[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Nu 10 dagen bezig, eerste ervaringen !

Gepost door Klaas 
Beste mede-HyperVenners,

Even een korte intro: ik ben Klaas, 39 jaar en via internet bij HyperVen terechtgekomen. Reeds sinds jaren heb ik periodiek last van een scala van vage maar daarom niet minder ernstige klachten, die door de arts meestal afgedaan worden met "mentale dip" en ik enige jaren enigszins succesvol heb onderdrukt met Paroxetine (seroxat).
Nadat ik echter in februari 2 weken thuis heb gezeten met heftige hoofdpijnen, darmproblemen en hartkloppingen heb ik bij mezelf min of meer de diagnose hyperventilatie gesteld. Vrijwel alle genomende sypmtomen komen bij mij voor, het meest herkenbaar zijn:
verhoogde vermoeibaarheid, overgevoeligheid voor prikkels uit de omgeving, prikkelbaarheid t.o.v. dagelijkse verplichtingen: “Ik wil wel, maar ik kan niet”, concentratiestoornissen, transpireren, paniekgevoelens,benauwdheid, luchthonger,
hartbonzingen, pijn, beklemming op de borst (maar GEEN uitstraling naar een of beide armen), spijsverteringsproblemen, rommelen inde buik/darmen, diarrhee

De hoofdpijnen bleken sterk af te nemen, zo neit te verdwijnen na enkele fysiotherapeutische behandelingen van de nek/schouderspieren, die totaal "verzuurd" bleken te zijn met meerdere pijnlijke "knobbels" als gevolg. De overige klachten zijn hardnekkiger. Mede daarom dus met Hypeven begonnen...

Wat betreft mijn eerste ervaringen met hyperventilatie, de eerste keer haalde ik een reeds vrij hoge score van 120. Ik zeg erbij dat ik tamelijk fors gebouwd ben en op zich een redelijke conditie heb. De eerste week gingen de scores reeds omhoog op na ongeveer een week te pieken op 153 gemiddeld !!!

Vreemd genoeg werden de klachten toen erger, met name de hartkloppingen kwamen vesterkt terug. Daarna is de score geleidelijk weer gaan dalen met als absoluut dieptepunt 105 seconden vanmorgen. Nou had ik ook wel een beroerde nacht achter de rug doordat 2 huizenblokken verderop de stereo tot ca. 4 uur 'snachts op 10 stond en slapen onmogelijk was.
Maar toch, een nog veel lagere score dan mijn allereerste keer HyperVennen !

Kortom weet ik nog niet of ik goed reageer op HyperVen, ik hou me er nog even aan vast dat het toenemen van de klachten in het begin ook door HyperVen erkend wordt. Ben wel benieuwd of deze ervaringen herkenbaar zijn.

Groeten,
Klaas
Hoi Klaas,

Wat een hoge score heb jij zeg! begon zelf met 30,nog wat en zit nu na ruim een week op 54. Had ook meerdere klachten in het begin, nu iets minder.

Hoop voor jou en natuurlijk voor me zelf dat HyperVen voor ons iets gaat betekenen.

Veel succes[:]smiling smiley[/:]

Groetjes Miranda
Thanx Miranda, en ja dat hoop ik natuurlijk ook !
Inderdaad lijkt mijn beginscore van 120 enorm hoog als ik naar de andere berichten kijk (en 150 na een week !). Wat dat betreft kan ik mezelf afvragen of ik echt een hyperventilatie patient ben, maar afgaande op de klachten lijkt het daar toch wel op.
Kan het zijn dat ik gewoon van nature grote longen heb ? Of zijn de meeste forumleden vrouwen, die van nature gewoon minder longcapaciteit hebben ?
Anyway, ik wil voorlopig gewoon doorzetten en kijken of mijn scores weer willen stijgen na de weekeind-dip. Op dit moment heb ik de klachten (hartkloppingen, gejaagdheid, prikkelgevoeligheid) weer versterkt teruggekregen en voel me dus toch wat ongerust.

