[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

tips

Gepost door Suzanne 
tips
21 December 2007 15:50
hoi,

wellicht hebben jullie zelf de nieuwsbrief ook gekregen van HyperVen hyperventilatie, maar zo niet, dan hier wat tips voor de feestdagen:

Tips om de feestdagen opgelucht door te komen.

- Voel je een hyperventilatieaanval opkomen, begin dan flink te bewegen. Denk aan simpele bewegingen als springen en het maken van kniebuigingen. Kijkt je omgeving een beetje vreemd op, maak er dan een grapje van en zeg bijvoorbeeld: ik werk de extra pondjes er alvast van af.

- Bewegen helpt, dus ga de frisse lucht in en maak een fijne wandeling.

- Een 'heet snoepje' kan helpen. De sterke smaak van het snoepje kan je gedachten afleiden.

- Heb je lange dagen voor de boeg, zoals etentjes bij familie en/of vrienden, zorg dan dat je altijd een krant, tijdschrift of muziek bij je hebt. Door je ergens op te concentreren, leid je je gedachten af van je angstige gevoelens en word je gedwongen je gedachten te richten op iets anders.

- Ga niet over je grenzen heen. Kun je iets echt niet aan, bespreek dat dan met je familieleden. Kerstmis en Nieuw jaar zijn voor HyperVentilanten vaak stressvolle gebeurtenissen. Als dit ook het geval is bij jou, doe het dan rustig aan en schaam je je er niet voor dat je niet alles kan.

- Mocht je de klachten voelen opkomen met alle hyperventilatieverschijnselen die daarbij horen en je kunt niet weg uit de situatie, buig dan voorover en frutsel aan je schoenen. Door de voorovergebogen houding, zakt de adem en zal de hyperventilatie minder worden en zodoende de paniekaanval eerder stoppen. Je hoeft niet bang te zijn dat mensen dit vreemd zullen vinden. Bij een ieder zitten de schoenen of sokken wel eens niet goed.

- Weet je echt niet hoe je de verschijnselen kan laten zakken, ga dan voor op een stoel zitten en zet de beide voeten goed op de grond, knieën naast elkaar en leg je armen op de bovenbenen. Zorg dat je ellebogen voorbij de knieën rusten, sla de handen ineen, doe niets vreemds met je hoofd en blijf zo zitten. Je wordt dan gedwongen met de flanken te ademen en de ademhaling zal daardoor zakken en je zult waarschijnlijk weer rustig worden. Dit is bovendien een houding die niet opvalt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat anderen zullen zien wat je hebt.

- Beloon je zelf met iets wat je leuk of lekker vindt als je deze moeilijke dagen hebt kunnen doorstaan.

- Onthoud goed dat anderen vaak helemaal niet eens merken dat je hyperventileert. Dit kan al een geruststelling zijn, als je bedenkt dat je je daarom niet druk hoeft te maken.

Re: tips
24 December 2007 13:20
Bedankt voor de tips Suzanne!
Sommige doe ik al. Gelukkig ben ik de feestdagen met mensen die het weten,
maar je wilt het toch zo min mogelijk laten merken.

groetjes Vlinder
Re: tips
24 December 2007 14:12
hoi Vlinder,

Is bij mij ook wel het geval hoor, maar TOCH zie ik er best tegenop. Kan nu eenmaal minder goed ertegen als anders. De rescue spray gaat in elk geval mee [:]grinning smiley[/:] Spul is wonderbaarlijk goed.

In elk geval hoop ik voor iedereen dat we ongeschonden de kerst door gaan komen!![:]PROOST[/:]
Re: tips
27 December 2007 08:40
Suzanne, bedankt voor de handige tips!
Er zijn bij mij inderdaad ook een aantal dingen die ik al toepas (zoals het snoepje bijvoorbeeld want ik heb altijd een doosje muntjes bij).

Voor ons zijn dit zware dagen en alle hulp is welkom. Ik heb na de kerstdagen gemerkt dat ik toch een dag mij helemaal niet best voelde en erg veel last had van hyperventilatie. Eerst het shoppen in overvolle winkelcentra en daarna probeer je tijdens de vele etentjes en feestjes steeds maar je best te doen om 'normaal' te zijn (ook al merkt niemand iets) en dat vraagt veel energie. Vaak krijg ik, de dag na een feestje, door de combinatie van veel eten, meer alcohol dan normaal, veel drukte en spanning, een hevige hyperventilatieaanval. Heel vervelend als je net nog andere dingen had ingepland die je op je vrije dag wilde gaan doen...

Ik probeer mij te behelpen door grenzen te stellen en niet té veel in te plannen (ook al kost het soms moeite om bepaalde afspraken af te zeggen). Zo veel mogelijk rusten en ontspannen tussen de feesten in, is het enige dat helpt. Al heb ik altijd mijn Frisium-pilletjes bij in mijn handtas voor als het echt niet meer lukt...

Alleszins voor iedereen nog fijne en ontspannende feestdagen gewenst!

Groeten,
Griet

Re: tips
27 December 2007 11:25
Hoi Griet,

Ja, zeer herkenbaar, die terugslag. Ik ben de kerst goed doorgekomen, dat is een heerlijke opsteker voor mezelf!! Ook weer een stukje gefietst ( ik had het ding al bijna 4 maanden niet meer aangeraakt), dus ook dat was positief.

Wel een fles rescuespray bij de hand gehouden hoor en regelmatig gebruikt, helpt mij altijd wel goed.

Vandaag voel ik me moe, hoofdpijn, beetje dizzy ook, kortom,kleine terugslag, maar dat was al te verwachten. Ik heb niks in de planning staan gelukkig, dus rustig aan doen en vanavond op tijd bed in! Wabt dat is bij mij ook echt funest, te laat naar bed.
Re: tips
27 December 2007 12:07
Hoi,

Ook ik heb vandaag een terugslag (erg moe en hoofdpijn) Heb de feestdagen goed doorstaan en dat vond ik heel wat, want ik had allebei de dagen een lang diner met veel mensen dus erg pittig als je chronische hyperventilatie hebt. Ik had oxazepam meegenomen, voor als ik het niet zou trekken.
Ik ga het de komende dagen heel rustig aan doen om weer een beetje op te laden voor Oud en Nieuw en inderdaad een paar dagen op tijd mijn bedje in.
Vind het zo fijn dat dit forum er is, want ik baalde een beetje van mijn terugslag (alhoewel dat natuurlijk heel logisch is) en als ik lees dat jullie er ook allemaal last van hebben dan voel ik me weer een beetje gerustgesteld.

Veel groetjes,
Carola

Meer weten over het HyperVen programma?