[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Dieptepunt in relatie

Gepost door Griet 
Dieptepunt in relatie
17 December 2007 09:35
Hey,

Ik heb net gisteren een vreselijke ruzie met mijn vriend achter de rug over het feit dat ik maar niet 'beter' word.[:]sad smiley[/:] Hij heeft nooit echt begrepen wat het voor mij betekent om chronische hyperventilatie te hebben (wat ik wel logisch vind, want ik zou het waarschijnlijk ook niet begrijpen als ik het zelf niet had), maar nu heb ik de indruk dat zijn geduld soms opraakt en dat is een vreselijk gevoel. Het verhoogt de druk en stress en ik wil altijd al perse 'perfect' zijn en mijn best doen en nu heb ik natuurlijk nog meer het gevoel dat ik niet voldoe... Ik voel mij verdrietig, leeg en moedeloos. Steeds probeer ik hem uit te leggen hoe ik mij voel en probeer ik hem te laten inzien dat het niet op te lossen is door er 'gewoon niet meer aan toe te geven' (want dat denkt hij dus hé).

Ik zit momenteel in een drukke en stresserende periode en heb weeral een tijdje last van extreme duizeligheid, hartkloppingen, overslaan van het hart, gespannen spieren,... kortom de hele verzameling klachten. Gisteren gingen we samen naar de kerstmarkt, maar ik had enorm veel last van hyperventilatie en overslaan van mijn hart. Hoe harder ik er op focuste, hoe erger het uiteraard werd. Ik werd lichtjes paniekerig, maar deed toch mijn best om mij klaar te maken en stapte in de auto. Ik had echt last om te ademen (ik ademde zeer hoog in mijn borstkas) en was daardoor nogal stil. Toen mijn vriend vroeg wat er was en ik vertelde dat ik een hyperventilatieaanval had, reageerde hij geïrriteerd en kortaf. Hij zie toen letterlijk: 'als je zoals jij altijd maar allerlei klachten hebt zoals buikpijn, duizeligheid, hartkloppingen, dan zal er wel iets mis zijn. Ga gewoon naar de cardioloog en stop met erover te zeuren.' Het was alsof hij mij een klap in mijn gezicht had gegeven. Ik ging helemaal over mijn toeren en kreeg geen lucht meer. Ik ben beginnen wenen en kon niet meer stoppen. We zijn natuurlijk terug naar huis moeten gaan waar we de ganse namiddag ruzie gemaakt hebben. Ik voelde mij zo ellendig en gedeprimeerd. Wat ik op zo'n moment het meeste nodig heb, is wat steun en liefde. Ik verwacht zelfs niet dat hij het echt 'begrijpt', maar zo'n reactie is toch wel het slechtste wat je kan krijgen.

Ik zie het nu even niet zitten. Dit is dus de man waar ik al zoveel jaren een relatie mee heb, die ik graag zie en waar ik volgend jaar mee ga trouwen... IK hoopte toch op een klein beetje meer steun van zijn kant. Ik kan verstaan dat het soms frustrerend is om te zien dat ik, na alles wat ik al geprobeerd heb, nog steeds met periodes heel veel last heb van chronische hyperventilatie en dat ik daardoor bepaalde dingen mijd en dat er een grote invloed op mijn leven wordt uitgeoefend door chronische hyperventilatie, maar dan nog. Voor mij is het nog het moeilijkst van al, toch?! Ik moet er wel mee leven en tegen vechten. Ik ben degene die dagelijks met zichzelf worstelt en mezelf moet overwinnen om bepaalde dingen te doen. Ik ben degene die in angst leeft (ok, vaak onredelijke angst, maar hij is er toch). Ik ben degene die niet ontspannen naar feestjes kan gaan en niet zorgeloos kan genieten zoals andere mensen. Het klinkt alsof ik erg veel zelfmedelijden heb en dat heb ik ook op deze moment[:]smiling smiley[/:], maar dat mag al eens hé. Ik hoop dat deze moeilijke periode snel voorbij zal zijn en dat ik dan weer (samen met mijn vriend) in de goede richting kan evolueren...

Groetjes van een droevige Griet.

Re: Dieptepunt in relatie
17 December 2007 11:56
Hai Griet,

Jeetje meid, dit vind ik echt ontzettend rot voor je.
Ik begrijp jou voor de volle 100%, want ik heb het zelfde gehad als jij.
Jouw vriend begrijp ik daarentegen ook, vooral omdat het inderdaad moeilijk te begrijpen is wat wij hebben.

Heb je hem al eens de site laten lezen die hierbij hoort?
Mijn mannetje wilde het niet lezen, want hij vind het vervelend achter de computer. Toen heb ik de hele site uitgedraaid. (Niet het forum hoor), maar de info. Dat heeft wel heel veel opgeleverd aan begrip.

Het moeilijkste is nog dat huisartsen er zo smalend over doen en dat doet de informatiestroom naar je partner ook geen goed.

