[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Als ik ziek ben heb ik geen last?

Gepost door Jeroen3 
Hallo Allemaal

Even een vraag hebben jullie ook minder of geen last als je ziek bent.
Ik bedoel ik heb de griep, daar was ik goed beroerd van maar heb geen last geahad die dagen. Ik vraag me af hoe dat kan, ben je dan zo gefocust op ziek zijn dat je dan de hyperventilatie niet trickert?

Graag een reactie van HyperVen.

Groetjes Jeroen
Hai allemaal, daar ben ik ook heel benieuwd naar. Dat heb ik nl. ook vaak.
Normaal gesproken heb ik geen rust om stil te zitten op de bank. Rust is heel moeilijk voor mij, altijd wiebelt en jaagt het vanbinnen. Maar als ik echt koorts heb, dan lig ik op apegapen. Heel vreemd.

Groetjes Sandra.
Goede vraag Jeroen, want dat is mij ook een keer opgevallen.
Ik had een keer (duurde 14 dagen) een bursitis wat heel erg pijn deed
en toen had ik geen last van de chronische hyperventilatie en daarna kreeg ik het gewoon weer terug.
Ik heb vaak gedacht hoe kan dat, maar nooit opgekomen om het te vragen.
Griep heb ik gelukkig nog niet gehad, dus of het dan ook zo zou zijn weet ik niet.
Beterschap.

Groetjes vlinder
Ik heb wel een week in het ziekenhus gelegen met een darm ontstekking.
En je raad het al geen last.
Je zou zeggen dat je ademcentrum dan niet in ene anders funktioneert?

Groetjes Jeroen
Jeroen,

Ik denk dat het lijkt alsof je geen hyperventilatie hebt, omdat een van de symptonen, de gejaagdheid, er dan niet is. Zelf ben ik ook lamgeslagen als ik griep of zo heb, maar heb gemerkt dat ik dan toch nog steeds verkeerd ademhaal. Waarschijnlijk is je lichaam bij ziekte te vermoeid om te 'jagen'.

Groetjes,
Carola
Re: Als ik ziek ben heb ik geen last?
16 January 2008 19:01
Als je ziek bent spelen er een aantal factoren een rol. Ten eerste voel je je al beroerd en je hersenen zijn daardoor gefocust op die signalen. Die signalen kunnen andere signalen verdringen, net zoals de ene pijn een andere kan doen laten verdwijnen. Daarnaast heb je – vooral als je koorts hebt – een verhoogde verbranding waardoor er effectief meer CO2 in je bloed wordt gepompt. Dat leidt natuurlijk tot een versnelde ademhaling, maar levert ook een vermindering van de klachten op. Dit alles plus het feit dat je veel minder inputsignalen te verwerken hebt (je hebt ten slotte de rust opgezocht als je ziek bent) maakt dat je minder last hebt.

Je ziet dan ook vaak dat mensen na een periode van ziekte zich plotseling heel sterk voelen. Dat komt door dit soort factoren: minder stress input gedurende de ziekteperiode, verbeterde ademhaling met daardoor wellicht iets toegenomen buffer.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Meer weten over het HyperVen programma?