[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

wat is het moeilijk te ademen!

Gepost door Judith 
hoi allemaal,

ik las vanavond het hele verhaal van rainbow over maatkracht en zij verwoordt precies wat ik ook heb ervaren bij rebio: buikademhalingsoefeningen werken niet bij chronische hyperventilatie.
misschien wel bij mensen met aanvallen.
ik zelf word er weer helemaal gek van en ben ook zo moe.
ik kan helemaal niet meer normaal ademen, de hele dag niet
het lijkt wel of ik na elke 10 x ademen diep moet zuchten om de boel weer te herstellen.
adem ik dan wel genoeg, anders hoef je dat toch niet te herstellen?
het lijkt ook wel of mijn ademhaling ergens bij dat kuiltje onder je borst stopt, en dan wil ik hem hoger trekken, om toch dat rotgevoel wat ik de hele tijd heb weg te krijgen.
maar het gaat niet weg.... vaak betrap ik mezelf er ook op dat ik juist heeeeel oppervlakkig adem haal, en dan wil je weer compenseren met opeens heel diep te zuchten.
wat is nou eigenlijk die zucht en waarom dwingt iets van binnenuit me toch steeds dat te doen?
mijn bovenrug is altijd dodelijk vermoeid, het doet niet echt zeer, maar alsof ik voorover over de tafel wil gaan liggen om het te ontlasten.
een collega van mij heeft COPD en zei laatst dat hij het gevoel had dat hij niet lekker door kon ademen, en zijn adem maar tot zijn middel kwam qua gevoel.
ik was meteen bang dat ik dat ook heb, of lijkt het allemaal op elkaar???
ik ben nog steeds niet begonnen met HyperVen en de reden is laf en idioot: ik denk dan, als dit ook niet werkt heb ik niets meer om op terug te vallen en raak ik echt giga in de paniek.
stom eigenlijk he? maar daar ben ik bang voor.
ik heb best wel een zware baan, lichamelijk en geestelijk, maar ook wel leuk, elke avond als ik naar huis ga ben ik gebroken, en niet in staat nog veel te ondernemen.
soms als ik denk "je bent al vanaf augustus zo raar aan het ademen"denk ik ook dat ik er nooit meer vanaf kom.

wat een lang verhaal, maar zit in de dip en wilde het even kwijt.

groetjes judith
Hoi Judith,

Een duidelijk verhaal over hyperventilatieklachten!
Ik vraag me af of je bent begonnen met het HyperVenprogramma?
Zo nee, stimuleren de verhalen je (nog) niet om te beginnen?
Mij hebben de artikelen van Drs. Snitzelaar (ik weet even niet of ik zijn naam goed schrijf) en ook de succesverhalen enorm gestimuleerd om het programma destijds te bestellen.
Jaren geleden heb ik ook de Rebio therapie gevolgd en ook niet het gewenste effect bereikt.
Misschien is het inderdaad zo dat het beter werkt bij mensen met aanvallen en niet bij hen die last hebben van chronische hyperventilatie. Maar dat weet ik niet.
Waar ik wel in geloof is dit HyperVen programma (ook al ben ik meerdere malen opnieuw moeten beginnen). Maar als ik lees hoe alles op een wetenschappelijke manier onderbouwd is (en al door veel mensen persoonlijk ervaren), dan kan ik niet anders dan hier echt in geloven.
Jouw klachten herken ik maar al te goed en het gaat nu alweer een stuk beter. Maar ik moet gewoon niet de fout maken om te vroeg te stoppen met het oefenprogramma.
Ik wens je in elk geval heel veel sterkte toe Judith!

Groetjes Helma
dankje voor je reactie helma.
ik heb nog nooit gehoord dat iemand dezelfde klachten had als ik, de meeste mensen hebben niet de heledag door last en zeker niet de hele dag ademnood, het gevoel dat er iemand op ze zit.
ik hoor veel over duizeligheid en dat heb ik ook wel, maar dat vind ik niet zo heel erg en eng.
ik ben zelfs wel eens jaloers op die mensen, erg he?
dan denk ik, als dat het ergste is.....
maar iedereen baalt natuurlijk van deze ellende.
ik vraag me alleen wel vaak af of ik niet iets ernstigs heb, dit kan toch geen hyperventilatie zijn als je dat de hele dag door hebt al maanden lang???!!!
hoelang ben jij al bezig?
en wat voor klachten had jij dan?

