[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

wie kan me even helpen met advies?

Gepost door suusje 
wie kan me even helpen met advies?
04 May 2011 23:25
Ik heb al heel lang klachten die wijzen op chronische hyperventilatie. Voor mijn gevoel adem ik niet te snel maar wel heel erg oppervlakkig boven in mijn borst. Alle symptomen wijzen op Chyperventilatie. Toch kon dit twee maal in het ziekenhuis middels een gasje ( bloedprikken in de slagader in de pols angry smiley ) niet worden aangetoond. Heeft iemand die ervaring ook? Is het omdat het chronisch is niet aan te tonen in het bloed of had het er daar wel uit moeten komen?
Dan heb ik nog wat vragen en ik brand maar gewoon los in de hoop dat er iemand reageert....
Ik denk zelf dat ik chronische hyperventilatie heb omdat mn klachten er al jaren zijn en er al veel onderzocht is. Ben ernstig vermoeid, kan soms de trap niet eens opkomen zonder zwaar vermoeide benen en word overdag vaak overvallen door vreselijke vermoeidheid, pijn op mn borst, maagstreek, licht in mijn hoofd, rare en vooral nare druk in mijn hoofd en kan zo nog wel even doorgaan helaas.

Nu baal ik enorm van de tegenstrijdige adviezen die ik krijg. De ene arts zegt; neem rust en geef toe aan je vermoeidheid anders blijf je in het cirkeltje van overbelasting ronddraaien. de ander zegt; ga sporten ook al ben je nog zo vermoeid. Het sporten gaat me slecht af en ik merk dat het me de ene keer goed doet en de andere keer ik bekaf thuis kom. Ik train bewust en alles met mate maar toch..... Lastig om toch te gaan sporten terwijl je het gevoel hebt elk moment neer te kunnen vallen van vermoeidheid.

Wat doen jullie hier nou mee?? Zijn er mensen die zich ook de dag doorslepen en dan toch nog gaan sporten of nemen jullie juist gas terug.

Als ik echt zou weten dat sporten zou helpen tegen die afschuwelijke klachten die bij chronische hyperventilatie horen zou ik gewoon doorzetten. Nu twijfel ik enorm...

Wat ik ook niet zo goed begrijp is dat men zegt dat Hv geen kwaad kan. Stress schijnt het lichaam te belasten en stress is toch wel dat wat ik ervaar als ik deze klachten heb en deze zijn bijna de hele dag aanwezig angry smileyangry smileyangry smileyconfused smiley

Erg fijn om een mening te horen van iemand die dit herkent

Alvast mijn dank!!.
Re: wie kan me even helpen met advies?
05 May 2011 11:27
Hoi Suusje,

Ik heb bijna PRECIES hetzelfde verhaal als jij! Ik heb alleen wel buikademhaling (wel heel oppervlakkig) en maar zelden steken. Ik heb wel heel erg die lichthoofdigheid en een rare maar heftige druk in mijn hoofd (regelmatig ook hoofdpijn), en vaak voelt het alsof mijn hoofd soort van 'verstopt' zit. Ook de vermoeidheid is echt verschrikkelijk. Ik heb daarnaast nog wel veel andere klachten, ook psychische, maar de voorgenoemde vind ik toch wel het ergste.

Bij mij is 2x ook bloedgas geprikt in de pols, en in beide gevallen was de uitslag perfect. Een aantal dagen geleden heb ik dat ook op dit forum gepost onder het kopje 'vraag bloedmeting'. Rob dacht dat het kwam omdat ik al een aantal maanden HyperVen doe, en dat de meeste klachten die ik had nog het gevolg waren van opgeslagen stress. Ondertussen geloven zowel de longarts als de psychiater niet in het bestaan van chronische hyperventilatie, laat staan dat ze mijn klachten daarmee kunnen verklaren, en de psychiater gelooft ook niet in opgeslagen stress. Ondertussen wordt ik er ook helemaal gek van dat iedereen wat anders zegt, en ik weet het zelf ook niet meer. Het meeste houvast heb ik nog aan de uitleg van Rob (ik heb al heel veel gelezen op dit forum, ook het archiefforum), omdat die toch het beste aansluiten bij mijn persoonlijke beleving.

Ook van dat sporten herken ik heel erg. Al die tegenstrijdige adviezen. Heel veel mensen zeggen dat dat helpt tegen overspannenheid e.d. Ik heb daarom het afgelopen jaar ook allerlei vormen van lichaamsbeweging geprobeerd, en hoe zwaarder het was, hoe erger mijn klachten erdoor toenamen. Vooral van echt hard sporten wordt ik doodziek, dus dat zou ik je niet aanraden. Het enige wat ik nu nog doe is af en toe rustig fietsen en wandelen (niet te lang!), omdat dat bijna altijd wel goed gaat. Ik zou je adviseren niet te veel te luisteren naar anderen, en gewoon te proberen wat voor jou het fijnste is. Ik denk wel dat lichaamsbeweging goed is, mits je er niet heel ziek van wordt en het niet te zwaar is.

