[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

start antidepressiva

Gepost door Marjolijn 
start antidepressiva
24 December 2007 12:17
Hallo allemaal,

Sinds augustus/ september ben ik begonnen met HyperVennen. Qua scores ben ik vooruit gegaan, qua hoe ik me voel maar een klein beetje. Aangezien ik er 13 jaar last van heb gehad, vind ik het niet gek dat ik nu meer tijd nodig heb om weer te herstellen.

Een maand geleden ben ik weer begonnen met werken (ik was niet niet helemaal top, maar wilde toch graag weer wat doen...), maar merk dat ik het spannend vind: vooral het alleen reizen maakt me angstig en tussendoor op het werk heb ik ook slechte momenten. Dit doordat ik mij algemeen angstig voel en veel lichamelijke reacties heb (stressontladingen?).
Ik heb de laatste twee weken ook veel last van spierpijn, slappe knieen, algemeen zwak en moe gevoel en duizeligheid.

Om me wat te ondersteunen, heb ik van de huisarts oxazepam gekregen. De afgelopen maand heb ik echter ipv incidenteel iedere dag wel wat van ingenomen. Niet zo heel veel maar een halfje tot een hele per dag. Ik merk echter dat de angst, zeker 's ochtends, alleen maar meer aan het worden is ipv minder. Voor mij is het verwarrend en onduidelijk of dit komt doordat ik met HyperVen bezig ben en dus last heb van stressontladingen (gaat dat de hele dag door??) of dat ik gewoon "zieker" aan het worden ben of dat het komt van de bijwerkingen van de oxazepam (gebeurt dat al bij zo'n lage dosering ook??).

Kortom het was zo niet vol te houden. Vandaag me ziek gemeld van mijn werk en zonder mijn lieve man kom ik de deur niet uit.
Vanochtend de huisarts gebeld en hij heeft mij nu Efexor voorgeschreven. (ik had 'm ook meegegeven dat deze stichting AD medicijnen nog wel eens adviseert ter ondersteuning).

Enerzijds moest ik even mijn verhaal kwijt, anderzijds ben ik ook erg benieuwd naar jullie reacties en ervaringen. Zeker met wat het beste AD medicijnen middel voor jullie is geweest en of jullie efexor hebben gebruikt en wat de ervaringen waren.
Rob/ Hester, zouden jullie bovenstaande vraag ook willen beantwoorden? Dank!
Ik merk dat ik het eng vind om te beginnen: donderdag wil ik weer gewoon naar mijn werk en niet ziek zijn van de efexor.....

Bedankt voor jullie reacties!!
Groet, Marjolijn
Re: start antidepressiva
24 December 2007 13:10
Hoi Marjolijn

Echt rot voor je dat je je ziek hebt moeten melden en snap dat je het eng
vindt om te beginnen.

Ben erg voorzichtig met antwoord geven op de AD medicijnen, want ik reageer op
medicijnen (zelf op kruiden etc) erg heftig.
Trouwens iedereen reageert anders op AD medicijnen, maar dat heb je vast al op dit
forum gelezen. Kan wel zeggen hoe ik reageerde op Exefor, maar dat hoeft
bij jou helemaal niet te gebeuren en dat schrikt alleen maar af.

Wat de oxazepam betreft. Ik heb een tijd gehad dat het helemaal niet hielp,
waarschijnlijk was mijn lichaam al zo uitgeput, was 12 kg afgevallen doordat
ik bijna niks at vanwege de misselijkheid, dat het lichaam (lees de darmen)
er ook niks meer mee kon.

Nu ben ik door acupunctuur zo goed als van de misselijkheid af en eet weer
redelijk normaal en nu werkt 5 mg oxazepam wel een aantal uren, maar dan
komen de chronische hyperventilatie klachten vaak weer terug. Niet altijd hoor en soms heel licht.
Het voordeel is dat je al die uren rustig bent geweest en niet alleen maar
spanning aan het opbouwen bent.