groetjes judith
Hallo Judith

Toen mijn hyperventilatie 5 jaar geleden begon,had ik het ook de hele dag benauwd.
Ik kon gewoon niet meer normaal ademen,inderdaad net of er iemand op je borstkas zit.
Ik lette er de hele dag op,was vreselijk bang, dat heeft bij mij wel een jaar geduurd .
Ik heb ademhalingsoefeningen gehad,yoga gedaan, toen zakte het langzaam af.
Nu let ik eigenlijk nooit meer op mijn ademheling,ben heel af en toe nog eens benauwd.
Maar blijf dan rustig,en dan zakt het ook weer weg. Ik weet hoe vervelend het is. Maar het
gaat echt weer weg. Ik heb het nog wel eens als het heel warm is,en het blijft vervelend.
Maar hoe minder je er op let ,hoe sneller het weg is. En het is echt niks ergs. Het
is echt hyperventilatie. Ik hoop dat je hier een beetje aan hebt,en veel sterkte ermee .

Groetjes Stephanie
Hallo Judith,

Waarschijnlijk heb ik al jarenlang last van chronische hyperventilatie. Dit resulteerde 6 jaar geleden in een paniekaanval. In het postkantoor ging ik toen bijna onderuit. Ik werd enorm misselijk en duizelig, het zweet brak me uit en daarna kreeg ik het koud. Er werd een ernstige burn-out vastgesteld en werken kon niet meer. Het heeft meer dan 2 jaar geduurd voordat de angst onder controle was. Maar toen bleven de ademhalingsklachten bestaan.
Hartroffels, benauwd gevoel en een enorme druk op mijn maag. Maar ook hoofdpijn, trillerig en nog wat van die zaken.
Normale ademhalingstherapie bij de fysiotherapeut, ReBio, het hielp niet.
Enkele jaren geleden kocht ik het HyperVenprogramma. Ik vond en vind het best een zwaar programma, maar raakte overtuigd toen de klachten (vooral de benauwdheid) al snel minder werden. Ik oefende maar 1x per dag omdat ik sterk reageerde op de veranderingen.
Klachten kunnen vooral in het begin soms wat toenemen!
Maar na 4-5 maanden was ik klachtenvrij, ik dacht dat de grafiek niet meer zou stijgen en stopte dan. Dan kwamen na een paar maanden de klachten weer terug.....
Tot driemaal toe opnieuw begonnen! Nu weet ik dat ik beter had moeten opletten of ik echt klaar was en aan mijn maximale score zat.
Ik ga het nu echt langer doorzetten.

P.S. De duizeligheid en draaierigheid lijken mij net het ergste!!!
Als ik het zo lees van enkele anderen die het in heel erge mate hebben, dan ben ik juist blij dat ik dat niet heb. Dat doet mij namelijk te sterk denken aan de periode dat ik een angst- en paniekstoornis had. Ik was toen constant bang om flauw te vallen. Ik geloof dat ik door erge duizeligheid opnieuw die angsten zou ontwikkelen.

Maar als je het programma aanschaft, moet je er wel voor gaan. Want het vergt doorzettingsvermogen! Maar ja, wat is erger denk ik dan maar.....

Groetjes en sterkte!
Helma
Beste Judith,

Deze oervervelende klachten zijn symptomen van hyperventilatie! Ik heb ze zelf ook! Waarschijnlijk heb ik al jaren chronische hyperventilatie, maar nooit in die mate dat ik er "last" van had. Tot ik vorig jaar paniekaanvallen kreeg... Zelfs toen was het me niet duidelijk dat mijn ademhaling er voor iets tussen zat. Na dat ik de angst/paniek iets meer onder controle kreeg, kwamen de "echte" ademhalingsklachten zoals jij ze beschrijft. Vooral dat diepe zuchten heel de dag door (zelf s nachts) alsof je geen lucht genoeg krijgt maakt me gek. Ik compenseer ook heel vaak door te geeuwen. Werd zelfs bang dat ik een longembolie of iets dergelijks had... Ik heb ademhalingsoefeningen geprobeerd, ontspanningstechnieken,... Geen verbetering.
Ik ben nu 3 weken met HyperVen bezig en het gaat al een stuk beter!!! Dus ik blijf oefenen en hoop dat ik er ooit weer vanaf geraak! Probeer het, je hebt niets te verliezen! En laat weten hoe het gaat.

Veel succes!

Sarah
Misschien nog een tip voor de mensen met "luchthonger" en focus op de ademhaling?
Ik ben zelf sinds een jaar terug aan het joggen. (2x per week) En tijdens het lopen merk ik dat ik veel minder klachten heb! Het is alsof ademen dan wel vanzelf gaat! Ook helpt het om te ontpannen en je krijgt er een betere conditie van, waardoor je weerbaarder bent! Wel rustig opbouwen, zodat je niet te snel "buiten adem" raakt, want dat kan dan weer de benauwdheid versterken...

