[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

trillende vingers

Gepost door SteffieD 
trillende vingers
19 November 2013 16:39
Na een maandenlange periode van klachten, heb ik vrijdag een longfunctie onderzoek gekregen. Hier kwam chronische hyperventilatie uit, gecombineerd met astma. Ik heb voor 2 maanden astma medicatie, maar omdat ik graag zelf actief aan de slag wil heb ik me ook direct voor dit programma aangemeld en ben inmiddels gestart.

Waar ik zelf het meeste last van heb is chronische vermoeidheid, veel spierpijn met name in mijn armen en het slechte slapen. Word vaak halverwege de nacht zwetend wakker en val daarna niet goed meer in slaap. Daarnaast heb ik vaak last van trillende vingers merk ik. Niet als ik inspan, maar juist als ik een boekje lees of aan het eten ben o.i.d. Ik merk dat ik hier onrustig van word en er dan op ga letten. Ook heb ik het als ik op de computer werk en met mijn rechterhand de muis bedien. Kan dit ook een uiting zijn van chronische hyperventilatie?

Bedankt alvast voor het antwoord.
Re: trillende vingers
19 November 2013 20:31
Hoi Steffie,

Dat van die trillende vingers herken ik wel. Vaak komt dat juist na de inspanning omdat je lichaam dan ontspant en de stress dan kan vrijkomen.
Bij chronische hyperventilatie gaan de spieren melkzuur afzetten om het verlies van kooldioxide te compenseren. Dat kan zich uiten in spierpijnen of onbeheersbare spiertrillingen. Daarnaast levert de onderliggende stress vaak ook nog een extra spierspanning op. Dat allemaal te samen levert in sommige gevallen flinke spierpijnen op. Als het bloedbezinksel in orde is, is dit de meest waarschijnlijke verklaring. Die pijnen zullen dan in de loop der tijd minder gaan worden. Let er wel op dat de spieren zo ontspannen mogelijk blijven. Vooral tijdens de HyperVen oefeningen. Vaak spannen mensen toch onwillekeurig de spieren aan tijdens het inhouden van de adem, dus daar moet u wel extra bedacht op blijven.

Het slechte slapen hoor je bij veel chronische hyperventilatie'ers als klacht. Dit komt door de stress die je vaak in je slaap verwerkt. Het is vervelend, maar wel goed als het er uit is.
Werk je ook aan die stress/de oorzaken/'>oorzaak van je chronische hyperventilatie?
En sport je? Dit maakt ook de stress los en is dus goed voor je.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: trillende vingers
19 November 2013 22:12
Dank je wel voor je snelle reactie, fijn.

Ik doe aan yoga en sinds een paar weken ga ik 2x per week fitnessen...alles om fitter en energieker te worden!

Meer weten over het HyperVen programma?