[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Ook de stap gezet na 9 maanden

Gepost door WhiteAnimal166 
Ook de stap gezet na 9 maanden
11 November 2011 21:14
Hi iedereen. Hier mijn verhaal, kan niet beloven dat het kort wordt ;-)

Mijn eerste 'aanval' was eind februari, was op de computer wat aan het doen, beetje scheef en omhoog kijkend en kreeg een vreemd ~ tintelend gevoel in mijn hoofd. Wegkijken, gevoel weg. Doorgaan, gevoel trad weer op en verergerde. Tegelijk polsslag ook omhoog, richting 160 bpm en erg licht in mijn hoofd, goel alsof ik zou gaan flauwvallen maar niet draaiierig. Schrok er wel van, nog nooit eerder gehad, ben maar op bed gaan liggen maar de onrust bleef. Ben er paar dagen van van slag geweest en weinig extra gedaan dan voorzichtig thuiswerken (ict) bankhangen en me rustig houden, ook last van druk op de oren, vol gevoel en lichtelijk oorsuizen. Twee dagen later in rust weer ineens vreemde tintelingen in mijn hoofd, uit het niets.

Met thuis werken en weer paar dagen op de zaak de tijd doorgekomen, een kleine week. Toen het volgende, pulserende steken van onder sleutelbeen doortrekkend via zijkant hals omhoog. Toevallig ook links, voor mijn gevoel mee in het ritme van mijn hartslag. Werd ik niet blijer van. Dag erna huisarts geweest, bloed geprikt plus urine ingeleverd, en 24 uur hartmonitoring gehad. Alles was prima qua levels sporen, vitamines, eiwitten, cholesterol, nergens zat ik te laag in de bandbreedte en ook geen aanwijzingen op ontstekingen of bv nier of schildklierproblemen. Paar weken later in cardiologisch centrum compleet onderzocht, hart film is perfect, hele conditietest uitgefietst, moest stoppen omdat ik voorbij de 100% was hoe dat dan ook werkt. Oorzuizend gevoel blijft ook altijd licht op de achtergrond aanwezig, vooral als ik ergens rustig zit valt het op.

Intervals tussen de dagen dat ik me hinderlijk niet top voel worden groter, 2 dagen, 7 dagen, 3 weken. Tot begin mei, uitstappen uit een lift, ineens slappe benen, licht in het hoofd en moet een rek vastpakken om niet om te vallen. Zakt daarna af maar als nawee blijf ik me onprettig voelen, en valt op dat ik vaak geeuw en gaap. Maar naar huis gegaan, Weer middagje bankhangen en 1 dag thuisgewerkt.

Zo gaat het eigenlijk door tot en met nu, aardige perioden afgewisseld met dagen dat ik me zomaar naar voel. Regelmatig komt het als volgt via mijn zijkant vd hals, dan kijk ik een fractie naar links en voel ik mijn oren als het ware dichtgaan. In januari met de zaak naar Marakech gevlogen, bij de landing meer dan 2 (!) uur nodig gehad voordat ik mijn linker oor kon klaren. Terugreis oorpijn bij stijgen en landen, de eerste problemen begonnen een week of 3 hierna.

Voor de kortheid puntsgewijs verder:
- ook nog vaak pulserend gevoel van steken, knelling in de hals
- regelmatig hele plaatselijke spierpijn op 1 plek ipv door een hele spier heen
- nieuw slaapkussen aangeschaft
- bril aangemeten, sterkte links en rechts +0.25
- minder gamen (online racen), van 6 uur slapen naar 7.5 doordeweeks, uitslapen weekends
- gestopt met fitness, meer gaan lezen want al mijn hobbies zijn prestatie hobbies, geen relax hobbies
- fysio therapie nek en schouders gehad, waren wat aan de stramme kant maar fysio bracht geen verbetering
- ct scan gehad, gelukkig ook niks te vinden
- 4 weken zomervakantie, me niet beter of slechter gevoeld dns tijdens werk
- maar 1x 1 dag ziekgemeld en dus ook niet thuisgewerkt
- lol in mijn werk, sta vrolijk in het leven
- neuroloog, fysio en huisarts hebben onafhankelijk van elkaar het verschijnsel hyperventilatie genoemd
- meestal trekt het weg als ik wat ga doen, honden uitlaten, toch maar doorwerken, auto rijden etc
- halfjaarvergadering vd zaak, s morgens last tijdens de vele presentaties, 's middags tijdens sportmiddag alles fanatiek gedaan: voetbal, volleybal, hockey, roeiestafette en voelde me weer top
- ademhalingstherapie gehad om je lichaam te ontspannen, maar dat lost een eventuele oorzaken/'>oorzaak niet op
- psycholoog heeft ook geen psychische oorzaken opgegraven die onbewuste spanningen kunnen geven
- heb de hyperventilatie of wat ik dan ook heb nooit gebruikt als excuus om iets niet te hoeven of om me ziek te melden
- heb stress of burn-out serieus overwogen maar heb echt zin om dingen te doen, en doe ze ook zoveel mogelijk zowel werk als fun en dat past niet in dat plaatje
- het negeren van het vervelende gevoel werkt in 99 procent van de gevallen genoeg
- naar / licht in het hoofd gaat vaak samen met misselijkheid in de maag alsof je dronken bent geweest
- vaak zwaar hoofd als ik voorover ga zitten, ook dat er dan weer druk op de oren ontstaat
- slaap altijd prima, snurk wel een beetje.
- ook wel eens wakkergewprden met meteen een zenuwachtig en opgejaagd gevoel
- chronisch verkouden
- allergie pillen voor katten, maar maakt geen verschil
- 3 maanden extra 400mg magnesium geslikt, geen verandering

