[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

hypochondrie

Gepost door jmkruit1986 
hypochondrie
28 August 2011 20:22
Hoi allemaal,

Ik heb al ruim anderhalf jaar last van ziektevrees
Vooral gericht op me hart, constant móet ik mijn
Hartslag meten, bloeddruk. Ik krijg regelmatig een eng
Gevoel door mijn lichaam, alsof er wat gaat gebeuren
Een hartstilstand bv. Nu heb ik pas gelezen
Over stress en hartstilstand, dat het wel mogelijk is,
Door een prikkelgeleiding van het hart bij stress dat het hart
Plotseling zo krachtig móet pompen dat er een stoornis
Plaatsvindt in het hart waardoor je dus een hartstilstand kan krijgen
En aangezien ik nog vaak zomaar sterke zenuwaanvallen krijg
(een soort heftige schrikreactie) ben ik dus bang
Dat dat mij ook kan overkomen
Ik word echt gek van zulke gedachtes, ik kom er maar niet vanaf

HELP!!
Re: hypochondrie
28 August 2011 22:12
Dit is een schoolvoorbeeld van dwanggedachtes. Toen ik nog in een kliniek zat, zaten er heel veel mensen met dwang.

De ademoefeningen kunnen je lichamelijke rust brengen. maar wil je dit gaan overwinnen zal je twee dingen moeten gaan doen:

1.) psychotherapie gaan nemen.
2.) er zelf van overtuigd raken dat je niet zo 1.2.3 dood gaat en dat je er zelf weinig controle over hebt.

Maar dit is geen licht probleem weet ik uit ervaring. Zoek hier hulp bij!!!!
Zo heb ik mijn pleinvrees overwonnen. Ik liep toen door de straat en was zo bang dat ik dacht ter plekke dood te gaan. Toen bedacht ik me ineens "ik sterf liever nu, dan dat ik de rest van mijn leven met deze vorm van angst leef". Ik ben toen doorgelopen met knikkende knieen en heb op dat moment mijn pleinvrees overwonnen. Nooit meer echt last van gehad.

Dus zoek hulp (meer dan 1 uurtje in de week) en onthoudt "men lijdt het meest, van het lijden dat men vreest"
Re: hypochondrie
29 August 2011 08:20
Hallo JM,

De angst voor hartfalen is één van de meest voorkomende hypochondrische angsten bij het chronische hyperventilatie syndroom. Ik heb dit stukje van forum 3 gekopieerd:

Hoe komt het dat ik mezelf steeds blijf controleren?

De meeste mensen ontwikkelen - door gedurende langere tijd de klachten van chronische hyperventilatie te ervaren - na verloop van tijd vanzelf hypochondrische klachten. Dat zijn klachten waarbij je je eigen lichaam niet meer vertrouwt, en op den duur allerlei angsten voor ziekten ontwikkelt. Heel bekend zijn de angst voor hartafwijkingen, ernstige ziekten zoals kanker en tumoren. Het is in feite een logisch gevolg van het feit dat we door chronische hyperventilatie een scala aan klachten ervaren. Er iets iets mis met ons maar we weten niet precies wat en ook niet waardoor het komt. Logisch dus dat we ons lichaam gaan wantrouwen....

Deze angsten maken dat ons ademcentrum nog meer wordt aangezet tot verhoogde activiteit en de chronische hyperventilatie klachten groeien door het gebrek aan buffer. Dit is een van de gemene vicieuze cirkels waarin je terecht komt door hyperventilatie. De oplossing ligt in het doorbreken van deze vicieuze cirkel. Hiervoor is het belangrijk om precies te weten wat je mankeert en hoe het mechanisme van chronische hyperventilatie werkt. Lees daarom goed de artikelen op de site door, zodat je een goed begrip krijgt van wat er precies met je aan de hand is. Daarnaast kun je het fysieke aspect van hyperventilatie aanpakken door de therapie met HyperVen te doen.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: hypochondrie
29 August 2011 23:56
Rob,

Waar baseer je deze informatie op?
Op een onderzoek, artikel of eigen ervaring?

