[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Normaal capnografisch onderzoek, maar te weining CO2 in bloed. CHV?

Gepost door Fregatje 
Normaal capnografisch onderzoek, maar te weining CO2 in bloed. CHV?
17 July 2012 18:18
Ik heb al ongeveer een jaar last van klachten die te maken zouden kunnen hebben met chronische hyperventilatie. Het is begonnen met een ijl gevoel in mijn hoofd, telkens ik op de tram zat op terugweg van mijn werk. Daarna heb ik een aantal keer een paniekaanval gehad op verschillende plaatsen, zelfs thuis (pas later achtergekomen dat het paniekaanvallen waren). Daarna ben ik een aantal weken constant wat licht in mijn hoofd geweest en had ik regelmatig angsitige gevoelens. Het meeste last had ik op het openbaar vervoer, in de supermarkt, op drukke plaatsen. Ik heb dan een tijd medicatie genomen (wat ik nu aan het afbouwen ben) en ben ook bij een psycholoog geweest, maar die kon mij niet echt verder helpen. Ik ben niet bewust angstig voor iets, heb geen problemen en ben gelukkig op mijn werk en mijn privé-leven. Maar om de een of andere reden voelt mijn lichaam toch angst. Ik geef toe dat ik wel perfectionistisch ben en mij snel zorgen maak. Ik heb ook een lichte vorm van astma wat er misschien voor kan zorgen dat ik verkeerd adem.

Ik heb zelf wat opzoekwerk gedaan en er zo achter gekomen dat ik wel eens chronische hyperventilatie zou kunnen hebben aangezien ik mij erg herkende in de symptomen (altijd vermoeid, spieren die snel beven, soms concentratiestoornissen, paniekaanvallen, bang om flauw te vallen/controle te verliezen, licht in het hoofd, druk in het hoofd, hart dat overslaat, soms wazig zien, spijsverteringsproblemen,...). Na verschillende doktersbezoeken waar ze nooit iets vonden, wou ik eigenlijk dat dit het was want dan had ik tenminste toch een antwoord. Ik heb aan de huisarts gevraagd of hij mij wou doorverwijzen naar de longarts voor een capnografisch onderzoek. De longarts vertelde mij toen dat een capnografisch onderzoek niet altijd toont of je chronische hyperventilatie hebt of niet. Een bloedonderzoek kan dit wel. Het gaat hier dan niet om een gewoon bloedonderzoek, maar een onderzoek waarbij ze een buisje vullen met bloed uit je wijsvinger. Het is belangrijk om bloed te onderzoeken in een uiteinde van je lichaam. Wat bleek nu. Mijn capnografisch onderzoek was normaal. Maar bij de resultaten van het bloedonderzoek bleek dat er te weining CO2 in mijn bloed zit. Een normale waarde is tussen 22-29 mmol/l en bij mij is het 19. Wil dit nu met zekerheid zeggen dat ik chronische hyperventilatie heb, ook al was mijn capnografisch onderzoek normaal?

Ik zou graag eerst heel zeker zijn vooraleer ik begin met HyperVen.
Alvast bedankt voor jullie reacties!
Re: Normaal capnografisch onderzoek, maar te weining CO2 in bloed. CHV?
18 July 2012 20:04
Hallo Fregatje,

Te weinig CO2 is een indicatie van het chronische hyperventilatie syndroom. De hoeveelheid CO2 bepaalt namelijk de zuurgraad van het bloed. De CO2 is aanwezig in het bloed in de vorm van HCO3 ionen en die vormen op zich de buffervoorraad van het lichaam om hyperventilatie op te vangen. Als je daar dus te weinig van hebt, wil dat zeggen dat het ademcentrum overgevoelig voor CO2 stijging in het bloed. De ademhaling houdt het dus op een te laag peil. Dus qua uitslag zou ik inderdaad dan aan chronische hyperventilatie denken. Overigens is ook de saturatiemeting niet altijd even betrouwbaar. Er is nog een onderzoek, namelijk een EMG gericht op latente tetanie. Maar dat onderzoek wordt alleen door bepaalde specialistische neurologen gedaan en is weinig bekend bij artsen… Maar het is wel het meest betrouwbare onderzoek. In jouw geval zou ik wel vertrouwen op die uitslag in combinatie met je klachten. Het beeld lijkt mij compleet genoeg om chronische hyperventilatie vast te stellen.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Normaal capnografisch onderzoek, maar te weining CO2 in bloed. CHV?
19 July 2012 09:48
Bedankt voor de reactie! Ik dacht zelf ook wel dat dit betekende dat ik wel degelijk chronische hyperventilatie heb. Mijn huisarts heeft hier niet echt ervaring mee. Toen ik met de resultaten van het bloedonderzoek bij hem kwam, vroeg hij aan mij: "Ah, en dit wil dus zeggen dat je chronische hyperventilatie hebt?" Ik had gehoopt dat hij dit aan mij wist te vertellen en niet andersom confused smiley

