[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Oefenen vs stoppen

Gepost door Simonep 
Oefenen vs stoppen
29 March 2010 10:09
Sinds een half jaar ben ik me bewust van het feit dat ik chronische hyperventilatie heb.
Het begon met 3 jaar geleden een aanval, toen heel lang niks en ik oktober kreeg ik weer een aanval.
Dit bleef er toen niet bij 1 maar meerdere, bijna elke dag. En dan vooral 's avonds....
Wat uiteindelijk over ging in chronische hyperventilatie. Dus geen aanvallen meer, gelukkig.
Ik ben toen begonnen met HyperVen. Ik deed het 1-2 keer per dag en dan 7 keer per sessie.
Met als gevolg dat ik gedurende de hele dag aanvallen van benauwdheid had. En als ik dan 2 dagen stop voel ik me veel beter. Tenminste niet meer benauwd.
Na een paar weken gestopt te zijn kreeg ik weer de benauwdheid aanvallen. Dus weer aan de HyperVen...
Ik voelde me wederom niet beter maar heb het wel een dag of 6 volgehouden. Nu ben ik weer 2 dagen gestopt en voel me weer beter...
Hierdoor denk ik dat HyperVen misschien niet goed is voor mij...
Of is dit normaal?

Simone
Re: Oefenen vs stoppen
19 April 2010 19:55
Ook bij mij verergert de HyperVen de klachten.
Heb inmiddels 12 jaar chronische hyperventilatie, in behoorlijke mate. Heb alle mogelijke therapieën gedaan en gebruik antidepressiva. Meestal heb ik niet eens zo'n last van de benauwdheid zélf, maar wel van de bijgaande extreme vermoeidheid, pijnlijke spieren, tintelingen, wazig hoofd etc. t Heeft enorme invloed - op m'n werk (inmiddels deels afgekeurd) en op m'n sociale leven! Dus: ik doe er bij wijze van spreken een moord voor om eraf te komen.
Was in 2003 al 'es met HyperVen begonnen. De klachten verergerden zodanig (en niet voor een paar dagen..) dat ik stopte.
Nu in januari nieuwe poging ondernomen. Opnieuw strandde het op een voor mij niet-hanteerbare toename van klachten (misselijkheid, speekselvorming, toename hyperventilatie i/d zin van benauwdheid). Bedacht dat ik waarschijnlijk té "eager", te heftig, geoefend had. Dus in maart opnieuw begonnen. Nu veel minder intensief, dwz: niet de adem tot het áller-uiterste vasthouden want dan word ik zo misselijk als een deur.
Na 3 a 4 weken ging het opnieuw fout - de curve ging overigens i/d loop vd weken meer naar beneden dan naar boven - en nu zit ik verdorie weer thuis van m'n werk! Dood- en doodop, benauwd, droge keel en mondholte, permanent speeksel wegslikkend. Lig de helft van de dag echt uitgeput op bed - slaap dan ook úren.
Zelfs extreem sloom joggen - hoeveel moeite me dat met m'n pijnlijke spieren ook kostte, ik bleef dat wel doen - gaat niet meer vanwege de té heftige spierpijn en de benauwdheid.
Wat moet ik doen? Ik ben inmiddels een week geleden gestopt met HyperVen, want ik heb een rauwe keel en mondholte (vd voortdurende speekselvorming) en dat wordt met een ingehouden adem - zelfs als ik dat kort doe - alleen maar erger.
Overigens heb ik geen fobieën en bouw ik in m'n privé leven en m'n aangepaste werk weinig tot geen stress op; die krijg ik natuurlijk nu wel omdat het niet lukt met HyperVen terwijl ik het gevoel heb dat dat zo ongeveer mijn laatste redmiddel is.

Ik hoop dat je me iets kunt adviseren!
Mariken
Re: Oefenen vs stoppen
20 April 2010 20:21
Hallo Mariken,

Het klinkt alsof stress de sleutel is tot jouw klachten. Je schrijft dat je al AD medicijnen gebruikt. Mag ik vragen welke AD medicijnen je precies gebruikt? Het ontstressen van je zenuwstelsel lijkt mij de belangrijkste eerste stap. Daarvoor is rust goed, maar niet teveel rust want dan maak je teveel stress tegelijk los en dat wreekt zich dan weer. Probeer om niet teveel te slapen, hoe gek dat ook klinkt! 8 uur is echt het maximum... Ook door teveel slaap kan je teveel stress losmaken. Joggen is prima, maar fietsen gaat je wellicht beter af. Ik zou daar de voorkeur aan geven. Fiets dan relatief rustig, ga niet racen, maar gewoon rustig aan en vooral lang doorgaan (1 uur of langer per dag) is heel goed.

De tweede stap is - zodra de stress in je zenuwstelsel flink is afgenomen - om met HyperVen de ontregeling van je ademcentrum te corrigeren. Voor nu zou ik dat nog even achterwege laten. Je kunt HyperVen ook heel goed doseren in het begin door gewoon wat minder trials (bijv 5) per sessie te doen. Later bouw je dat dan rustig uit naar de volledige sessies van 10 trials.

Mariken, je komt er gerust wel, maar geef het de tijd die je nodig hebt.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?