[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

CHV en gezondheidsangst

Gepost door Mas 
Mas
CHV en gezondheidsangst
19 May 2013 22:20
Hoi allemaal,

Ik ben nieuw hier op het forum en zit met wat vragen.... Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

Ik ben 27 jaar, heb de nodige "bagage" en ben altijd druk. Niet alleen in m'n hoofd maar ook lichamelijk. Ik MOET altijd van alles (van mezelf), ik mag geen fouten maken. Eigenlijk ben ik de persoon die ik het meest verafschuw. Een perfectionist die niet kan ontspannen. Zelfs tijdens een dagje sauna lig ik nog te malen wat ik allemaal nog moet doen.

2 jaar geleden zijn de klachten bij mij begonnen. Voor m'n gevoel is het van de een op de andere dag gekomen en niet meer weggegaan.
Ik kreeg last van een brok-in-de-keel, het voelde alsof er een olifant op m'n borstkas zat en ik kreeg tintelingen aan de rechterkant van mijn gezicht. Doodeng vond ik het.
Vele huisartsen bezoekjes later, de nodige onderzoeken verder en zonder geconstateerde lichamelijke mankementen sta je dan (voor de zoveelste keer) weer buiten.
Super fijn natuurlijk om te horen dat je gezond bent, maar anderzijds dacht ik: ik voel toch dat er iets is!?
De huisarts maakte de opmerking dat het wel een beetje op hyperventilatie leek. Ik begon mezelf namelijk van alles aan te praten. Las ik ergens iets over symptomen van een ziekte dan betrok ik ze gelijk op mijn eigen situatie. Alles heb ik inmiddels al gemankeerd... Van een griepje tot aan alle vormen van kanker. Om gek van te worden.

Een paar weken geleden was voor mij de maat vol. Heb contact gezocht met mijn vroegere psycholoog, ben op gesprek gegaan en op haar advies ben ik begonnen met venlafaxine.
De huisarts had dit ook al geadviseerd maar ik wilde liever alleen in therapie. De psych zei dat ik lichamelijk te gespannen was en dat AD medicijnen me wat zou kunnen ondersteunen.
De eerste 2 weken waren een hel. Blinde paniek, huilbuien, angstaanvallen zoals nooit tevoren.
Ben inmiddels wat rustiger, het extreme huilen is gestopt, de paniek is stukken minder en de onrust in m'n lijf is afgenomen.

Nu mijn vragen:
Is het bij jullie ook ineens begonnen?
Is er onderzoek mogelijk om hyperventilatie vast te stellen en zo ja hoe/waar?
Zijn er meer mensen die last hebben gekregen van gezondheidsangst?
Lichamelijke klachten (rugpijn, buikpijn) door het "ontstressen", is dat mogelijk?

Sorry voor het lange verhaal... Ik hoop dat ik iets van jullie hoor.

Liefs Mas
Re: CHV en gezondheidsangst
21 May 2013 18:45
Hai Mas,

Wat je vertelt klinkt voor ons allemaal heel bekend.
Hypochondrie, het bang zijn voor ziektes, hoort ook bij hyperventilatie.
De vragen die je stel worden op onze site beantwoord: www.hyperventilatie.info.
Ook in forum 3: Vragen en antwoorden over hyperventilatie vindt je antwoorden op je vragen.

Weet dat je hierin niet alleen staat en als je aanvullende vragen hebt dat je ze altijd kan stellen.
We zullen alles doen om je te kunnen helpen of geruststellen.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: CHV en gezondheidsangst
21 May 2013 19:13
Jahoor, klinkt allemaal heel bekend. Ik werd ook hypochonder en ik had ook last van dat soort lichamelijk klachten. Ik ben nog geen maand bezig met HyperVen en voel me al een stuk beter. Kan veel beter relativeren dus ben al veel minder bang dat ik allerlei ziektes heb en ook mijn lichamelijke klachten nemen af.
Mas
Re: CHV en gezondheidsangst
21 May 2013 20:24
Dankjewel voor jullie reacties!
Ik ga zeker even kijken Ellen :-) bedankt voor de tip!
Gizzy... Ben je alleen bezig met HyperVen of ben je bv ook onder behandeling van een psycholoog, of gebruik je antidepressiva o.i.d.?
Re: CHV en gezondheidsangst
21 May 2013 21:45
Hi Mas,

Nee ik gebruik expres geen AD medicijnen. Voor sommige mensen kan dit een goed idee zijn maar ik wil proberen om zonder AD medicijnen van de hyperventilatie af te komen en dat lukt dus al aardig. Ik loop niet bij een psycholoog. Wel ben ik behandeld door een manueel therapeut met atlasreflex specialisatie omdat ik een verkrampte spier in mijn nek had die de hyperventilatie in de hand hielp.
Mas
Re: CHV en gezondheidsangst
21 May 2013 23:34
Hi Gizzy :-)
Ik was zo "vastgelopen" dat AD medicijnen voor mij rust moest brengen... Ik had constant paniek aanvallen, iedere dag kwam ik thuis uit werk en dan stortte ik in. Huilen, angst om dood te gaan door alle lichamelijke klachten, angst voor ernstige ziektes, gewoon blinde paniek.
Ik slik nu enkele weken AD medicijnen, de eerste weken waren een hel maar voel dat het nu langzaamaan beter gaat. Psycholoog en psychosomatisch fysiotherapeut helpen me daarbij.
Goed van je dat je zonder AD medicijnen "de strijd" aangaat!! En wat betreft die nekspier... Raar wat 1 vervelende dwarse spier al kan aanrichten hè?
Re: CHV en gezondheidsangst
22 May 2013 19:10
Hi Mas,

welkom!
Klinky heeeeel bekend in de oren hoor!
Ikzelf heb inmiddels al 12 jaar last van chronische hyperventilatie en angstaanvallen.
Ik denk dat er intussen geen cel meer in mijn lichaam bestaat dat nog niet onderzocht geweest is sad smiley

Onlangs nog mezelf een inspanningstest bij de cardioloog aangepraat omdat ik die 'olifant' ook constant voelde zitten op m'n borst. Uiteraard is alweer es gebleken dat ik zo gezond ben als maar kan. Maar zo voel ik me allesbehalve.
Ik start nu (na een maandje pauze door angstaanvallen) aan mijn 3de week HyperVen.

Succes met jouw 'strijdje' ;-)!!

Meer weten over het HyperVen programma?