[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

duizelig

Gepost door kimtom20 
duizelig
01 November 2013 07:31
Goedemorgen,

Ik heb even een vraag.
Heeft iemand raad hoe ik met de continue duizeligheid en de druk in mijn hoofd om kan gaan?
Ik word er echt helemaal gek van. Het is van s' morgens tot s' avonds word er echt angstig van.
Hoofd voelt soms ook zo warm aan pfff. Dan ook steeds dat rare gevoel in mijn arm, het is echt allemaal niet leuk meer.

Hopelijk kan iemand mij helpen.
Groetjes wendy
Re: duizelig
01 November 2013 13:01
Hoi wendy,
Erg vervelend , ik weet hetsad smiley

Ik heb er ook nog steeds bijna de hele dag last van. Wat mij helpt is proberen het te relativeren' mezelf eraa herinneren dt het een reactie is op de hyperventilatie en dat het echt ooit een keer ophoudt. Ik merk al wel dat ik er s'middags mider angstig voor ben en er al beter mee om kan gaan. De eerste weken lag ik nog hele dagen op bed met paniekaanvallen, dus het wordt echt al minder. Ik denk ook mede door de HyperVentherapie. Ook heb ik een aantal gesprekken al gehad met een psychologe, om mijn straatvrees/angstfobie aan te pakken, dit begint ook al iets te helpen. Kom ook stapje voor stapje weer in de buitenwereld.

Succes en hou vol met HyperVen!

Groetjes
Re: duizelig
01 November 2013 13:10
Hoi Wendy,

Die draaierigheid ben je voor aan het werken door HyperVen te doen.
Dat warme gevoel wat je beschrijft klinkt als een paniekaanval. Deze verdwijnen alleen door rustig te blijven en soms een beetje over je heen te laten komen. Maar dat klinkt makkelijker dan het is. Het belangrijkste is dat je ontspannen bent, ontspannen adem haalt en vooral niet in paniek raakt als je wat geks voelt, zoals dat warme gevoel. Probeer jezelf op zo'n moment extra te ontspannen. Ga je lichaam na, of alles ontspannen is: Je tenen, knieen, billen, buik, handen, nek, etc. Ook kan je jezelf afleiden door terug te tellen van 100 naar nul in stappen van 3 bijvoorbeeld.
Natuurlijk komen de paniekaanvallen steeds minder naarmate je CO2-buffers weer opgebouwd worden dmv HyperVen.

Wederom is het belangrijk dat je de oorzaken/'>oorzaak aanpakt die meestal stressgerelateerd is.
En sporten is goed voor je. Verder gaat de HyperVen echt zijn werk doen, maar het vraagt van jou doorzettingsvermogen en geduld.
Succes!

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: duizelig
01 November 2013 15:11
Ik heb al veel over chronische hyperventilatie gelezen en kenmerkend is wel dat de angsten en paniek voornamelijk in de eerste fase van chronische hyperventilatie voorkomt. In de latere fase zal dit afnemen en wellicht zelfs verdwijnen. Ik heb er veel last van gehad maar ik heb eigenlijk nooit meer last van angsten of paniek, behalve als ik echt heeeeel veel gedronken heb meerdere dagen op een rij. Of andere incidentele gevallen. Ik ben heel hypochondrisch geweest en dagelijks aan het paniekeren geweest, maar dit is al lang niet meer aan de orde bij mij eigenlijk..
Re: duizelig
02 November 2013 09:32
He hallo,

Ik hoop echt dat het een keer minder gaat worden.
Al was het gevoel in mijn hoofd maar 1 keer een dag er niet, dan zou ik zo iets hebben oh het is er een keer niet.
Dan weet ik ook dat het ook weg kan gaan, maar dat heb ik nog niet gehad.
Ben sinds 6 dagen geleden begonnen met HyperVen kan er dus nog niks van zeggen.
Ik zet me 100 % daar voor in. Pak alles aan om er vanaf te komen.
Heb van de huisarts oxazepam gekregen om mezelf wat rust te geven.
Neem die in wanneer ik het echt niet meer uit hou. Meestal neem ik die rond 13.30 uur in omdat de druk in mijn hoofd met duizelingen dan heftig is.
Het vlakt de klachten wat af. Heb echt de laatste tijd moeite om de dag door te komen.
Wat me goed doet is dat ik op dit forum mijn verhaal kwijt kan, en hoop ook te lezen dat meerdere mensen dezelfde klachten hebben als ik. Niet dat ik het andere mensen deze ziekte gun maar voor herkenning, en niet denk dat het tussen mijn oren zit!

