[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Timer aan of uit

Gepost door rroesems 
Timer aan of uit
21 October 2014 18:33
Dag allemaal!

Ik vroeg mij af wat het meeste aangewezen is tijdens de sessies, de timer aan te laten of deze uit te schakelen.
Tot nu toe liet ik deze opstaan en zag ik ook dat mijn scores toenamen. Probleem is dat ik door mijn perfectionistische karakter steeds boven mijn gemiddelde wil uitkomen waardoor ik op dagen dat het wat minder gaat, ik mij echt forceer.

Ik heb daarom vandaag eens een sessie zonder timer gedaan en gewoon naar mijn lichaam geluisterd, maar ik kwam 12 seconden onder mijn gemiddelde uit. Ik ervaarde de sessie wel als veel aangenamer.

Wat zijn jullie ervaringen hier mee?

Groeten!
Re: Timer aan of uit
21 October 2014 18:37
Hoi hoi,

Ik heb de timer absoluut uit staan om precies die reden die jij omschrijft. smiling smiley
Ik wilde dan ook perfectionistisch zijn en merkte meteen dat ik het dan ging forceren.

Nu gaat het veeeeel relaxter en doe de timer nu al 3 van de 4 weken uit. Ene keer zit een trial onder mijn score maar vaak ook gewoon nog ver erboven. Mijn grafiek stijgt nog steeds heel mooi smiling smiley

Mijn advies zou dus zijn, uit!

Groetjes, Chantal
Re: Timer aan of uit
22 October 2014 19:09
En? Heb je 'm aan of uit? smiling smiley
Re: Timer aan of uit
22 October 2014 20:07
Hey!

Thanks voor de tip en mijn excuses voor het late antwoord. :-)

Ik heb jouw tip ter harte genomen en heb hem vandaag ook laten uitstaan. En ik ben erin geslaagd om zonder mezelf te forceren boven m'n gemiddelde uit te komen. Ok niet heel erg veel maar alle beetjes helpen! :-)

Welke scores haal jij ondertussen? En hoe gaat het met de klachten?

Grts!
Re: Timer aan of uit
23 October 2014 09:38
Hoiii ,

Heel goed van je en het is geen wedstrijd met jezelf he? Hoe meer je forceert, hoe zwaardder het gaat zijn en de werking minder heb ik me laten vertellen. Werking is veeeeeel beter als de stijging heeel langzaam gaat.

Ik ben begonnen met gemiddeld 56 en zit nu na 1 maand op gemiddeld 70 dus ik ben erg tevreden.

Merk nu , na vele stressontladingen, dat het een stuk beter gaat. Ik ben rustiger en heb gisteren ( doe ik ik iedere maand) mijn klachten vergeleken en van de 20 klachten zijn er 14 veranderd /verbeterd en zelfs 2 van de 14 helemaal weg! Ik boek dus duidelijk vooruitgang.

En jij?
Re: Timer aan of uit
23 October 2014 16:10
Ik zit nu aan een score van ongeveer 83. Dat is ongeveer 5 seconden meer dan een week geleden dus in dat opzicht ben ik wel blij.

Wat betreft de klachten is het moeilijk te zeggen. Vorige week had ik een hele moeilijke week. Ik heb de indruk dat het deze week wat beter gaat maar ik ben dan ook een week thuis en heb deze week niets van verplichtingen om mij druk in te maken. Dus het is moeilijk te zeggen.

Ik merk wel dat de oefeningen redelijk vermoeiend zijn.

Ik ga denk ik net als jij een lijstje bijhouden met klachten die ik dan evalueer om de zo veel tijd. Dan zien we meteen of we de goede richting uitgaan of net omgekeerd.

Groeten.
Re: Timer aan of uit
23 October 2014 17:07
Heel goed! Hoe lang ben jij ook alweer bezig? Klein maandje toch?

Ik heb mijn klachten in het begin op geschreven omdat je snel vergeet wat je had en vaak allen nog bezig bent met wat je allemaal hebt qua klachten. Ik voelde wel dat ik ook wat meer goede dagen kreeg maar toen ik het gisteren ging vergelijken verbaasde het mij hoeveel ik al vooruit gegaan ben. Veel symptomen in kleine stapjes maar bijv. druk op de borst is helemaal weg en gevoel van flauwvallen heb ik ook al ruim een maand geen 1 keer meer gehad. Verder veel dingen die wat vooruit gegaan is zoals bijv. Slaap, onrust in lijf, moeite met praten etc.
Ik ben nog steeds wel onwijs moe en helemaal na een sessie ben ik doodmoe maar dat schijnt de eerste weken ook nog wel normaal te zijn.

