[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hyperaanval

Gepost door Winnetou 
Hyperaanval
25 September 2015 14:36
Ik ben woensdag 23 september begonnen met HyperVennen. Gisteren aardig wat last van hyper gehad (moeilijke ademhaling). Vandaag moest ik naar de acupunctuur en onderweg op de fiets kreeg ik een hyperaanval (zweten, zweverig, adenhaling veel te hoog). Ben teruggegaan want ik kreeg angstgevoelens. Mijn eerste vraag is of je in het begin van HyperVennen meer last van hyper kunt krijgen? Ik ben vandaag voordat ik naar acupunctuur ging eerst een half uur bezig geweest met HyperVennen, daarna dus op de fiets gestapt. Heeft het 1 met het ander te maken? Moet je je niet inspannen na het HyperVennen?
Re: Hyperaanval
25 September 2015 15:34
Hallo Winnetou,

In het begin kunnen de klachten wat toenemen. Dat effect wordt vanzelf minder na een aantal dagen oefenen. Als het blijft moet je het aantal trials per sessie wat verminderen naar bijvoorbeeld 5 trials per sessie. Als het dan weer beter gaat, kan je het langzaam weer opvoeren totdat je weer op de volledige 10 trials zit.

Het kan inderdaad een gevolg zijn van het HyperVennen, maar het hoeft niet perse gerelateerd te zijn. Door het hoge rustniveau tijdens de oefeningen kan stress die zich aan de oppervlakte bevindt plotseling ontladen. Misschien is dat wat er gebeurd is. Om te voorkomen dat het weer gebeurt kan je na het oefenen even een kwartiertje rustig gaan liggen met je ogen dicht. Als er stress aan de oppervlakte ligt, zal die zich meteen manifesteren en kan je die eruit laten. Leren loslaten van stress is belangrijk. Kijk eens hoe dat gaat na de oefeningen.

Er staan ook wat ontspanningsoefeningen die kunnen meehelpen op het forum, zie deze posting van Sanne : [url=http://www.hyperventilatie.info/phorum/17/41963/ontspanningsoefeningen]Ontspanningsoefeningen[/url]
Re: Hyperaanval
25 September 2015 19:33
Hi winnetou,

Rob heeft helemaal gelijk, maar wat ik ook lees is dat je bang werd, dat snap ik hoor, maar als je bang wordt dan gaat de ademhaling nog meer versnellen.

Ik weet dat ik destijds in het begin altijd een tijdje ging liggen na het oefenen, lijkt me een goede tip. In het begin valt het soms niet mee deze oefeningen, maar als je rustig doorgaat zul je verschil in positieve zin gaan merken,

Janne
Re: Hyperaanval
03 October 2015 10:40
Bedankt voor de tips! Ben nu zo'n week bezig maar echt fijn gaat het nog niet. Heb 2x 5 trials gedaan en wil in de komende week iets gaan verhogen. Nu is mijn vraag wat kan ik beter doen? Of 3x 5 trials of 2x 6 trials? Heb vannacht wederom een zware hyperaanval gehad en mijn lichaam is nu een beetje leeg. Het heeft wel 1 voordeel gehad, kon sinds een half jaar ineens zomaar een nacht doorslapen. Waarschijnlijk zo moe geworden van die aanval. Het is dat ik overal lees dat je moet blijven doorgaan met HyperVennen anders was ik misschien al wel gestopt.
Re: Hyperaanval
04 October 2015 19:15
Hallo Winnetou,

