[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

hartkloppingen en pijn op de borst

Gepost door Emma 
Dag mede hyperventilatie-ers!
Sinds ruim anderhalf jaar kamp ik met hyperventilatie klachten. Ik heb in deze periode dit forum veel geraadpleegd. Het geeft steun en vooral (h)erkenning. Nu heb ik besloten om ook een bericht te plaatsen.
Mijn hyperventilatie carierre begon met hoofdpijn en uiteindelijk gevoelloosheid en krachtverlies in de linkerzijde van mijn lichaam Hierdoor was ik bang dat er in mijn hoofd iets niet goed was (bloeding,tumor). Door de spanning die dit opriep kreeg ik uiteindelijk een acute hyperventilatie aanval nadat ik op de Spoedeisende Hulp terecht was gekomen. Daarna is er geen dag geweest dat ik geen klachten had. Het vervelende is dat er telkens andere klachten optreden waardoor je begint te twijfelen (is het wel hyperventilatie?) en daardoor raak je nog meer gespannen. Maar dat zal velen van jullie bekend in de oren klinken. Hoofdpijnen, oorsuizen, tintelingen, benauwdheid, duizelingen, visusklachten en ga maar door, allemaal gehad. Sinds kort heb ik hartkloppingen. Of eigenlijk zijn ze zo intens dat ik ze liever hartbonzingen wil noemen. Ik weet niet of dat verschil bestaat. Het lijkt net alsof mijn hart klopt van mijn keel tot in mijn buik. Daarnaast ontdekte ik dat mijn bloeddruk op momenten erg laag is (47-93) in combinatie met een wisselende hartslag variërend van 61 tot 105. Bovendien heb ik geregeld een erg pijnlijke druk op de borst (precies midden op het borstbeen) en ben ik kortademig. Deze combinatie van klachten maakt mij erg angstig.
En ja, daar gaan we weer….dat is niet goed voor je hyperventilatie!.
Aan het onstaan van mijn chronische hyperventilatie zijn diverse ingrijpende gebeurtenissen voorafgegaan maar op het moment is er geen enkele aanleiding om gespannen te zijn. En toch lukt mij maar niet om die angstklachten te verminderen en mij meer te ontspannen. Ik hoop door regelmatig dit forum te bezoeken meer rust te krijgen en anderen een hart onder de riem te kunnen steken.

Re: hartkloppingen en pijn op de borst
31 August 2006 10:57
Hallo Emma,

De klachten van hyperventilatie zijn inderdaad verschrikkelijk en vaak ook heel angstaanjagend! Het hartbonzen en de de pijn op je borst ontstaat waarschijnlijk doordat de spieren proberen het tekort aan kooldioxide te compenseren door melkzuur te gaan produceren. De afzetting van melkzuur op de spieren leidt tot kleine kortsluitinkjes in de spieren. Hierdoor kunnen spieren gaan trekken (denk bijvoorbeeld eens aan een trillende wenkbrouw) of pijn gaan doen.

Omdat het hart ook een spier is, heeft deze spier ook last van melkzuurafzetting. Hierdoor ontstaan dus vergelijkbare problemen als met de andere spieren. Het gevolg zijn de overslagen, kloppingen en arythmiën... Zie voor het uitgebreide antwoord op forum 3:
[www].hyperventilatie.info/phorum/read.php?f=18&i=257&t=257

Dat ondanks de er geen aanleiding meer is om gespannen of stress is, is kenmerkend voor chronische hyperventilatie. Dit komt omdat je ademcentrum gewend is geraakt aan een te snelle ademhaling. Dit is een fysiek probleem waar je door HyperVen van kunt herstellen. Zie voor meer informatie de website [www].hyperventilatie.info

Hester
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.



Bericht bewerkt (31-08-2006 10:57)

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?