[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

ontstressen?

Gepost door Wulf2 
ontstressen?
29 October 2016 18:57
Vraag voor Rob of medevenners,

Ik ben nu een aantal weken aan het HyperVennen en merk al wat verschil. Er komt nu ook een duidelijk ritme in klachten gaandeweg over de dag. Rond half 7 s avonds trek ik mij even terug en probeer dan te ontspannen. Op het moment dat mijn spieren eindelijk wat ontspannen raken, krijg ik het heel koud en begin oncontroleerbaar te trillen. Dit duurt vaak een minuut of 10-30. Daarna voel ik me moe maar ontspannener. Is dit een ontstress reactie van het lichaam? Is het goed om tijdelijk even terug te gaan naar 1 daags HyperVennen?

Groetjes wendie
Anonieme bezoeker
Re: ontstressen?
29 October 2016 23:24
Hoii mijn ervaring als ik ga liggen op de bank midden op de dag dat mijn kaken stijf aanvoelen raar in m'n hoofd opeens trekkend gevoel dit duurt ook even voordat het wegtrekt ben ook benieuwd of het van chronische hyperventilatie komt of ontstressen is.
Re: ontstressen?
30 October 2016 10:00
Hallo Wulf2 en Alayne,

Dit zijn typische ontstressingsreacties. Als je dit vaak hebt, dan moet je goed gaan kijken naar welke zaken je stress opleveren overdag (werk, privé, relaties, anders). We doen de hele dag stress op, dat is onvermijdelijk. Maar het moet wel beperkt blijven. Kijk dus goed naar de situaties waarin je stress opdoet. Werk je bijvoorbeeld gehaast, of rustig. Wordt je veel lastiggevallen / onderbroken tijdens je werk? Moet je veel dingen tegelijk doen? Kijkt je baas continue over je schouder mee of je je werk wel goed doet? Dat zijn allemaal stressbronnen die vermeden kunnen worden.

Daarnaast kan - door het HyperVennen - ook oude opgeslagen stress zich los gaan maken. Die stress manifesteert zich - net als de stress van de dag - ook als je tot rust komt. het leren loslaten van die stress is erg belangrijk. Yoga en of meditatie kunnen daarbij enorm helpen om dat te leren. We zijn vaak geneigd om die stress weg te duwen naar ons onderbewuste zodat we er geen last van hebben. Maar het loslaten is veel beter dan het wegduwen.

Als je gaat relaxen, accepteer dan de verschijnselen die optreden (trillen, beven, zweten, angst, sneller kloppend hart, plotselinge pijn, hoofdpijn, spierschokken, kramp, enz. Stress kan zich op allerlei manieren uiten als je het loslaat. Dat hangt af van wat voor stress het is, hoe lang het al in het zenuwstelsel aanwezig is en hoe snel het losgemaakt en gelaten kan worden. Maar het gaat altijd weer voorbij. Als je dit geleerd hebt, dan kan je je stress veel beter hanteren en wegwerken...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: ontstressen?
30 October 2016 17:24
Hoi Rob,

Bedankt voor je uitgebreide antwoord, ik had zelf ook al wel zo'n vermoeden, maar omdat het toeneemt werd ik toch wat onzeker.
Ik ben behoorlijk overbelast, er zit nogal wat stress vast in m'n lichaam dus dat zal nog wel even duren voor het er allemaal uit is.
Ik ga in elk geval rustig door met HyperVennen! Mijn klachten waren zo chaotisch, maar zijn nu in elk geval stabiel! Dank daarvoor!

Groetjes, Wendie

Meer weten over het HyperVen programma?