[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Kans op hartklachten als je gezond bent?

Gepost door WhiteAnimal166 
Kans op hartklachten als je gezond bent?
08 February 2012 10:14
Heel veel mensen hier met hyperventilatie of andere klachten hebben onder andere ook hartonderzoeken gehad.

Wat ik me nou eigenlijk afvraag -uit nieuwsgierigheid- als:
- je ecg goed is
- cholesterol in orde
- bloeddruk in orde
- conditie prima
- bloedwaarden zoals het hoort
- aderen schoon

dan zegt de arts, okee het is niet je hart. Maar IS het zo dat je ergens eerst symptomen moet hebben bv hoge bloeddruk of cholesterol om hartklachten te kunnen krijgen. Of betekent het als de genoemde dingen in orde zijn, alleen dat de kans veel kleiner is dat er toch wat mis is met je hart en het minder waarschijnlijk is dat je er op dit moment toch wat aan kan krijgen?

Zijn deze symptomen een vereiste voor problemen, of alleen een hele duidelijke indicatie daarvoor?
Re: Kans op hartklachten als je gezond bent?
08 February 2012 19:03
WhiteAnimal166 Schreef:
-------------------------------------------------------
> Heel veel mensen hier met hyperventilatie of
> andere klachten hebben onder andere ook
> hartonderzoeken gehad.
>
> Wat ik me nou eigenlijk afvraag -uit
> nieuwsgierigheid- als:
> - je ecg goed is
> - cholesterol in orde
> - bloeddruk in orde
> - conditie prima
> - bloedwaarden zoals het hoort
> - aderen schoon
>
> dan zegt de arts, okee het is niet je hart. Maar
> IS het zo dat je ergens eerst symptomen moet
> hebben bv hoge bloeddruk of cholesterol om
> hartklachten te kunnen krijgen. Of betekent het
> als de genoemde dingen in orde zijn, alleen dat de
> kans veel kleiner is dat er toch wat mis is met je
> hart en het minder waarschijnlijk is dat je er op
> dit moment toch wat aan kan krijgen?
>
> Zijn deze symptomen een vereiste voor problemen,
> of alleen een hele duidelijke indicatie daarvoor?


Hey,

De kans op hartklachten als je gezond bent is vrijwel nihil, en toch is het moeilijk voor mensen met hyperventilatie dat te beseffen.
Omdat we maar die vervelende klachten blijven houden, en zeker voor mij!!, ik ben bijvoorbeeld vreselijk bang om een hartstilstand te krijgen, zeker omdat de laatste tijd mijn hartslag bij geringe inspanning sky high is!! samen met overslagen erbij. en al een aantal keer in het ziekenhuis terecht gekomen met een bloeddruk van 200/125 vreselijk gewoon ik gebruik er nu ook medicijnen voor samen met een ad.
maar als je eigenlijk na gaat hoe klein de kans is dat je dit overkomt op jonge leeftijd is die kans echt vreselijk klein nog geeneens 1%
dus maak je asjeblieft niet gek, zoals ik heb gedaan!!

gr.
Re: Kans op hartklachten als je gezond bent?
09 February 2012 08:05
Hallo WhiteAnimal166,

Als alle door jou genoemde factoren in orde zijn, is de kans dat je iets aan je hart kan krijgen heel erg klein. Maar dat is nooit een garantie dat er niets kan gebeuren. Soms kan het hart falen ook al is alles in orde. Maar dat geldt niet alleen voor het hart, maar feitelijk voor het hele lichaam. Maar iemand die geen klachten heeft, zal nooit bezig zijn met dit soort vragen. Hij/zij leeft gewoon zonder zich zorgen te maken over eventueel falen van lichaamsdelen en/of functies.

Pas als we de klachten van bijv. chronische hyperventilatie gaan ervaren, gaan we nadenken over ons hart en andere functies. Als de klachten blijven terwijl onderzoeken uitwijzen dat alles in orde is, gaat dat een eigen leven leiden in onze gedachten wereld. Langzamerhand worden we hypochondrisch: we vertrouwen ons eigen lichaam niet meer en worden bang om allerlei ziektes of bijv. hartfalen te krijgen. Die angst stimuleert ons ademcentrum en de vicieuze cirkel is rond.

Als de klachten verdwijnen (bijv. door HyperVen) krijgen we langzaam weer vertrouwen in ons eigen lichaam en verdwijnen ook de (soms obsessieve) hypochondrische angsten.

Tenslotte nog dit: als je helemaal bent onderzocht, en alles omtrent jouw hart is ok, probeer dan om de angst dat je hart kan falen of andere ziekten te accepteren. Want de angst kan je meestal niet wegredeneren. De angst blijft, ook al ben je uitvoerig onderzocht. Maar mensen kunnen leren om hun angsten te accepteren. Dan ervaar je weliswaar de angst, maar bestrijdt die niet. Het gekke is dat de angst dan meestal vanzelf weer weggaat…

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?