[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

kip of het ei

Gepost door Gene1 
kip of het ei
11 December 2014 20:07
Hallo iedereen. Ik merk dat ik veel moeite heb met mijn gedachten en chronische hyperventilatie zelf. Ik twijfel dus ook ontzettend of mijn chronische hyperventilatie deze gedachten in stand houden of andersom. Zelf ben ik dus ook enorm hypochondrisch geworden en weet ik niet of ik eerst mijn gedachten onder controlle moet hebben pf mijn chronische hyperventilatie klachten. Is er iemand die hetzelfde meemaakt en hoe pakken jullie dit aan ?
Re: kip of het ei
12 December 2014 10:06
Ik denk dat zowat iedereen in onze situatie hetzelfde meemaakt.
Ik zelf ben nu aan de 2 tegelijk aan het werken. Ik doe de HyperVen therapie om de lichamelijke klachten de kop in te drukken maar daarnaast volg ik cognitieve gedragstherapie in de hoop mijn gedachten te kunnen veranderen.
Ik denk dat het belangrijk is om te erkennen dat je chronische hyperventilatie hebt en dat de klachten daarvan voort komen. Soms lijkt het moeilijk te geloven dat je jou lichamelijk zo slecht kan voelen door enkel een foutieve ademhaling maar pas als je dit leert te aanvaarden kan je op weg naar volledig herstel.
Ik heb het zelf heel vaak moeilijk om uit te maken of ik echt wat ziek ben of ik gewoon last heb van mijn klachten. Verschrikkelijk vind ik dat maar ik weet ondertussen wel dat dit er gewoon bij hoort.

Dus om specifiek op jouw vraag te antwoorden. Ik denk dat je zeker ook op jouw gedachten moet werken. Het is belangrijk te leren om niet op jouw klachten te focussen. Iets wat ik zelf verschrikkelijk moeilijk vind. Ik ben er mij bewust van dat ik dit niet mag doen, maar het in de praktijk omzetten is een heel ander verhaal. Daarom ook dat ik dit onder professionele begeleiding doe. Cognitieve gedragstherapeuten zijn bekend met de juiste technieken om deze problemen aan te pakken.

Hopelijk heb je er wat aan.
Re: kip of het ei
12 December 2014 14:29
Heb ik idd veel aan ik zal toch maar professionele hulp zoeken om mij hierbij te helpen. Het is ook heel moeilijk omdat ik al zoveel verhalen heb gelezen van de meeste die dit ook hebben gedaan en nog even ver zijn gebleven. Dus het is maar hopen dat ik niet bij de meeste eindig waarbij het niet wilt baten maar juist bij de mensen die hiervan zijn genezen. Ik wens u trouwens ook veel succes verder en hopen dat we in 2015 positieve berichten kunnen posten.
Re: kip of het ei
12 December 2014 18:22
Het is ook heel lastig hoor? Ik voel me ook vaak grieperig of denk ik dat ik verkouden word en dan is het slechts een symptoom. Inmiddels weet ik dat het dus door de chronische hyperventilatie komt en ik heb het inmiddels al zolang dat ik nu echt wel weet dat de symptomen ook echt door de chronische hyperventilatie komen maarrrr ook dat ze echt onschuldig zijn ( hoe vervelend ook) en als je dat inderdaad kunt accepteren, ben je al een heel eind.

Maar Gene1? Wat bedoel je met :

omdat ik al zoveel verhalen heb
> gelezen van de meeste die dit ook hebben gedaan en
> nog even ver zijn gebleven. Dus het is maar hopen
> dat ik niet bij de meeste eindig waarbij het niet
> wilt baten

Heb je het dan over de HyperVen therapie of over de cognitieve gedragstherapie?
Want volgens mij geven de velen succesverhalen hier aan dat de meeste juist wél d.m.v HyperVen er vanaf gekomen zijn of een héél eind zijn opgeknapt.

Ik zelf ben nu ruim 2,5 maand bezig en merk toch wel wat vooruitgang maar ben er nog lang niet maar geloof er wel in want als je ergens voor gaat moet je er wel in geloven anders kun je er maar beter helemaal niet eens aan beginnen. winking smiley

Groetjes, Chantal
Gene1 Schreef:
-------------------------------------------------------
> Heb ik idd veel aan ik zal toch maar professionele
> hulp zoeken om mij hierbij te helpen. Het is ook
> heel moeilijk omdat ik al zoveel verhalen heb
> gelezen van de meeste die dit ook hebben gedaan en
> nog even ver zijn gebleven. Dus het is maar hopen
> dat ik niet bij de meeste eindig waarbij het niet
> wilt baten maar juist bij de mensen die hiervan
> zijn genezen. Ik wens u trouwens ook veel succes
> verder en hopen dat we in 2015 positieve berichten
> kunnen posten.
Re: kip of het ei
12 December 2014 18:40
Dan heb ik het over cognitiefe therapie ik heb de HyperVen verhalen wel gelezen en ben daar nog meer van overtuigd dan een psycholoog.
Re: kip of het ei
12 December 2014 19:01
Oke, dan snap ik je smiling smiley

