[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

snel stijgende scores

Gepost door Marjolein 
snel stijgende scores
05 October 2007 18:24
Hallo allemaal en stichting,

Ik ben nu 5 maanden aan het HyperVennen, in de eerste 4 maanden zijn mijn scores van gemiddeld ±35 sec. gestegen naar ±95 sec., daar bleef het even een beetje hangen, en ik dacht dat dat zo'n beetje mijn "eindstand" zou worden, maar daarna gingen mijn scores ineens met sprongen omhoog en ze blijven nog steeds behoorlijk stijgen, ben nu in een maand tijd van gemiddeld ±95 sec. naar ±155 sec. gegaan. Ik oefen 2 x daags en doe 5 trials per keer, en af en toe oefen ik even een paar dagen niet, omdat mijn lichaam nogal sterk reageert op verandering.

Zou het kunnen dat ik eerst een hoop "oude" spanning verwerkt heb, en nu dat opgeruimd is, stijgen de scores zo snel ? is het logisch dat zolang de scores blijven stijgen ik klachten heb, omdat mijn lichaam zich constant aan moet passen ? moet ik gewoon afwachten(en dus dooroefenen) totdat de scores stabiel blijven, en/of is er iets te voorspellen wanneer dat is ?
Wie herkent dit ?

Ik merk dat ik over het algemeen wel wat rustiger ben, minder angstig en gespannen,ademhaling is regelmatiger en rustiger, en kan ook beter ontspannen, maar ben wel steeds duizelig en heel moe, en heb ook vaak last van pijn/stijfheid , die waarschijnlijk te maken heeft met de veranderende zuurgraad en doorbloeding.

Het gaat nu weer een paar dagen minder goed, veel meer duizelig en moe,trillen, emotioneler enzenz. , en dan slaat de onzekerheid weer even toe.... tja [:]sad smiley[/:]

Groetjes Marjolein

Re: snel stijgende scores
05 October 2007 22:15
heey,

ik kan je geen echt antwoord geven op je vraag. Maar ik kan wel zeggen dat het herstellen van chronische hyperventilatie echt met ups and downs gaat. Ik herken erg wat je schrijft over je gevoelens en over je lichamelijke klachten. Daar moet je geduld voor hebben en met HyperVen gaan die op een gegeven moment ook echt weg[:]smiling smiley[/:] Bij sommige mensen duurt het gewoon wat langer voordat de klachten weg zijn.

Blijf goed ontspannen en uiteraard HyperVennen.

groetjes
Shannon
Re: snel stijgende scores
05 October 2007 23:19
hallo Shannon,

Het blijft lastig he, je doet zo je best met oefenen, maar het herstel gaat zo traag, dat je soms even de moed verliest.... gelukkig kan je dat hier dan even kwijt.... en dan weer dapper verder oefenen natuurlijk [:]smiling smiley[/:]

ben jij helemaal van je chronische hyperventilatie af ?

groetjes Marjolein
Re: snel stijgende scores
06 October 2007 20:18
Hallo Marjolein,

Ik herken dit proces erg goed! Van belang is dat als de scores zo snel stijgen dat je af en toe gerust een week of twee kan stoppen. Die rust voor je lichaam is goed om inderdaad de aanpassingen te doen. Als scores zo snel stijgen dat kan ons lichaam dat bijna niet bijbenen. De klachten kunnen enerzijds komen door de hoge scores, maar ook omdat er steeds meer stress los kan komen.

Destijds heb ik een periode niet tot het uiterste geoefend, maar eerst een aantal weken tot maximaal 120 sec en dan steeds 10 seconden hoger. Dat geeft je lichaam iets meer rust tijdens het proces.

groet,
Hester

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: snel stijgende scores
06 October 2007 23:23
Hallo Hester,

Bedankt voor je advies, fijn dat je het herkent, dat is wel geruststellend.

Ben nu al een dag of 2 gestopt en zal dat nog maar een paar dagen doen, even aankijken hoe het gaat en dan rustig aan weer beginnen, niet tot het uiterste gaan zoals jij ook zegt.

