[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hartoverslag

Gepost door Marc 
Hartoverslag
16 May 2012 22:13
Hoi allemaal,
Ik kom veel berichten tegen waarbij de meest vervelende klacht de hartoverslagen zijn.
Helaas ben ik er maar al te bekend mee.
Ik kwam op een andere site onderstaande tips tegen welke ik jullie niet wil onthouden.

Marc

- als het heel erg wordt (teveel overslagen na elkaar en chaotisch ritme) : borstkas "openzetten" en wachten tot het overgaat/verbetert, het hart "plaats" geven in de borstkas. Automatisch voelt men minder de overslagen, wat meestal het begin is om uit de vicieuze cirkel te geraken : angst -> overslagen -> meer angst -> meer overslagen, enz...

- maag in de gaten houden -> meeste extrasystolen komen na het eten : de maaginhoud vergroot, de maag drukt tegen het hart doorheen het middenrif en (terzelfdertijd) daalt de bloeddruk omdat er bloed naar de maag vloeit voor de vertering, wat voor nog meer extrasystolen zorgt. Traag eten, goed kauwen, Rennie e.d.m. slikken als maag te opgeblazen is.

- sport helpt -> minder tot geen extra's tijdens het joggen/fietsen en een goed gevoel achteraf -> ook al tikt het klokje niet zoals het hoort, de hartspier wordt dan toch getraind, dit geeft een klein beetje vertrouwen terug, cfr. cirkel doorbreken.

- magnesium helpt -> als voedingssupplement : enerzijds omdat het een invloed heeft op de geleiding rond het hart en anderzijds omdat het "ontstressend" werkt -> zorgt voor meer resistentie bij vermoeidheid, altijd meegenomen om het ritme te stabiliseren.

- zuurstof helpt -> zelfs een (niet te warme !) douche waarbij O2 (en een beetje ozon) vrijkomt kan wat verlichting brengen. Wandeling in bergen ook, maar niet evident in België

- verkoudheden,etc... hebben een negatieve invloed -> verhoging van het aantal overslagen, soms drastisch.

- koffie/alcohol/... zijn per definitie in se niet bevorderend, maar stress is nog veel slechter. Als je met mate deze producten consumeert en ze verlagen je stress (en verhogen je vertrouwen) kan de eindbalans positief zijn.

- "de commandant zit van boven" zij mijn grootvader wijlen. Hij had last van arrythmie sinds zijn eerste hartaanval op zijn 50ste en heeft ons bijna een jaar geleden verlaten na zijn derde hartaanval. Hij was toen 93.5 jaar en heeft die laatste "stoot" zelf veroorzaken/'>oorzaakt door "de commandant" te tarten -> zich overmate opgewonden met het bekende gevolg. Les : relaxatie, yoga, zen,... helpen, ook en vooral bij acute problemen.

- wat ik nog moet proberen :

1. medicatie, maar als ik hier rondkijk denk ik dat ik nog wat ga wachten

2. Raki, 1 "glas" per dag, zijnde 1/3 glas met 2/3 water. Anijs werkt in op de maag en zou dus inderdaad onrechtsreeks bevorderend kunnen zijn. Deze volkswijsheid komt uit Turkije, wait and see, zal in ieder geval aangenamer zijn dan 1. Heb dit onlangs vernomen, neem dit met een korrel zout a.u.b., staat op mijn "to try" lijst.

3. (pyscho)analyse : meer uit curiosa om te zien of het "de commandant" kan in bedwang houden.
Re: Hartoverslag
17 May 2012 19:14
Hallo Marc,

Kijk dat vind ik nog eens leuk, tips waar je wat mee kan. Ik heb nog steeds last van vele
hartoverslagen en heb je tips aandachtig gelezen.
De borstkas wijdopenzetten vind ik wel een goeie en heb het vandaag al geprobeerd en
voelt inderdaad niet verkeerd.
Ik ga meestal druk in beweging als ik er last van heb. Ben altijd wel een beetje
van slag als ik er erg last van heb.
Mijn adem een poosje inhouden wil ook nog wel eens helpen.
Iemand nog meer tips om elkaar te helpen?

Groetjes Marjan
Re: Hartoverslag
07 June 2012 16:43
Er zijn special Rennies die helpen bij een opgeblazen buik, Deflatine.

Meer weten over het HyperVen programma?