Daarom nu met HyperVen begonnen, hoop hier na verloop van tijd resultaat van te krijgen. Wil ook weer fanatiek gaan fitnessen, niet doen levert geen voordeel op, dus waarom zou ik het niet oppakken. Baal er ook van dat de spierballen zijn verdwenen waarvoor zo hard gewerkt is...en het is ook een lekkere uitlaatklep dat sleuren aan ijzers.

Nog wel een vraag: ben een echte mond ademer omdat mijn neus het hele jaar door half verstopt is. Schatten jullie in dat het helpt als ik probeer weer volledig op neusademhaling terug te gaan, in- en uitademen?

Nog andere meningen of suggesties nav bovenstaande? Er is zoveel uitgesloten door onderzoeken en testen (waar ik sommige vast van vergeten ben te melden) dat onbewuste hyperventilatie een reële kandidaat is.

Ik ben trouwens geen dokterloper, afgelopen 9 maanden een keer of 10 bij de dokter geweest, de 35 jaar daarvoor in totaal 5x voor gaten in het hoofd, gebroken pols en liesbreuk dus niet eens voor echt 'ziek zijn'. Zo bekeken zijnnalle testen wel fijn om te weten dat het lichaam nog geen enge ziekten aanhetnkweken is :-)
Re: Ook de stap gezet na 9 maanden
16 November 2011 07:24
Hallo WhiteAnimal,

Optimaal is door de neus inademen en door de mond uitademen. Maar als je neus verstopt is, zal het lastig zijn om door de neus in te ademen. Voor de therapie maakt het niet zoveel uit. Als het echt lastig is, gewoon door de mond blijven inademen.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Ook de stap gezet na 9 maanden
18 January 2012 10:38
Korte update want het is al een tijdje stil, ben er nog steeds druk mee bezig. Ben op het punt aanbeland, als ik naakt achteruit rondjes over het kerkhof moet gaan rennen, dan doe ik het cool smiley

De diagnose chronische hyperventilatie heeft me nog niet overtuigd, de verschijnselen schommelen te erg en ik heb nauwelijks het idee dat de ademhalingsoefeningen er enige invloed zowel positief als negatief op hebben. Heb een drukke periode op de zaak sinds nieuwjaar en dat gaat eigenlijk juist heel lekker, niet omdat ik teveel afleiding heb en het onderdruk, maar gewoon omdat het lekker gáát. Verder kwam ik met het HyperVennen ook niet uit op waarden die bij typisch chronische hyperventilatie lijken te passen, hou nog wel eens ter controle even minn adem in, maar tegen de 2 minuten is gewoon geen probleem voor me. Heel mooi natuurlijk, maar daar ben ik niet mee geholpen.

Heb me vorige week bij een ortholpmoleculaire therapeut laten pendelen, daar kwam in tegenstelling tot de bloedonderzoeken een gebruik aan b1, b3, magnesium, ijzer, koper en vitamine d uit. Volgens de bloedtesten, 3 stuks zat ik vrij hoog met alles behalve d maar die zat nog steeds binnen de toegestane bandbreedte. Ga hier nu specifiek op supplementeren en over 3 weken terug voor een checkup. Ben benieuwd!

Andere dingen die gecheckt waren, waren erg in orde dus in grote lijnen ben ik gewoon gezond maar een beetje 'verstoord', nog wel twee blokkades in knooppunten in mijn schouders verholpen. Bij de eerste pendels kwam er nauwelijks energie door in de handen, daarna dus wel.

Meer weten over het HyperVen programma?