Hoewel Hypverven zegt dat de klachten kunnen toenemen in het begin... maar hoelang is het begin ? Ik ben nu 11 dagen bezig, en vraag me wel af of en wanneer de klachten weer gaan afnemen...
Groeten, Klaas
Re: Nu 10 dagen bezig, eerste ervaringen !
26 March 2007 17:31
Hallo Klaas,

120 seconden is inderdaad wel erg lang voor iemand die last heeft van chronische hyperventilatie. Het is wel eens eerder voor gekomen bij iemand, maar het komt zeer weinig voor. Als je twijfelt, zou je het eens kunnen laten onderzoeken:

Hoe kan chronische hyperventilatie worden aangetoond?

chronische hyperventilatie (chronische hyperventilatie) is als volgt te diagnosticeren:

1. Bloedonderzoek naar de Plasma bicarbonaatspiegels. Bij mensen met chronische hyperventilatie blijken die meestal (ver) onder de normale waarden te liggen. Dit is overigens niet het meest betrouwbare onderzoek voor chronische hyperventilatie.

2. Capnografisch onderzoek. Bij dit type onderzoek wordt de hoeveelheid CO2 in de uitgeblazen lucht gemeten, zowel in de rust situatie als na een hyperventilatie-provocatie. Door de verschillen te meten, kan op redelijke wijze worden aangetoond of iemand wel of niet chronisch hyperventileert. Dit type onderzoek is dus al een stuk betrouwbaarder.

3. ElektroMyoGram (EMG) gericht op latentie tetanie (is een "mooi" woord voor chronische hyperventilatie). Dit type onderzoek is het meest betrouwbaar. Het onderzoek wordt gedaan door een neuroloog. Het gaat als volgt in het werk:

In de spier van de hand tussen duim en wijsvinger wordt een elektrode geplaatst, welke wordt aangesloten op een gevoelig meetinstrument. Vervolgens wordt met een band tijdelijk de bloedcirculatie naar de arm afgesloten. Op het moment dat de band wordt losgemaakt, wordt een hyperventilatieprovocatie gedaan. Dit leidt bij mensen met chronische hyperventilatie tot onmiddelijke verkramping van de spier met de elektrode. Op het EMG zie je dan een aantal kenmerkende uitschieters van de elektrische aansturing van de spier (veroorzaken/'>oorzaakt door o.a. de melkzuurafzetting op die spier).

+ - + - +

Resumé: als je chronische hyperventilatie wilt laten onderzoeken, stuur dan aan op bij voorkeur een EMG of anders een Capnografisch onderzoek. De bloedtest is o.i. te onbetrouwbaar.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Nu 10 dagen bezig, eerste ervaringen !
26 March 2007 17:37
Hallo Klaas,

Nog even over die toegenomen klachten. Zou het kunnen dat je iets forceert? Je maakt wel reuzensprongen in elf dagen van 120 naar 150 seconden...! Probeer om het niet te forceren en houd me op de hoogte hoe het gaat met die klachten. Als ze blijven toenemen en na 2 weken nog niet over gaan, moeten we kijken of het wel goed gaat. Wellicht dat je dan even moeten stoppen. Je lichaam moet zich aanpassen aan de veranderende zuurgraad en daar moet je het wel de tijd voor geven.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Beste Rob,

Bedankt voor je reactie. Het zou goed kunnen dat ik geforceerd heb. Ik merk dat tijdens een trial na ca. 90 seconden (soms meer) nogal heftige middenrif-samentrekkingen beginnen op te treden. Dan probeer ik nog zolang mogelijk vast te houden, maar dit voelt niet altijd even pretiig... Maar wat is een goed moment om met uitademen te beginnen ?