Mensen die brandwonden hebben, HyperVentileren ook een jaar na dato (las ik in het American Journal of Pathology). Maar brandwonden zijn echt geen symtpoom van chronische hyperventilatie.
Waar ik voor zou willen waken is:
- Niet iedereen die hyperventileert, heeft chronische hyperventilatie
- Niet iedereen die CHv heeft, heeft klachten die daar mee te maken hebben.

Als ik dwangneuroses heb en ik doe daar jaren niks aan,..dan kan ik ook chronische hyperventilatie ontwikkelen door de stress op mijn lichaam en geest. Maar dat maakt de dwangneurose geen symptoom.

Ik denk dat als ik creatief ben ik zelfs 20 lichamelijke ziektes kan vinden die 75% van de symptomen vertonen die ook onder chronische hyperventilatie staan.
Laten we ons gewoon op de basis richten:...het snakken naar adem en het veels te vaak en kort ademhalen.

Als je, zoals de topicstarter, echt bang bent dat je dood gaat, en je heb een abnormale angst om een hartstilstand te krijgen gecombineerd met dagelijks veel dwanggedachtes;..zal HyperVen je alleen daar niet vanaf helpen.
Re: hypochondrie
30 August 2011 10:14
Hoi,

Bedankt voor jullie reactie beide.
Je hebt helemaal gelijk remco, ik heb er hulp
Voor gezocht en kan me daardoor ook beter door
Ontspannen, maar de rest móet ik nu echt zelf
Gaan doen, want ik weet namelijk dondersgoed
Dat er niets met mijn hart aan de hand is,
Alleen al omdat ik al zo vaak bij de huisarts ben
Geweest en zelfs alle onderzoeken bij de cardioloog.
Het is alleen dat het een gewoonte is geworden.
Nu maak ik me alleen zorgen over het belasten van mijn hart.
Had ook een tijdje mijn bloeddruk gemeten, omdat
Deze bij de huisarts te hoog was, echt altijd mete ik hem te hoog
Alleen als ik rustig was in de ochtend was ie goed.
Ik ben met het meten gestopt, want ik werd er alleen maar zenuwachtig van.
Ik weet namelijk dat als ik rustig blijf dat ie goed is
En ben pas 24. En nu maak ik me dus weer zorgen over het overbelasten van je hart
Met stress enzo.
Re: hypochondrie
30 August 2011 15:53
Hallo Remco,

Ik baseer wat ik schrijf op de forums op persoonlijke ervaring, de onderzoeken van Drs. Snitslaar en mijn eigen inzichten. Wat ik probeer duidelijk te maken is dat hypchondrische klachten zich vaak pas manifesteren na de eerste aanval(len) van het chronische hyperventilatie syndroom. In het voorbeeld van JM: voordat die aanvallen er waren controleerde hij vermoedelijk zijn eigen hart niet continue. Oorzaak en gevolg van chronische hyperventilatie zijn vaak onduidelijk, en draaien soms in de loop der tijd om. chronische hyperventilatie leidt er in eerste instantie toe dat men klachten gaat ervaren. Later worden die klachten soms weer oorzaken/'>oorzaak van chronische hyperventilatie. Dat is één van de gemene vicieuze cirkels die het chronische hyperventilatie syndroom met zich meebrengen.

betreffende jouw statement: "Laten we ons gewoon op de basis richten:...het snakken naar adem en het veels te vaak en kort ademhalen."

Dat heeft weinig met het chronische hyperventilatie syndroom te maken. Wat jij beschrijft is de acute vorm van evident overademen, die in situaties van stress en angsten optreedt. chronische hyperventilatie is een veel subtieler probleem, waarbij de ademfrequentie iets verhoogd is, waardoor een toestand van alkalisch milieu ontstaat. Dat is waar wij ons op richten, en waar de therapie van Drs Snitslaar voor bedoeld is.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: hypochondrie
02 September 2011 16:09
Die angsten voor een hartinfarct of stilstand heb ik ook last van, ene moment wel het andere moment weer niet, maar t blijft toch knagen van zal het toch niet mis zijn? Ik probeer maar zoveel mogelijk afleiding te zoeken door te lezen e.d.
Re: hypochondrie
02 September 2011 20:43
Hey landie,

Stom hè, en waarom we dat denken?
Het slaat echt nergens op. Net alsof je er invloed op zou hebben
Om constant je hartslag te controleren.

Meer weten over het HyperVen programma?