[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Slaapapneu en CHV

Gepost door Ruben5 
Slaapapneu en CHV
17 January 2011 12:48
Beste mensen,

Ik ben nieuw op dit forum en heb een vraag.
Bij mij is afgelopen jaar mei 2010 ernstige slaapapneu ontdekt na jarenlang vage klachten die eigenlijk allemaal horen bij hyperventilatie.
Gek genoeg had ik weinig last van de klassieke slaapapneu symptomen zoals ernstige vermoeidheid.
Maar wel hyperventilatie symptomen:
-Duizelig
-Tintelingen
-Hoofdpijn
-Overgevoelig voor licht
-Angstaanvallen
-Algeheel onwel gevoel
-en sinds een week slappe benen die beginnen te trillen wanneer ik ze span. (met duizelingen)
Voor de slaapapneu wordt ik inmiddels 7 maanden behandeld met een APAP. Ik gebruik hem trouw en moet zeggen dat ik me wel iets beter voel. Maar nog steeds heb ik slechte periodes (maand of langer) met afwisselend bovenstaande symptomen waardoor ik zelfs depressief begin te worden.
Bloedtesten laten niets bijzonders zien.

Is er een relatie tussen slaapapneu 's nachts en een verstoord ademhalingspatroon overdags die hyperventilatie uitlokt?
Zover ik weet is mijn ademhaling overdags ok, maar weet ook dat dat soms moeilijk te beoordelen is.

Groet,

Ruben
Re: Slaapapneu en CHV
17 January 2011 15:33
Hai Ruben,

Ik heb je vraag gelezen en ik zal hem doorgeven aan Rob, want die kan jou daar het beste antwoord op geven.

Hartelijke groetjes
Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Slaapapneu en CHV
17 January 2011 17:02
Hallo Ruben,

Als het een echte apneu is, dan staat dat los van chronische hyperventilatie. Het is wel zo dat mensen die (chronisch) HyperVentileren, ook een vergelijkbaar verschijnsel als apneu kunnen hebben. Wat er dan gebeurt is dit: mensen HyperVentileren ook in hun slaap. Bij het verwerken van stress (droomfase) kan het lichaam heftig HyperVentileren. Als de droomfase ophoudt, kan het zo zijn dat de ademhaling een tijdje stopt, omdat er zo heftig gehyperventileerd is gedurende de droom, dat de zuurgraad ver onder de triggerwaarde van inademen is gedaald. Dat kan wel eens een halve minuut of – in extreme gevallen – nog wat langer duren. Het lijkt op een apneu, maar komt omdat het ademcentrum gewoonweg geen ‘behoefte’ heeft aan ademhaling…

Het is lastig onderscheid te maken tussen deze twee. Als je geobserveerd wordt door een derde, kan die het verband wel leggen, doordat je duidelijk hyperventileerde voorafgaand aan de ‘schijnapneu’…

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Slaapapneu en CHV
17 January 2011 20:53
Beste Rob,

Bedankt voor je antwoord.
Vorig jaar februari dacht mijn huisarts dat ik leed aan hyperventilatie en heeft me toen doorgestuurd naar een haptonoom.
Dat heeft wel iets geholpen maar mijn aandacht is er vanaf geraakt toen ik te horen kreeg (na een slaaptest, EMBLA) dat ik een ernstige vorm van obstructief slaapapneu syndroom heb. Er zijn bij mij toen geen centrale apneus geregistreerd dus het lijkt ondenkbaar dat ik 's nachts aan het HyperVentileren ben. In tegendeel, ik ben zeg maar aan het stikken. Maar ook je adem inhouden of stikken leidt, dacht ik, op den duur tot een aanpassing/verstoring in het ademhalingssysteem. Misschien wel zo erg dat dit overdags ook gevolgen heeft en mij vrijwel continu opzadelen met een naar gevoel en typische hyperventilatie klachten. Elke maand verdwijnt er 1 symptoom en krijg ik een ander symptoom ervoor terug. Zelfs nu ik met succes behandeld wordt en vrijwel geen apneus meer heb. (van 72/uur naar 2/uur)
Vreemde wat erbij komt, is dat ik vorige week zeg maar een piek met aanval had. Dan begint alles te stapelen in je gedachte. Wel is er bij mij altijd eerst een symptoom aanwezig. In dit geval voor deze maand een nieuw symptoom nl: slap gevoel in de benen. Toen de aanval kwam opzetten kon ik deze met succes onderdrukken door voor lange tijd mijn adem in te houden. Het zakte weer af naar het altijd aanwezige vervelende niveau. (lichtovergevoelig, moe, malaise gevoel, licht duizelig)