En misschein duiden de hoge beginscores er op dat ik geen chronische hyperventilatie heb... de diagnose is ook nooit gesteld maar ik ben er zelf op gekomen omdat ik de klachten erg herkenbaar vind en ik via de arts geen nieuwe inzichten/mogelijkheden meer verwachtte. Voorts heb ik afgelopen jaren een aantal zeer stressvolle situaties gehad die wel degelijk op mijn ademhaling sloegen, het "happen naar lucht" (samen met de hartkloppingen) dus, en het mij niet onwaarschijnlijk lijkt dat dit mijn ademcentrum heeft ontregeld, zoals ik bij HyperVen ook heb gelezen.

Eigenlijk vind ik het jammer dat uit de scores blijkt dat hyperventilatie mogelijk niet de oorzaken/'>oorzaak is van mijn reeds lang bestaande klachten, want ik hoop zo dat ik hiermee het probleem eindelijk eens bij de wortels kan aanpakken, en daarmee eindelijk van de klachten (en van de Seroxat) af kom...
Vooralsnog ga ik nog even door en hoop dat de klachten afnemen en ik toch baat van HyperVen zal hebben.
Groeten Klaas



Bericht bewerkt (26-03-2007 19:11)
Aanvulling: Is het misschien aan te raden om niet tot het uiterste te gaan maar voor een trial een bepaalde "target-tijd" aan te houden ? Want als ik wel tot het uiterste ga, kom ik gewoon op die hoge tijden uit...
Grt Klaas
Re: Nu 10 dagen bezig, eerste ervaringen !
26 March 2007 19:10
Hallo Klaas,

Op het moment dat je middenrif begint te trekken, geeft dat aan het ademcentrum de inademing begint te triggeren. Op dat moment ben je dus je grens aan het verleggen. Maar dat is ook een teken dat je uit moet gaan ademen, want anders forceer je het inderdaad. Het is niet de bedoeling om in één keer een beter te worden, omdat dat een enorme schok voor het organisme met zich mee zou brengen, met wie weet wat voor gevolgen...

Daarom is het verstandig om niet het uiterste uit de kan te (willen) halen. De therapie is erop gebaseerd dat het lichaam en ademcentrum geleidelijk aan wennen aan een hogere zuurgraad in het organisme. Daarmee krijgen de diverse processen de gelegenheid om zich aan het veranderende milieu aan te passen.

Overigens kan het wel zo zijn dat je last hebt van chronische hyperventilatie, maar dan inderdaad met een enorm longvolume als uitgangspunt. De kracht waarmee je de adem weet in te houden, zelfs als het ademcentrum de inademing al triggert, lijkt daar ook op te wijzen. Dus het kan best chronische hyperventilatie zijn, maar ik vind het wel belangrijk dat je het rustig aan opbouwt.

Ga ook niet een bepaalde tijd zetten voor jezelf (dat is namelijk nog erger, want je weet nooit hoeveel je op een bepaald moment precies kan verdragen), maar probeer goed aan te voelen wanneer het genoeg is. Het middenrif geeft het ook al aan, hoewel dat in de loop der weken steeds minder zal worden.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.[/i[



Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Beste Rob,

Ik heb net mijn avond-trial gehad en geprobeerd minder te forceren door:
- wat minder kracht te zetten bij de inademing
- ook bij het "laatste extra rukje" geen volle kracht zetten
- wat eerder beginnen met uitademen (wel nadat reeds meerdere middenrifsamentrekkingen hebben plaatsgevonden)

Hiermee kwam ik zonder veel problemen op een score van 135, dus iets bescheidener maar toch beter dan de superslechte trial van gisterenochtend na een slapeloze nacht (105 met heel veel moeite).