HyperVennen is geen absolute must die kost wat het kost gedaan moet worden. Als je lichaam aangeeft dat je beter even kunt stoppen, dan moet je dat zeker doen. 2x 5 is beter dan 3x 5 als je in zo'n dip zit. Rustig aan en dan rustig aan ook weer opbouwen. Luister goed naar je lichaam. Het is niet zo dat als je een paar dagen stopt, je meteen weer terug bij af bent. Het ademcentrum houdt de (nieuwe) ingestelde waarde vast.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hyperaanval
07 October 2015 10:57
Winnetou Schreef:
-------------------------------------------------------
> Bedankt voor de tips! Ben nu zo'n week bezig maar
> echt fijn gaat het nog niet. Heb 2x 5 trials
> gedaan en wil in de komende week iets gaan
> verhogen. Nu is mijn vraag wat kan ik beter doen?
> Of 3x 5 trials of 2x 6 trials? Heb vannacht
> wederom een zware hyperaanval gehad en mijn
> lichaam is nu een beetje leeg. Het heeft wel 1
> voordeel gehad, kon sinds een half jaar ineens
> zomaar een nacht doorslapen. Waarschijnlijk zo moe
> geworden van die aanval. Het is dat ik overal lees
> dat je moet blijven doorgaan met HyperVennen
> anders was ik misschien al wel gestopt.

Houdt vol!

Ik weet nog van toen ik destijds begon ( eh...met een gemiddelde score van 7 oid...) dat ik dat ook zo had. Heel rustig opbouwen. voelen wat je aankan. Ik weet dat ik heel lang een maal daags 7 trials deed, dat was gewoon genoeg, van meer werd ik akelig.
Vooral niet meer gaan doen wanneer je erzo akelig van wordt, en rust nemen he

succes! Janne
Re: Hyperaanval
22 October 2015 09:45
Ik ben nu een maand bezig met HyperVennen. Ben dus wel doorgegaan maar heb een hele stap teruggedaan, van 3x10 naar 2x7. Ga vanaf volgende week naar 2x8 net zolang tot ik 2x10 heb bereikt. Zie dan wel of ik ook voor de derde sessie ga. Ik weet dat getallen niet veel zeggen en alles persoonlijk is, maar ik wilde toch even het volgende mededelen. Ben van de eerste week gemiddeld 29 naar nu een totaal gemiddelde van 44 gegaan. De laatste tijd haal ik met gemak dagelijkse gemiddelden van in de vijftig en dus zal mijn totaal gemiddelde nog wel gaan stijgen. Haalde gisteren zelfs driemaal boven de zestig met als hoogtepunt een 66. Maar genoeg over cijfers....

Wie mijn 'even voorstellen' verhaal heeft gelezen weet dat ik dus al sinds februari last heb van chronische hyperventilatie. Ik heb in zeven maanden tijd 3x een hele nacht kunnen doorslapen en werd er gek van. Maar nu komt het: in de afgelopen twee weken heb ik VIJF nachten door kunnen slapen!!! Niet allemaal achtereen, maar toch. Voor iemand anders een hele normale gang van zaken, voor mij een bevrijding en feest. Het lijkt er dus een beetje op dat het wat beter gaat met me, maar ik juich niet te vroeg.

Maar je gaat toch wel een beetje nadenken hoe dit zo komt. Ik ben inmiddels gestopt met acupunctuur en Chinese kruiden. In dezelfde tijd (dus ook een maand geleden) ben ik ook met een ander pc-programma begonnen die zich meer met het mentale aspect bezig houdt. Mede door deze therapie ben ik gaan stoppen met caffeine en bepaalde E-nmmers, die angst bij je kunnen opwekken of kunnen vergroten omdat je van nature dus al angst heb door je chronische hyperventilatie. Of het door HyperVen komt, of door dat programma, of door het stoppen van die middelen of dat het een combinatie van alles is, mag het zeggen. Ik weet het niet, maar ik ga voorlopig door met beiden.

Ik voel me wat beter en zelfverzekerder worden en dat is voor mij het belangrijkste!!
Re: Hyperaanval
24 October 2015 17:55
Hoi,
Wat fijn dat je vooruitgang boekt thumbs up! En goed dat je dat hier deelt op het forum, dat geeft anderen ook weer een stimulans om door te zetten.
Dat scheelt echt enorm hè als je weer wat beter kunt doorslapen! Sinds ik ben begonnen destijds met o.a. HyperVen slaap ik ook stukken beter en dan kun je overdag tenminste een beetje functioneren, ondanks alle andere klachten die er nog wel zijn.

