[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Rechterzijde 'verdoofd'

Gepost door Anonieme bezoeker 
Anonieme bezoeker
Rechterzijde 'verdoofd'
01 April 2011 21:35
Hallo allemaal,

Ook ik ben bekend met hyperventilatie, en ook doe ik de HyperVen therapie. Wat ik zo vervelend vind, is dat er bij die hyperventilatie zoveel klachten komen kijken die je niet verwacht of logisch vindt. Zo erg, dat ik soms bang ben weer iets aan hyperventilatie toe te schrijven wat uiteindelijk geen hyperventilatie is (ik ben zoals zovelen ook hypochondrisch geworden hierdoor...).
Goed, ik zal mijn probleem vertellen en hoop ten zeerste dat iemand zich hierin herkent. Niet voor jullie natuurlijk, want het is heel vervelend. Maar zodat ik gerustgesteld ben. Of wellicht heeft Rob er ooit van gehoord.

Een paar jaar geleden heb ik rare neurologische klachten gekregen. Ik heb ze eerder op een ander forum als volgt beschreven:

Mijn tong tintelt dan bijna de hele dag. Het is geen kietelend tintelen, maar alsof ik hem net gebrand heb, maar dan zonder pijn. Ongeveer 2 keer per dag (soms voorafgaand met een aanval van enorme moeheid) krijg ik een raar gevoel in mijn hoofd. Een druk. Het zit schter bij mijn hoofd, net boven mijn hals, waar die twee knobbels zitten, waar je schedel begint. Bovenop mijn hoofd voel ik dezelfde druk, bij mijn 'fontanel'. Ik krijg het gevoel mijn evenwicht te verliezen en word draaierig. Soms met een beetje zwart voor de ogen. Mijn spraak lijkt in mijn ogen verwarrend, maar anderen merken er niets van. Alsof ik met dikke tong praat. Ook snap ik niet zo heel goed wat er om mij heen gebeurt, ik kan het niet echt volgen, maar kan soms net doen of er niks aan de hand is door op de automatische piloot verder te gaan.
Mijn motoriek doet raar: Als ik iets wil pakken gaat het te lomp of juist te zachtjes, alsof ik niet in kan schatten welke kracht ervoor nodig is.
Soms heb ik een soort 'aura' die bij een migraine hoort maar meestal niet. De rechterhelft van mijn lichaam voelt raar. Ik voel wel alles wat ik doe, maar minder. Als ik vergelijk met de linkerkant van mijn lichaam merk ik dat ik meer druk moet uitoefenen om pijn te ervaren bijvoorbeeld. Het lijkt dan of mijn arm en been niet van mij zijn of zo. Dat rare gevoel in de rechterkant van mijn lichaam is overal. Ik heb het gevoel dat mijn oog gaat hangen (wat niet zo is...), mijn mond, en ik kan bij wijze van spreken zó een lijn trekken over de gehele lengte van mijn lichaam, ik voel het aan mijn hoofd, oren, hals, benen, buik, armen, voeten.

Al met al houden de symptomen een minuut of 20 aan. Ik heb héél soms hoofdpijn daarna. Of ben misselijk.
De 'gevoelsstoornis' daarentegen blijft zo'n 2 dagen op en af hangen.
Ook word ik vaak wakker met dat rare gevoel in mijn ledematen. Alsof ze verdoofd zijn, maar de verdoving net begint uit te werken. Maar het ergste van die aanval is dan voorbij, die duurt dus maar ±20 minuten.
Ik functioneer daarna vrij normaal.
(Hoewel het gevoel blijft. Misschien raar om te vermelden, maar zelfs van binnen is het gevoel verstoord, ik heb ooit sex gehad terwijl ik die 'gevoelsstoornissen had, en voelde dus van de penetratie ook maar de helft confused smiley).



Ik ben daarvoor naar de neuroloog verwezen, eentje die gespecialiseerd was in migraine. Hij zei dat het OF migraine was, OF hyperventilatie (nadat ik hem (stom??) zelf verteld had dat ik soms hyperventileerde). Een paar jaar lang is dit weggeweest, tot een maand geleden. Nu heb ik die 'aanvallen' niet meer, die 20 minuten duurden, maar wel dat verdoofde gevoel. Elke dag. Al een maand. Het komt langzaam op, begint met een tintelend gevoel in mijn tong, dan rond mijn mond is het verdoofd, dan mijn ooglid, mijn wang, arm, been, romp. Zelfs als ik buikademhalingsoefeningen doe dan, voel ik dat maar aan één kant van mijn buik. Ook mijn rug voelt anders. Zoals ik al zei, het is niet geheel gevoelloos, maar mínder. Ik ben minder sterk, voel minder snel prikkels, het voelt 'numb'. Het blijft een paar uur, gaat dan weer weg, dan komt het weer terug. Soms word ik ermee wakker.
Vaak doet ook mijn nek pijn aan de rechterkant en soms krijg ik er wel hoofdpijn bij.
Kan iemand migraine hebben een maand lang? De eerste keer dat ik dit weer had, een maand geleden, heb ik 3 dagen hoofdpijn, verschrikkelijke hoofdpijn gehad, dus dacht dat het migraine was. Maar nu is het al een maand zo, op en af dat ik die verschijnselen heb, meestal zonder hoofdpijn.