Groetjes,

Sarah
hoi sarah,

dank voor je reactie. Het is momenteel helemaal een drama, want ik heb een kou waar je U tegen zegt.
neus dicht, kriebelhoest en slijm dat vast zit tegelijk, ik word er gek van.
2 jaar geleden ben ik gescheiden, het eerste jaar ging wel, het 2de jaar was vreselijk.
ook heel druk gehad, spannende dingen op mijn werk en een verbouwing in mijn nieuwe huisje. ik weet nog goed dat ik in de vloerenwinkel zat en ze me vertelden dat de vloer die ik gekocht had kwijt was. Dat was de druppel. De dag daarna begon ik heel diep te zuchten, van de een op de andere dag, alsof ik mijn ademhaling wilde compenseren, alsof ik de andere ademhalingen daarmee wilde aanvullen, echt vreselijk, want die zuchten lukten niet, ik kwam niet over het randje zeg maar. Dat ging maanden zo door en is nog niet weg.
De periodes met hartoverslagen had ik toen net achter me gelaten en hoge hartslag.
Nu ben ik 10 maanden verder en is het nog niet weg, afentoe kan ik wel zuchten of gapen, maar het is nooit meer normaal geweest.
Op mijn werk is een man met copd. Hij vertelde me dat hij voelde dat hij maar tot de helft kon inademen, dat het niet verder ging.
Toen werd ik ook zo bang, want dat gevoel heb ik ook, dat je niet vrij kan ademen, dat je niet volledig ademt, en het zelf de hele tijd regelt.
Dus de angst zit er ook. Ook heb ik altijd een vermoeid gevoel op mijn rug, alsof je dat steeds moet aanspannen om dat gevoel weg te krijgen.
Soms heb ik een lichte duizeling, maar niet vaak, een paar keer heb ik een aanval gehad, dat mijn benen gingen bibberen en slap werden en ik dacht flauw te vallen, maar dat is heel soms, in de regel gaat het gewoon de hele dag door met de andere klachten.
Laatst ben ik op mijn crosstrainer gaan lopen, maar toen was ik zo diep aan het proberen te zuchten en kreeg ik het zo benauwd dat ik nu niet meer durf.
als ik heel rustig wandel gaat het nog het best, als ik me heel erg inspan en haast gaat het slecht. Daarom dacht ik ook op een gegeven moment dat het met conditie te maken had, omdat ik ook weinig mensen zie op deze site die mijn klachten hebben.
1 op de 20 ademhalingen MOET ik compenseren met een diepe zucht.

Pfffffffffffffff, wat een verhaal, het is voor het eerst dat ik zo uitgebreid reageer.
Ik ben ook bang om aan HyperVen te beginnen, ik kan mijn adem nog geen 15 sec. inhouden en als ik dan lees van 90 sec etc.....................
of dat het niet helpt en ik dan niets meer achter de hand heb, idioot he?

groetjes judith
Hoi Judith,

Ik volg je verhaal en ik snap best dat je het eng vindt om te gaan HyperVennen. Voor mij was (en is) het ook mijn enige strohalm. Ik heb al zoveel geprobeerd en niets hielp me van de chronische hyperventilatie af. Ik bleef duizelig en dacht dat ik maar moest leven met de klachten. Ik heb HyperVen al een tijd in huis en al heel veel geoefend. Maar nooit consequent. Steeds zaten er gaten in het oefenen en zo bouwde ik dus geen buffers op. Ik dacht dus dat dit ook niet hielp. Maar...ik oefen nu al een tijdje 2x per dag en ik moet zeggen dat ik eindelijk vooruitgang denk te boeken. Ik ben al 8 dagen niet duizelig, wat een record is. Dat sterkt mij echt heel erg en ik ga dus door. Ik weet dat ik er niet ben, maar het gaat omhoog en ik voel me energieker en beter. En geloof me, ik had ook erg veel last van hyperventilatie. Dat heb je hier vast wel gelezen.

Het maakt helemaal niets uit als je maar 15 seconden je adem in kunt houden. Het gaat erom dat je 10x je adem zolang mogelijk inhoudt. Voor de een is dat 120 seconden, voor jou 15. Maar dat is niet belangrijk! Je zult gaandeweg misschien wel 30 halen, maar 120 hoeft helemaal niet. Dat haal ik ook nooit hoor! Ik heb allang geleerd om niet naar scores te kijken. Ik ben vaak verkoouden, ook door hooikoorts en dan dalen mijn scores echt wel. Maar toch gaat het beter en dat is het belangrijkst. Je moet je eigen race lopen en niet kijken naar wat anderen halen. Shannon, die ook op het forum zit, heeft ook niet van die hoge scores, maar toch gaat ze omhoog.

