[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

trillingen rond hartstreek bij ontspanningsoefeningen

Gepost door john86 
trillingen rond hartstreek bij ontspanningsoefeningen
13 May 2014 22:32
Beste allemaal,

Ik doe vaak ontspanningsoefeningen. Het lukt meestal goed te ontspannen, maar tijdens de ontspanning merk ik vaak dat ik rond de streek bij mijn hart wat spanning voel. Wat ik voel lijkt op samentrekkingen/trillingen rond de streek bij mijn hart. In het dagelijks leven voel ik dit nagenoeg nooit. Kan dit duiden op hartklachten of is het meer waarschijnlijk dat het een soort gestresste borstspier is die de trillingen/samentrekking veroorzaken/'>oorzaakt?
Zijn er ook bepaalde hartafwijkingen die de symptomen van chronische hyperventilatie veroorzaken? Alvast bedankt.

Gr

john
Re: trillingen rond hartstreek bij ontspanningsoefeningen
14 May 2014 07:22
Hallo John,

Het zijn meest waarschijnlijk idd spierspanningen die je ervaart. Maar bij twijfel kan je altijd even naar de huisarts gaan en eventueel een hartfilmpje laten maken bij de cardioloog. Meer voor je eigen gemoedsrust dan dat er echt iets aan de hand is denk ik. Er is een hartafwijking die veel van dezelfde symptomen geeft als het chronische hyperventilatie syndroom, die afwijking heeft een mitralisklepprolaps.

Uit het artikel van Drs. Snitslaar:

quote.
Verder blijkt bij een niet onaanzienlijk percentage van de patiënten met klachten en symptomen zoals wij die kennen van het syndroom van de chronische hyperventilatie, sprake te zijn van een mitralisklepprolaps. Deze lichte anomalie Iaat zich door een specialist middels fysische diagnostiek en echocardiografie gemakkelijk aantonen.
unquote.

Als je daar meer over wilt weten, vraag dan aan je arts.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: trillingen rond hartstreek bij ontspanningsoefeningen
14 May 2014 20:27
Dank voor je antwoord. Ik ga inderdaad even een hartfilmpje laten maken om zeker te zijn dat het niets ernstigs is.

Groet

John

Meer weten over het HyperVen programma?