Ik hoop echt dat het een eenmalige aangelegenheid voor jullie was. En ik hoop ook dat je meerdere reacties krijgt, zodat je weer de puf hebt om je schouders eronder te zetten.

Kom op Griet, Je kan het.
Als het mij is gelukt gaat het jou ook lukken.
Pressie heeft geen zin: accepteren en doorgaan wel, maar dat is beremoeilijk als je omgeving het ook nog eens af laat weten.

Liefs van Ellen
Re: Dieptepunt in relatie
17 December 2007 20:07
Lieve Griet,

Ik heb jouw lange verhaal helemaal gelezen en ach, wat heb ik met je te doen! Ik weet als geen ander hoe jij je nu voelt! Laat ik voorop stellen dat ik zeker weet dat jouw vriend - je aanstaande man - het beste met je voor heeft. Waarschijnlijk reageert hij zo, omdat hij weet hoeveel moeite dingen jou kunnen kosten. Doet het hem pijn om steeds maar weer te zien hoe zijn meisje loopt te worstelen. Het klinkt op dat moment als onbegrip, maar ik denk dat je dat zo niet moet zien. Hij wil ook gewoon dat jullie lekker samen zorgeloos over de kerstmarkt kunnen lopen, dat je straks zorgeloos in je jurk voor het altaar staat. Ik denk dat het meer frustatie van zijn kant is, dat hij ervan baalt dat je niet beter wordt. Hij zou jou echt nooit zomaar gemeen behandelen, dat geloof ik niet.

Daar komt nog bij, dat het voor mensen die chronische hyperventilatie hebben echt een klacht is die totaal niet te begrijpen is. Hoezo voel je je duizelig? Hoezo ben je zomaar opeens bang in een supermarkt? Hoezo heb je opeens hartkloppingen? hyperventilatie is een 'ziekte' waar niemand echt iets mee kan. Je 'hebt' niks. Veel mensen zeggen dat het tussen de oren zit, wat helemaal niet zo is. Er zijn mensen die af en toe hyperen als ze echt onder spanning staan, maar de meesten van ons hebben zo'n verkeerd adempatroon dat we continu in een ellenlange hyperaanval blijven zitten. Ja, wij zijn duizelig. Ja, wij kunnen opeens zomaar bang worden in de supermarkt. Ja, wij krijgen opeens pijn aan ons hart. Wij beelden ons die klachten zeer zeker niet in. Dat wordt wel vaak gedacht. Zeker omdat artsen vaak zeggen: 'Mevrouw, het is maar hyperventilatie. Dat is volkomen onschuldig!' Ze moesten eens weten! Soms is het haast beter als je geopereerd moet worden. Dan pas geloven mensen dat je echt last van iets hebt en je niet aanstelt.

Wij zullen er jammer genoeg mee moeten leven, met dat onbegrip. Als je zelf niets hebt, kun je je ook niet voorstellen hoe iets voelt. Mijn vriend heeft vaak migraine en voelt zich dan vreselijk. Ik ken die pijn niet. Hij kent mijn lichte hoofd en de paniek niet. Hoezo, bewegen de kledingrekken bij het winkelen? Die staan toch stil? Tja, bij mij niet! Ik loop vaak door winkels en dan lijken alle rekken op me af te komen. Je zou haast denken dat je knettergek bent, maar ja, het komt allemaal door de hyperventilatie. Misschien moeten we het anderen niet kwalijk nemen dat ze niet weten hoe wij ons haast dagelijks voelen. Wij weten - gelukkig - ook niet hoe het is om elke dag je nieren te moeten laten spoelen. Maar het zou wel fijn zijn als mensen op zijn minst BEGRIP voor je kunnen opbrengen. Dat krijg je lang niet altijd. Ook ik heb me heel vaak moeten verdedigen naar anderen. Ik liep van de ene naar de andere dokter en mijn collega noemde me een 'hypochronder'. Terwijl hij zelf notabene ook jaren chronische hyperventilatie heeft gehad! Hij zou toch beter moeten weten! Ik denk helemaal niet dat ik iets ernstigs heb, maar ik wilde wel weten waar dat rare gevoel in mijn kop vandaan kwam! Maar hij voelt zich al jaren goed en ja, dan ben je gauw vergeten hoe het ook alweer voelde...

De komende dagen heb ik het best druk. We gaan dit weekend een weekend weg en ja, ik ben daar zenuwachtig voor. Zou het wel goed gaan? Kan ik wel in een restaurant zitten eten? Word ik niet duizelig en zo ja, wat dan? Ik ben er alweer dagen mee bezig. Ik heb er veel zin in, maar door de chronische hyperventilatie is alles lang niet zo zelfsprekend als het voor een ander is! Donderdag hebben we een feest op het werk. Ik heb al ingecalculeerd dat ik eerder weg kan. Ik rijd er in mijn eigen auto naartoe, zodat ik kan gaan wanneer ik wil. Ik vind het eigenlijk veel te druk allemaal. Donderdag een feest en zaterdag vliegen...Anderen doen dat gewoon. Ik niet. Ik houd daar rekening mee, al zeg ik dat niet tegen anderen. Die snappen het toch niet en waarom zou ik het dan zeggen? Ik ben gewoon lief voor mezelf en als ik lekker op tijd weg wil, om met mijn dikke pyjama en huissokken op de bank te zitten i.p.v. tot 01.30 uur op zo'n feest te staan, dan doe ik dat!