Groetjes, Wendy
Re: duizelig
04 November 2013 10:01
Hallo, ben nu een week bezig met HyperVen wat mij opvalt is dat ik de laatste dagen een druk op de borst heb.
Boven de borst dan.
Heb ook wat last van de keel.
De druk en het rare gevoel in mijn hoofd blijft nog steeds. Heeft iemand hier ervaring mee?

Groetjes wendy
Re: duizelig
05 November 2013 17:20
Ik heb ook last van pijn boven de borst, merk ik het meest als ik lig. Heb dit sinds ik HyperVen doe, volgens mij is het een soort spierpijn omdat je deze spieren gebruikt met de oefeningen. Ik voel het ook bovenin de rug tussen schouderbladen en heb vaak een strak gevoel in de hals. Ik denk dat het allemaal erbij hoort als je HyperVent....dus niet ongerust erover maken.

De druk op mijn hoofd heb ik ook helaas nog dagelijkssad smiley Het zijn allemaal vervelende klachten....hopelijk komen we er snel vanaf.

Keelpijn kun je volgens mij voorkomen door de adem vast te houden bij je borst met oefenen en niet met je mond vasthouden, want dan zet je druk op je keel en krijg je daar last van.
Re: duizelig
06 November 2013 12:17
Hallo allemaal,

Bedankt voor de reacties!
Weet je wat het is, Ik heb me nog nooit zo rot gevoeld.
Het liefst wil ik de hele dag in mijn bed liggen zodat ik de rare drukkende gevoel in mijn hoofd en de duizelingen niet continu voel en dan het lamme knijpende gevoel in mijn arm pffff.
Soms denk ik er is toch niets anders aan de hand met mijn hoofd? Zeg dan meteen tegen mezelf Nee Wendy het hoort erbij.
Maar het voelt zo eng en dan dat gevoel dat ik onderuit ga door de duizelingen.
Gisteren stond ik bij de supermarkt moest wat boodschappen halen en voelde me zo slecht in mijn hoofd dat ik dacht nu ga ik onderuit.
Heb de boodschappen betaald en ben meteen naar buiten gegaan frisse lucht halen.
Wanneer ik buiten ben gaat het me iets beter af dan binnen, maar ik kan slechts altijd buiten zijn dat gaat ook niet.
Ik vind het zo raar dat je dit dag in dag uit hebt. Heb het nu 4 maanden ben met alles bezig.
Zwemmen, yoga, fysio, ben sinds 4 weken weer volledig aan het werk, sinds ander halve week aan de HyperVen en voel nog geen verandering.
Wat me wel goed doet is de HyperVen omdat ik er zo veel goede verhalen van lees en hoop daardoor dat er bij mij ook veranderingen komen.
Ik weet het heeft zijn tijd nodig en ga er ook helemaal voor. Maar die angst!
Ik heb een geweldig gezin en wil graag daar van genieten.
Voel me soms een zeur maar dit is wat ik voel, en moet het soms kwijt ik raak soms in de knoop.
Het is moeilijk uit te leggen aan een ander wat ik voel, je ziet dan soms mensen kijken en dan denken ach die heeft haar dag niet.
Sommige mensen vragen aan me en Wendy hoe is het nu? Als ik dan zeg nog steeds hetzelfde dan willen ze zo snel mogelijk het gesprek eindigen en weer verder gaan. Ik word daar heel verdrietig van, vooral als ik me al zo rot voel.
Gelukkig kan ik hier veel lezen wat mij een beetje helpt.
Bedankt!

