[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hypergondisch + HV

Gepost door Matthew. 
Hypergondisch + HV
06 June 2013 08:54
Hoi!

Een maandje of drie geleden kreeg last van van wat lichtje pijntjes in mijn buik. Normaal gesproken besteed ik daar niet veel aandacht aan. Dat gebeurt wel eens vaker; er gaat vrijwel geen dag voorbij zonder dat je een (onverklaarbaar) pijntje voelt ergens. Op één of andere manier is dat pijntje echter in mijn hoofd gaan zitten en heeft dat een behoorlijk domino-effect gecreeerd. Naarmate de weken vorderden begon ik ook last te krijgen van mijn borst, rug, darmen (geborrel en gedoe) en had ik grote delen van de dag een bepaalde spanning in mijn lichaam zitten. Die spanning/stress voedde ik door vaak op internet te zoeken naar mijn klachten, waarbij je bij je al snel op de meest enge ziekten stuit. Een aantal maanden na mijn eerste 'symptoon' heb ik zogenaamd al heel wat levenbedreigende ziekten gehad en telkens, als het ene pijntje plaats maakte voor het andere, dacht ik weer iets anders te hebben. Uiteindelijk heb ik de HA maar gebeld, want ik was voor mijn gevoel niet in staat om het van me af te schudden. De HA stelde me gerust, het waren tamelijk onschuldige klachten, en met een opgelucht gevoel liep ik de praktijk ook weer uit. Voor de zekerheid is er wel een bloedtest gedaan, waarbij alles prima in orde was. Het zuurstofgehalte in mijn bloed was echter wel te hoog (99% geloof ik). Na een paar dagen begin je toch weer na te denken: als er niets aan de hand is, waarom heb ik dan nog last van al die vage klachten? En zo val je weer terug in je vicieuze cirkel.

Ik heb dat vervolgens weer een paar weken aangekeken. Up's en downs. Geprobeerd mijn gedachten te verzetten, in de hoop dat mijn klachten zouden verdwijnen. Voor mijn gevoel is er wel een kleine periode geweest waarin ik er minder last van heb gehad, maar momenteel voelt het alsof ik weer behoorlijk onder spanning sta. Ik heb last van mijn buik (borrelen, voelt opgblazen), af en toe trillende spieren, last van beide rugwervels (met name na het zitten/lopen, niet bij zwaar lichamelijke inspanning), soms een drukkend gevoel op mijn borstbeen, een borrelend gevoel bij mijn ribben (vlak onder de oksel, zeg maar), perioden van pijn op de borst, en ik voel me eerder moe dan voorheen. Daarnaast gaap ik redelijk veel, met name tijdens het sporten. Afgelopen week ben ik weer bij de HA geweest. Die had me de vorige keer op het hart gedrukt dat ik weer moest komen als mijn klachten niet minder zouden worden. Daar bleek mijn zuurstofgehalte nog steeds te hoog (99%). De HA is er redelijk overtuigt van chronische hyperventilatie en afgesproken is dat ik ademhalingsoefeningen ga doen, zodat ik leer om gecontroleerd adem te halen. Echter adem ik naar mijn weten al gewoon door de neus, en niet door de borst. Of gaat het daar niet om?

Momenteel maak ik me zorgen om mijn moeheid, de klachten in mijn rug en pijntjes op de borst (de hypogonder in mij heeft het nu gemunt op longkanker). Want dat zijn allemaal symptonen, dus is het ook zo (volgens mijn oppervlakkige gedachtegang dan). Ik koppel alles direct aan iets ergs en stel mijn eigen diagnose. Domste wat je kunt doen, maar ja... houd jezelf maar eens tegen. En elke keer kan ik me wel voor mijn kop slaan als ik weer eens op internet gezocht heb.

Op dit moment heb ik ook al een week last van hoofdpijn. Het zit aan de achterkant van mijn hoofd, en soms heb ik daar ook een tintelend gevoel (voelt als kippenvel). Nu las ik ergens, volgens mij op dit forum, dat het ontlading kan zijn. Maar hoe lang duurt het voordat alles weg is uit je lichaam, dus incl. de vage klachten? Ik ben van plan om ook nog naar de fysio te gaan, om alles even goed los te maken (nog nooit gedaan). Wie weet helpt dat ook wel.

Ik heb dit topic even aangemaakt zodat ik het van me af kan praten en eventueel advies in kan winnen. Waar ik eigenlijk naar zoek is een bepaalde geruststelling in mijn klachten, zodat ik het voor nu kan accepteren en daardoor ook in staat ben om het langzaam maar zeker uit mijn systeem te verwijderen.

En tot slot nog: wat gebeurt er met je spieren/gewrichten als je last hebt van hyperventilatie? Je spieren verzuren natuurlijk, maar 'verschuift' de boel ook zeg maar, waardoor je er dus last van krijgt? En kan een fysio aan je spieren voelen dat ze (al lange tijd) onder spanning staan?

Alvast bedankt!
Re: Hypergondisch + HV
06 June 2013 22:45
Hai Matthew,

Ik heb je verhaal gelezen en ik moet je "helaas" vertellen dat alles wat je vertelt voorkomt bij chronische hyperventilatie.
Meestal wordt er gezegd: U heeft chronische hyperventilatie het is niets ernstigs.
Het vervelende is dat het inderdaad niets ernstigs is, maar wel dat het redelijk "levensverziekend" is.
De vragen die je stelt kun je allemaal vinden in forum 3: Vragen en antwoorden over hyperventilatie.
Het fijne is dat al jouw vragen daar beantwoord zijn/worden en je zo dus weet dat je hierin niet alleen staat.

Op www.hyperventilatie.info kun je verder alle informatie vinden over hyperventilatie, waarom je ademhaling niet afwijkt van een gewone ademhaling, hoe chronische hyperventilatie tot stand komt en hoe je ervan af komt.

Matthew, als je nog vragen hebt kun je ze gerust hier stellen.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hypergondisch + HV
09 June 2013 05:44
Bedankt voor je reactie!

Ik vraag me nog iets af waar ik niet direct antwoord op heb kunnen vinden, namelijk: hoe ervaren mensen met (C)hyperventilatie moeheid? Dat zal ongetwijfeld zijn gradaties kennen, maar ik kak de de afgelopen weken op een willekeurig moment van de dag helemaal in. Kan zijn als ik net uit bed kom, als ik er al vijf uur uit ben of op een ander tijdstip. Dat houdt 1-2u aan, daarna voel ik me weer fit, zoals normaal. Hoort dat er ook bij? Voordat ik al deze klachten kreeg, had ik hier geen last van en had ik er de grootste moeite mee om überhaupt in slaap te komen (ben niet echt een makkelijke slaper).
Re: Hypergondisch + HV
09 June 2013 10:50
Matthew: Zie het onderwerp "chronische hyperventilatie & oververmoeid"

Ik ben sowieso oververmoeid erbij..maar heb ook vlagen van energie.
Ik ben vooral heel moe aan het einde van de dag vlak voor het avondeten, of tijdens.
Ik denk dat dit komt omdat ik te weinig energie heb, HyperVen blijft doorgaan in je lichaam en kost je ook de nodige energie en als je dan gaat eten gaat alle energie naar je maag en kan je daar heel moe van worden.
Ook had ik gisterochtend ineens nadat ik een uur uit bed was, een aanval van enorme moeheid.
Omdat er zoveel gebeurt in je lichaam door alle klachten vind ik het niet gek dat ik soms heel moe ben.
Ik hoop dat jij er wat mee kan.

Groetjes, Sanne

Meer weten over het HyperVen programma?