Ik wil graag bepaalde zaken kunnen uitsluiten. Er moet een etiket op en dan kan ik verder. Hoe kom ik erachter wat ik nu precies heb?

Groet,

Ruben
Re: Slaapapneu en CHV
18 January 2011 08:16
Nou ik dit zo lees vraag ik me af of HyperVen dan ook niet voor klachten kan zorgen. Want dan hou je ook je adem in. Ik wordt namelijk de laatste tijd steeds misselijk en sinds gister de eerste paar seconde dat ik me adem in hou heel duizlig. en forceer ech niet het gebeurt al in de eerster ppar seconde en me scores gaan nu weer omlaag maar da maakt me echt nie uit als ik maar beter wordt.
Re: Slaapapneu en CHV
18 January 2011 10:12
Hai Lauras,

Zoals ik je al vertelt had kunnen je klachten in de eerste instantie verergeren door HyperVen, omdat
de stress in je lichaam loslaat.
Ook je scores kunnen gedurende de tijd af en toe naar beneden gaan en dit gebeurt juist op de momenten
dat stress loslaat.
Het betekent dus eigenlijk dat je op de goede weg bent en dat je nu juist door moet gaan.
Onzekerheid vergroot je angst en daardoor ga je juist weer stress vasthouden.
Probeer het los te laten, zoals je medeHyperVenners vertelt hebben.
Loslaten is een snellere genezing.
Het is moeilijk om los te laten, want dat was ook mijn zwakke punt, maar toen ik dat deed ging het herstel
voor mij ook beter verlopen.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Slaapapneu en CHV
18 January 2011 10:36
Ja dat snap ik ook wel maar dit is verder niet erna of ervoor alleen zodra ik me adem in hou eerste paar seconde wordt ik duizelig en misselijk en zodra ik weer adem wordt de misselijkheid ook weer minder. Ik wist verder wel dat je meer klachten kon krijgen maar niet dat dat ook kon tijdens het oefenen.
Re: Slaapapneu en CHV
18 January 2011 13:01
Beste Lauras,

Was niet de bedoeling verwarring te schoppen met mijn vraag.
Ik ben op zoek naar een verband maar misschien heb ik wel gewoon last van 2 verschillende syndromen.
Het is mij alleen allemaal een beetje te toevallig dat ze allebei met de ademhaling te maken hebben. (er zijn meerdere mede-apneuers die dezelfde symptomen hebben als ik en ook op zoek zijn)

Daarnaast herken ik gewoon erg ....erg veel dingen die hier beschreven worden.
Ik ben ook een zuchter. Vind het heerlijk en zucht zeker wel 10 keer per uur. Gapen vind ik ook zeker niet vervelend.
Dit tezamen met mijn andere klachten waarvan er een aantal constant aanwezig zijn met uitzondering van de ochtend en soms in de avonduren, kom ik steeds meer in de richting van chronische hyperventilatie.
Wil alleen nog wat zekerheid.

