[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Korte draaiduizelingen,vooral in de ochtend...help!!!

Gepost door zippie33 
Korte draaiduizelingen,vooral in de ochtend...help!!!
31 December 2011 08:02
Ik heb een vraag voor rob of ellen maar alle andere herkenning is welkom!!Ik ben al jaren bekend met chronische hyperventilatie en ook met dat de klachten nog wel eens veranderen,maar nu ben ik deze maand al twee keer wakker geworden en na een half uurtje ofzo zie ik echt heel mijn kamer draaien!!zoooo eng!!het duurt maar hooguit 10 seconden en dan is het over...wel blijf ik dan nog uren licht en raar in mn hoofd!! Ook heb ik beide keren gehad dat ik voor zon aanval een dag of twee dagen erg gejaagd ben en veel hartslagversnellingen en overslagen heb ,moe en prikkelbaat ben en niet tegen fel licht en veel geluid kan.Nu is mijn vraag...is dit nu een acute aanval of een paniekaanval?en hoort die draaiduizeling daarbij?het lichte,ijle gevoel.is me al jaren bekend maar dit is nieuw voor mij en maakt me erg angstig!!!loop al bij fysio voor nek en schouderspanning en die zij ook paniekaanval maar toch zou ik graag van rob of ellen horen of dit ook bij chronische hyperventilatie enpaniek hoort...sorry voor deze paniek post maar wist niet aan wie ik dit anders moet vragen aangezien veel mensen het niet begrijpen...angstige groetjes irma
Re: Korte draaiduizelingen,vooral in de ochtend...help!!!
31 December 2011 09:28
Hallo Irma,

Waar het op lijkt is dat je 2x een flinke stressontlading hebt gehad. Wat er gebeurd is dat grote brokken stress zoch plotseling ontladen. Het is een nare ervaring qua gewaardwording, maar op zich een goed teken dat de boel loskomt. Laat me even weten als het erg vaak gaat voorkomen, want dan kan het ook een andere oorzaken/'>oorzaak hebben. Maar ik denk stressontlading en die komen niet dagelijks voor.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Korte draaiduizelingen,vooral in de ochtend...help!!!
31 December 2011 13:51
Hoi,
Ikzelf ben al enkele maanden geleden weer even gestopt met oefenen.Ik heb nog wel de gewone klachten maar daar valt mee te leven en ik geef het vooral de tijd met een rustigere levensstijl.
Wat ik hierboven lees ervaar ik soms ook wel eens,zoals onlangs.Ik zat in de cinema en was helemaal rustig tot ik rechtstond en ik een ongelooflijk ijl gevoel had in mijn hoofd,ik dacht dat ik zweefde heel eng :/
Uiteraard brengt dit veel angst met zich mee omdat ik het gevoel heb dat ik ga vallen.
Ik heb gelezen dat dit te maken heeft me de zuurstoftoevoer naar de hersenen.
Maar toch even een vraagje voor Rob,hoe komt het dat je dit dan bij een stressontlading zo sterk gewaar wordt?U vertelt in uw reactie dat dit een goed teken is?Dit begrijp ik niet zo goed.Ik zou denken dat het eerder een teken is van achteruitgang?
Kan je dit even voor me verduidelijken aub?
Alvast bedankt voor de gedane moeite.
Groetjes
Sabine
Re: Korte draaiduizelingen,vooral in de ochtend...help!!!
03 January 2012 18:40
Hallo Sabine,

Er zijn 2 zaken die niet door elkaar gehaald moeten worden:

1. Stress ontlading
2. Bloedvatvernauwing

Bij 1 ontlaadt het zenuwstelsel soms plotseling, soms over een wat langere periode grote brokken stress. Bij zo’n ontlading kan je heel sterk het gevoel hebben (flauw) te vallen. Het komt vaak voor als mensen op de rand van de slaap zijn en plotseling het gevoel hebben te vallen. Het kan ook voorkomen tijdens een droom. Als het gewoon overdag gebeurt, heb je ook het gevoel dat je gaat vallen. Vaak wordt het gevolgd door hartkloppingen en angsten. Dat komt omdat er tijdens zo’n ontlading adrenaline wordt vrijgemaakt. Die stof zet het hart aan tot een verhoogde frequentie. Stressontladingen zijn weliswaar een nare gewaarwording (als het grote brokken stress zijn althans), maar goed omdat deze stress eindelijk wordt verwerkt en je daar dus vanaf bent. Dus je bent in feite een stukje genezen.

Bij 2 zijn – door chronische hyperventilatie – de bloedvaten vernauwd waardoor de hersenen minder zuurstof krijgen toegevoerd. Dat levert een continue gevoel van licht zijn in het hoofd, flauw vallen, enz. Dit gevoel kan heel lang blijven hangen (dagen, weken, maanden, jaren). Anders dan bij 1 wat heel tijdelijk is (seconden, minuten, uren).

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?