Laat je daar dus niet door tegenhouden. Ik snap dat het eng is om te starten, maar echt, je zult zien dat je je (langzaam) beter gaat voelen. Er is hier op het forum volgens mij niemand die ACHTERUIT is gegaan, die zich SLECHTER is gaan voelen. Dat gebeurt jou ook niet. Ik hoop dat je er toch over na wilt denken, want het is zo fijn om je goed te voelen. Het is echter JOUW keuze en als je het niet durft ben ik de laatste die je wil overhalen...Nou ja, misschien een hééééél klein beetje dan! [:]tongue sticking out smiley[/:] Wat je ook beslist Judith, blijf ons op de hoogte houden en gooi eruit wat je hier kwijt wilt!

Sterkte van Rainbow

Beste Judith,

Bedankt voor je openhartigheid. Wat jammer dat je nu ook verkouden bent, want dan voel je je natuurlijk helemaal slecht!
Ik begrijp dat je bang bent om te beginnen met HyperVen hoor. Maar van die scores moet je je helemaal niks aantrekken. Trouwens hoe lager je beginwaarde, hoe sneller je kan stijgen en hoe meer je kan groeien! Ik ben er zelf nog maar een kleine maand mee bezig dus kan nog niet van een "succesverhaal" spreken, maar ik merk écht al verbetering! Heb al dagen gehad waarin het zuchten, luchthappen,... maar enkele momenten optraden, terwijl voordien heel de dag door! Heb ook al iets meer energie gekregen en dat geeft hoop!
Ik ben zelf kinesitherapeute en zit dus al iets dichter bij de "bron". Ik moet zeggen dat (volgens mijn kennis en research) de therapie volgens HyperVen (tot hiertoe) de meest logische blijkt als behandeling voor CHRONISCHE hyperventilatie. Het ademcentrum kan zichzelf namelijk niet zomaar herstellen ook al zijn de 'triggers' uit het verleden niet meer aanwezig. Ons lichaam heeft destijds gereageerd volgens een soort natuurlijke beschermreflex, maar spijtig genoeg heeft bij ons die reflex te lang geduurd waardoor er nu een chronisch patroon is opgetreden...
Ik hoop dat ik me niet te opdringerig opstel, want dat is helemaal niet mijn bedoeling! Beschouw het als een aanmoediging!

Groetjes,

Sarah.
hoi allemaal,

sarah, ik vind je helemaal niet opdringerig hoor, ik ben blij dat ik eens flink mijn hart heb kunnen luchten.
het lijkt wel of de mensen om je heen het gewoon weer vergeten, omdat je niet ziek op bed ligt ofzo.
echte aanvallen heb ik ook haast niet, dus je kunt ze ook niet kwalijk nemen.
ik ben nu 6 dagen vrij geweest, en toch geen verbetering, dus ik denk dat je lichaam dan inderdaad al aan deze situatie is gewend, en erg meer rigoreuze maatregelen moeten worden genomen.
eind van de maand bestel ik HyperVen, en dan in godsnaam maar beginnen, ik vind het zo eng, maar dit is het ook niet, ik loop letterlijk te happen afentoe, en maar heel diep proberen te zuchten, vreselijk.
heeft iemand anders ook de hele dag zo'n moe gevoel in je bovenrug?

groetjes judith
Goed zo Judith, that's the spirit! Het zal je niet teleurstellen...
Dat moe gevoel in de bovenrug heb ik niet, maar is wel te verklaren hoor. Doordat we zo lopen te zuchten en diep naar adem happen belasten we onze bovenste ademhalingsspieren enorm! Dus die worden moe! Ik heb hetzelfde gevoel maar dan op de borst en keel (ook ademhalingsspieren). Wist je dat die spieren bij mensen met meestal chronische hyperventilatie ijzersterk zijn? Niet moeilijk he, als we ze heel de dag door een serieuze work-out geven! Dat gevoel zou normaal stilaan moeten verdwijnen wanneer je andere klachten ook afnemen. Je kan ook altijd enkele stretchoefeningen proberen, maar dat is niet zo evident om uit te voeren.

Veel sterkte en weet dat we er ooit vanaf geraken! Achteraf zullen we er zeker sterker uit komen!

Groetjes, en hou ons op de hoogte!

Sarah

Meer weten over het HyperVen programma?