[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

moe en/of depressief

Gepost door movi1 
moe en/of depressief
23 January 2011 13:48
hoi allemaal.
Ik ben nieuw in dit forum. Ik volg ook een ademhalingsoefening, alleen is deze anders als op HyperVen.
Na jaren bij ggz, deeltijdbehandeling en wao is er bij mij ook chronische hyperventilatie vastgesteld door een nieuwe psychiater die ik bij het ggz toegewezen kreeg. Hij relateerde mijn klachten aan chronische hyperventilatie. Ongeveer 2 tot 3 maanden die oefening en ik zou volgens hem van mijn klachten afzijn.

Nu ben ik ruim 3 weken bezig met die oefening. En de constante gejaagdheid is al grotendeels weg. Er is alleen een gigantische vermoeidheid voor in de plaats gekomen en bijna depressief. Geen zin in dingen ondernemen. De hele tijd moe.Veel slapen. Dit is nog maar een paar dagen. Maar heb me al heel lang niet meer zo gevoeld. En het was er ook opeens plotseling. Nu denk ik dat die gejaagdheid minder is geworden en nu pas mijn vermoeidheid voel ofzo???
Tegelijkertijd ben ik ook aan het afbouwen van een ssri die ik ook al 10 jaar gebruik ongeveer.

Nu zou ik graag willen weten of dit herkenbaar is? en hoe lang die moeheid duurt en het niet dadelijk kan uitmonden in een depressie.
Ik hoop op reacties!
Re: moe en/of depressief
23 January 2011 15:24
Hai Movi,

Je bent met een hoop dingen tegelijk bezig.
Ook ik ken het traject GGZ, opname etc.
Maar om een lang verhaal kort te maken:
Ik heb eerst gewerkt aan de chronische hyperventilatie en toen ik die onder controle had ben ik pas de
SSRi gaan afbouwen.

Het lijkt mij niet verstandig om beide tegelijk te doen.
Ernstige vermoeidheid hoort bij chronische hyperventilatie en tijdens het herstel van chronische hyperventilatie kan dit absoluut de kop op steken.
Gewoonlijk wordt je hier niet depressief van, maar ik ken de reden niet waarom je SSRi's gebruikt.

Als de reden depressiviteit is en dit nog niet aangepakt is dan kan de depressie de kop weer op steken als je gaat
stoppen met je antidepressiva.

Ik zou toch echt aandringen op eerst de chronische hyperventilatie aan te pakken en als je daarna je leven weer op orde hebt de SSRI's.

Als je verdere vragen hebt kan je ze gerust stellen.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: moe en/of depressief
23 January 2011 15:40
hoi movi1

Ik had toevallig ook een discussie geopend over depressief ik voel het vooral in de ochtend en ook in ben de hele dag moe en ik denk gewoon dat die depressieve gevoelens komen doordat je het zat ben en niet zo wil leven. Ik denk ook vaak aan mensen die wel een normaal leven hebben of denk aan mijzelf vroeger en dan krijg ik wel van die depressieve gevoelens.
Mag ik vragen wat voor klachten je hebt?
Re: moe en/of depressief
23 January 2011 19:41
ik denk ook dat het een beetje teveel is. Ben ook echt heel langzaam aan het afbouwen. Voorlopig maar op deze dosis houden.
Ik heb al jaren allerlei somatische klachten en psychische klachten
al jaren darmklachten en opboeren
constante opgefoktheid. Soms sochtends al. Maar me ook moe voelen.
concentratieproblemen, prikkelbaar
heel snel overspoeld door prikkels. Vooral als ik bv in de stad loop. Na anderhalf uur ongeveer voel ik me opeens helemaal opgefokt raken. Niet in paniek, maar alsof je onder hoogspanning staat en alles op je afkomt
Heel vaak rennen en stilstaan. Gaat het 3 dagen goed en waarschijnlijk doe ik dan teveel. om vervolgens 2 dagen helemaal lam te zijn
Ook vaak alleen willen zijn en prikkels ontwijken
Hartkloppingen en een soort onwillekeurige bewegingen van het hart. Alsof mijn hart zon flipperkastbal is
Deze onwillekeurige spiersamentrekkingen of bewegingen heb ik ook in de rest van mijn lichaam. Vooral in mijn buik, armen en benen.
Vreemde dromen
Niet tegen spanning kunnen
etc

