[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

ontladen van stress

Gepost door Vlinder 
ontladen van stress
20 December 2010 21:01
@Rob

Ergens op het forum las ik dat je na het HyperVennen last kan hebben van stressontladingen.
Hoort daar ook bij druk en krampen in borstgebied, pijn in ribbenkast en gevoel
dat middenrifspier in een grote kramp zit bij?
Ik weet wel dat de chronische hyperventilatie klachten kunnen verergeren door het HyperVennen, maar
dit is wel heftig en ik word er behoorlijk angstig van.
Bovenstaande klachten 4 uur na oefenen

Als anderen HyperVenners deze klachten herkennen graag ook reageren.

Alvast bedankt

Vlinder
Re: ontladen van stress
20 December 2010 21:50
Hai Vlinder,

Ik ga je vraag doorgeven aan Rob.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: ontladen van stress
20 December 2010 21:57
Bedankt Ellen.
Ik had hem ook aan Rob gevraagd, omdat jij dit soort vragen meestal doorgeeft aan hem.

groetjes Vlinder
Re: ontladen van stress
21 December 2010 10:24
Ja, heel herkenbaar.
Vooral die kramp in onderaan je borstkas. Het lijkt bij mij altijd net alsof er iets gedraaid zit. Ik merk het vooral voor het slapen gaan, als ik rustig lig. Het is een heel vervelend gevoel dat erger wordt als je je er met je adem naar toe gaat.

Ben ook wel benieuwd wat dat precies is, had het al voordat ik met HyperVen begon.
Re: ontladen van stress
21 December 2010 17:37
Hallo Vlinder,

De verschijnselen die optreden als stress losgemaakt wordt in het zenuwstelsel zijn meestal: transpireren, angstgevoelens, trillen / beven, hoofdpijn, duizeligheid en soms schokken in de spieren. De verschijnselen die jij beschrijft lijken mij meer te maken hebben met de verzuring van spieren ten gevolge van hyperventilatie. Door de lage zuurgraad gaan de spieren melkzuur afzetten wat tot krampen, pijn in de spieren en trillende spieren e.d. kan leiden. Het is ongevaarlijk maar kan wel verontrustend zijn als je niet weet waar het vandaan komt.

Het ontladen van stress is iets dat je moet leren om toe te laten. Meestal verzetten we ons ertegen en gaan snel afleiding zoeken. Dat is op zich niet zo erg. Soms zijn de ontladingen heftig en de bijkomende angst maakt dat mensen weer nieuwe stress opdoen. Dat is één van de vicieuze cirkels die je moet leren doorbreken: de angst toelaten. Dat is gemakkelijk gezegd, maar in de praktijk vaak erg moeilijk....

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: ontladen van stress
21 December 2010 21:52
Hoi Visje

Bedankt voor je reactie.
In bed heb ik het nooit, want ik blijf net zolang op, tot het weg is.
Neem paracetamol en oxazepam om te ontspannen en ga in een kommetje ademen om de zuurgraad
weer wat te verhogen, maar toch kan het lang duren gisteren zo’n 5 uur.

Bedankt voor de uitleg Rob.
Denk ook dat het de verzuring is.
Het is inderdaad heel moeiljk om de angst toe te laten. Als je echt denkt dat je op het punt staat een hartinfarct te krijgen
(vanwege de typische klachten) is het erg moeilijk om rustig te blijven.
Je schiet meteen in een angstgevoel (is het nu wel echt hyperventilatie, moet ik 112 bellen, etc.) en komt
in de bekende cirkel terecht.
Als je nou zeker weet dat het hyperventilatie klachten zijn, dan was je al een heel stuk verder, maar
dat is nou net iets wat je niet zeker weet.
Re: ontladen van stress
21 December 2010 22:13
Hallo Vlinder,

Ik kan je nog dit meegeven. Als het echt jouw hart was of iets anders ernstigs, dan had het zich al lang geopenbaard op een heel andere wijze dan de chronische hyperventilatie klachten zich openbaren. Er is namelijk over het algemeen een groot verschil tussen de chronische hyperventilatie klachten en bijvoorbeeld een echte hartaanval. Maar omdat wij het verschil niet weten gaan we automatisch aan het ergste denken.