Wees jij ook maar lief voor jezelf meid. Voel je je niet goed, hou je dan rustig. Voel je niet door anderen gedwongen om over je grenzen te gaan, want die zijn bij ons hyperventilatie-ers superdun. Met duizeligheid als gevolg. Als ik eenmaal hyperventilatie heb, zoals jij gisteren, heeft het bij mij ook geen zin om naar zo'n kerstmarkt te gaan. Ik ben er dan niet bij en ik raak bovendien in paniek. Ik herken je dus absoluut. Het gekibbel met je vriend maakte het er ook al niet beter op. Maar zoals ik deze mail al begon: ik weet zeker dat hij het zo niet bedoeld heeft en dat hij juist zoveel van je houdt dat hij zich allemaal maar zorgen om je maakt! Met zo'n vent kun je rustig trouwen hoor! [:]smiling smiley[/:] Laat hem inderdaad eens deze site zien, misschien weet hij dan beter hoe jij je voelt en kan hij er wat beter mee omgaan?

STERKTE ERMEE en...blijf hier schrijven, want wij begrijpen je als geen ander!

((Griet)) - dit is een knuffel voor jou van Rainbow!
Re: Dieptepunt in relatie
17 December 2007 21:24
Lieve Ellen en Rainbow,

Wat ben ik blij met jullie steun! Het lezen van jullie berichtjes doet mij zoveel deugd. Ik voel mij plots toch een beetje beter...[:]smiling smiley[/:]

Het doet goed om te weten dat mensen jouw verhaal herkennen en je niet 'gek' vinden. Jullie hebben gelijk, hoor: mijn vriend heeft het gewoon moeilijk om mij te begrijpen omdat hij mij én ons samen gelukkig wil zien. chronische hyperventilatie is soms echt een spelbreker in ons sociale leven en in mijn leven als zelfstandig persoon en dat frustreert hem inderdaad. En dat frusteert mij trouwens ook. Wanneer mensen zeggen dat ik mij die klachten inbeeld, word ik zo boos. Naar mijn weten ben ik volledig toerekeningsvatbaar (ook al komen de winkelrekken, muren en lettertjes op mijn pc soms op mij af [:]smiling smiley[/:]) en voor zover ik weet zal geen enkele toerekeningsvatbare persoon zichzelf dergelijke klachten aandoen. Ik héb ze gewoon en ik moet er inderdaad een stuk mee leren leven. En de mensen rondom mij ook...

Ik herken het gevoel van zenuwachtig te zijn om een weekend weg te gaan. Op voorhand doorloop ik al alle mogelijke scenario's en hoop ik, net zoals Rainbow, vooral dat ik niet duizelig zal zijn zodanig dat ik kan genieten van het eten op restaurant of het winkelen in een drukke stad. Ik verheug er mij altijd wel op om op reis of op weekend te gaan, maar het brengt altijd wel heel wat stress teweeg. Iets dat andere mensen misschien wel heel vreemd vinden. Rainbow, ik begrijp trouwens heel goed dat je bijvoorbeeld donderdag de mogelijkheid voorziet om eerder weg te kunnen. Meestal voorzie ik ook altijd een optie om te kunnen vertrekken als ik daar behoefte aan heb. Ik kan ook niet goed tegen drukte of té veel afspraken na elkaar. Dat vraagt veel energie om mij daarop voor te bereiden.

Ik probeer ook lief te zijn voor mezelf. Voor mij is het ook genieten als ik in mijn huisje kan zitten in mijn jogging onder mijn dekentje. Daar haal ik meer ontspanning uit dan uit feestjes en uitgaan. Het is gewoon niet echt aan mij besteed, voor een groot stuk wel door de chronische hyperventilatie maar ook omdat ik er gewoon niet van hou.

Doe het zeker nog goed deze week, Rainbow!

Alleszins bedankt voor de lieve woorden en steun en een knuffel terug,

Griet

Re: Dieptepunt in relatie
18 December 2007 12:24
Hoi Griet

Alles is eigenlijk al gezegd, want ik zou ook zeggen, zet je vriend met een kop koffie of zo
achter de comp en laten lezen hoeveel mensen met de chronische hyperventilatie aan het tobben zijn.
Mijn wereldje is ook veel kleiner geworden, maar ik denk, als ze het echt willen weten
en ze zelf niet weten waar ze info kunnen vinden, dan vragen ze het toch aan mij.

Groetjes en sterkte met die rotklachten

Vlinder

Meer weten over het HyperVen programma?