[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Buikadem met bewegende borst?

Gepost door Rainbow 
Hoi,

Ik ben alweer netjes 2x per dag aan het HyperVennen. De duizeligheid is ietsje minder dan vorige week, maar nog steeds aanwezig. Ik was vorige week zeer duizelig en ik ging naar mijn Maatkrachttherapeute. Ik ga af en toe nog voor 'controle' naar haar toe. Ze zei dat ik voortdurend met een borstademhaling zat te ademen en inderdaad zag ik de avond daarvoor inderdaad dat ik dat deed. Ik zat in de stad en zag mezelf van de zijkant in een spiegel. Ik zag heel mijn borsten naar boven komen bij elke adem. Ik dacht dat ik nu toch onderhand wel een buikadem zou moeten hebben! Niet dus. Een collega zei ook al dat ik heel hoog ademhaal en dat ze het niet zo vreemd vindt dat ik duizelig blijf. Ik let er weleens op hoe anderen ademen en dan zie ik bij iedereen een deel van de borst naar boven komen. Maar die mensen hebben, voor zover ik dat weet, geen chronische hyperventilatie. Ik liet mijn vriend controleren hoe ik ademde en hij zei: 'Ik zie je borsten omhoog komen!', maar hij dacht dat dat bij iedereen zo was. Hij had dat zelf ook, dat zijn torso zeg maar omhoog kwam.

Jullie raden het al: ik maak me nu weer druk of ik wel normaal adem. Ik adem geloof ik niet overmatig veel, maar blijkbaar nog steeds teveel met de borst. Willen jullie eens bij jezelf checken of jullie borst stil blijft als je ademt? Het lijkt mij ook onnatuurlijk als er niets mee zou bewegen, aangezien je longen daar toch liggen? Ik dacht dat ik door HyperVen ook een buikadem terug zou krijgen, maar dat is blijkbaar niet het geval. Misschien moet ik HyperVen toch maar gaan combineren met wat gewone buikademoefeningen? Ik word een beetje
[:]confused smiley?[/:] van die onzekerheid die dit weer teweeg brengt! HELLUP!

Groeten,
Rainbow

Ha Rainbow,

Op de eerste plaats super fijn dat je wat minder duizelig bent [:]grinning smiley[/:]!
Lijkt me ook heel vervelend, die duizeligheid.
Wat betreft de ademhaling; als het op een natuurlijke (onbewuste?) manier gaat bij mensen die geen last hebben van hyperventilatie, dan is er volgens mij een combinatie van buik-flanken-borst. Een soort golfbeweging.
Wij moeten de buikademhaling net goed oefenen omdat we meestal veel te hoog ademen.
Als ik gespannen ben, dan merk ik dat ik ook alleen maar "hoog" adem. Dus dan probeer ik mezelf wel te corrigeren.
Dus is het voor jou misschien geen overbodige luxe om de buikademhaling te blijven oefenen. Maar niet te geforceerd, anders ben je alleen maar met je manier van ademen bezig en dat roept waarschijnlijk ook weer spanning op.
Ik merk wel, dat wanneer ik weer goed in het HyperVenprogramma zit, mijn buik weer wat meer gaat meedoen met de ademhaling.

p.s. ik merk wel dat wanneer ik met mensen in gesprek ben, ik nauwelijks of geen buikademhaling heb. Maar zit ik TV te kijken of lees ik een boek dat gaat dat veel beter. Maar ja, misschien is dat ook wel logisch [:]moody smiley[/:], weet ik eigenlijk niet.

Groetjes Helma
Rainbow,

Ik heb dat ook dat ik bij andere mensen check hoe ze ademen en heb ontdekt dat die toch wel veel vanuit de buik ademen, maar dat er toch wel een beetje borstkast mee beweegt.

Als ik aan het praten ben of druk in de weer, dan adem ik veel te veel via de borst en ben ik meestal daarna ook wat duizeliger. Als ik ergens rustig zit (bv. tv-kijken, maar ook als ik aan pc aan het werken ben) dan adem ik veel meer door m'n buik.

Ik heb vorig jaar relaxatietherapie gevolgd en daar was ook een hele grote focus op buikademhaling om tot rust te komen. Als ik me niet goed voel of me weer eens heel erg druk heb gemaakt, probeer ik meestal voor het slapengaan een 30 keer buikademhalingen te doen. Ik heb het gevoel dat ik dan ook beter adem als ik aan het slapen ben en ik de volgende morgen dikwijls minder klachten heb als ik wakker wordt.

Ik denk dat we met buikademhalingen zowiezo beter af zijn, want dan neem je naar het schijnt minder zuurstof op. Je kan dan ook minder snel ademhalen dan via de borst, wat het tot rust komen alleen maar kan helpen denk ik... Ik ben geen specialist, maar spijtig genoeg wel een ervaringsdeskundige aan het worden.

Hopelijk ben je hier iets mee...Tin

Rainbow,

Je slaat de spijker op z'n kop want ik denk toch dat we deze klachten houden omdat we geen goede buikademhaling hebben.
Moeilijk is dit want HyperVen zou leiden naar een goede buikademhaling maar het gebeurt toch nog niet bij mij. Ik ken dit.
Ik oefen nu ook een buikademhaling en wil toch maatkracht achter de hand houden voor als het helemaal niet lukt (ik had van jou al tips gekregen over de methode van maatkracht).

Zelf heb ik moeite met HyperVen omdat ik er waarschijnlijk meer last van m'n ribben door krijg... Het valt ook allemaal niet mee, al die twijfels en al die klachten.

Zelf ben ik echt blij dat ik de circel van denken, malen en tobben ga doorbreken met ad, zo komt je geest tot rust en daardoor komt ook je lichaam tot rust omdat het niet meer gespannen raakt, je lichaam gaat ook als het ware ontspannen waardoor je vanzelf naar je buik gaat ademen. Even wordt het hele proces van spanning stil gelegd en door lange tijd stress ben je angstig geworden waardoor dit een circel is geworden.

Ik merk bij jou ook deze voortdurende angst en het zoeken naar een oplossing, dat doe ik ook altijd, dus het is heel herkenbaar....

Succes ook en ik hou je op de hoogte.

Sterkte,

Anna

Hallo Rainbow en anderen,

Borstademhaling, ook wel genoemd een thoracale ademhaling (naar de thorax = borst), is meestal eerder een gevolg van het HyperVentileren dan een oorzaken/'>oorzaak. Eigenlijk gaan we zo ademhalen omdat we sneller "willen" ademhalen. Bij een borstademhaling kan de frequentie gemakkelijker hoger zijn dan bij een buikademhaling (ook wel genoemd een abdominale ademhaling). Het gevolg is dat we onbewust vaak onze ademhaling naar de
borst verleggen omdat we HyperVentileren.

Het tegenovergestelde zie je ook. Als mensen door het doen van de therapie met HyperVen minder behoefte krijgen aan de snelle thoracale ademhaling, gaan ze - wederom onbewust -vanzelf weer met hun buik / flanken ademhalen. Borstademhaling is dus meer een symptoom dan een oorzaken/'>oorzaak van hyperventilatie. Dat neemt niet weg dat leren ademhalen vanuit de buik een positief effect heeft op het beter worden. Alleen - het is meestal niet voldoende omdat het de instelling van het ademcentrum niet verandert.

Een goede ademhaling is met de buik en de flanken. Vandaar dat je bij mensen die geen chronische hyperventilatie hebben ook de borst ziet bewegen (de flanken zitten aan de zijkant!).

groet,
Hester


HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?