[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Neusademing

Gepost door Seth 
Neusademing
06 December 2016 11:10
Wat is beter om te doen normaal gesproken: een volledige neusademing of zoals in de trials, een neus- en mondademing?
Had me eens ingelezen in Buteyko en daar praat men over volledige neusademing omdat dat diverse voordelen zou hebben.
Re: Neusademing
06 December 2016 14:28
Hoi Seth,

Welkom op het forum!
Bij de trails adem ik altijd in via mijn neus en uit via mijn mond. Bij yoga doen ze dat ook altijd ('adem in door je neus, en uit door je mond'). Ik ben niet bekend met Buteyko, wat zou er zo goed zijn aan neusademhaling?

Groetjes,
Marr
Re: Neusademhaling
08 December 2016 16:50
Hallo, bij de trials doe ik ook neus in - mond uit. Verder adem ik 'normaal' gesproken alleen door m'n neus. Als ik telkens neus in - mond uit zou moeten doen dan zou ik er veel teveel bij na moeten denken. Denk ik winking smiley

Veel van de voordelen van neusademhaling staan op Google, voer het maar eens in!

Groet,
Seth
Re: Neusademhaling
10 December 2016 03:17
Hoi Seth,

Ik adem in het dagelijkse leven inderdaad ook vooral door mijn neus. Maar toen ik nog midden in de chronische hyperventilatie zat moest ik veel zuchten en gapen, dat is dan wel weer veel via de mond. Ik ben nu 4.5 maand bezig en het gaat al een stuk beter smiling smiley

Gaat het HyperVennen goed bij jou?

Groetjes,
Marr
Re: Neusademhaling
13 December 2016 19:04
Het gaat goed! Is best pittig maar daarentegen op zich wel goed te doen en geeft een zeer voldaan gevoel na de sessie! smiling smiley
Re: Neusademhaling
16 December 2016 13:30
Volgens buteyko is het beter om altijd door je neus te ademen omdat je via je mond simpelweg te veel koolzuur verliest, maar die tien keer die je uitademt in een sessie is denk ik te verwaarlozen, helemaal omdat je tijdens een trial juist koolzuur opbouwt. Het is vooral belangrijk gedurende de rest van de dag door je neus te ademen. Ik plak zelf altijd mijn mond 's nachts af met tape (klinkt misschien gek), om er zeker van te zijn dat ik niet door mijn mond ga ademen.
Als ik sanne en rob mag geloven komt een natuurlijke neusademhaling echter vanzelf weer terug als je hyperventilatie verdwijnt.
Re: Neusademhaling
16 December 2016 14:04
Hoii,,

Ik heb al een tijd dat als ik bijna in slaap val opeens heel diep inadem door m'n neus,

En soms ook door de dag dat ik van die ademhalingsrukjes neem door de neus heel snel in rust op de bank is m'n ademhaling 12x

Komt dit bekend voor bij iemand ??
Re: Neusademhaling
16 December 2016 16:41
Hallo Buthomar,

Ik reageer even op jouw post waarin je zegt dat je de hele dag door je neus probeert te ademen en 's-nachts je mond dichtplakt. Naar mijn mening is het de hele dag letten op je ademhaling iets dat geen of nauwelijks effect heeft op de ademhaling zelf. Die wordt door het ademcentrum geregeld op basis van de zuurgraad in het bloed. Of je nu door je neus of mond ademhaalt, dat maakt niet uit. Als je bijvoorbeeld door je neus minder kooldioxide uitblaast dan door de mond, zal de ademfrequentie zich daaraan aanpassen.

Hetzelfde geldt voor het dichtplakken van je mond tijdens de slaap. Ook dat heeft naar mijn idee geen enkele zin, sterker nog het zou wel eens averechts kunnen werken, omdat het een beperking is van de natuurlijke manier van ademhalen. Het kan daardoor zorgen voor een verhoogd angstniveau tijdens de slaap. En dat kan de ademhalingsfrequentie juist verhogen. Ik zou dat dus eigenlijk afraden.

Ademfocus
Zo'n fixatie op de ademhaling komt vaak voor bij mensen met chronische hyperventilatie, vooral als ze weten dat ze HyperVentileren. De ademhaling zelf gaan proberen te regelen is absoluut zonde van de moeite en tijd. De ademhaling moet volledig aan het ademcentrum overgelaten worden, behalve tijdens de oefeningen met HyperVen. Hoe vaak je ook bezig bent met het zelf regelen van de ademhaling, het zal niets veranderen aan de instelling van het ademcentrum. Die instelling kan alleen worden gewijzigd door de oefeningen met HyperVen.

Steeds op de ademhaling letten is vermoeiend, stress-verhogend, en het heeft geen enkele invloed. Je kunt het jezelf afleren door het systematisch te vervangen door iets anders. Elke keer als je bezig bent met de ademhaling, ga je iets anders doen (bijvoorbeeld een liedje fluiten of iets anders). Door dat systematisch en steeds weer te doen, verdwijnt de fixatie / reflex op de ademhaling langzaam maar zeker. Het is even doorzetten, vooral in het begin.
Re: Neusademhaling
17 December 2016 10:57
Hallo Rob,

bedankt voor je antwoord. Het laatste wat ik wil is hier tegenstrijdigheden gaan verkondigen en er zit natuurlijk ook veel logica in jouw verhaal, dat je geen tegennatuurlijke dingen met je lichaam moet gaan doen, maar de fysiologie achter buteyko vind ik opzich ook logisch. Daarbij ben ik het volledig eens met het feit dat een ademfocus gedurende de dag averechts werkt, want zo kun je een onbewust proces veel lastiger aanpassen en word je inderdaad alleen maar angstiger. Overigens ben ik overdag zelf niet met mijn ademhaling bezig, omdat ik van nature al een neusademhaler ben, adem echt nooit door mijn mond.

