[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hoog gevoelig

Gepost door DanielG 
Hoog gevoelig
14 September 2014 18:35
Hey allemaal,

Ik ben de laatste tijd weer bezig met mezelf, omdat ik weer vast ben gelopen in stress en prikkels en ik kan op dit moment heel weinig aan. Nu begin ik tot inzicht te komen dat ik mogelijk hoog gevoelig ben. Is er een verband te trekken tussen overprikkeld zijn mbt hoog gevoeligheid en chronische hyperventilatie? Zo ja, heeft iemand tips voor me, kan ik doorgaan met deze therapie of kan ik me beter op iets anders richten?
Want ik kom op dit moment niet erg vooruit met de sessies.

Groeten Daniel
Re: Hoog gevoelig
15 September 2014 11:30
Hoi Daniël,

Of er een verband is weet ik niet, maar ik ben zelf ook een HSP-er (hoog sensitief persoon) en heb naast een flinke burn-out waar ik nu van aan het herstellen ben ook last van chronische hyperventilatie. Ik heb een hele tijd HyperVen gedaan en een heel deel van mijn klachten zijn flink verbeterd.
Ben nu een paar maanden gestopt met HyperVen, maar wil het wel weer oppakken om ook de laatste restjes klachten te laten verdwijnen.

Ik denk dat als je hooggevoelig bent, je zowieso vatbaar bent voor chronische hyperventilatie, omdat je toch ook heel gevoelig bent voor stress en dat veroorzaken/'>oorzaakt vaak weer hyperventilatie. Ik ben er pas na ruim 20 jaar vorig jaar achter gekomen dat ik chronische hyperventilatie heb en dat ik hoogevoelig ben weet ik een aantal jaren.

Ik heb er heel veel al over gelezen. Met name de boeken van susan Marletta-Hart waren voor mij enorm herkenbaar. Ik kan het je aanraden er meer over te lezen, dan vallen heel veel puzzelstukjes op z"n plek en kun je veel meer rekening houden met jezelf en er beter mee omgaan. Bij mij werkt dat wel zo. Ook wil ik je vast waarschuwen dat er heel veel onbegrip voor is, als je het met iemand deelt dat je hsp bent....veel mensen vinden het maar aanstellerij :-(..... hopelijk ervaar jij het anders en is er begrip voor in je omgeving. Succes!
En als je denkt baat te hebben bij HyperVen zou ik wel dorgaan. Het kan in ieder geval geen kwaad!
Groetjes
Re: Hoog gevoelig
19 September 2014 20:02
Hoi Daniel,

Zelf heb ik heel veel gehad aan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut in combinatie met HyperVen.
Misschien is dat ook iets voor jou? Hij/zij kan je helpen met al je gevoelens en angsten en helpen opbouwen van je conditie.
Het is misschien wat lastig uitleggen, maar als je geinteresseerd bent, zou ik als ik jou was gewoon eens bellen of langsgaan bij zo'n fysio.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hoog gevoelig
21 September 2014 15:39
Wat ik vooral gemerkt heb dat hooggevoeligheid meerdere componenten heeft. 1 het genetische, je genen zijn nu eenmaal zo.
Maar ook je manier van denken is cruciaal. Deze bepaald in grote mate waarom je je in grote groepen ongemakkelijk voelt, waarom geluiden je zo doen schrikken. Waarom je zoveel oppikt van anderen, van hun emoties, stemmingen. Waarom je gedachten alle kanten op schieten en je zelfbewustzijn weer aanwezig is...je dingen snel persoonlijk neemt. Zit ik een beetje in de buurt?

Dit alles heeft te maken met hoe je denkt. Je denkt onbewust misschien dat jij niet belangrijk bent, dat je altijd alert moet zijn omdat er gevaar dreigt. Vele oorzaken, en de beerput krijg je nooit helemaal ondersteboven.

Je kan jezelf helpen op een paar manieren aanpakken. Gedachten veranderen door bijv :cognitieve gedragstherapie bij een therapeut.
Heel erg in de acceptatie gaan zitten, meditaties, ontspanningsoefeningen, elke keer oefenen dat elke situatie, alles wat je denkt, voelt, hoort ... het is ok!

Groepstherapie kan enorm helpen voor sociale problematiek( denk sociale angstoornis = enorme link met hsp).
Hsp, hooggevoeligheid, heeft weer een enorme link met adhd etc. Dit alles zit in hetzelfde hoekje, waar we ook nog eens een hoop fysieke problemen aan kunnen toevoegen.

Om het samen te vatten. Ik denk dat de oplossing ligt in:
- anders denken, jezelf en de omgeving gaan accepteren, zorgen dat je goed ademt, en natuurlijk genoeg bewegen en angsten niet uit de weg gaan.

Helpt je dit wat?

ps ik heb zelf jaren de weg van hsp boeken etc doorlopen. hielp geen moer. hielp pas toen ik bereid was onzin en ego los te laten en echt naar proffesionals ben gegaan. En vooral zelf hard werken... trust me. Acceptatie is key. Dit kan je vanuit de evolutie, werking van het brein, sociale evolutie etc ook prima verklaren.
Succes!

Meer weten over het HyperVen programma?