Probeer eens om zittend (niet liggend!) in een rustige omgeving (slaapkamer bijv.) je ogen dicht te doen en alles wat er in je opkomt vrij te laten. Het toverwoord is argeloosheid. Volkomen argeloos je gevoelens laten komen. Als je dan een enorme toename van angstgevoelens krijgt, is het overduidelijk een grote spanning / angst die in jouw lichaam is opgeslagen die eruit wil / moet. Als je dat weet los / toe te laten ga je enorm vooruit. Maar meestal durven mensen niet los te laten... Doe eens zo'n test bij jezelf en zie wat voor gevoelens er loskomen... Het is een eerste aanzet tot meditatie (die overigens veel verder gaat dan deze eenvoudige test).



BELANGRIJK: deze test kan soms tot een flinke stressontlading leiden. Houd in gedachten dat wat er ook gebeurt, het is onschadelijk.... ook als er hierdoor een grote hoeveelheid stress loskomt! confused smiley

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: ontladen van stress
24 December 2010 13:55
Hallo Rob

Misschien wil jij dan nog eens uitleggen wat de verschillen zijn tussen chronische hyperventilatie klachten en een echte hartaanval?
Denk namelijk dat veel mensen daar mee zitten.

Ik zal de test gaan uitvoeren, na de kerstdagen....
Heb je nog een tip over welke meditatie ik zou kunnen doen?


Bedankt maar weer!

groeten Vlinder



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/12/2010 13:56 door Vlinder.
Re: ontladen van stress
26 December 2010 10:50
Hallo Vlinder,

Het meest typerende symptoom van een echte hartaanval is een beklemmende, scherpe en drukkende pijn achter het borstbeen. Deze pijn straalt vaak uit naar de kaken en naar linkerarm. Ook kan de pijn uitstralen naar de rug en de schouders. Dit is anders dan de pijn die mensen met chronische hyperventilatie ervaren, waar het veel meer een algemeen zeurende pijn is die wat meer verspreid ligt over de borst. Vaak ook kan je de pijn van chronische hyperventilatie lokaliseren in de borstspieren. Je kan de pijnlijke spier soms zelfs beetpakken. Daarnaast behoren misselijkheid en zweten tot de symptomen van een echte hartaanval.

Het is begrijpelijk dat de chronische hyperventilatie pijn op de borst snel voor een hartaanval wordt gehouden omdat ze min of meer in dezelfde regio de pijnervaring geven. Toch is er een groot verschil met name in de scherpte van de pijn in de borst en de plaats. Probeer bij jezelf eens om - als de pijn in de borst voelt - of je de spier kan beetpakken. Dan weet je meteen waar het verschil zit.

Meditatie kan je op allerlei niveaus doen. Ik doe zelf TM (Transcendente Meditatie). Dat is een uitstekende meditatie maar is helaas erg duur om te leren. Yoga heeft ook een aantal meditatietechnieken. Eén ding kan je meegeven. Meditatie waarbij het om concentratie gaat zijn veel minder geschikt dan meditatie waarbij argeloosheid wordt gebruikt. Ik adviseer om het te leren van een goede leraar en niet zelf wat te gaan proberen. Met name kennis van de effecten die je kunt ervaren zijn belangrijk omdat je anders averechts reageert. Dat is vooral belangrijk bij het loskomen van stress als direct gevolg van de meditatie.
Re: ontladen van stress
26 December 2010 13:43
Hallo Rob

