[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Angst/ Onwerkelijk

Gepost door L. 
L.
Angst/ Onwerkelijk
19 March 2012 18:00
Beste mensen,

Ik ben nieuw op dit forum dus vergeef me als ik domme vragen stel.

Ik ben ten einde raad vandaar mijn vragen.
Ik ben de afgelopen maanden in een angststoornis terechtgekomen nadat ik jaren heb gelopen met angsten, maar daar was altijd redelijk mee te leven.

Ik bevind me de afgelopen weken in een totaal onwerkelijk leven. Het lijkt alsof alles onecht is en dat maakt vreselijk bang en angstig.
Nu vraag ik me af of ik chronische hyperventilatie heb en zo ja, is dit dat een oorzaken/'>oorzaak of een gevolg van de angst.

Mijn psycholoog kan enkel advies geven op gebied van de geest, wat natuurlijk logisch is.
Er is bij de diagnose angst/paniek stoornis vastgesteld en ik zal hiervoor ook in therapie gaan binnenkort.

Toch heb ik het idee dat mijn angsten en derealisaties door iets lichamelijk worden veroorzaken/'>oorzaakt en als ik zie welke klachten er bij chronische hyperventilatie staan herken ik heel veel en dan met name de geestelijke klachten.

Vraag 1: hoe kom ik er op een snelle en duidelijke manier achter of ik daadwerkelijk chronische hyperventilatie heb... Test? Bloedonderzoek?

Vraag 2: Ik adem al minimaal 15 jaar alleen maar door mijn mond na 2 keer in het verleden een gebroken neus te hebben gehad. Hierdoor kan ik nauwelijks door de neus ademen.
Kan ik hierdoor chronische hyperventilatie hebben gekregen en zo ja, kan ik uberhaupt wel ervanaf komen ?

Ik hoop dat iemand antwoorden heeft op mijn vragen want ik ben werkelijk ten einde raad. Het leven is op dit moment voor mij een hel
L.
Re: Angst/ Onwerkelijk
19 March 2012 19:47
Hey,

Nee gebruik geen anti depressiva.
Heb wel lage dosering Oxazepam voorgeschreven gekregen door de psycholoog...
Dit helpt om de scherpe randjes van de angsten af te krijgen maar het onwerkelijke blijft. Ook mag ik niet nog heel veel langer doorgaan met Oxazepam
Re: Angst/ Onwerkelijk
19 March 2012 21:56
Hallo L,

De onwerkelijke gevoelens worden ook wel depersonalisatie of derealisatie genoemd. Het treedt op bij mensen die langere tijd HyperVentileren en zijn een symptoom van het syndroom van de chronische hyperventilatie. Het wordt veroorzaken/'>oorzaakt doordat de bloedvaten dichtknijpen als gevolg van een te lage zuurgraad in het bloed. Hierdoor is de bloedvoorziening naar de hersenen verminderd en treden vreemde effecten op. Vaak gaan ze gepaard met minder goed kunnen zien, geluiden als van veraf horen, enz. Heel bekend ok is de concentratiestoornis die optreedt, om nog maar niet te spreken van de hoofdpijnen, migraines en allerlei andere effecten die het kan veroorzaken. Hierbij de antwoorden op jouw vragen:

1. De snelste methode is een capnografisch onderzoek door een longarts. Hierbij wordt de hoeveelheid CO2 in de uitgeademde lucht gemeten. Dat kan een indicatie opleveren voor het chronische hyperventilatie syndroom.

2. Een gebroken / verstopte neus is meestal geen oorzaken/'>oorzaak van het chronische hyperventilatie syndroom. De ademfrequentie wordt door het ademcentrum geregeld en bij verstoppingen gaat die frequentie vanzelf iets omhoog om de verstopping te compenseren. Dus dat het daar aan zou liggen is erg onwaarschijnlijk. Meestal is het stress gerelateerd. Maar het kan ook komen door overmatig cafeïne gebruik, gebruik van bepaalde drugs, of traumatische ervaring(en) uit het verleden. Afwijkingen in de longen en luchtwegen is zeldzaam als oorzaken/'>oorzaak aan te wijzen, maar het is wel mogelijk.

Angst is de grote drijfveer van chronische hyperventilatie en stress. Het gemiddeld angstniveau van mensen stijgt naarmate ze meer stress opslaan in hun onderbewustzijn. Als de hoeveelheid stress die wordt opgeslagen groter is dan die kan worden verwerkt, neemt het gemiddeld angstniveau toe. Uiteindelijk kan dat leiden tot het chronische hyperventilatie syndroom… Vaak wordt angst – die eerst een oorzaken/'>oorzaak was - ook een gevolg van chronische hyperventilatie. Door de klachten neemt de angst (en stress) toe… dat zijn de gemene vicieuze cirkels die doorbroken moeten worden.

L, lees goed de artikelen op onze site [url=http://www.hyperventilatie.info]www.hyperventilatie.info[/url] door. Begrijpen wat er met je aan de hand is, is de eerste stap op weg naar genezing.

Rob Gravesteijn
HyperVen

[i]Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie. [/i]
L.
Re: Angst/ Onwerkelijk
20 March 2012 00:15
Rob, vriendelijk dank voor je snelle reactie.

Nog wel een vraag. Zou ik het aan mijn ademhaling moeten kunnen merken of ik chronische hyperventilatie heb?
Ik heb namelijk totaal niet het idee dat ik teveel of te snel adem...

Groet
Re: Angst/ Onwerkelijk
20 March 2012 08:19
Hallo L,

Alleen bij aanvallen kan de ademhaling op hol slaan. Bij het chronische HyperVentileren is de ademfrequentie net even te hoog. Dat is bijna niet vast te stellen door te kijken hoe vaak iemand per minuut ademhaalt, omdat dat bij iedereen weer verschillend is. Een eenvoudig test is om te kijken hoe lang je de adem kunt inhouden. Mensen die geen last hebben van chronische hyperventilatie zouden - als een vuistregel - zonder enige oefening 1 minuut de adem moeten kunnen inhouden. Maar ook dat is per persoon verschillend, en hangt weer af van lichaamsbouw, longcapaciteit en nog een aantal andere factoren. De enige methode om het echt goed vast te stellen is door medisch onderzoek...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?