Herkent iemand dit?
Hoort dit OOK bij hyperventilatie?
Re: Rechterzijde 'verdoofd'
02 April 2011 13:34
Dat eerste deel over dat rare gevoel in je hoofd, met die druk, dat rare praten, niet kunnen volgen wat er om je heen gebeurt en de automatische piloot, dat heb ik heel veel gehad, en nog soms. Dat is zo'n raar gevoel, ik vind het altijd zo moeilijk om zoiets te omschrijven, maar dat doe jij heel goed. Dit is volgens mij wel normaal bij hyperventilatie.
Dat je lichaam minder gevoelig wordt en je meer druk moet uitoefenen voor pijn, heb ik denk ik wel eens een heel klein beetje gehad, maar dan over mijn hele lichaam hetzelfde. Wel heel raar dat jij zo veel verschil hebt tussen je lichaamshelften, misschien gaat er iets mis in je linkerhersenhelft (bestuurt rechterdeel van je lichaam), wat rechts wel goed gaat. Ik heb eens gelezen van een theorie dat bij mensen met een depressie soms bepaalde delen van de linkerhersenhelft naar verhouding minder actief zijn dan rechts. Of misschien is er door de hyperventilatie minder bloedtoevoer naar de hersendelen voor de verwerking van gevoel op de plekken waar je dat weinig hebt. Het zijn maar vage ideeen..... gebruik je AD medicijnen? Misschien dat je daar veel aan hebt.

Ik heb ook heel vaak hoofdpijn (meestal rondom voorhoofd). Die hoofdpijn vanuit de nek zoals jij die beschrijft heeft volgens mij te maken met samenknijpende bloedvaten, met als gevolg te weinig bloedtoevoer en zuurstof bij de hersenen wat jouw symptomen zou kunnen verklaren. Ik zou je adviseren eens de uitgebreide post van Rob lezen bij het topic "dronken gevoel en oorsuizen".

Misschien dat Rob een betere verklaring heeft voor dat verschil in lichaamshelften?

Groetjes Remon



5 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/04/2011 13:41 door remon.
Anonieme bezoeker
Re: Rechterzijde 'verdoofd'
02 April 2011 14:12
Dankjewel Remon, voor je reactie smiling smiley
Ik was heel blij te lezen dat er iemand gereageerd had!

Toch, dat gevoel wat ik omschrijf voelt anders dan het 'dissociëren' of 'depersonaliseren' wat ik hier regelmatig lees en dat ik zelf ook ken.
Ik hoop dat het met jou iets beter gaat en dat het snel helemaal beter is!

Ik gebruik overigens geen AD medicijnen. Wel 3-6 Oxazepam (10 mg) op een dag. Wellicht moet ik volgende week met Fluoxetine (geloof ik, het is in ieder geval Prozac) beginnen, hoorde ik eergisteren. Dat vind ik verschrikkelijk.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/04/2011 14:13 door Annabellie.
Re: Rechterzijde 'verdoofd'
02 April 2011 15:37
Hoi Annabellie

Slikte jij de oxa al voordat je deze klachten kreeg? Best veel trouwens!
En zo ja, kunnen het geen bijwerkingen zijn?
Heb je het gevoel dat je goed onderzocht bent door de Neuroloog?
Of te snel afgedaan met het is chronische hyperventilatie?
Vind het echt rot voor je, dat je tegen je zin in met Prozac moet gaan beginnen.
Soms is er geen andere mogelijkheid, maar dan moet je er wel zeker van zijn,
dat je toch niet iets anders hebt toch.

Sterkte en groetjes Vlinder



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/04/2011 15:37 door Vlinder.
Anonieme bezoeker
Re: Rechterzijde 'verdoofd'
02 April 2011 18:41
Hoi Vlinder!

Ja, het is een beetje veel, de medicijnen die ik slik, maar ben dan ook al maanden heel erg 'ziek'; ik kom niet meer buiten door angsten en zodra ik ook maar éven de straat op ga, is het er al. Helaas.
Ik neem er nu gemiddeld wel íets minder, probeer het te doen met 2 keer per dag één en dan 's avonds voor het slapengaan nog een en als dat niet voldoende is (omdat ik het vaak krijg als ik naar bed ga) neem ik er nog een, en ben ik bij wijze van spreken knock out.
Ik heb wel eens gedacht dat het bijwerkingen konden zijn maar toen ik het enkele jaren geleden had slikte ik die medicijnen niet.

