[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

gespecialiseerde arts?

Gepost door Bert2 
gespecialiseerde arts?
29 November 2006 23:30
beste mensen,

ik sukkel al ongeveer drie jaar met ups en downs met chronische hyperventilatie, of dat is toch wat ik veronderstel. het is begonnen met een hyperventilatie aanval tijdens m'n slaap ten gevolge van een emotioneel heavy periode. ik bleef daar toen in vast hangen doordat ik begon te stressen van die verschrikkelijk rare lichamelijke gevolgen van hyperventilatie. na een paar weken beterde dat geleidelijk, maar na drie maanden kwam alles geleidelijk aan, zonder dat ik het echt doorhad, terug... na een ademhalingstherapie zonder succes schakelde ik toen over op medicatie, fluvoxamine, waardoor ik er na een twee maanden terug wat bovenop kwam. na een klein jaar begon echter weer alles geleidelijk aan terug te komen. en nu op deze moment sukkel ik eigenlijk al anderhalf jaar onafgebroken, maar met ups en downs met chronische hyperventilatie. meer dan in het begin is het nu ten gevolge van stress (i.t.t. angst in die eerste dagen).

ik heb al DANA gedaan zonder succes, ademhalingsoefeningen bij kinesist zonder succes en medicatie genomen met tijdelijk succes. ik kan op deze moment nog oke functioneren op m'n school en de rest, maar ik heb het gevoel dat ik zodanig uitgeput geraak dat ik het niet lang meer ga rekken. de meest voorkomende (alledaagse) symptomen die ik heb zijn: verzuurde spieren na de minste inspanning (tien trappentreden of 40 meter lopen), gevoel door de benen te zakken, kortademigheid, algehele vermoeidheid, hartkloppingen, wazig gevoel, concentratieproblemen, wazig zicht/zwarte vlekken, hoge bloeddruk,...

mijn bloed is meermaals onderzocht, alsook mijn bloeddruk en die blijken steeds in orde te zijn. ik ga al een jaar niet meer langs een arts omdat ik denk dat ik het beter kan proberen te negeren en door te gaan met m'n leven, maar de laatste weken lukt dat niet meer.

ik heb ook geen zin om medicatie te nemen om er dan weer tijdelijk vanaf te zijn. ik wil dat het fysieke mechanisme dat dit te weegbrengt voor goed weg is, zodat ik beter aan eventuele stress situaties kan werken..

is er ergens ter wereld, en liefst in de buurt van België/Nederland, een arts die hierin gespecialiseerd is?? ik merk dat er op forums als de deze hier, veel mensen ermee sukkelen, is er dan nergens een arts die hierin veel ervaring heeft en waarmee je zowel op het mentale als op het fysieke niveau aan je probleem kan werken?
Re: gespecialiseerde arts?
30 November 2006 09:11
Hoi Bert,

Ik vrees dat er weinig artsen zijn (in België toch niet voor zover ik weet) die echt gespecialiseerd zijn in hyperventilatie en hoe je dit zowel op mentaal als op fysiek niveau kan verwerken. Ik ken er alleszins geen enkele en als er mensen moesten zijn die er wel één kennen dan wil ik daar ook heel erg graag naartoe! Ik heb in het verleden ondervonden dat het psychologische aspect van angst en hyperventilatie voor de meeste (huis)artsen iets is dat ze niet echt durven/kunnen aanpakken. Ik ging ook heel dikwijls naar de dokter. De ene zei dat ik 'maar wat moest gaan fietsen' en de andere schreef mij pillen voor om mijn hartslag te doen dalen, maar tot nu toe heb ik er nog geen enkele ontmoet die mij daadwerkelijk kon helpen dus ik ga ook niet meer naar een huisarts in verband met hyperventilatie.

Het is natuurlijk een vicieuze cirkel: het mentale aspect lokt het fysische uit en omgekeerd. Je moet dus echt wel beiden aanpakken om te kunnen genezen. Ik heb ook al ademhalingsoefeningen gedaan bij een kinesist, maar die hielpen ook niet. Ik overweeg nu om met HyperVen te beginnen om toch maar concreet iets te kunnen doen aan die lichamelijke symptomen. Medicatie neem ik heel af en toe als ik echt iets moet gaan doen waar ik heel veel schrik voor heb. Niet dat dat een goede methode is hoor[:]smiling smiley[/:]. Het helpt inderdaad maar tijdelijk en lost niks op hé. Voor het psychologische aspect en de behandeling van mijn angst ga ik nu al een tijdje naar een psychotherapeut die hierin gespecialiseerd is. Zij helpt mij zeer goed om bepaalde zaken te (h)erkennen bij mezelf (onder andere perfectionisme, te groot verantwoordelijkheidsgevoel, angst om mensen te verliezen,...) en dat doet mij ook inzien welke mechanismen aan de basis liggen van de hyperventilatie, maar eerlijk gezegd mis ik ook soms iemand die de link kan leggen tussen het mentale en het fysieke. Alleen vrees ik dat zo'n 'wonderdokter' niet bestaat want dan zou die wel erg veel patiënten hebben , denk ik[:]smiling smiley[/:]. Indien je er toch één zou ontdekken, laat het mij zeker weten!

Ik vind het alleszins al heel knap van jou dat je ondanks al die problemen toch naar school blijft gaan. Ik kan mij voorstellen hoe moeilijk dat soms moet zijn! Zorg wel zeker voor voldoende ontspanning en negeer de signalen van uw lichaam niet te veel. Veel sterkte nog!

Groetjes,
Griet

Meer weten over het HyperVen programma?