Ik heb ook heel veel gepiekerd over hoe erg mijn lichaam wel niet beschadigd is/wordt door wat het dan ook is waardoor ik me constant zo ontzettend ziek voel. Ik heb op een gegeven moment gewoon besloten van "fuck it, mijn lichaam is verneukt en ik ga er gewoon niet meer over nadenken want daar verander ik toch niks mee".

Ik ben al ruim een jaar zo ziek, en omdat er nauwelijks vooruitgang was, slik ik nu 7 weken fluoxetine (AD medicijnen). De eerste 5 waren een hel, want mijn klachten namen verschrikkelijk toe, en ik ben blij dat ik dat uberhaupt overleeft heb. Rob zegt dat dat komt omdat er opgeslagen stress wordt opgelost en dat je daar heel ziek van kunt worden, maar dat dat wel een teken is dat je beter wordt. Maaaar.....de psychiater gelooft dat niet (zucht). De afgelopen 2 weken ging het heel wisselend, maar het lijkt toch te werken want ik heb al verschillende momenten gehad waarop dat vreselijke gevoel in mijn hoofd even wegtrok (dat was echt onbeschrijflijk heerlijk!). Ook voor de psychische klachten helpt het goed. Het gaat met vallen en opstaan en ik heb regelmatig terugvallen, maar ik hoop dat de combinatie van AD medicijnen en HyperVen mij eruit helpt. Tegelijkertijd heb ik ook wel momenten dat ik het helemaal niet meer zie zitten en bang ben dat nooit over gaat en gek wordt van al die onzekerheden en tegenstrijdigheden.

Ik hoop dat je hier wat steun aan hebt. Ik weet niet of je al AD medicijnen gebruikt, maar voor de meeste mensen is HyperVen alleen niet genoeg, dus dat zou je kunnen overwegen. Ik wens je in ieder geval heel veel sterkte!

Remon



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/05/2011 14:53 door remon.
Re: wie kan me even helpen met advies?
05 May 2011 14:02
Hoi Suusje,

Zoals je weet zijn jouw klachten, voor ons, zeer herkenbaar.

Wat je ook kan doen is een longfunctie/hyperventilatie/provocatie test in het ziekenhuis bij de longarts.
Dan meten ze je waardes van je uitgeademde lucht en het herstel daarvan.
Ik ben niet goed in het uitleggen van de techniek/medische handelingen (Daar is Rob veel beter in, maar die is pas eind van de maand terug), maar ik ga het toch nog even proberen:

Ja gaat in een stoel zitten met armleuningen, zodat je niet kan omvallen als je een chronische hyperventilatie-aanval krijgt.
Je moet dan rustig in een soort buisje ademen.
Na een aantal minuten moet je dit versneld doen. Uit. In. Uit In. etc.
Daarna moet je lichaam herstellen van de overdadige zuurstof die je ingeademd heb.

Aan de hand van deze test kunnen ze vrij precies vaststellen of je hyperventilatie hebt.

Ikzelf heb deze test nooit gedaan omdat ik bang was voor een chronische hyperventilatie-aanval en ben gewoon gaan HyperVennen met een TOP-resultaat, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die graag eerst uitsluitsel willen voordat ze gaan HyperVennen.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: wie kan me even helpen met advies?
05 May 2011 14:03
Hoi Suus,

Daar ben ik nog even.
Je kan op ons forum ook bij item 2 en 3 kijken.
Bij item 2 zie je de uitleg van het programma HyperVen en wat het voor je kan doen.
Bij item 3 zie je heel veel uitleg over hyperventilatie en ook over hyperventilatie en sporten.

Succes winking smiley
en nogmaals de hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: wie kan me even helpen met advies?
05 May 2011 15:03
Hoi Ellen en Suusje,

Ik heb beide gehad, zowel de bloedgasmeting als de provocatietest die Ellen beschrijft. Ook in die laatste was geen afwijking zichtbaar, hoewel ik daar wel heel ziek van werd en bijna flauwviel, de dokter noemde dat een discrepantie tussen de meting en wat de patient aangeeft (herkenning klachten), en daar begint weer het hele verhaal van tegenstrijdigheid.
Maar er is nog een ander onderzoek, wat door een neuroloog kan worden gedaan, namelijk een EMG gericht op latente tetanie, die nog iets betrouwbaarder is dan de 2 bovenstaande. Helaas kon ik het niet voor elkaar krijgen zo'n test te laten doen.