De dokter wil me niet eens meer onderzoeken confused smiley.
Dus ik heb dit alleen aan de telefoon verteld (ze belt me elke week om te vragen hoe het is) en dan zet ze 'hoort er allemaal bij'.
Laatst zei ik 'Ik vind het toch raar, mag ik geen verwijzing naar de neuroloog?' En ze antwoordde met:'Nee, dat doe ik niet. Die heeft toen ook niks gevonden. En bovendien hoort het bij je ziektebeeld (hypochondrie of angststoornis, ik weet niet welke ze bedoelde), het is enkel verbeelding'.

Dat laatste heeft bij mij de stoppen doen doorslaan. Ik vind het nog enigszins acceptabel als een deskundige me kan vertellen dat dit bij de angsten en hyperventilatie hoort, maar zodra ze me gaan zeggen dat dat wat ik heb verbeelding is, ben je mijns inziens geen goede huisarts. We weten allemaal wat psychosomatische klachten zijn. Dat ze van je gesteldheid komen is waar, maar dat je ze INBEELD?

Oh, ik was ZO boos..!

Maar goed. Wacht nog steeds rustig af of iemand het herkent winking smiley

Dankje voor je antwoord!
Re: Rechterzijde 'verdoofd'
02 April 2011 18:58
Hoi Annabelle,

Zie mijn antwoord op het topic; rechteroog...help.
Denk dat mijn antwoord ook van jou op toepassing kan zijn en hopelijk heb je er wat aan.

Groet,
Arno
Anonieme bezoeker
Re: Rechterzijde 'verdoofd'
02 April 2011 19:13
Dankjewel Arno!

Heel veel succes met het omgaan (en hopelijk weggaan) van je klachten!
Re: Rechterzijde 'verdoofd'
03 April 2011 10:13
Hi,

Geen dank. Ik heb dat tintelende branderige vreemde gevoel in m'n rechteroog rechterkant hoofd hals nek en soms schouder. Bovendien voelt m'n rechterkaak stijf aan. Bij mij denken ze aan CMD klachten = kaakklemmen en te gespannen spieren in de nek. Heb jij je nek weleens laten onderzoeken? Je hebt kans dat die vervelend doet...

Groet,
Arno
Re: Rechterzijde 'verdoofd'
03 April 2011 11:05
Hoi Annebellie,

Je kan ook zonder een verwijsbrief van je huisarts naar een specialist
gaan. Dan maak je gewoon zelf een afspraak met een specialist, maar
je moet dan wel van te voren even bij je zorgverzekeraar navragen of
het vergoed wordt.

Succes, Mandy
Anonieme bezoeker
Re: Rechterzijde 'verdoofd'
03 April 2011 17:57
Dankjewel Mandy, voor het meedenken.

Ik ga sowieso nog een keer vragen, ze mag me helemaal niks weigeren, toch?
Maar -voor degenen die goed engels kunnen- ik heb iets gevonden wat PRECIES bij mijn symptomen past! En ja, daar staat dus óók bij dat het van hyperventilatie kan komen.... winking smiley

Ik weet niet of je hier links mag plaatsen, maar ik doe het. Omdat het misschien anderen verder kan helpen. Als het niet mag dan wordt ie wellicht weggehaald door de moderator en dan merk ik het vanzelf. In dat geval alvast sorry smiling smiley

[www.neurosymptoms.org]



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 03/04/2011 20:03 door Annabellie.
Re: Rechterzijde 'verdoofd'
03 April 2011 23:33
Zie dat je een link gevonden heb. Nog niet gelezen hoor, maar jij vast wel.
Beetje gerustgesteld?
Kan me voorstellen dat je boos wordt .. hoezo inbeeld?
Je voelt gewoon wat je voelt!

Ik heb in het begin gedacht dat ik een soort van gek werd, je voelt je zo
beroerd en je gelooft echt niet dat al die klachten van de chronische hyperventilatie komt.
Ga je je echt gek gedragen. Soms ging ik, hoewel ik amper het huis uit durfde
toch naar een supermarkt omdat ik dan dacht (was dan alleen thuis) dan kunnen ze 112 bellen.
Op een gegeven moment (heeft wel vrij lang geduurd) dacht ik.. nou dan val
ik maar dood neer, ben ik tenminste van de klachten af.
Ik was doodmoe van het gevecht tegen de paniek/angsten.
Misschien was dat een soort keerpunt, loslaten angst, minder stress, minder heftige klachten.
Nu heb ik nog klachten genoeg hoor, maar niet meer die vreselijke paniektoestanden.
Had ook gelezen, je moet de angst laten komen en het gaat vanzelf weer weg, maar toen was
ik echt niet zo ver dat ik dat durfde.
Als ik nu hartkloppingen etc krijg en ik voel me wat angstig worden, ga ik maar de ademhalingsoefening doen
( 3 tellen langzaam in door neus en 6 tellen langzaam uit door getuite mond en dan 2 tellen niet ademen en dat doe ik
een aantal keer) ik voel dan meestal een soort ontspanning in mijn lichaam komen. Als het niet helpt, doe ik het nog
een aantal keer.
Misschien heb je wat aan mijn verhaaltje.

Groetjes Vlinder

Meer weten over het HyperVen programma?