[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Technische vraag ivm astma/hyperven

Gepost door nicolabAA 
Technische vraag ivm astma/hyperven
17 April 2013 05:12
Beste,

Gedurende de hele therapie heb ik iets speciaals ervaren, iets wat te maken heeft met mijn "astma".
Als ik last heb - in minder mate- van hyperventilatie begint het met druk op de borst en druk op mijn keel, kortademigheid, prikkelingen, ..

Thuis heb ik een peakflowmeter, hiermee kan je meten in welke graad de luchtwegen vernauwd zijn (voor diagnose astmaplan)
Voor ik aan een sessie begin gebruik ik het apparaat om te kijken of de klachten afkomstig zijn van astma of hyperventilatie.

Nu moet ik eerlijk vertellen, tijdens een sessie voel ik wel degelijk dat alle klachten fors afnemen/verdwijnen, het voelt of ik heel vrij kan ademen, de luchtstroom gaat percies zoals niets van binnen van naar buiten. (een OPLUCHTING)

Ik heb nu bijgehouden voor en na de sessie's of dit enige resultaat had op mijn peakflowmeter en er was wel degelijk een verschil te zien.
Hoe valt dit te verklaren?

Wat ik ook gemerkt heb (ik weet niet zeker of het relevant is?)
vanaf ik sneller begin te ademen (onbewust)= HyperVentileren begint mijn ademstroom te vernauwen (piepende ademhaling, verstopte neus) en vanaf zodra ik weer traag bewust begin te ademen verdwijnen die symptomen???
Dit valt overduidelijk te merken aan de verstopte neus, die verdwijnt zodra ik weer traag begin te ademen

Ik heb dit gemerkt toen ik last had van piepende ademhaling nam ik een puf ventolin (luchtwegverwijderaar) dat mijn kortademigheid sterk toenam.. doordat mijn luchtwegen niet meer vernauwd waren begon ik nog zwaarder te HyperVentileren.

Is dit een soort verdedigingsmechanisme tegen hyperventilatie die vernauwing???

Hetzelfde geldt voor "inspanningsastma", als ik 5 minuten fysiek bezig ben bijvoorbeeld met fitnessen of dergelijke en ik stop de training voel ik een druk op mijn borst en piepende ademhaling.
Tijdens de sport heb ik meer zuurstof nodig en daardoor begin ik sneller te ademen. Dit is dan ook een vorm van hyperventilatie (tijdelijk).
Na 15 minuten zijn die klachten weer zo goed als verdwenen.


Want als ik de conclusie neem dat die 2 afgezonderd staan waarom verdwijnen die "astmaklachten" dan tijdens en na een sessie HyperVennen ?

Ik stel mijzelf nu de vraag hoe maak je het onderscheid tussen hyperventilatie/astma?

dank je alvast,

Nicola
Re: Technische vraag ivm astma/hyperven
17 April 2013 12:13
Hallo Nicola,

Het exacte onderscheid tussen astma en hyperventilatie is lastig vast te stellen. Het lichaam is een complex mechanisme met allerlei wisselwerkingen. Het een beïnvloedt het ander en vice versa. Mensen met astma hebben doorgaan ook meer last van de klachten met chronische hyperventilatie dan mensen die geen astma hebben. Als gaswisseling in de longen al moeizaam verloopt, zal de ademhaling sowieso al versneld zijn. Het ademcentrum zal een balans vinden tussen wat het lichaam nodig heeft en de verminderde gaswisseling in de longen. Daarmee is het haast niet meer te scheiden welke klachten je van astma krijgt en welke van chronische hyperventilatie. Ik vind het feit dat je minder last hebben van je astma tijdens en na een sessie HyperVen een goed teken. Je beïnvloedt de wisselwerking dus kennelijk op een positieve manier. Als je dit echt wilt doorronden zal je het aan een longarts moeten vragen denk ik. Die kan misschien beter uitleggen hoe die wisselwerking in elkaar zit.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?