We houden vol! Want ik geloof er echt in!!

Moet alleen wel iets meer op mijn suikerinname letten merk ik en ik moet wel blijven sporten want ik ga vaak lopen en rennen buiten maar nu het kouder wordt, merk ik dat ik niet zoveel meer ga, hahaha. Dus moet mezelf weer even aanmoedigen daarin want sporten is heeeeel belangrijk . Vooral ook om stress kwijt te raken.

Succes!
Re: Timer aan of uit
23 October 2014 18:58
Ja een kleine maand bezig nu.
Net een sessie gedaan en ik zat onder mijn algemeen gemiddelde. Hatelijk als dat gebeurd. Ik kwam op dezelfde score als een week geleden.
Ach ja, straks nog een sessie en hopen dat het dan weer beter gaat.

Ik vind het zelf wel moeilijk om die klachten een 'score' te geven. Ook raar dat je op het moment dat je een bepaalde klacht niet hebt, je jou bijna niet kan inbeelden hoe die klacht voelt.
Re: Timer aan of uit
23 October 2014 19:10
Je moetje echt niet frustreren als je eronder komt hoor? Dat zal Rob ook beamen. Is heeeel normaal. Ik zit er ook vaak onder en dan weer vér erboven en dan weer een paar dagen later er onder.
Het feit dat je alles wilt perfectioneren is typerend voor iemand met chronische hyperventilatie maar tegelijk ook 1 hele grote trigger winking smiley

Niet te veel op de scores letten en gewoon je ding doen. Zul je echt merken dat het uiteindelijk veel beter gaat. En vooral positief blijven en blijven geloven in de uitkomst , echt!!

Tuurlijk vergeet ik nooit hoe vreselijk het was om bepaalde symptomen te hebben en die van 'gevoel van flauw vallen zal ik ook niet zo snel vergeten'maar de druk op mijn borst en die kleine ( voor mij dan kleine) symptomen die weggaan, vergeet ik dan wel weer zo en focus me dan op die vervelende klachten die ik wél nog heb. Dat bedoel ik meer.
Re: Timer aan of uit
23 October 2014 19:14
Oh ja, eerlijk is eerlijk..wat ik wel doe is altijd de eerste trial ( soms zelfs de eerste 2) verwijderen.
Altijd als ik ga zitten is mijn eerste trial ver onder mijn gemiddelde. Soms zelfs maar 48 terwijl mijn gemiddelde nu op 71 zit sinds vandaag.
Dit komt omdat ik dan net bijv. de was aan het ophangen was, binnen kom van boodschappen doen of wat dan ook en als ik er dan voor ga zitten is mijn eerste trial dus altijd heel laag en die verwijder ik. Dus in feite doe ik er niet 10 maar 11 of 12 winking smiley
Re: Timer aan of uit
24 October 2014 09:08
Hallo Chantal,

Het verwijderen van trials is bedoeld voor als een trial mislukt, bijvoorbeeld omdat je plotseling gestoord werd door iemand die aan de deur belt of als je per ongeluk op de stopknop hebt geklikt. Het is niet bedoeld om daarmee 12 trials per sessie te kunnen doen. De therapie is bewust op 10 trials per sessie gehouden zodat de belasting van het systeem dan niet te groot wordt. Door er systematisch 12 trials van te maken loop je het risico dat je andere klachten gaat ontwikkelen op de langere termijn.

Overigens is het bij iedereen zo dat de eerste trial veel lager uitvalt. Maar dat wil niet zeggen dat die eerste trial daarom niet meedoet in het mechanisme om het ademcentrum te trainen. Het komt omdat je lichaam nog niet helemaal in rust is zodra je begint. Ik adviseer om niet meer dan 10 trials te doen per sessie. Het verlaagt het gemiddelde iets, maar dat is feitelijk totaal onbelangrijk. Het gaat in deze therapie niet om, om een bepaalde score te halen, maar om de grafiek geleidelijk aan steeds hoger te krijgen. Hoe hoog dat precies is / wordt, is niet van belang.
Re: Timer aan of uit
24 October 2014 10:06
Hoi Rob,

Dank je wel voor je uitleg. Zo had ik het niet bekeken. Mijn eerste trial is soms maar in de 40 en dacht dat het dan niet goed was.
Maar nu snap ik het en zal het op 10 trials laten ( tenzij ik dus echt gestoord word) winking smiley

Bedankt.

Groetjes, Chantal

Meer weten over het HyperVen programma?