[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

wat doen jullie aan die bekende cirkel??

Gepost door Martine2 
hallo,

ikzelf heb al zo'n 10 jaar last van hyperventilatie en achteraf gezien last van een sociale fobie en heb 2 keer een burn-out gehad. Ik ben te beschermd opgevoed en moest door omstandigheden al vroeg volwassen zijn. ook ben ik van nature gevoelig. ik heb diverse therapieen gevolgd, maar uiteindelijk hielp niets me blijvend.
Ook HyperVen niet omdat ik last bleven houden van die angstklachten/stress en daardoor dus bleef HyperVentileren. kortom, ik zat in het bekende cirkeltje.
ik werk nauwelijks meer en ondanks dat ik familie/vrienden genoeg om me heen heb, heb ik toch altijd het gevoel tekort te schieten op alle fronten.
Ik heb nu na 10 jaar de stap genomen om naast psychotherapie en HyperVen hiervoor medicijnen te gebruiken en daar ben ik zo enorm blij mee dat ik dat eindelijk aangedurft heb!
ik gebruik het nu bijna 6 weken en ik merk al zo'n verschil!!
ik ben rustiger en doe dingen die ik al jaren niet meer heb gedaan. de angst neemt geleidelijk af en ook de hyperventilatie is een stuk minder!

ik ben benieuwd of er meer mensen zijn, die het idee hebben ook in zo'n cirkeltje te zitten en wat die eraan doen om daar uit te komen.

martine2

Hoi Martine,

Ik herken die cirkel ook hoor. Zelf zit ik er ook in. Volgens mij is dat inherent aan hyperventilatie. Doordat de klachten zo akelig zijn, ga je dingen vermijden. Je gaat denken dat er iets vreselijks met je aan de hand is. Dit alles zorgt ervoor dat je onder spanning blijft staan, waardoor je klachten blijft houden. Soms zelfs méér klachten krijgt. Je gaat je nog meer zorgen maken en nog meer dingen vermijden en zo sluit de cirkel zich steeds verder. Ik probeer om die cirkel niet nauwer te laten worden, maar er echt uit komen vind ik ook moeilijk. Soms lukt me dat heel goed en dan lukt het me om de hyperventilatie wat los te laten. Dat gebeurt op momenten dat ik geen klachten heb. Ik ga dan gerust naar een theater, als ik maar op de hoek kan zitten. Want ja, helemaal onbezorgd ga ik er toch ook niet heen. Zelfs op goede dagen ben ik wel met de hyperventilatie bezig, dan denk ik: 'Hé, ik voel me goed!' Zelfs dán koppel ik dat goede gevoel aan de hyperventilatie! Op slechte dagen durf ik niet zo heel veel, dan is zelfs de Appie nog eng. De cirkel die wat geopend is op goede dagen gaat dan weer dicht. Echt heel diep zit ik niet in die cirkel geloof ik (ik heb nog gewoon een sociaal leven enzo), maar hij is er wel.

Ik denk dat je op de goede weg bent door HyperVen (het fysieke deel van de hyperventilatie) te combineren met psychotherapie en medicijnen. Je pakt dan alles aan en dat kan je alleen maar sterker maken. Zelf ga ik HyperVen combineren met haptonomie. Ik voel namelijk spanning niet zo goed aan en ga daardoor nog (te) vaak over mijn grenzen. Met hyperventilatie als gevolg. Zo komen we er wel. Maar ik blijf wel oefenen, want ik merk dat ik ook goede momenten heb.

Hou vol, je bent goed bezig!

Groetjes Rainbow

Meer weten over het HyperVen programma?