Dat vind ik vaak het moeilijke, van de ene kant wil ik dooroefenen, zodat ik sneller van mijn chronische hyperventilatie afben, maar van de andere kant wil ik ook de rust nemen om mijn lichaam de kans te geven aan de veranderingen te wennen, omdat dat het genezingsproces alleen maar ten goede komt.... maar dat is iets waar meer mensen mee kampen denk ik.

groetjes Marjolein
Re: snel stijgende scores
19 October 2007 22:46
hoiMarjolein en Hester,

Met verbazing heb ik jullie stukjes gelezen. Ik ben nu een paar weken aan het HyperVennen, en ook tijdens een periode van 2 weken gestopt, maar komm niet hoger dan gemiddeld 54 seconden.
Ik kan me gewoon geen voorstelling maken van 2 minuten je adem kunnen inhouden laat staan 155 sec. en dan in een maand tijd. Bij mij blijft het hetzelfde en soms als ik een drukke dag had op mijn werk zak ik zelfs naar 50 sec.

groetjes Judith
Re: snel stijgende scores
19 October 2007 23:54
Hallo Judith,

Mijn scores zijn niet in de eerste maand oefenen van 35 sec. naar 155 sec. gegaan, maar in 5 maanden tijd.... de eerste 4 maanden stegen de scores met gemiddeld zo'n 5 sec. per week, tot ± 95 sec. , ik dacht dat dat wel zo'n beetje het eindpunt zou zijn, maar in de 5de maand gingen mijn scores ineens heel hard stijgen tot ± 155 sec.

Ik doe nu even een tijdje rustig aan, en ga maar tot ± 120 sec. , wat me (nu) redelijk makkelijk afgaat, om lichaam wat rust te gunnen.

Ik verbaasde me in het begin ook als ik las over de hoge scores die sommige mensen halen, en dacht dat nooit te zullen halen, maar het gaat toch steeds beter.

Het wisselen van de hoogte van scores schijnt heel normaal te zijn, afhankelijk van hoe je je voelt, vermoeidheid,veel stress enz... maar is inderdaad frustrerend als je je best doet en je scores lijken niet te stijgen.

Probeer toch de moed te houden en oefen door...

Veel succes

groetjes Marjolein
Re: snel stijgende scores
20 October 2007 09:51
Hallo Judith,

Het gaat er ook helemaal niet om hoe hoog je scores zijn, dat is voor iedereen verschillend en afhankelijk van een heleboel factoren. Laat je daar niet door leiden! Er zijn genoeg mensen die ook genezen zijn met een maximale score van 90 sec....Het gaat erom dat je steeds meer je ademcentrum dwingt om met hogere CO2 waardes om te gaan. Kijk vooral naar het effect wat het op je klachtenpatroon heeft. Dat is uiteindelijk veel belangrijker dan denken als ik snel hoge scores haal ben ik ook snel genezen!

groet,
Hester

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: snel stijgende scores
24 October 2007 19:48
Hoi Marjolein,

Ik heb in totaal 9 maanden aan 1 stuk door geHyperVend en daarna een paar maanden af en toe een keer als 'onderhoud' (soms eens per twee weken en dan weer eens per maand). Ook ik deed 2 x 5 trails, omdat ik erg heftig reageerde op de stressontladingen. Mijn scores zijn in die 9 maanden gestegen van 45 naar ca. 150.

Ik ben nu ongeveer een jaar 'klachtenvrij', alleen als ik extreem druk ben voel ik weer wat vage klachten terugkomen. Ik bestempel het maar als: anderen hebben een zwakke plek in hun rug en ik nou eenmaal in mijn manier van ademhalen. Voor mij is het een teken dat ik even een stapje terug moet doen. Ook nu ik (voor de tweede keer) zwanger ben, merk ik dat ik iets sneller klachten voel, omdat ik labieler ben door de hormonen. Wat bij mij helpt is om het te relativeren: even rustig nadenken en de aanleiding voor mijn klachten benoemen (periode te druk, hormonen die opspelen, etc.).

Ik heb natuurlijk makkelijk praten als redelijk genezen persoon, maar wat ik maar wil zeggen is: het is echt een proces van de lange adem (misschien verkeerde woordkeuze...), laat je niet te snel uit het veld slaan en ga stug door! Hoe verder je op weg bent, hoe beter je je emotionele buien kan plaatsen. Na een tijdje merk je dat de perioden van af en toe een goede dag tussen de vele slechte, plaats maakt voor af en toe een slechte dag tussen de vele goede. En dat gaat ongemerkter dan je denkt!

Dus: kop op allemaal! En laat je niet op de kop zitten!

Groeten, Martine
Re: snel stijgende scores
24 October 2007 23:54
Hoi Martine,

Goed dat jij er vanaf bent...ik vind het fijn om te horen dat mensen van chronische hyperventilatie genezen zijn, dat geeft hoop.

Het is ook steeds weer een geruststelling als iemand je klachten herkent, er gebeuren zoveel rare dingen in mijn lichaam, en dan is het soms wel eens even moeilijk om er vertrouwen in te houden.... gelukkig is er hier op het forum altijd wel even iemand die je dan weer oppept [:]smiling smiley[/:]

Bedankt !

groetjes Marjolein

Meer weten over het HyperVen programma?