Ik vind het gewoon lastig dat er net zoals bij voeding 10 verschillende theorieen zijn over wat nu de juiste manier is om een dysfunctioneel adempatroon aan te passen (helemaal als je 300 euro neerlegt voor zo'n buteyko-cursus en de therapeut zweert bij het afplakken van je mond).
Re: Neusademhaling
17 December 2016 12:46
Hallo Bhutomar,

Ik zie dit wel vaker, de mensen van Buteyko lijken over onvoldoende kennis te beschikken. Ze begrijpen de werking van het ademhalingsmechanisme niet goed genoeg. Daarom doen ze het ook precies verkeerd om. Zij doen de adempauze na de uitademing. En dan is er geen dwingend effect op het ademcentrum om van instelling te veranderen. Buteyko is relatief duur, en heeft in mijn optiek weinig tot geen effect. Afplakken van je mond is ook zo'n voorbeeld van een tekort aan kennis. De ademfrequentie zal alleen maar hoger worden hierdoor, omdat je per ademhaling effectief gezien minder CO2 uitblaast als je de mond hebt dichtgeplakt. Dus dat is het enige dat je ermee bereikt. Het verandert echt helemaal niets aan de instelling van het ademcentrum, noch voorkomt het dat je tijdens de slaap gaat HyperVentileren als je heftig droomt bijvoorbeeld.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Neusademhaling
17 December 2016 18:30
Vervelend dat je 300 euro hebt neergelegd voor de cursus.. Dat is veel zeg! Ik kan me voorstellen dat je het dan ook wel echt serieus wilt proberen. Maar wat Rob zegt klinkt wel heel logisch. Misschien kun je het even aankijken en als het niet werkt HyperVen proberen?

Mijn eerste reactie op je verhaal over het afplakken van je mond was: 'dat lijkt me verschrikkelijk'. Alleen van het idee krijg ik het al benauwd. En dan ook nog proberen te slapen. Hoe gaat dat dan? Lukt dat?

Overigens vind ik niet dat er heel veel tegenstrijdig advies is over chronische hyperventilatie. Er is vooral erg weinig advies.. Je hebt gelijk dat er advies is over ademhalingsoefeningen en dat hier bij HyperVen gezegd wordt dat dit averechts kan werken. En je mond afplakken uiteraard. Ik denk dat het verschil misschien zit in HyperVentileren/paniek hebben en chronische hyperventilatie hebben. Als je een hyperventilatie aanval hebt of paniek kunnen ademhalingsoefeningen heel goed helpen. Het kalmeert je en je voelt je beter. Maar chronische hyperventilatie is toch anders. Je lichaam is dan verkeerd in gesteld. Artsen en veel andere hulpverleners (en "hulpverleners" *kuch-kuch*) lijken het verschil niet te weten en geven advies voor hyperventilatie aanvallen, niet voor chronische hyperventilatie.

Heel veel succes met het zoeken naar je eigen weg hierin. Deel vooral hoe het gaat, als je dat helpt.

Liefs,
Marr
Re: Neusademhaling
20 December 2016 12:27
Hoi Rob en Marr,

nog bedankt voor jullie reacties, ik heb inmiddels de principes van buteyko maar weer verlaten, ga me nu weer alleen op HyperVen focussen, vind het ook veel makkelijk om daarin te geloven.
Re: Neusademhaling
21 December 2016 01:32
Hoi Buthomar,

Ik las net ook je uitgebreide verhaal in een andere discussie - wat vervelend allemaal zeg!
Fijn dat je een beslissing hebt kunnen maken om te stoppen het dichtplakken van je mond e.d.

Ook bedankt voor het delen van je verhaal. Ik vond het goed om te lezen dat je al een keer eerder hebt geHyperVent, maar dat het toen niet goed lukte omdat je nog midden in de stress zat. Ik vrees dat dat bij mij nu ook het geval is. Moet echt wat minder hooi op mijn vork gaan nemen om helemaal te genezen denk ik.. Heb al wel minder klachten, maar het gaat maar niet helemaal weg. Nu 5 maanden bezig.

Heel veel sterkte met de tweede poging. Ik hoop echt heel erg voor je dat het nu beter gaat. Hou ons op de hoogte!

Liefs,
Marr
Re: Neusademhaling
03 January 2017 16:45
@alayne
Ik wil nog even reageren op je berichtje van hierboven. Je hebt het over door de dag heen 'ademrukjes' nemen door je neus.
Dit komt mij enorm bekend voor! Ik doe dit al jaren. Het voelt altijd als een gek spelletje ofzo (meer een soort van tik). Ik weet ook al heel lang (voordat ik chronische hyperventilatie had al) dat ik mijn ademhaling aanpas als ik bijvoorbeeld muziek luister.. heb me wel afgevraagd of dit iets te maken heeft met de chronische hyperventilatie.

Zijn er meer mensen die hier last van hebben?
Re: Neusademhaling
05 January 2017 22:44
Ja idd heel raar vooral als ik ontspan neem ik onbewust een ruk door m'n neus of als ik bijna in slaap val echt raar dat

Meer weten over het HyperVen programma?