Groeten, Wendy
Re: duizelig
07 November 2013 09:56
Hoi wendy,
Ik herken zoveel van wat jij schrijft. Ik heb nu ook al weer een paar slechte dagen, wil ook het liefst in bed blijven, veel duizelig en paniekerig, onrustig van binnen. Zit er dan weer helemaal doorheen. Probeer wel m'n dingen te blijven doen....en dat zijn er al niet zoveel....kleine stukjes wandelen buiten (ben ik aan het opbouwen), ned. in beweging meedoen voor de tv 's ochtends.
Goed van jou dat je toch nog van alles doet hoor zoals yoga en ook nog boodschappen doet...hou vol! Ik deed dat eerst ook allemaal nog, maar 3 maand geleden ben ik helemaal ingestort met een flinke straatvrees als gevolg...en dat valt niet mee om alles in hele kleine stapjes weer op te moeten bouwen confused smiley... ik snap er soms niets van dat het zover heeft kunnen komen. Ik mis ook enorm het gewone leventje met m'n gezin. sad smiley

En trek je er maar niet teveel van aan dat anderen je niet snappen, veel mensen willen er niet mee geconfronteerd worden en zijn alleen maar met zichzelf bezig. Ik merk nu ook wel aan wie ik echt wat heb...wie je echte vrienden zijn zeg maar. En inderdaad is het fijn om op dit forum met lotgenoten ervaringen te kunnen uiwisselen en informatie en tips te kunnen krijgen.

Groetjes Maruska
Re: duizelig
07 November 2013 14:44
Hoi Wendy en Maruska,

Ik reageer even naar jullie allebei tegelijk.
Jullie zijn op jullie eigen manier goed bezig.
Helaas ben je niet overal zomaar vanaf. Ik heb ook nog een tijd met mijn klachten gewerkt, maar kwam uiteindelijk ook ziek thuis te zitten.
Straatvrees heb ik gelukkig nooit gehad, dus daar kan ik niet over meepraten.
Dat gevoel wat Wendy omschreef, van tijdens het boodschappen doen, ken ik wel heel goed.
Wat mij uiteindelijk heeft geholpen is om mezelf af te leiden en om goed te beseffen dat er niks met me aan de hand is.
In feite schrik je van een klacht die je voelt, en daar krijg je het nog warmer van en nog duizeliger en raak je daardoor weer in paniek, etc.
Probeer op het moment dat je iets negatiefs voelt, na te gaan of je rustig adem haalt door je buik, probeer wat met je tenen te wiebelen en ga op je dooie akkertje verder met waar je mee bezig was. Als je niet vlucht (bij wijze van) maar je ding afmaakt, voel je je achteraf vaak veel trotser omdat je het volgehouden hebt.
En dit geeft weer moed voor een volgende keer.
Wendy, ik las dat jij van alles aan het doen bent. Heel goed, maar let wel op dat je ook teveel kan doen.
Je hoofd heeft ook rust nodig. Dus leg de lat niet te hoog voor jezelf door bijvoorbeeld 3x in de week te sporten én veel te werken én de boodschappen te doen. Kijk of je bijvoorbeeld ook iets minder kan sporten (als je dat vaak deed) of dat je man/partner de boodschappen kan doen of samen, dat kan ook heel veel schelen.
En zelfs met HyperVen moet je niet doorslaan. Bij sommige mensen stagneren de scores tijdelijk en geeft je lichaam eigenlijk aan dat je even moet stoppen. Las dan een pauze in van een paar dagen of een weekje en pak het dan weer op.

Ik ben dus ook ooit zover geweest dat ik ziek thuis zat en bij het minste of geringste een hyperventilatie-aanval kreeg. Mijn partner heeft toen veel voor me gedaan en ik heb veel gehad aan de osteopaat en de psychosomatisch fysiotherapeut. Daarbij ben ik na een tijd gaan hardlopen en nu doe ik gewoon alles weer inclusief werken. Wel heb ik gekozen voor een rustigere baan dan voorheen.

En Wendy, ik snap wat je bedoelt met dat als mensen willen weglopen als je zegt dat het nog steeds niet gaat.
Probeer te bedenken hoe het voor anderen is. Je hoeft niet te liegen, maar soms kan je ook wat neutraler antwoorden.
Ik wilde totaal niet vervelend of zielig overkomen bij anderen, en zei dan wel eens dat het redelijk ging.
Kijkende naar dat ik ook goede momenten had, af en toe, vond ik dat antwoord niet gelogen. En het komt soms wat beter over dan dat je zegt dat het nog steeds niet goed gaat en zo. Snap je?
Natuurlijk moet je wel iemand hebben waar je wel alles mee kan bespreken, zoals je partner of je beste vriendin of zo.
Maar probeer voor de rest niet altijd te eerlijk te zijn hoe rot je je voelt.