Ik herken ook wel wat jij schrijft over de angst in de ochtend, dat heb ik ook heel
erg gehad. Ik denk zelf dat het kwam omdat ik 's nachts hyperventileerde en
ook omdat als je wakker wordt, je opziet tegen de dag, want je voelde al meteen
weer klachten. Ook is het zo dat de oxa bijwerkingen geven.
De AD medicijnen is natuurlijk meer een "geneesmiddel".

Ik hoop dat je niet te veel last hebt van de bijwerkingen en dat het gaat helpen
natuurlijk.

Hoop dat je wat hebt aan mijn verhaal, maar er komen vast nog meer reacties.
Hoewel het is bijna kerst......

Sterkte Marjolijn

Groetjes Vlinder
Re: start antidepressiva
24 December 2007 14:23
Hallo Marjolijn,

Ook ik herken heel veel in je verhaal. Ik heb me in september ziek gemeld, en wil in januari heel voorzichtig weer beginnen met een paar uur per week, rustig aan opbouwen. Focus je niet op as donderdag, neem je rust, want ik merk dat ik die rust echt nodig heb gehad om te herstellen ( niet dat ik al hersteld ben, maar zeker wel voor 70%). Door toch aan het werk te gaan put je jezelf zo ongeveer uit nu, neem even de tijd hiervoor!!

Ik zelf slik de natuurlijk AD medicijnen enwel stjanskruid. Ik ben dat gaan slikken toen ik ook met HyperVennen begon, en ik weet zeker dat ik daardoor veel minder angstig ben geworden. Ik kwam er zelf achter dat een tekort aanserotonine angst en paniekaanvallen kan veroorzaken/'>oorzaaken, hetstjanskruid ( en ad dus ook) vult dit aan, waardoor de angst absoluut minder wordt. ( bij mij wel) Je moet dat even de tijd gunnen om te gaan werken, ik weetwel dat er veel ad soorten bestaan, en dat het zoeken kan zijn naar welke ad het beste bij jou past.

oxazepam heb ik in het begin geslikt, 2x daags een tablet, en heb dar wel veel baat bij gehad. Maaar, ook veel nawerking, het is met recht een tablet die ondersteunt, maar niet hersteld. het is troep, maar ik heb het nodig gehad.

Rescuspray is iets ( verkrijgbaar bij drogist) wat ik ALTIJD bij me heb!

Gun je de tijd om te herstellen!!!! Het komt echt goed!!!
Re: start antidepressiva
24 December 2007 17:19
Hallo Marjolijn,

Ik ben geen arts maar toch heb ik het gevoel dat het bij stukjes en beetjes innemen van AD medicijnen niet echt bevorderlijk is. Wat je m.i. daarmee alleen maar bereikt, is dat de initiele verschijnselen van de AD medicijnen (namelijk ontstressingverschijnselen) daarmee over een langere periode worden uitgesmeerd. Oftewel, de verschijnselen zijn iets minder qua sterkte, maar gaan wel (veel?) langer duren. Of je jezelf daar een plezier mee doet...?

De verschijnselen kunnen idd in de eerste twee a drie weken nogal heftig zijn. Maar daarna gaat het meestal stukken beter. Nu is moeilijk te voorspellen hoe lang e.e.a. gaat duren. Let wel, ik raad je niet aan om - zeker niet nu vlak voor de feestdagen - om de aanbevolen dosis in te nemen. Maar wellicht dat je na de feestdagen toch beter aan de voorgeschreven dosering kunt houden.

Het kan wel wat heftig worden, en erbij werken raad ik zeker niet aan gedurende die periode. Maar je bent er dan wel doorheen... Nogmaals, ik ben geen arts en iedereen reageert verschillend, maar wellicht is het toch het overdenken waard.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Ondanks alles, toch prettige dagen toegewenst!

