[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Vraag voor Stichting: Help, non-stop HV, wat te doen?

Gepost door Diana 
Beste Stichting,

Sinds afgelopen donderdag heb ik echt non-stop hyperventilatie (aanvallen). Het is echt verschrikkelijk, van 's morgens opstaan tot 's avonds naar bed gaan, de hele dag door. Ik heb al van alles geprobeerd om rustig te worden: ontspanningsoefeningen, slapen (wat niet lukt), natuurlijk HyperVen, anderen dingen/gedachten verzetten, sporten, blazen in het apparaatje van Hyperfree, zakje blazen. Ik heb mijn huisarts weer gebeld en ben weer aan de propranolol begonnen, maar ook dit helpt niet. Vroeger altijd wel.

Ik weet het niet meer [:]sad smiley(([/:] Het is nu alweer laat en ik kan gewoon niet slapen van de hyperventilatie. Zo erg heb ik het nog nooit gehad. Ik ben vanaf nu dan ook officieel in de ziektewet, want ik ben kapot. Alles doet zeer, ik heb het benauwd, misselijk. Ik ben nu 1,5 week bezig met HyperVen maar de scores stijgen niet echt. Ik denk dat ik heel veel stress heb, maar ik weet niet meer hoe ik dat kwijt kan raken. Alle dingen die ik eerder 'gebruikte' om rustiger te worden werken nu niet meer.

Ik ben echt radeloos aan het worden, maar probeer niet in paniek/depressief te raken. Daar schiet ik niks mee op.

Hebben jullie nog tips wat ik kan doen??[:]![/:] Graag!

Een zwaar verdrietige Diana.[:]![/:]
Lieve Diana,

Wat vervelend voor je zeg, lees dat je net begonnen bent, ik ben nu 2 weken bezig en had in het begin ook meer klachten, maar niet zo erg als jij.

Als ik erg veel hyperventilatie klachten heb of stress, dan ga ik lekker douchen, en als je dat eng vind dan ga je lekker op een krukje zitten, laat je de deur gewoon open staan.
En dan visualiseer je dat de stralen van de douche al je klachten wegspoelen ....laat al je zorgen maar even in het putje spoelen.
Ik zou het water niet te heet zetten, probeer het maar eens, hoop dat het wat verlichting geeft.

Veel sterkte

Groetjes Miranda
Hoi Diana,

Wat vervelend voor je zeg, dat je je zo eng voelt. Ik had dat in het begin ook, dat alles alleen maar erger leek te worden. Hoe dat kwam weet ik niet precies, misschien moet je lichaam wennen aan de oefeningen? Ik werd er ook helemaal akelig van en ben toen begonnen met Citalopram, een anti-depressivum. Ik was helemaal niet depressief, maar ik had wel angsten. Al gauw stopte ik daarmee, want alles werd alleen maar erger.

Nu jij je zo rot voelt, ga je je alleen maar nóg drukker maken. Daardoor worden de klachten misschien ook wel erger? Je zorgt voor extra stress en dat werkt dan averechts. Als je steeds rustig WILT worden, zul je altijd zien dat dat niet lukt op dat moment. Dus ga je weer iets anders proberen, wat je eigenlijk nog onrustiger maakt. Hoe moeilijk ook, misschien moet je accepteren dat je klachten nu even heel hevig zijn? Word je misschien vanzelf rustiger in je hoofd? Ik herken het wel hoor. Als ik duizelig ben op het werk, MOET het over gaan. Dan ga ik ook mijn Hyperfree (heb ik altijd bij me) gebruiken, terwijl ik weet dat dat niet helpt als je chronisch hypert. Of ik ga snel naar de wc één sessie HyperVen doen, of ik ga lopen, of ik ga...van alles verzinnen om die duizels kwijt te raken. Dat werkt NIET, het wordt almaar erger. Als ik me dan concentreer op iets op het werk en dus niet meer aan mijn lichaam denk, gaat het beter!

Je bent hier niet mee geholpen, dat snap ik, maar vechten tegen de onrust vergroot de onrust denk ik. Ik vind die tip van Miranda wel goed, bij mij helpt dat ook goed. Heb je een balkon of een tuin? Dan kun je misschien in de zon gaan zitten, dat maakt mij altijd heel gelukkig en dus ook rustig. Warmte doet mij vaak goed!

Hou in elk geval vol, ook nu je je zo slecht voelt. Ik schreef ook al aan Miranda dat ik de moed dan meteen opgaf en uiteindelijk zit ik nu nog steeds met hyperventilatie. Nu probeer ik vol te houden, ook als ik een dip heb. Die rottijd gaat écht over hoor! Ik heb deze week ook veel klachten, door een verkoudheid kon ik niet oefenen. Ik ben duizelig sinds maandag, vrijdag kon ik weer oefenen en nu lijkt het weer beter te gaan. Geef de moed niet op meis, ook voor jou komen de goede tijden weer. Je zult zien dat je je straks weer beter zult voelen en dat je dan denkt: 'Hoe voelden die enge duizels ook alweer?' Ik heb ook erg veel last van duizeligheid, soms ook de hele dag door. Dat is heel eng en dat zorgt voor angst en onrust. Maar ik blijf vertrouwen op HyperVen! Uiteindelijk weet ik door HyperVen weer hoe het is om helder in mijn hoofd te zijn! Ik ben er nog lang niet, maar ik zet nu echt door met 2x per dag oefenen. OOK op dagen dat ik me lekker voel, want dan laat ik het vaak versloffen! Dom he?