Ik vind het dus nog steeds heel moeilijk en weet nog steeds niet of ik nu chronische hyperventilatie heb of niet. Als ik naar de beschrijving van de klachten hiervan kijk, voldoe ik daar volledig aan, maar de psychiater en de huisarts beweren dat die (combinatie van) klachten ook bij allerlei andere ziektebeelden kunnen horen, en noemen het voorlopig 'onbegrepen lichamelijke klachten'. Aan de andere kant heb ik wel het idee dat door HyperVen in de eerste instantie het dronken gevoel en de tintelingen minder waren geworden. Tijdens de aanloopperiode van de AD medicijnen kwam het weer terug, maar nu lijkt het weer af te nemen. Ik heb dus wel baat bij HyperVen, dus daarom denk ik zelf toch dat ik waarschijnlijk wel chronische hyperventilatie heb. Sowieso geldt voor HyperVen baat het niet dan schaadt het niet, dus je kunt het altijd een paar maanden proberen.

Remon
Re: wie kan me even helpen met advies?
05 May 2011 16:37
Ja Remon,

Dat herken ik wel; onbegrepen lichamelijke klachten....zo ben ik ook gediagnostiseerd...

groeten
Re: wie kan me even helpen met advies?
05 May 2011 17:45
Hai Remon,

Dit bedoel ik nou.
Ik word zo moe van die doktoren.
Ze verdiepen zich helemaal niet in de stof en ze roepen maar al te graag dat chronische hyperventilatie helemaal niet bestaat.

Zoals ik al zei heb ik de testen niet gedaan en ben gewoon gaan HyperVennen en heb uit eigen ervaring geleerd dat ik er toch vanaf
kon komen terwijl ik het al in 1991 in erge mate kreeg en pas in 2003 aan HyperVen begon. (Ik wist niet eerder dat het bestond. winking smiley )

In feite is het zo: Zoveel doktoren zoveel meningen.
Ik denk dat als we op onze eigen intuïtie afgaan en ons gezonde verstand dat we dan heel ver kunnen komen.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: wie kan me even helpen met advies?
05 May 2011 22:59
Heel erg bedankt voor alle adviezen! Ik overweeg een AD medicijnen omdat ik de klachten als ik eerlijk naar mezelf kijk al heb sinds mijn kinderjaren. Ik hoefde maar even iets van bloed te zien of een eng verhaal te horen over de tandarts en ik viel al flauw. Stonden er spannende dingen op de agenda vertelde ze het mij pas net van te voren omdat ik anders spontaan ziek werd. Daarom denk ik wel eens dat ik het moet opgeven om zo te vechten tegen de klachten van chronische hyperventilatie en moet toegeven aan het feit dat ik misschien wel een serotenineremmer of iets dergelijks nodig heb omdat er gewoon ergens iets 'kortsluiting' maakt in mijn hoofd. Ik ben wel heel erg bang voor de bijwerkingen maar misschien toch maar eens proberen.
Vandaag vanuit het 'niets'(?) weer enige tijd echt fikse pijn op mijn borst. Het zijn vooral de momenten van pijn op mijn borst en die bijna invaliderende vermoeidheid die me angstig en onzeker maken. Even voor de vrouwen onder ons; ik heb soms het idee dat mijn hyperventilatie klachten samenhangen met mijn cyclus. Dat de klachten anderhalve week van de maand op hun ergst zijn. Voor mijn gevoel zit er een patroon in. Herkent iemand dat?

Wel fijn hoor om te lezen hoe men hier elkaar steunt!!!

Bedankt dan ook voor de betrokken reacties. Je kunt iemand die geen hyperventilatie-ervaring heeft bijna niet uitleggen hoe het je leven kan beheersen.
Soms ben ik zo jaloers als ik iemand bijna huppelend over straat zie gaan. Dan denk ik; Ik hoef niet eens huppelend de afstand van hier tot einde van de straat af te leggen. Ik zou al blij zijn als ik rustig een blokje om kan zonder aan het eind het gevoel te hebben een marathon gelopen te hebben.
Re: wie kan me even helpen met advies?
07 May 2011 11:00
Hoi Suusje

Haal er even een onderwerp uit, want ik zag nog een nieuwe vraag van jou.