Volgens mijn psychiater heb ik al jaren last van chronische hyperventilatie.
Mijn moeder heeft vroeger ook gehyperventileerd en angststoornis gehad.
Hoop ook dat die oefeningen gaan werken en als er een aantal klachten weg zijn ben ik al blij.
Re: moe en/of depressief
23 January 2011 19:46
Heb je ook wel is gekeken naar hoog sensitief . Ik ken iemand die een zoontje heeft die dat heeft en die kan ook niet tegen te veel pruikkels en hij voelt ook hoe andere mensen zich voelen. Hij valt ook flauw als het te druk wordt om hem heen. Misschien moet je dat ook is even bekijken op google smiling smiley
Re: moe en/of depressief
24 January 2011 13:54
Hai Movi,

Je klachten gaan echt weg door het gebruik van HyperVen.
Ook ik was overgevoelig voor van alles.
Wat Lauras schrijft over hooggevoelig zou best wel eens kunnen, want dat gaat heel vaak samen met chronische hyperventilatie.
Ook ik ben hooggevoelig en daardoor vatbaarder voor chronische hyperventilatie, maar doordat ik nu weet waarom ik het heb gekregen
kan ik het heel goed onder controle houden.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: moe en/of depressief
26 January 2011 17:21
Hoi Movi,

Ik herken heel veel van jouw klachten, vooral dat opgefokte gevoel en tegelijkertijd moe zijn. En soms wordt ik echt helemaal gek va mijn hart! Flipperkast is echt een juiste vergelijking, soms voel ik mijn hele lichaam schokken, heb ik best vaak de afgelopen tijd dus ik ben echt bang dat ik zo rond mijn 40e een hartaanval krijg ofzo confused smiley....
Ook die onwillekeurige spierbewegingen zijn trouwens heel normaal bij chronische hyperventilatie.
Ik denk wel dat 2-3 maanden om klachtenvrij te worden overdreven optimistisch is, ik zou eerder op het dubbele rekenen.
Ik wens je heel veel sterkte!
Re: moe en/of depressief
26 January 2011 18:25
Hoog sensitief ben ik ook weleens op getest. Had ik ook. Maarja, ben gewoon gevoelig. Maar door die chronische hyperventilatie schijnt ook je zenuwen snel overprikkeld te raken.

Momenteel heb ik ook weer meer last van die zogenaamde trilspieren en mijn hart. Maar volgens mijn psych kunnen de klachten verergeren in het begin,

Ik heb ook een hele andere ademhalingsoefening als hier op HyperVen.
Ik zal het uitleggen
Ik moet 3x per dag een hyperventilatie oproepen door met mijn mond open zo snel mogelijk te ademen. Als ik dan symptomen van de hyperventilatie krijg. Dus bv duizeligheid dan moet ik stoppen en door mijn neus ademen.
Volgens mijn psych laat je daarmee je lichaam wennen dat je van een laag koolzuurniveau geen angst enzo hoeft te krijgen. Als je door je neus ademt kan je namelijk niet HyperVentileren. Uiteindelijk zal je ademhalingsstelsel zich opnieuw instellen.

