[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

2 vragen

Gepost door arnoa68 
2 vragen
31 January 2011 11:16
Hoi,

Ik ben nu zo'n kleine maand bezig met HyperVen (2 sessies per dag, soms 3) en mijn scores klimmen, hetzij zeer langzaam omhoog (ik begon rond de 80 en zit nu rond de 90, 95 met af een toe een uitschieter naar de 100). Ik heb 2 vragen over de HyperVen sessies;

1) Soms tijdens de eerste 2 trials liggen mijn scores zomaar 40 seconden lager; dan krijg ik tijdens het inhouden van de adem het gevoel of ik stik en voel een soort paniekaanval opkomen, tevens gaat mijn hart als een gek tekeer. Als ik dan uitadem, wat dan bijna niet gaat omdat ik meteen wil inademen heb ik helemaal het gevoel dat ik stik. Als ik dan eenmaal weer kan inademen zit mijn ademhaling ontzettend hoog evenals mijn hartslag. Na de eerste 2 trials verdwijnt dit fenomeen en gaan mijn scores weer met sprongen omhoog. Is er iemand die dit herkent en weet wat dit is?

2) Het valt mij op dat mijn scores 's-ochtends hoger zijn dan 's-middags en/of 's-avonds. Ik doe alle sessies voor of ruim na het eten. Ik weet niet waar dit aan ligt maar het scheelt gemiddeld zo'n 5 a 10 seconden.

groet,
Arno
eni
Re: 2 vragen
01 February 2011 12:09
Jaaaaa (antwoord op vraag 2) dat herken ik! 'smorgens zit ik rond de 85 en 'smiddags haal ik vaak de 70 niet eens! 2,5 maand bezig)

Heb ook geen idee hoe dat komt, ben niet vermoeider of zo.

Ook bij mij zijn de eerste 2 trials een stuk lager dan de rest. Begon vanmorgen met 47, toen 64 en daarna 85. Heb bij de eerste trial ook het gevoel dat ik stik, dus je ademt veel eerder uit dan bij de latere trials.
Sterker nog, moest verleden week tijdens de sessie zo ontzettend naar het toilet dat ik dat maar even gedaan heb. De daaropvolgende trial was ook weer rond de 40. Ik weet wel dat we daar niet teveel op moeten letten maar toch....

Ik heb dus geen antwoord op je vragen maar ik herken het wel en ik denk dat wij niet de enigen zijn!
Ben heel benieuwd naar andere reacties.

Hou vol!

Eni
Re: 2 vragen
01 February 2011 13:07
Dank je Eni en succes.

Rob of Ellen kunnen jullie aangeven wat dit zou kunnen zijn?

mvg,

Arno
Re: 2 vragen
01 February 2011 13:47
Hai Arno,

Ik heb even voor je in forum 2 gesurft en dit is het antwoord op vraag 2:

Zijn de scores in je grafiek belangrijk?

In principe raden we iedereen aan om niet teveel aandacht aan de scores te besteden. Het is een bekend verschijnsel dat gedurende de therapie de scores behoorlijk op en neer kunnen gaan. Er zijn heel veel factoren die de tijd dat je de adem kunt inhouden beinvloeden (ook bij mensen die geen chronische hyperventilatie hebben!). Daarom moet je niet te veel waarde aan individuele trials of sessies hechten. Zolang het overall gemiddelde langzaam omhoog gaat (ook met ups en downs overigens!), wordt de grens van het ademcentrum verlegd en bouwen we buffer op. Daar gaat het om!

Iets anders is het, als je totaal geen stijging ervaart, de grafiek blijft rond hetzelfde punt schommelen en je klachten nemen op geen enkele wijze af. Dan is de kans groot dat de bron van de angsten of andere oorzaken (de trigger(s) waardoor je bent gaan HyperVentileren) nog aanwezig zijn. Dan worden de scores wel belangrijk omdat zij dan een hulpmiddel (indicatie) kunnen zijn om te bepalen welke factoren positief en welke negatief werken. Daarmee kan je eventueel de bron van het probleem opsporen...

Dus, let in principe niet op de scores maar op de het verloop van de totaalgrafiek. Kom je echter gedurende langere tijd vast te zitten, ga dan na wanneer het goed en wanneer het minder goed gaat. Mogelijk vindt je een of meer oorzaken van jouw chronische hyperventilatie.

Voor wat betreft vraag 1: Dat ga ik vragen aan Rob om je daar een antwoord op te geven.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: 2 vragen
01 February 2011 19:38
Hallo Arno,

Hierbij de antwoorden op jouw vragen:

1. Bij nagenoeg iedereen liggen in de eerste of eerste twee trials de scores lager dan bij de daarop volgende trials. Dat komt omdat je CO2 waardes in het lichaam op dat moment hoger zijn en het ademcentrum dus sneller het punt bereikt waarop het de inademing gaat triggeren. Die hogere CO2 waardes komen omdat je vanuit een actieve situatie naar een relatief hoge non-actieve situatie (rust) gaat. Als je bezig bent met je dagelijkse bezigheden wordt er veel CO2 geproduceerd (onder andere door de hersenactiviteit) en is het ademcentrum actief bezig om het CO2 gehalte op peil te houden. Zodra je de oefeningen gaat doen kom je tot rust en dat rust niveau gaat drastisch omhoog (en dus de Co2 output omlaag) als je tijdens de oefeningen rustig stil zit. Daarom ook adviseren wij om geen handelingen te verrichten tijdens de trials of in de pauze daartussen. Dus niet lezen, surfen op het internet of andere activiteiten doen. Hoe langzamer de CO2 opbouw is, hoe langer je het kan volhouden en dus de grens kan verleggen.

Je moet overigens ook niet proberen om langer dan comfortabel is de adem in te houden, zeker niet in de in de eerste 2 trials. Wat jij beschrijft dat jouw hart als een gek tekeer gaat en je het gevoel hebt dat je stikt betekent dat je het enorm forceert in die 1e twee trials. Dat moet je zeker niet doen, want het helpt echt niet om sneller beter te worden en kan zelfs averechts werken…

2. Ook is er bij de meeste mensen een verschil tussen de ochtend sessie en de avond sessie. Dat kan overigens twee kanten op gaan. Sommigen hebben ’s-Avonds hogere scores en andere weer ‘s-ochtends. Het verschil hangt af van hoe efficiënt de slaap is geweest met het opruimen van stress en of je wel of niet op tijd naar bed bent gegaan. Als je een goede nachtrust gehad hebt, zullen je scores hoger uitvallen en als je een minder goede (of kortere) nachtrust hebt gehad, zullen je scores lager uitvallen. Veel dromen kan daar ook veel invloed op uitoefenen.

* * *

Denk eraan dat de scores – zoals Ellen ook al duidelijk had gemaakt – slechts een hulpmiddel zijn en niet het doel. Deze therapie heeft tijd nodig, gemiddeld zo’n 4 maanden. Forceren helpt niet om sneller beter te worden, werkt vaak averechts en soms krijg je er andere klachten voor terug…

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?