En we blijven gewoon op het forum alles met elkaar bespreken, dat is ook een uitlaatklep.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: duizelig
07 November 2013 19:54
Hallo,

Daar ben ik nog even.
En weer bedankt voor de reacties!
Ik ga 1x in de week naar de yoga en 1x in de week zwemmen kom nog 2x in de week bij de fysio.
Op zich gaat me dat goed af alleen alles blijf ik voelen.
Als ik naar de yoga ga probeer ik echt te ontspannen lukt niet altijd maar soms wel ik heb 1 keer mee gemaakt dat ik in slaap was gevallen dan ben je wel ontspannen! Het is alleen rot als je dan klaar bent het weer meteen allemaal terug is.
Is het zo dat je niet altijd benauwd hoeft te zijn en druk op de borst hoeft te hebben, maar wel continu het rot gevoel in je hoofd hebt met die continue duizelingen?
Ben nu 10dagen bezig met HyperVen zit nu gemiddeld op 38 sec. Ik zet door hoop dan snel wat minder klachten te hebben want ik weet hier niet meer mee om te gaan.
Ik neem jullie tips van harte aan.

Groetjes, Wendy
Re: duizelig
07 November 2013 21:38
Hoi Wendy,

Dat klinkt prima. Let wel voor jezelf dus goed op of het misschien toch teveel wordt en je bijvoorbeeld beter 1x kan sporten omdat je al 2x in de week naar fysio moet. Dat kan ook inspannend of juist ontspannend zijn.
Bij iedereen kunnen de klachten zich anders uiten. Bij mij was het inderdaad niet constant de druk op mijn borst en benauwd, maar wel 24/7 draaierig. En dit is ook vrij lang gebleven bij mij. Jij zit nu op 10 dagen HyperVen, meestal voel je na 2 maanden verbetering, maar het zou ook eerder (of later) kunnen. Ik had geloof ik na 2 weken al dat ik me lekkerder ging voelen. Voorheen kreeg ik van van alles een hyperventilatie-aanval, en na 2 weken HyperVen kreeg ik alleen nog heel snel klachten, maar zette dit niet door tot een echte aanval. Dit was voor mij al een enorme verbetering.
Probeer ook echt te genieten van elk klein momentje waarin je je beter voelt of iets lukt of zo.
Heb je ook ontspanningsoefeningen? Het is goed om dit elke dag te doen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan.
Probeer verder niet teveel te balen van alle klachten die je voelt, maar geniet van iets kleins, zoals de wind door je haren of een vogel die fluit.
Het kan je net de afleiding geven die er voor zorgt dat je minder klachten voelt.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: duizelig
08 November 2013 10:06
Hoi Sanne,
Fijn om jouw reacties te lezen en je geeft ook goede tips, waar we ook echt wat mee kunnen!
Ik heb nu ook even een paar dagen pauze ingelast, was zo'n 9 weken bezig met HyperVen. Had even een behoorlijke dip afgelopen dagen, veel paniekaanvallen(trillende benen, zware hoofpijn en spierpijnen, zweten en heel onrustig) nu gaat het gelukkig weer iets beter. Of kan dit ook weer stressontladingen zijn? Soms weet ik het verschil ff niet meer.
Daarvoor had ik ook al wel momentjes dat ik me even goed voelde....hopelijk komt dat snel weer...ik had het idee dat ik eindelijk verlichting vd klachten merkte sinds ik HyperVen doe. Kan dat vaker voorkomen dat je dan ineens weer zo'n toename vd klachten hebt, ook als je zoals ik al wat verder in de therapie bent?

Ik heb verder wel nog steeds vertrouwen in HyperVen en ga er ook zeker mee door, ondanks dat het soms zwaar is.
Groetjes Maruska
Re: duizelig
11 November 2013 12:00
Hallo,

Daar ben ik nog een keer.
Ze zeiden vanmorgen op het werk dat ik zo´n wallen onder mijn ogen heb.
Lijken net dat er van die donkere zakjes onder mijn ogen hangen.
Af en toe kriebelen mijn ogen ook zo.
Ik slaap echt niet optimaal gemiddeld 5 uur dat is voor mij veel te weinig.
Dat komt ook door het piekeren in mijn hoofd word er stapel gek van .
Hebben er meer mensen last van hun ogen?