Uit je laatste mail haal ik dat een goed uitadem-moment is wanneer het middenrif begint te trekken. Is dit een betrouwbaar meetpunt ? Op dat moment kan ik het idnerdaad nog lang vol houden, misschien 2 of 3 samentrekkingen aanhouden en dan uitademen ? Ik hoop een goed uitadempunt te kunnen vaststellen, want "zo lang mogelijk" is voor mij misschien dus niet zo'n goed idee...
Groet,
Klaas



Bericht bewerkt (26-03-2007 19:56)
Met mijn laatste trials (zonder forceren) kom ik nu uit rond de 110-120. Het lijkt er dus op dat ik in de eerste week inderdaad erg geforceerd heb... is het mogeeijk om deze scores te (laten) verwijderen ? Want nu is de lijn alleem maar dalende en zal ik de scores van de eerste week niet meer verbeteren...
Grt Klaas
Hoi Klaas,

Volgens mij ben je nog steeds aan het forceren. Het gaat er niet om om scores te verbeteren, dus wat maakt het uit dat je lijn nu daalt? Bij gaat dat ook zo en ik maak me er niet druk over. Je bent nu misschien meer bezig met juist inademen, precies alles goed doen...heel herkenbaar voor ons, perfectionistische hyperventilatie-ers. Maar niet echt goed voor de therapie denk ik. Laat het gewoon los en oefen een beetje relaxed. Als jij 120 haalt en Rob je antwoord geeft, dan is dat gewoon jouw normale score. De een haalt nu eenmaal meer dan de ander. Ik wilde ook altijd mijn scores omhoog krijgen, maar dat werkt eerder averechts. Nergens voor nodig ook! Dus...rustig aan en gewoon LEKKER OP JE GEMAK oefenen zonder je ergens druk over te maken!

SUCCES!

Rainbow
Hallo Rainbow,
Thanx 4 je reactie, en het is inderdaad niet verstandig om zo sterk op die scores te focussen en dat probeer ik dus ook niet meer te doen ! Ik merk nu dat de klachten die vorige week versterkt terugkwamen, geleidelijk weer minder worden. Nu hopen dat dit zich doorzet...[:]smiling smiley[/:]
Mijn eerder genoemde issue staat er nog: omdat "tot het uiterste gaan" bij mij (en waarwschijnlijk veel anderen) gelijk stat aan forceren, is het belangrijk om je uitademmoment goed te kiezen. Ik ben hier nog niet helemaal uit.
Misschien een suggestie om hier in de handleiding wat meer aandacht aan te besteden ! Er staat nl. nogal expliciet in genoemd dat je met uitademen moet wachten tot je het echt niet meer kunt houden. Dat heb ik in eerste instantie nogal letterlijk opgevat... en dat had dus niet gemoeten !
Groeten,
Klaas
Hallo Klaas

De meeste klachten die jij beschrijft heb ik ook, maar ik wil even ingaan
op de spijsverteringsproblemen.
Ik heb gehoord dat als je darmen niet goed functioneren dat dat dan ook
erg op de pyche werkt.
Daarbij als de darmen niet goed werken, krijgen we ook te kort aan
vitaminen en mineralen etc etc. wat ook weer allerlei klachten geeft.
Aangezien ik die spijsverteringsproblemen ook heb, vroeg ik me af of
jij er ook misselijk bij bent, zodat je daardoor ook geen eetlust meer hebt?

groetjes Vlinder
Hallo Vlinder,
Dat zou goed kunnen, ik heb ook de laatste dagen weer darmproblemen gehad (diarrhee) en daarmee kun je idd veel mineralen (en vocht) verliezen. Mijn darmen rommelen al sinds mijn eerste "collaps", nu ca. 2 maanden geleden. Soms minder, soms meer.
Maar ik ben daarbij meestal niet misselijk, en ook mijn eetlust is over het algemeen normaal.

Grt Klaas
Beetje late reactie, maar bedankt voor je berichtje Klaas.
Heb je inmiddels al een beetje het idee dat HyperVen werkt voor jou?

Groetjes Vlinder

Meer weten over het HyperVen programma?