[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

vragen over opnieuw beginnen..

Gepost door Anna 
Hoi Rob en anderen,

Ik heb een vraag aan Rob, ik heb nl. 4 maanden geoefend en ben toen in februari gestopt, dit ook in overleg met jou omdat mijn nekpijn over was maar ik had nu last van mijn ribben. Toch blijf ik nu na 3 maanden gestopt te zijn last houden van mijn ribben. Mijn grafiek was niet afgevlakt dus ik had nog geen stabiele scores. Ik heb ook nog steeds dat gejaagde gevoel en adem nog te veel, dus blijf wattig en duizelig.

Nu ben ik sinds gisteren weer begonnen met HyperVen. Ga ik dan net zo lang door totdat mijn scores een week of 2 uitgevlakt zijn? Denk je dat ik dan nog helemaal kan genezen van die afschuwelijke spierpijn. Dit bederft echt vaak het plezier in mijn leven. Mijn nekpijn is wel over gegaan dus ik hoop het zo...
Hoe komt het eigenlijk dat sommige na 4 maanden klaar zijn (zoals Rob e.a.)en anderen (zoals Ellen) 7 maanden nodig hadden? En Ellen die spierpijn herken jij dit.. En was bij jou na 4 maanden bv. heel veel over en na 7 maanden alles?
Hebben anderen ook spierpijn en een grieperig gevoel of ben ik de enige?? Dan denk heb ik wat anders??

Dan vraag ik me ook af of het nou jammer is dat er een stopperiode tussenzit, of maakt dit niet uit...
Hebben anderen ook zulke ervaringen? Ik las dat Helma ook eerder gestopt was en opnieuw begonnen.
Wat een vragen ondertussen..

Ik hoop dat iemand reageert[:]moody smiley[/:].

groet,

Anna

Hoi Anna,

Wat vervelend dat je pijnklachten hebt!
Maar bedoel je pijn tijdens het oefenen of ook buiten de oefeningen om?
Ikzelf heb ook veel last van mijn nek (in aug.vorig jaar een operatie gehad). En tijdens het oefenen komt er natuurlijk veel spanning op die plek. Als ik erg veel nekpijn heb, moet ik het oefenen overslaan. Tijdens de oefeningen heb ik ook last van rug/ribben (of zijn het de tussenribspiertjes). Zelf wijt ik het aan feit dat ik een behoorlijk hoge spierspanning heb en tijdens het oefenen wordt dat mijns inziens even versterkt. Ik heb niet de indruk dat ik te geforceerd oefen.
Dus ben benieuwd of jij deze klachten alleen tijdens de sessies hebt.

Groetjes Helma
Beste Anna,

Ik zelf ben nu ongeveer 2 maander bezig, heb zelf ook veel last van spierpijn, dit voornamenlijk op mijn armen, die voelen dan soms ook heel erg zwaar.
Verder heb ik regelmatig last van mijn nek en schouders en pijn op mijn bosrt.

Kan deze klachten opheffen door of ontspanningsoefeningen te doen of door naar een visualisatie cd te luisteren of door even een lekker stuk te gaan lopen. of lekker lang onder de warme douche. Heb bij mensendieck ook oefeningen gekregen die helpen mijn nek en schouders losser te krijgen.

Hoop dat je hier wat aan hebt en veel succes met het opnieuw starten.

Groetjes Miranda
Re: vragen over opnieuw beginnen..
18 May 2007 10:38
Hallo Anna,

Als je weer begonnen bent, ga dan inderdaad door totdat jouw grafiek uitvlakt. Als die spierpijnen aan je ribben inderdaad door chronische hyperventilatie worden veroorzaken/'>oorzaakt, zal dat in de loop der tijd weggaan. Maar die pijn kan natuurlijk ook ergens anders door komen. Heb je ooit een gekneusde of gebroken rib gehad? Misschien is het toen nooit goed genezen.

Hoe lang de therapie duurt, is voor iedereen verschillend. Dat kan door allerlei oorzaken komen:

- oefen je regelmatig twee of drie keer per dag
- neem je voldoende rustmomenten in je (drukke?) leven
- slaap je voldoende
- rook of drink je veel
- in hoeverre is de oorzaken/'>oorzaak waarom je bent gaan HyperVentileren nog aanwezig
- hoeveel angsten heb je ontwikkeld ten gevolge van chronische hyperventilatie en hoe ga je daar mee om
- drink je veel koffie of gebruik je veel andere caffeine houdend eten of drinken
- gebruik je bepaalde medicijnen (sommigen helpen mee, andere werken tegen)
- hoe reageert het thuisfront om jouw "ziekte" en het genezingsproces
- hoe reageert je baas en collega's op je werk
- enz...

Als je gestopt bent, en het later weer oppakt is dat geen verloren tijd. Het ademcentrum zal altijd proberen de ingestelde waarde vast te houden. Dus zullen je scores na de stopperiode niet veel veranderd zijn, tenzij je in die periode de bovenstaande zaken niet goed hebt gemanaged. Dat laatste is namelijk ook een leerproces voor ons HyperVentilanten. Wij zijn geneigd om telkens weer teveel hooi op de vork te nemen en onszelf en onze gevoelens weg te cijferen. Meestal leren we door al die klachten wel om er beter mee om te gaan, maar soms vallen mensen - zodra ze zich weer beter gaan voelen - heel snel terug in de oude destructieve patronen. Daar moeten we dus wel op bedacht zijn en blijven...

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen
Hoi Anna,

De spierpijn herken ik wel, maar niet in die mate die jij beschrijft.
Ik heb dat via 2 kanten aangepakt.
HyperVen en massage van de fysiotherapeut.
Ik had voornamelijk nekklachten en dat is bij mij helemaal verdwenen.

Ik ben trouwens ook wel eens een periode gestopt en zoals Rob beschrijft kan dat absoluut geen kwaad. Mij deed het alleen maar goed. Even de druk van de ketel[:]winking smiley[/:]

Mijn grootste probleem was (en soms nog is) is dat ik een ontzettende stresskip ben. Ik wil altijd alles afhebben voordat ik ga zitten. En ik denk (heel stiekem) dat dat voor veel van ons geldt. Rob beschrijft dat hierboven ook al.

Ik zal echt moeten rusten als mijn lijf dat aangeeft en niet nog even dit en nog even dat. En als ik dan lekker ga zitten ook niet piekeren over wat ik allemaal nog moet doen!!!! Ik merk (nu ik dit toepas) dat het goed met me gaat. Ongemerkt sluipt het er af en toe nog in, maar ik stuur het dan snel weer bij.

Liefs Ellen
Beste allemaal,

Bedankt voor jullie antwoorden, fijn is dat. We zijn inderdaad wel allemaal perfectionistisch en gunnen onszelf weinig rust. Ik ben vaak rusteloos.

Als antwoord op Helma's vraag over de pijn tijdens de sessie's. De pijn heb ik niet tijdens het oefenen maar doorgaans alle dagen. En Miranda, ook heb ik massage en volg ik ontspanningsoefeningen via cd net als jou en ik heb Cesar therapie. Dus dat doe ik allemaal wel... Soms denk ik, ik doe te veel...

Ik ga wel nadenken over de antwoorden van Rob, mijn spanningsniveau is hoog. Tob soms te veel vooral over mijn pijn.

Ook Ellen bedankt ik ga gewoon maar door met HyperVen trouw 2x per dag, totdat mijn grafief stabiel blijft.

Fijn weekend allemaal.

Anna

Meer weten over het HyperVen programma?