Rob Gravesteijn
HyperVen



Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: start antidepressiva
28 December 2007 14:28
Hoi Marjolijn,

Heel begrijpelijk dat je het griezelig vind om terug te gaan werken. Zeker als je je zo rot voelt, is gaan werken telkens weer een grote stap. Ik heb persoonlijk ook vooral last van hyperventilatie tijdens de ochtend. Ik heb er ook niet echt een verklaring voor, maar als ik 's morgens opsta voel ik mij vaak in de badkamer al belabberd worden. Inderdaad misschien omdat ik 's nachts hyperventileer of omdat ik gespannen ben voor de komende dag? Ik weet het niet en vind er ook geen sluitende verklaring voor. Bijna elke ochtend ben ik duizelig, kortademig, heb ik slappe benen, krijg ik het warm,... Ik heb telkens het gevoel dat ik ziek aan het worden ben en dat ik geen energie heb om aan de dag te beginnen. Heel vervelend. Het kost mij dan ook moeite om elke dag de deur uit te gaan en alleen op weg naar het werk te gaan. Onderweg wordt de angst soms nog veel erger en heb ik regelmatig de neiging om terug te keren. Gelukkig ebt de angst in de loop van de dag wel wat weg en kan ik dan op een redelijk normale manier mijn dag doorkomen.

Ik heb altijd pilletjes bij op het werk voor als het echt niet lukt. Ik neem ze niet elke dag in omdat ik dat zelf niet wil. Nochthans heeft de huisarts mij aangeraden om elke dag systematisch een pil te nemen, maar ik voel mij daar niet zo goed bij. Ik wil niet het gevoel hebben dat ik afhankelijk ben van die pilletjes. Ik moet wel zeggen dat ik ondervind dat het slechts af en toe nemen van een half of een heel pilletje niet zo'n goed idee is. Als ik iets genomen heb, verdring ik mijn angst en gevoelens en ik heb soms de indruk dat ik, wanneer de pilletjes uitgewerkt zijn, de dubbele lading angst krijg die ik de hele dag verdrongen heb. Je hebt dan blijkbaar toch wel wat last van neveneffecten en je lichaam krijgt niet de kans om eraan te wennen omdat je ze soms neemt en dan weer niet. Mijn arts heeft mij eerst Frisium voorgeschreven (de lichtste dosis) en nu Temesta. Dat laatste lijkt me een zwaar kalmeermiddel dus dat heb ik nog niet durven nemen. Antidepressiva heb ik nog niet voorgeschreven gekregen.

Veel sterkte nog en geniet toch van de feestdagen!

Griet

Re: start antidepressiva
01 January 2008 19:55
Hallo allemaal,

Bedankt voor jullie reacties!

Even een correctie: de medicatie die ik nu gebruik is kalmerende medicatie (oxazepam) en geen AD medicijnen! Daarom mag je dit juist wel maar waar nodig gebruiken en bv met een halfje ofzo. Net wanneer ik het nodig heb.
De laatste maand gebruikte ik het echter iedere dag en dat is niet de bedoeling. Kalmeringsmedicatie is bedoeld voor kortdurend of incidenteel gebruik en dat was het nu niet meer, dus vandaar dat ik zo niet door kon blijven gaan.

De huisarts heeft dus AD medicijnen uitgeschreven, ik heb het in huis, maar ben nog niet begonnen, want op dat moment dacht ik: misschien reageer ik weer heftiger (lees stressontladingen) en heb ik een paar dagen niet geoefend en daarna ben ik twee keer per dag 5 trails gaan doen ipv 10 en nu voel ik me weer iets beter.

Griet, jouw verhaal is een grote herkenning en doet mij heel goed hoe vervelend ik het ook voor jou vind hoor!

Voorlopig hoop ik het toch zonder AD medicijnen te redden en ga ik lekker door met twee keer 5 trails per dag. (in een andere posting las ik de vraag over hoe lang die stressontladingen aanhouden, nou ik ben sinds september bezig en heb er dus nog steeds last van, maar even iets minder hard oefenen en dat komen we er uiteindelijk wel!)

Veel succes!!
Marjolijn

Meer weten over het HyperVen programma?