Ben wel benieuwd of dit een bekende behandelmethode is
Re: moe en/of depressief
26 January 2011 18:31
Hai Movi,

Ik weet niet of deze techniek handig is als je HyperVen doet.
Ik zal Rob eens vragen wat hij hiervan vindt.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: moe en/of depressief
26 January 2011 18:48
Hoi Ellen.
Ik doe geen HyperVen namelijk. Ik ben op deze site gekomen omdat ik ook een ademhalingsoefening had meegekregen. En aangezien het op hetzelfde neerkomt namelijk het opnieuw instellen van je ademhalingssysteem dacht ik wat informatie op te doen over het soort klachten die komen door de chronische hyperventilatie. Ik doe ze dus niet samen hoor
groetjes movi1
Re: moe en/of depressief
28 January 2011 15:48
Hallo Movi.

De oefening die je beschrijft is absoluut geen goede. Je moet hyperventilatie niet gaan opwekken, in de veronderstelling dat je er wel aan gaat wennen... dat is een absolute verkeerde methode. Het lichaam zal nooit wennen aan een te lage zuurgraad. Sterker nog, allerlei processen gaan daardoor minder goed verlopen. Die oefeningen zou ik snel mee stoppen en de HyperVen methode gaan doen, zodat je ademcentrum kan herstellen van haar overgevoeligheid voor kooldioxide. De oefeningen die jij doet maken het allemaal alleen maar erger....

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: moe en/of depressief
28 January 2011 17:53
nou. Vind dit ook een beetje vreemd dat je zegt dat ik ermee moet stoppen. Ben jij (rob) een ervaringsdeskundige of een arts?
Dit is in ieder geval een psychiater binnen het ggz die deze oefening heeft meegegeven.Hij heeft mij ook verteld dat heel veel artsen weinig weten over chronische hyperventilatie omdat het niet in de studieboeken voorkomt.
Hij zal neem ik aan wel weten wat hij doet.

En misschien leg ik het ook niet goed uit. Ik merk in ieder geval al wel dat er " iets" aan het veranderen is. De onrust was warempel al na 2 weken minder, maar daar kwam die vermoeidheid voor in de plaats.
Mijn drang naar caffeine is opeens ook een stuk minder.
En ik durf er bijna niet op te hopen..maar mijn opgeblazen gevoel in mijn buik is een paar dagen ook wat minder.

Die psychiater wilde me dus ook van de antidepressiva af hebben, omdat ik die al veel te lang slik en me daar ook heel onrustig door kan gaan voelen.

Vind het niet echt prettig als ik eigenlijk word gewaarschuwd voor deze oefening, want daar maak je iemand alleen maar bang van, want ja...wie moet je dan geloven....vandaar ook mijn vraag ..wat ben je precies?
Re: moe en/of depressief
28 January 2011 18:03
o ja..ik lees nog je bericht eens. Ik moet de hyperventilatie uitlokken, en daarna door mijn neus ademhalen. Hoe sneller je jezelf krijgt te HyperVentileren hoe beter. Als ik de klachten krijg moet ik stoppen en door mijn neus ademen. Door je neus kan je namelijk niet HyperVentileren zei hij en daarna voel je jezelf weer herstellen. Hij vertelde nog meer hoe dat dan werkte, maar weet het niet precies meer . Iets van...dat je je paniekklachten voorbent. Als ik te langzaam ademhaal tijdens die oefening met mijn mond open...dan duurde het te lang en kreeg mijn lichaam weer de tijd om de oude paniekklachten op te roepen. Zoiets...pff ...ingewikkeld..maar probeer het begrijpbaar te maken

Dus het heeft een reden dat die hyperventilatie uitgelokt moet worden.
Re: moe en/of depressief
28 January 2011 18:47
Hallo Movi1,

Ik ben inderdaad maar een ervaringsdeskundige, dus je moet je arts volgen. Ik vind het alleen een erg vreemde oefening eerlijk gezegd. Maar als je er baat bij hebt, dan gewoon ermee doorgaan.... De oefening die je beschrijft lijkt mij meer gericht op acute hyperventilatie / paniekaanvallen en zullen weinig bijdragen aan het resetten van het ademcentrum naar een hogere CO2 tolerantie. De HyperVen methode is voor chronische hyperventilatie en doet dat wel...

Meer weten over het HyperVen programma?