Bedankt voor de uitgebreide uitleg!
Zal het proberen in gedachten te houden als ik weer die pijn heb, maar de spier pakken, komt me niet echt bekend voor
het is een heel groot oppervlak. Daarbij ben ik ook vaak misselijk erbij en transpireer ook , maar dat kan wel van de angst komen.
Helaas is het zo dat er ook mensen zijn die niet de typische klachten hebben en die toch een hartaanval hadden..
wist ik dat maar niet!
Ik hou me maar voor (omdat ik het al zo vaak heb gehad) dat als ik echt iets aan mijn hart mankeerde dat ik hier nu niet
meer had gezeten. Nu wel makkelijk gezegd, maar als ik die klachten heb, dan kan ik niet zo denken, dus daar moet
ik nog wat op verzinnen.

Meditatie:
Ik neem aan dat jij TM doet om er voor te zorgen dat je de chronische hyperventilatie niet terug krijgt?
Wat betekent meditatie waarbij argeloosheid wordt gebruikt?
Ik doe weleens een yoga oefening waarbij je met je gedachten gaat naar alle lichaamsdelen
en val dan meestal ontspannen in slaap. Valt waarschijnlijk niet onder meditatie.
Je ziet, ik weet er weinig vanaf.
Misschien weet jij of iemand anders een website waar ik wat kan lezen over div. soorten meditaties?

Alvast bedankt en de groetjes van Vlinder
Re: ontladen van stress
27 December 2010 17:40
Hallo Vlinder,

Juist dat je aangeeft dat de pijn zich over een groot gedeelte van je borst verspreid geeft al aan dat het geen hartaanval is... Dan is de pijn veel specifieker achter het borstbeen aanwezig. Ik neem aan dat je ook wel eens een ECG hebt laten maken om jezelf gerust te stellen? Dat kan soms helpen, alhoewel mensen vaak blijven twijfelen, ook als het ECG niets uitwijst…

Meditatie waarbij je in slaap valt is geen meditatie. Als je op de juiste manier mediteert verdiept het bewustzijn zich en wordt je in plaats van slaperig juist steeds meer wakker en alert. Helaas zijn er zeer veel technieken die zichzelf als meditatie benoemen, maar het vaak niet zijn.

Op de TM website kan je meer lezen over TM, de meditatie die door Maharishi (RIP) naar het westen is gebracht. Nu zit er om deze techniek nogal wat poespas waar je eigenlijk niet teveel in moet belanden. Ik zeg altijd leer de techniek, en houdt het verder voor jezelf. De hele ‘ajur veda medische wetenschap’ eromheen zitten veel haken en ogen aan, dus wees voorzichtig daarmee...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: ontladen van stress
27 December 2010 22:18
HyperVen Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hallo Vlinder,
Hallo Rob
>
> Juist dat je aangeeft dat de pijn zich over een
> groot gedeelte van je borst verspreid geeft al aan
> dat het geen hartaanval is... Dan is de pijn veel
> specifieker achter het borstbeen aanwezig. Ik
> neem aan dat je ook wel eens een ECG hebt laten
> maken om jezelf gerust te stellen? Dat kan soms
> helpen, alhoewel mensen vaak blijven twijfelen,
> ook als het ECG niets uitwijst…

Dat is dan weer een geruststelling.
Ik heb inderdaad meerdere ECG's gehad, omdat ik 'n veel te hoge hartslag had. Ook heb ik 24 uurs holter gehad.
Beide wezen uit dat de hartslag veel te snel was, maar verder niets aan het hart. Het is natuurlijk wel een momentopname
en dat zeggen ze ook. Garantie tot aan de deur.Er werd gezegd dat het wel stress zou zijn. En wat jij schrijft is waar,
het helpt maar tijdelijk.


> Meditatie waarbij je in slaap valt is geen
> meditatie. Als je op de juiste manier mediteert
> verdiept het bewustzijn zich en wordt je in plaats
> van slaperig juist steeds meer wakker en alert.
> Helaas zijn er zeer veel technieken die zichzelf
> als meditatie benoemen, maar het vaak niet zijn.

