[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hypervennen en lichamelijke inspanning

Gepost door Jeroen67 
Hypervennen en lichamelijke inspanning
24 March 2012 23:34
Ik ben sinds 1 week bezig met HyperVennen. Ben via het desperaat zoeken naar informatie naar hyperventilatie hier terecht gekomen en heb hier zo'n beet je alles gelezen.
Zo'n 18 jaar geleden had ik een burn-out met hevige hyperventilatie. Na ruim een jaar was ik daar voor een groot deel vanaf, mede dankzij een therapeute. Af en toe had ik nog wel lichte verschijnselen, maar dat was meestal kortstondig.
Vanaf september had ik tijdens cardiotraining met fitness dat mijn hart oversloeg en dat mijn benen heel slap werden. Heel angstige ervaring. In de weken erna wel weer de crosstrainer gebruikt, maar ik voelde me beetje dizzy en mijn hart sloeg weer een keer over. Op een gegeven moment heb ik die crosstrainer niet meer aangeraakt en ben ik gaan roeien. Ging op zich wel redelijk. Verder bemerkte ik dat ik buiten adem was nadat ik had trapgelopen. Heb ik het niet over meerdere verdiepingen, maar gewoon 1 verdieping. Ook meer hyperventilatie verschijnselen op mijn werk, vooral als ik ging staan en lopen. Een stukje lopen tijdens de lunchpauze werd op een gegeven moment al lastig omdat mijn benen niet meer wilde. Nu weet ik dat door het hyperventilatie-en mijn bloed te alkalisch is en dat de zuurstofafgifte in basisch milieu moeilijker gaat en dat mijn bloedvaten zich ook nog eens flink vernauwen.
Nadat ik op mijn werk een hyperventilatie-aanval kreeg die ik niet meer kon onderdrukken en dus mijn collega's geconfronteerd werden met mijn hyperventilatie, baalde ik zo ongelofelijk dat ik er iets meer wilde doen. Misschien had de combinatie van stress op het werk, gezondheidsproblemen bij mijn partner, een studie naast mijn werk de hyperventilatie wel getriggerd. Aan de andere kant, als ik terugdenk over mijn conditie bijvoorbeeld, lukte het me al heel lang niet om verbetering in mijn hart-long conditie te realiseren. Wellicht loop ik al jaren met chronische hyperventilatie rond.

Sinds vorige week dus met HyperVennen begonnen. Naast hele positieve effecten die ik binnen een paar dagen had ervaren, zoals beter kunnen concentreren en me heel ontspannen voelen, werd ik extra gevoelig bij lichamelijke inspanning. Vandaag bijvoorbeeld langs het strand gelopen en bij het beklimmen van de duin kreeg ik hyperventilatie. Echt een naar gevoel en moest af en toe stil staan dat mijn benen gewoon niet meer wilde. Ook met trappenlopen heel snel een hyperventilatie reactie. Die zet niet echt door, maar ik moet voor mijn gevoel snel gaan zitten voordat ik door mijn benen zak. Ik voel dan ook de aderen in mijn lijf letterlijk vernauwen (t/m de aderen in mijn hoofd).

Ik hoop en vertrouw erop dat ik weer snel kan sporten want zoals ik nu reageer gaat het niet lukken. Ook in de rij staan in de supermarkt ontlokt een hyperventilatie. Dat heeft op zich niets met lichamelijke inspanning te maken. Met HyperVennen verhoog je toch de zuurgraad? Ik snap dat mijn ademcentrum de hogere zuurgraad niet zonder meer accepteert en dat die in eerste instantie terug wil naar het basische milieu.

Sporten wordt aangeraden en zou ontspannend werken, maar voor mij in deze fase werkt het averechts. Herkent iemand zich hierin?
Re: Hypervennen en lichamelijke inspanning
27 March 2012 20:37
Hoi Jeroen,

Die reactie op sporten klinkt herkenbaar.
Ik kan in de sportschool lekker crosstrainen zonder problemen.
Volgens mijn waarneming gaat het passie als ik te hard ga, ofwel trainen in de hartslagzine tot circa 145 geen probleem daarboven sneller en langer buiten adem.
Wat een chronische hyperventilatie klacht kan zijn, ben toch ook bang dat het toch het hart is...
Net weer gewoon gefietst, stevig rondje en tikje kou, maar vervelend dizzy gevoel toen ik afstapte wat een minuutje aanhield.
Weet iemand hoe dat komt? Is dit bekend voor chronische hyperventilatie ?
Re: Hypervennen en lichamelijke inspanning
13 April 2012 12:46
Ik herken het beeld dat jullie schetsen.. ik ben dol op sport ( hardlopen ) maar het lukt me sinds een tijdje niet meer om goed te presteren. Ik loop 2x per week 10 km hard. Voorheen was dit pure ontspanning en kwam ik zeer voldaan terug.. maar nu voelt alles anders. Wanneer ik hardloop voel ik constant mijn hard flink bonzen.. durf geen flinke sprint meer te trekken omdat ik het gevoel heb dat mijn hart dat niet aankan. Maar goed.. deze 'angst' past misschien ook weer heel goed in het plaatje hyperventilatie??
Toch blijf ik me regelmatig afvragen of ik echt kamp met hyperventilatie... zijn het toch niet hartklachten? Ben ik helemaal in orde?
Het is vervelend om met deze angsten rond te lopen..
Maar goed... even terugkomend op het onderwerp.. want ik wijk weer enorm af winking smiley Ik herken de hartkloppingen en het slappe gevoel in de benen.. ook voel ik me vaak dizzy na me ingespannen te hebben. Zeker bij traplopen! Dat terwijl ik toch een goede conditie heb.
Groet Reza
Re: Hypervennen en lichamelijke inspanning
15 April 2012 14:16
Hai Jeroen, Marc en Reza,

Ik heb voor jullie een stukje gekopieerd uit forum 2, dan lezen jullie de reden, waarom het met sporten op het moment minder gaat:

-----------------
Kan je sporten naast HyperVen?


Bij chronische hyperventilatie is het bloed doorgaans alkalisch. In een alkalisch milieu kunnen de rode bloedlichaampjes hun zuurstof niet goed afgeven aan de spieren en andere weefsels. Daarom zijn de sportieve prestaties van mensen met hyperventilatie meestal een stuk minder. Dat wordt beter naarmate de gemiddelde zuurgraad in het bloed hoger wordt en er meer kooldioxidebuffer in het bloed komt. Ook gaan mensen met hyperventilatie NA het sporten vaak te lang door met de - door het sporten - versnelde ademhaling. Daardoor ervaren mensen dat ze lang nodig hebt om te "recoveren" na het sporten.

Dus naast de therapie kun je gewoon doorgaan met sporten ook al gaat het minder. Sporten is belangrijk omdat je daardoor stress vermindert en fysiek en mentaal sterker wordt. Daardoor kan je beter met hyperventilatie omgaan en zal ook de therapie beter verlopen. Je zult zien dat door de therapie met HyperVen de sportieve preaties weer zullen gaan verbeteren en uiteindelijk weer normaliseren.

HyperVen

---------------------

Hartelijke groetjes van Ellen
Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?