Kop op Diana, veeg je traantjes weg [:]sad smiley(([/:] en misschien kun je lekker in de zon gaan zitten?

STERKTE!

Groetjes Rainbow
Re: Vraag voor Stichting: Help, non-stop HV, wat te doen?
01 April 2007 22:26
Hallo Diana,

Ik raad je aan om, gezien je klachten en de hevige reacties om even te stoppen met HyperVen. Als je dit doet en de klachten nemen af dan weet je ook dat de oorzaken/'>oorzaak ligt bij het oefenen. Geef je lichaam ook de tijd en de rust om te wennen aan de veranderingen die je in gang hebt gezet.

Hoe komt het nu dat je zo hevig reageert:

1. Ons ademcentrum is overgevoelig geworden voor stijgingen van de CO2 in het organisme, waardoor ons lichaam heftig(er) reageert op de stijgingen van die CO2 spiegel. Ons lichaam reageert te snel of te heftig op de veranderingen die we in gang zetten door de oefeningen.

2. Door de hoge ontspanningswaarde van de oefeningen, treedt een fenomeen op dat je ook ziet bij Yoga of meditatie, namelijk het ontstressen van het lichaam komt door de rust op gang, tijdens maar vooral ook na(!) de oefeningen. Hoewel dit ontstressen meehelpt aan het genezingsproces, is het hanteren van de vrijkomende stress vaak erg moeilijk, vooral voor mensen die toch al last hebben van chronische hyperventilatie klachten!

Heel veel sterkte en houd ons op de hoogte hoe het de komende weken met je gaat.

Hester
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Beste allemaal,

Heel erg bedankt voor jullie lieve en nuttige reacties! Dat had ik echt even nodig. Vandaag, zondag, gaat het gelukkig iets beter. Gisteren was het heel erg. Was ook naar de stad gegaan en dat was duidelijk teveel van het goede. Ik heb weer ontspanningsoefeningen gedaan en gelukkig gaven die wat verlichting. Heb vandaag ook geen hyperVen gedaan, dat advies zal ook even opvolgen. Misschien om de dag oefeningen doen of heeft het dan geen nut?

Ik ben ook erg blij dat ik even niet hoef te werken. Even helemaal geen verplichtingen en complete rust. Ik merk dat ik dat erg nodig heb. Ga de komende week ook lekker rustig sporten, leuke dingen doen en wat extra slapen. Ik hoop dat ik daardoor wat spanning/stress kwijtraak. Hopelijk blijft het zonnetje een beetje schijnen, want dat doet me erg goed. Ik neem tegenwoordig ook vaak een warme kruik mee naar bed of gebruik 'm tijdens het proberen te ontspannen. Ik heb namelijk ook vaak spanningshoofdpijn en de kruik helpt dan. Grappig dat warmte voor meer hyperventilatie-lotgenoten werkt!

Nou, ga maar eens lekker slapen en probeer me in ieder geval niet gek te laten maken door de hyperventilatie.

Nogmaals bedankt allemaal!

Groetjes,
Diana
Beste Diana,

Al zijn mijn klachten bij lange na niet zo extreem, ik hevb wel gemerkt dat ze de de eerste 2 weken HyperVennen erger werden. Ik ben nu voor de derde week bezig en de klachten nemen weer af.
Verder heb ik in het begin erg geforceerd. Aan mij is verteld door HyperVen dat het "adem inhouden tot je niet meer kunt" niet te letterlijk genomen moet worden. Ik deed dat dus wel, haalde enorme scores (150 seconden) maar voelde me er niet goed bij... Beetje rustiger aan doen is veel beter.
Verder schrijf je dat je last hebt van spanningshoofdpijn. Dat bleek ook bij mij een grote boosdoener te zijn. Omdat ik via de huisarts niet echt verder kwam, ben ik op eigen houtje naar een fysiotherapeut gegaan die constateerde dat de wervels en spieren in mijn nek/rug helemaal vastzaten. Dit was de voornaamste reden van mijn heftige spanningshoofdpijnen die vaak zonder duidelijke aanleiding optraden, en waardoor ik begin maart 2 weken niet kon werken... Met een paar behandelingen was dit grotendeels verdwenen. Niet dat ik kan zeggen of dit bij jou een rol speelt, maar het is natuurlijk een mogelijkheid.
Succes !!!
Grtjs Klaas

Meer weten over het HyperVen programma?