Groet,

Ruben
Re: Slaapapneu en CHV
18 January 2011 13:27
Nee snap ik ook hoor en ik bedoel er verder niks mee heb er wel vertrouwen in. Maar slaapapneu is ook een soort van adem in houden en omdat je daar ook klachten van krijgt dan zou het ook kunnen door HyperVen zo zat ik gewoon even te denken smiling smiley
Re: Slaapapneu en CHV
18 January 2011 13:54
Beste Lauras,

Ik gebruik momenteel nog geen HyperVen. Ik probeer te achterhalen of ik uberhaupt chronische hyperventilatie heb.
Daarnaast wordt mijn vorm van apneu veroorzaken/'>oorzaakt door een obstructie in de luchtweg en geen verstoord adempatroon.
Overigens bij centraal slaapapneu lijkt dat er wel weer meer op. Dan vergeten de hersenen adem te halen.

Groet,

Ruben
Re: Slaapapneu en CHV
18 January 2011 19:08
Hallo Ruben,

Het kan heel goed een combinatie zijn hoor van chronische hyperventilatie en apneu. Ik kan helaas niet voor je beoordelen of daar een oorzakelijk verband tussen zit. Dat is mogelijk, maar erg moeilijk vast te stellen denk ik. Waar ik wel benieuwd naar ben is - stel dat jij gaat HyperVennen - welke weerslag dat heeft op die apneu. Dat bedoel ik niet als experiment of zo hoor, maar ik begin steeds meer zaken te ontdekken die op een of andere manier verband houden met chronische hyperventilatie. Dus het is meer een wetenschappelijke interesse in oorzaken/'>oorzaak en gevolg van het chronische hyperventilatie syndroom.

Ik hoop dat je er voor jezelf uitkomt. Eventueel kan je op chronische hyperventilatie laten onderzoeken, hoewel sommige artsen je soms aankijken alsof ze water zien branden als je het voorstelt. Een longarts kan een capnografisch onderzoek doen. Dat geeft een indicatie. Dus wellicht dat je eerst die weg wilt bewandelen. Houd me op de hoogte als je wilt, want dit soort zaken zijn voor mij belangrijk om mijn kennis te verbreden...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Slaapapneu en CHV
18 January 2011 20:01
Beste Rob,

Mijn vorm van apneu is OSAS. Het probleem ligt op tongbasisniveau. (heb ook grote tong) Mijn tong verslapt teveel en zakt daardoor achter in mijn keel. Dit zorgt voor een afsluiting van de luchtweg totdat het lichaam in een stuip komt en de weg vrij maakt. Dit duurt soms wel 40 sec. Als je dit dan 72 x /uur doet, ben je dus eigenlijk met topsport bezig tijdens je slaap. Het is zeer ongezond en zorgt voor een langzame zuurstofdaling in het bloed. (daalde bij mij tot 74%) Mijn APAP zorgt eigenlijk voor een "luchtspalk" als mijn tong naar achteren valt.
Maar je hebt ook CSAS (centraal apneu syndroom) en heeft een zuiver neurologische achtergrond. En hier heb je misschien wel een aanknopingspunt. Ik dacht dat misschien mijn OSAS, chronische hyperventilatie heeft kunnen veroorzaken en niet andersom.

Waar ik soms ook last van heb en naar mijn idee niets met mijn OSAS heeft te maken is hypnogogia. Ik val dan zeg maar bijna in slaap en net op het randje schrik ik wakker. (adrenalinestoot, knal die er niet is, of ernstige schok met arm) Dit gaat dan de hele nacht door en val uiteindelijk van uitputting in slaap.(soms nachten achter elkaar) Ik heb al verhalen gehoort, dat dit waarschijnlijk ook te maken heeft met de O2 en CO2 verhouding in het bloed.

Ik heb overigens getest of ik mijn adem langer dan 30sec kan inhouden. Ik haal 60sec. maar ik heb ook hier ergens gelezen dat dat niet veel zegt.

Ik ga zeker verder uitzoeken wat ik heb en de capnografische test aanvragen bij mijn longarts. Zal nog wel even duren want ik zie hem pas eind februari.

Groet,

Ruben

Meer weten over het HyperVen programma?