Oke, begrepen. Heb gesurft, want de TM is zoals je al eerder zei vrij duur, kwam ik op Mindfulness.
Misschien is dat wat voor mij.

>
> Op de TM website kan je meer lezen over TM, de
> meditatie die door Maharishi (RIP) naar het westen
> is gebracht. Nu zit er om deze techniek nogal wat
> poespas waar je eigenlijk niet teveel in moet
> belanden. Ik zeg altijd leer de techniek, en houdt
> het verder voor jezelf. De hele ‘ajur veda
> medische wetenschap’ eromheen zitten veel haken
> en ogen aan, dus wees voorzichtig daarmee...

Bedankt voor de tip, want ik hou helemaal niet van poespas en vind het ook eng! Bedankt weer voor alle info!
Re: ontladen van stress
01 January 2011 20:45
Ik heb ook even een vraagje over stressontlading.
Ik ben nu twaalf dagen bezig met HyperVen en me scores gaan langzaam omhoog.Alleen de laatste twee dagen heb ik weer heeeeel erg last van depersonalisatie en nu ook echt he gevoel dat ik mezelf ga kwijt raken en ik straks echt niet meer weet wie ik ben en ook dat alles weer een droom lijkt. En ook erg afwezig zijn tijdens gesprekken.Ook voel ik me nerveus en weet ik niet meer hoe ik verder moet. Kan dit ook een soort van stress ontlading zijn ?? En hoe kan je eigenlijk nog meer van je stress af komen?? Want ik las ergens dat je zolang je niet van die stress afkomt je ook bijna geen verbeteringen krijgt van je klachten??
Sorry dat ik zoveel vraag steeds maar ik weet het gewoon echt niet meer sad smiley
Re: ontladen van stress
03 January 2011 19:42
Oke bedankt voor de uitleg!! Van die dromen klopt wel want ik heb de laatste tijd hele drukke dromen en veel dat ik een ongeluk zie gebeuren en dat ik die mensen moet helpen.Maar ik ben altijd wel een dromer geweest ik droom altijd en kan ook bijna altijd een soort van vertellen wat ik heb gedroomd.
Ik vind net zoals zoveel mensen ad slikken heel eng. Maar ik ben nu begonnen met homeopathie hoe denk jij daar over?? Ik hoop ook zo erachter te komen waar alle stress en angst nou vandaan komt doormiddel van bijvoorbeeld NEI.
Re: ontladen van stress
03 January 2011 20:11
En nog even een vraagje kan je chronische hyperventilatie al hebben vanaf kinds af aan dat je het al ontwikkelt in je kindertijd. Dit vraag ik omdat ik vroeger als kind dus al wel is heel diep moest adem halen en toen dacht ik zo pff nu voelt het alsof ik genoeg lucht heb.Of dat ik ineens een aanval kreeg dat ik steeds moest drinken anders voelde het alsof ik going stikken en nu ik dit zo vertel dan bedenk ik me ook ineens dat ik vroeger wel is dacht hoe zou het zij om zo te kunnen ademen zoals hun (bijv me ouders ofzo) . Overigens zijn mijn keelamandelen veel te groot en zit me neus altijd dicht als ik een tijdje op bed lig.
Re: ontladen van stress
06 January 2011 22:38
Ben geen dokter natuurlijk Lauras, maar het klinkt alsof je al heel lang last heb van hyperventilatie, als je het tenminste
niet benauwd had door een ziekte/aandoening.
Als je de hele nacht door je mond ademhaalt, lijkt me ook niet echt goed voor de hyperventilatie.
Maar misschien ben je inmiddels al wat wijzer geworden bij de klassieke homeopaat.

groetjes Vlinder
Re: ontladen van stress
06 January 2011 23:06
Nee geen ziektes of aandoeningen maar ben er wel achter gekomen bij de homeopaat dat er heeeeel veel angst in me lichaam zit

Meer weten over het HyperVen programma?