Groeten, Wendy
Re: duizelig
12 November 2013 10:11
Ik heb geen kriebelende ogen maar wel vaak last gehad van trillende oogleden enzo. Het heeft allemaal met de chronische hyperventilatie te maken. Je zult continu andere dingen blijven ervaren. De eerste keer maak je je meteen druk en de keren er op vind je het al minder eng/erg. Zo heb ik het in ieder geval ervaren smiling smiley
Re: duizelig
12 November 2013 13:16
Hoi,

Trillende oogleden heb ik ook gehad zeker wel 4 maanden.
Nu heb ik een soort druk op ogen.
Er komt steeds wel weer wat bij.
Heb nog een vraagje.
Ik heb continu dag in dag uit die druk op mijn hoofd voornamelijk voor, met steeds die duizelingen.
Nu lees ik dat de druk op je hoofd kan komen ivm vernauwde aders in je hoofd, maar moet je dat dan niet alleen hebben als je ook benauwd bent?
Ik heb geen aanvallen van hyperventilatie lees veel dat mensen iets aanvoelen ik heb dat helemaal niet.
Bij mij zit het er gewoon steeds.
Zelf ben ik niet altijd benauwd ik heb ook niet continu de druk op mijn borst, maar wel de druk op mijn hoofd met duizelingen.
Ik was me dit af aan het vragen.
Er word heel veel op het forum geschreven over licht in het hoofd , maar is dat dan hetzelfde als een soort druk op je hoofd.
Het zit mij mij veel voor en achter de oren, af en toe komt het ook achter. Wanneer ik in beweging kom dan beginnen die duizelingen al bij kleine dingen begint het. Neem voor het gevoel in mijn hoofd paracetamol, maar dat werkt echt niet.
Neem Valeriaan merk ik ook niet echt iets van.
Heb van de huisarts oxazepam gekregen die neem ik meestal s´middags eentje dat het een beetje afzwakt want het is zo´n eng gevoel.
In de avonden kan ik er iets beter mee omgaan dan s´morgens en s´middags.
Ik moest dit weer even kwijt!

Groeten Wendysad smiley
Re: duizelig
12 November 2013 14:45
Heb je hier ook al lichamelijk onderzoek naar gehad of dat niet?
Re: duizelig
12 November 2013 15:01
Hallo,

Ben al paar keer bij huisarts geweest.
Zij vind het echt bij chronische hyperventilatie horen zo vind de fysio dat ook.
Ben 3 maanden geleden bij neuroloog en internist geweest die wist mij te vertellen dat het chronische hyperventilatie is.
Ze hebben bloedgas afgenomen daar kwam uit dat ik last had heb van hyperventilatie.
De druk word alleen erger met duizelingen en het rare vind ik dat het s ´avonds wat minder is.

groeten, Wendy
Re: duizelig
12 November 2013 16:03
De reden daarvoor is dat de hersendruk 's avonds gewoonweg minder is. Bij iedere hersenaandoening (hoe onschuldig ook van aard) is er 's ochtends meer druk aanwezig dan 's avonds. Dus het is volkomen logisch dat dit bij jou ook zo is.
Re: duizelig
12 November 2013 16:30
Dank je voor je reactie.
Het beangstigd mij die druk.
De huisarts zei tegen mij dat ik ook last heb van spierspannings hoofdpijn.
Ik vind het moeilijk om je er bij neer te leggen dat het heel lang gaat duren.
Wist niet dat je dat dag in dag uit kunt hebben.
Zeg wel 1000 keer tegen mezelf Wendy dit is chronische hyperventilatie, maar toch die angst.
Wanneer ik in bed lig voel ik het minst, alleen een klein beetje lichte druk, maar zodra ik uit bed ga dan begint het weer. pffff
Als ik lig ben ik ook niet duizelig, alleen af toe en licht druk op de borst dan kan ik ook niet op mijn zij liggen dan draai ik op mijn rug dan gaat het mij iets beter af. Ik ben nu twee weken bezig met HyperVen wat ik tot nu toe gemerkt heb is dat de druk op en tussen mijn borsten iets minder is.
De afgelopen 5 weken had ik steeds last van wat drukkend gevoel op de borst en was er een beetje benauwd bij dat is nu iets minder.
Ik hoop ook dat gevoel in mijn hoofd met die duizelingen ook wat gaan afnemen wordt er knetter gek van.

Groetjes Wendy

Meer weten over het HyperVen programma?