Het is bekend dat de cyclus de klachten beinvloed (hormonen)
Zijn ook heel veel vrouwen die in de overgang met chronische hyperventilatie te maken krijgen (hormonen)
terwijl ze daarvoor nooit last hadden.
Re: wie kan me even helpen met advies?
07 May 2011 13:41
Hai Suusje,

Net zoals Vlinder aanhaalt: Bij mij was het ook zo toen ik nog hevig chronische hyperventilatie had dat de maandelijkse cyclus veel zwaarder was.
Soms had ik zelf het gevoel gek te worden.
Nu ik genezen ben met HyperVen heb ik nog wel wat klachtjes voordat ik ongesteld wordt, maar dat is niets vergeleken met hoe
het was.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: wie kan me even helpen met advies?
07 May 2011 19:57
Super bedankt voor alle reacties. Ik ga echt overwegen om met het HyperVen programma te beginnen.
Ik heb ooit een keer meegedaan met iemand die het programma volgde maar mijn reactie hierop was echt vreselijk. Ik deed voor de derde keer mee tijdens een weekendje weg en werd daarna echt helemaal niet goed. hyperventilatie maar dan in 10-voud!! En het ergste was dat het gebeurde toen ik een klein half uurtje na het oefenen in de auto stapte. Maar even aan de kant gezet. Best spannend dus om hert opnieuw te proberen.
Re: wie kan me even helpen met advies?
07 May 2011 20:11
Hai Suusje,

Dat waren ook niet de optimale omstandigheden om te gaan HyperVennen. winking smiley
Zoals je gemerkt heb gaat HyperVen de stress losmaken die in je lichaam opgeslagen zit en daardoor kunnen je klachten verergeren.
Op zich is dit natuurlijk een goed teken, maar als dat tijdens een weekendje weg gebeurd, terwijl je zo de auto in moet, ben je niet blij.

Gewoon, thuis, ontspannen achter de computer, niet surfen tijdens het HyperVennen!!!
Dan moet het toch echt gaan lukken.
Worden je klachten te erg dan schakel je terug naar 2x per dag of 1x per dag, totdat je lichaam zich heeft aangepast en dan voer je het
weer langzaam op.

Ik weet zeker dat je het kan Suus en ik kan me voorstellen dat je tijdens het proberen van het programma je even rot bent geschrokken van de hevigheid aan klachten.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: wie kan me even helpen met advies?
08 May 2011 12:56
Hoi Ellen,
Toch even een vraagje op je laatste reactie.
Waarom mag je niet surfen tijdens het HyperVennen?
Re: wie kan me even helpen met advies?
08 May 2011 17:21
Hai Sabine,

Ben je een stiekeme surfer net als dat ik deed. Gniffel. winking smiley

Ik kan het niet zo goed uitleggen als Rob dat kan, maar als je je hersenen afleidt met bijvoorbeeld surfen op internet, dan gaat de aandacht van het lichaam niet geheel naar het HyperVennen en het herstel van hyperventilatie.
Dan gaat het gewoon veel langer duren dat je herstelt.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: wie kan me even helpen met advies?
08 May 2011 21:31
Ow dan is televisie kijken ook niet echt aan te raden?
Oeps dat zal ik dan moeten afleren.
Haha Ellen,alé dat hadden we dan gemeen winking smiley
Re: wie kan me even helpen met advies?
08 May 2011 23:14
Hoi Ellen,

Bedankt opnieuw voor je reactie. Weet je, ik heb het gister gewoon spontaan nog een keer geprobeerd.Bij de eerste keer stopte ik op 45 sec en ging daarna gelijk bijna van mijn stokje. Moet dan echt even gaan liggeneye popping smiley Voor mij is dan een tweede keer proberen niet echt heel erg uitnodigend. Dus al na één trail word ik behoorlijk beroerd .Bij de tweede keer ging het al niet veel beter en de drie uur daarna ben ik echt vreselijk draaierig geweest. Vandaag maar even overgeslagen.......

Nog even een ander vraagje als dat mag; Ik heb ook van die momenten dat mijn hele lijf gloeit dat duurt dan een paar minuten en dan trekt het weer weg. Meestal nadat ik onrustig geweest ben. Ook een hyperventilatie klacht? Of gewoon voortijdig in de overgang confused smiley.......

Groetjes Suus
Re: wie kan me even helpen met advies?
09 May 2011 07:55
Hai Suusje,

Ik heb bij mezelf gemerkt dat dat gloeien aan de chronische hyperventilatie lag.
Later ben ik wel in de overgang gekomen. winking smiley

Enne.........probeer eens trails van 5 te doen i.p.v. 10.
Het feit dat je er zo heftig op reageert betekent dat je lichaam er wel op reageert.
En misschien forceer je iets en dat betekent dat je gewoon iets eerder kan uitademen.

Ga je het proberen?

Groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?