Ik overweeg nu echt wel om met HyperVen te beginnen. Momenteel vallen mijn klachten al bij al mee, maar er gaat toch geen dag voorbij zonder dat ik er last van heb. Ik denk dat ik eigenlijk mijn klachten als normaal begin te beschouwen en niet meer weet hoe het is om mij echt 'normaal' te voelen. Enkele maanden geleden daarentegen kon ik niet deftig meer functioneren erdoor. Heb toen ook een maand thuisgezeten. Maar de verbetering heeft denk ik ook wel te maken met het feit dat ik AD medicijnen ben beginnen gebruiken. Ik ben deze nu aan het afbouwen (zit nu aan een kwart elke dag en ga dit weekend overgaan naar een kwart elke andere dag). Ik merk wel dat hoe meer ik afbouw, hoe meer mijn klachten terug beginnen op te vallen. Ik wil er echt volledig vanaf geraken, zonder AD medicijnen te nemen. Hopelijk kan HyperVen mij dus helpen. spinning smiley sticking its tongue out
Re: Normaal capnografisch onderzoek, maar te weining CO2 in bloed. CHV?
19 July 2012 10:20
Hallo Fregatje,

AD medicijnen ondersteunen het HyperVen proces enorm, dus ik zou niet te snel van de AD medicijnen af willen gaan als ik jou was. Het is beter om eerst het HyperVen traject af te maken en dan pas te gaan stoppen met de AD medicijnen. Dus wellicht dat je daar nog even over wil nadenken. Bespreek het anders eerst even met je arts.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Normaal capnografisch onderzoek, maar te weining CO2 in bloed. CHV?
19 July 2012 11:23
Hm, je hebt gelijk. Beginnen met HyperVen, maar tegelijkertijd de AD medicijnen afbouwen werkt elkaar waarschijnlijk tegen waardoor ik geen vooruitgang zal boeken. Ik zit nu al aan een lage dosis met een kwart per dag. Ik ga dit niet opnieuw wat opbouwen, maar ik ga voorlopig dan ook niet meer afbouwen. Het zal inderdaad gemakkelijker zijn om de AD medicijnen af te bouwen wanneer ik door HyperVen minder klachten heb.

Bedankt voor de tip!
Re: Normaal capnografisch onderzoek, maar te weining CO2 in bloed. CHV?
07 August 2012 20:09
Ik ben nu begonnen met HyperVen, heb er net mijn eerste sessie opzitten. Wat mij een beetje verontrust is het feit dat ik meteen een gemiddelde heb van 75 seconden met een uitschieter tot net boven de 100 seconden. Ik ben helemaal geen sportief persoon dus ik had zo hoge waarden niet verwacht. Ik zou beginnen denken dat ik toch geen chronische hyperventilatie heb, maar mijn bloedwaarden toonden duidelijk een tekort aan CO2. Dat onderzoek dateert wel van december en sindsdien zijn mijn klachten al verminderd, maar toch. Ze bestaan nog steeds en er gaat geen dag voorbij zonder dat ik er last van heb. Ik zou er dus graag volledig van verlost zijn.

Heb deze morgen eens op mijn ademhaling gelet en ik kwam toch aan 16 keer per minuut wat te veel is. Zou het kunnen dat ik wel een in staat ben om mijn adem lang in te houden en wel degelijk traag kan ademen als ik er op let, maar dat ik in het dagelijkse leven onbewust te snel adem en hierdoor toch chronische hyperventilatie heb? confused smiley

Meer weten over het HyperVen programma?