nog dacht om dan toch maar aan de medicijnen te gaan...
Nu heb ik besloten om eerst zo verder te proberen, mezelf te accepteren, te beschermen tegen negatieve elementen, voor zo ver als dat gaat, en geduld te hebben.

Jullie ook veel succes met oefenen of met tijdelijk stoppen...
groetjes, Jolanda

janne
Re: stressissue's
23 May 2005 14:00
hoi Jolanda,

ik ben eerder een hele tijd gestopt op advies van rob. De klachten waren heviger geworden. Ik was weer benauwder, duizeliger etc.
na ongeveer een week begon dat te beteren, heb me toen een week ofzo behoorlijk redelijk gevoeld en ben toen (met lood in de schoenen moet ik zeggen) weer begonnen met HyperVen. Mijn score was toen wel iets gezakt maar de klachten zijn daarna niet meer zo hevig teruggekomen.
veel succes

Janne[:]smiling smiley[/:]

Hester
Re: stressissue's
23 May 2005 20:46
Ik ben sinds zaterdag ook voor in ieder geval een week gestopt. Ik was weer zo duizelig en ook weer 'slappe benen' dat ik het af en toe ook niet meer verantwoord vond om alleen met de kinderen thuis te zijn. Het is niet zo erg als in mijn derde week - toen zat ik vaak tegen paniekgevoelens aan -. Mijn stijging gaat ook wel ontzettend snel. Ik begon met 15 sec, na drie weken zat ik op 120 en in de vijfde week gemiddeld rond de 160. Ik durfde ook niet meer langer dan 180 sec mijn adem in te houden terwijl ik bij de laatste 5 trials best wel langer kon. Door mijn voormalige ademhalingstherapie lukt het mij heel goed de adem goed vast te houden met mijn buik, misschien dat het daarom zo goed gaat. Maar blijkbaar heeft mijn lichaam wel even de tijd nodig om te wennen! Dus ik ben benieuwd naar het verloop.

gr. Hester

Meer weten over het HyperVen programma?