Maar wat betreft de cognitieve therapie....dat hangt helemaal van jezelf af. Je zult altijd zelf hard moeten werken.
Ik heb bijv. Angst therapie gehad. Ik was behoorlijk bang geworden voor bepaalde symptomen zoals gevoel van flauw vallen en ik was heel erg sceptisch maar ben echt voor 90% van mijn angsten af. De resterende 10% is wat nog geconditioneerd zit en moet slijten. smiling smiley
Maar het kan zeker geen kwaad dus! Ook volg ik een therapie om anders te gaan denken. Minder beren op de weg, minder alles willen plannen en perfectionistisch willen zijn. Dit zijn namelijk bij mij ook wel eigenschappen die MEDE voor hebben gezorgd dat ik chronische hyperventilatie heb gekregen naast heel veel oud zeer, stress, slechte jeugd etc etc ....Wat geweest is is geweest maar aan het nu kun je wel werken smiling smileyGene1 Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dan heb ik het over cognitiefe therapie ik heb de
> HyperVen verhalen wel gelezen en ben daar nog meer
> van overtuigd dan een psycholoog.
Re: kip of het ei
12 December 2014 19:17
Ik kan me heel erg in je verhaal vinden chantal76.
Voornamelijk het gevoel flauw te vallen. Daarmee is mijn hele verhaal begonnen.
Ondertussen heb ik in mij gedachte alle type kanker gehad , tumoren ,hartafwijkingen etc.
Maar het ergste is dat ijl gevoel in mijn hoofd wat mij heel erg heeft beperkt in mijn dagelijks doen.
Is dat gevoel bij jou weg gegaan met HyperVen?
Re: kip of het ei
12 December 2014 19:54
Ijlgevoel in hoofd heb ik nooit echt gehad geloof ik. Ik heb eigenlijk al sinds mijn 17e ( ben nu 38) chronische hyperventilatie alleen wist ik het nooit. Soms ook jaaaaaaaaaaren geen last en dan ineens zat ik op de eerste hulp ( als 19 jarige bijv.) omdat mijn hart raar deed en dan kreeg ik een holter en kleek er niks aan de hand te zijn. Dan ging het weer jaaaren goed maar eigenlijk na mijn bevalling is het allemaal heeeel hard bergafwaarts gegaan. Kreeg depressie, stemmingswisselingen en toen ineens op een avond ( zo'n 5 jaar geleden ) kreeg ik mijn eerste paniekaanval. Ik zacht dat mijn minuten waren geteld en belde de eerste hulp. Die hadden het al meteen over een paniekaanval en mijn vriend kon oxazepam halen voor mij bij de apotheek. Toen is de angst ontstaan en ik sliep niet meer, depressies, gevoel van flauw vallen, niks kunnen velen ( mijn kind, geluiden, drukte, supermarkten etc ) ik ben toen bij een cardioloog beland die mij wees op het feit dat ik wel eens chronische hyperventilatie zou kunnen hebben. Ik ben hier toen op gaan zoeken op internet en ja hoor! Ik kon mij in alles vinden. Ik heb toen ademhalingsoefeningen gedaan en na 4-5 maanden was ik van mijn chronische hyperventilatie af ( dacht ik) voor een jaartje en daarna kwamen alle klachten weer héél langzaam terug ( ademcentrum was immers niet gereset natuurlijk). Ik kreeg prop in keel, gevoel grieperig te zijn, hoofdpijn, moe, benauwd, kortademig, gevoel van flauw vallen soms uit het niets, gapen, zuchten, moeite met praten, snel buiten adem, snel geirriteerd, moeilijk kunnen ontspannen, boeren, krampen in been, last van nek en schouders, moeite met gapen, af en toe een raar gevoel in lijf.Dit werd steeds erger en erger over 4 jaren. Was ook erg aangekomen, veel stress gehad en veel gebeurd de afgelopen 4 jaar. April dit jaar ging het op een avond weer helemaal fout en was weer terug bij af. paniek aanval na aanval, niet meer kunnen slapen wéér depressief, stemmingswisselingen etc etc....ik weer natuurlijk meteen aan de ademhalingsoefeningen maar de klachten werden wel minder en de depressie verdween gelukkig ook maar de rest van de klachten bleven. Juli/Augustus was ik ten einde raad en ben ik me gaan aanmelden voor de angst therapie. Immers als je bang bent voor je eigen lijf, houdt je de symptomen ook in stand. Hier ben ik heel erg mee opgeknapt maar de chronische hyperventilatie klachten bleven nog steeds en toen ben ik 22 September begonnen met HyperVen en nu dus ruim 2,5 maand bezig.
Wat is er veranderd? Ik heb nog nauwelijks stemmingswisselingen, praten gaat veel makkelijker, slaap meestal weer goed, zucht véél minder, gaap veel minder, ben minder moe, Lach weer veel meer, Kan me veel beter ontspannen, Heb geen 1x meer dat gevoel van flauw vallen gehad, benauwdheid is minder geworden, minder bang voor de symptomen die ik nog wel heb. Van 12x per minuut nu naar 10x per minuut ademhalen én heb hier en daar wel eens een dag of paar dagen dat ik helemaal klachtenvrij ben. Dus voor mij heeft HyperVen zich al bewezen. Heb echt ook nog wel eens mindere dagen dat het weer wat heftiger is maar ja...mijn lichaam is zich opnieuw aan het instellen en dat gaat niet zonder slag of stoot en ook krijg je hier en daar stressontladingen wat ook heel onprettig voelt maar die ben ik nu gaan omarmen want ik ben juist alleen maar blij dat dat er nu uit komt smiling smiley