Welke E-nummers zijn dat, die je beter niet kunt binnen krijgen, als je last van angstklachten hebt? Caffeïne wist ik wel, dat neem ik ook al heel lang niet meer.

Hou vol en suc6!
Re: Hyperaanval
25 October 2015 09:42
Hoi Maruska,

Bedankt voor je berichtje. De afgelopen twee nachten ook weer kunnen doorslapen! Het is inderdaad een totale bevrijding dat dit nu weer een beetje lukt. Je angst voordat je het bed in gaat (hoelang zal ik nu weer slapen?) wordt daardoor minder. De andere angst als je bv op 2 uur naar het toilet moet en de hyper begint, wordt nu ook minder want ipv achter de pc te kruipen ga ik nu weer het bed in en slaap verder. Wat ik nog wel heb, maar zelfs dat wordt iets minder nu, is dat als ik bv 8 uur wakker wordt ik nog teveel kortademig ben om koffie beneden op te kunnen halen. Dat moet dan mijn vrouw doen. Maar vanochtend lukte het me wel!

Zoals ik al eerder berichte weet ik dus niet waar het nu precies aan ligt dat ik me de laatste weken wat beter ben gaan voelen omdat ik niet met 1 maar twee therapieen bezig ben. Ik heb wel de laatste maand alles opgeschreven zoals hoelaat ik naar bed ging, hoe laat eruit, wanneer er weer in, wat ik dronk en at, hoe ik me die dag voelde of wanneer ik dingen had die me stress zouden kunnen bezorgen (bv verjaardagen, afspraken). Zo vielen me een paar dingen op: heb twee 'rustige' weken gehad qua verjaardagen, enz. en als ik de nacht doorsliep ik geen alcohol had gehad.

Nu heb ik de afgelopen weken 1 ding geleerd wat ik nu toe pas en dat is dat ik niet moet weglopen voor mijn angst maar het zelf tegemoet ga en het zelfs uitnodig om met me te 'oefenen'...

Ik wilde gewoon weten of de alcohol van invloed was op mijn hyper want dan kun je er wat mee doen. Heb op vrijdag 3 drankjes genomen op een terrasje met mijn vrouw. Ik sliep vrijdagnacht door. Nu wilde ik meer weten en heb gisteren een hele gezellige middag gehad en heb bewust meer gedronken (6 a 7 glazen jenever-seven-up). Ik heb de hyper bewust uitgenodigd om te laten zien of het effect had of niet. Zoals hierboven al gezegd: heb de hele nacht doorgeslapen ( 8 uur lang) en heb zelfs mijn eigen koffie kunnen ophalen....

Niet dat ik nu iedereen wil uitnodigen om het ook eens zo met alcohol te proberen maar het heeft mij vanochtend een enorme kracht gegeven dat ik dus (afkloppen) niet meer bang hoef te zijn voor eventuele hyper als ik een 'normale' gezellige middag zou hebben. Want later we eerlijk zijn, je normale doen kan er enorm onder lijden. Uitdagend is deze week wel dat ik twee verjaardagen heb en ik dus dan kan kijken of deze ook van invloed kunnen zijn op mijn hyper.

Maar nu op je vraag terug te komen over die E-nummers. Ik ben dus twee weken geleden volledig gestopt met caffeine, theeine, aspartaam (E951), smaakversterkers (E621) en gistextract. Vooral het begin is heel moeilijk want het zit in heel veel producten. Maar met even goed kijken en wat handigheid lukt het me tot heden goed. Bijkomstig voordeel is wel dat ik er 3 kilo van ben afgevallen (!) want ik eet gezonder nu en eet minder calorierijk voedsel.

Meer weten over het HyperVen programma?