Zo ,een heel verhaal maar zo heb je een beetje een idee van waar ik vandaan kom en hoe ik al een eind ben opgeschoten. Ben er nog lang niet maar voel dat ik wel op de helft ben. smiling smiley

En nu ga ik heerlijk genieten van een ontspannen avond, helemaal zennn

Fijne avond en ik hoop dat je hier iets aan hebt of dat je je er in herkent wellicht.

groetjes, Chantal smiling smiley
Gene1 Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik kan me heel erg in je verhaal vinden
> chantal76.
> Voornamelijk het gevoel flauw te vallen. Daarmee
> is mijn hele verhaal begonnen.
> Ondertussen heb ik in mij gedachte alle type
> kanker gehad , tumoren ,hartafwijkingen etc.
> Maar het ergste is dat ijl gevoel in mijn hoofd
> wat mij heel erg heeft beperkt in mijn dagelijks
> doen.
> Is dat gevoel bij jou weg gegaan met HyperVen?
Re: kip of het ei
12 December 2014 20:52
Chantal,

als ik jou verhaal lees is het precies of ik het geschreven heb, juist dezelfde levensloop.
Ook ik heb mij nu een jaar gegeven .
Ben wel een paar dagen gestopt omdat ik teveel maaglast had en die krop in mijn keel die komt van de druk bij inademen, maar ga het nu terug hervatten.
Veel doorzetting en tot later

els
Re: kip of het ei
12 December 2014 21:06
Door chronische hyperventilatie krijg je negatieve gedachten , door die negatieve gedachten houd je je lichaam in een gespannen reactie waardoor je dan weer je chronische hyperventilatie in stand houdt. Het is echt een vicieuze cirkel die je moet doorbreken.
Doorbreken kan door je met iets bezig te houden dat je gedachten afleid, ofwel proberen positieve gedachten ertegen over te zetten ( maar dat is in het begin zeer moeilijk) ook door relaxatieoef aan te leren. Als de spanning in je lichaam afneemt worden negatieve gedachten ook minder. Hersenen functioneren anders bij chronische hyperventilatie. Een typisch symptoom is malende gedachten , gedachten die soms niet te stoppen zijn ( was een van mijn eerste symptoom en wist ook niet wat mij overkwam) Dat je steeds denkt dat er iets met je is , is een volkomen normale reactie en typisch chronische hyperventilatie.

Maar ik vind persoonlijk dat chronische hyperventilatie op verschillende vlakken moet aangepakt worden . HyperVen en sport kan de co2 verhogen.
Eventueel in combinatie met therapie om bepaald attitudes, dankpatronen te veranderen wat mijn inziens ook belangrijk is.
Als je bvb een controlefreak bent zul je daar ook aan moeten werken . Het vergt gewoon wel veel inspanning en soms lijkt het frusterend dat wij zoveel moeite moeten doen om ons goed te voelen terwijl het lijkt alsof andere mensen vlotjes met spanning en zonder chronische hyperventilatie door het leven gaan smiling smiley.els
Re: kip of het ei
13 December 2014 09:52
Klopt helemaal wat je schrijft. Het een houdt het andere in stand. En je gedachten patroon veranderen is zeer belangrijk. Als ik nu wakker wordt dan denk ik meteen aan iets positiefs die dag en zo kun je je denkvermogen herprogrammeren . En na weken word je gewoon vrolijk en ontspannen wakker. Hersenen moeten ook getraind worden maar is zeker mogelijk. Negatieve gedachtes kun je de baas worden maar vergt ook veel discipline en vooral TIJD. Ik heb mezelf nu ook een jaar gegeven dus heb nog tot Eind September de tijd winking smiley Ik wil in het nieuwe jaar ook echt meer aan mijn conditie gaan werken want ondanks ik intensief sporten nog best eng vind omdat er ook veel stress bij vrij komt , wat best nog eng aanvoelt, bouw je wel een goede conditie op wat je chronische hyperventilatie alleen maar ten goede komt. Als ik nu bijv. 2x de trap oploop ben ik buiten adem en benauwd. Dit komt ook door de chronische hyperventilatie maar ik denk ook een heel groot gedeelte dat ik gewoon een slechte conditie heb, Ik ga wel 2-3x per week 5km snelwandelen maar dat is toch anders. Eigenlijk zou ik echt weer stukken moeten gaan hardlopen, Maar dat gaat gebeuren!

Zet 'm op iedereen en laten we elkaar hier op de hoogte houden!

Succes!

Meer weten over het HyperVen programma?