[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation
Snelle ademhaling buiten sessies accepteren?
11 March 2017 21:49
Hoi allemaal

Vandaag heb ik mijn eerste twee sessies gedaan. Nu heb ik dus met regelmaat als ik op de bank lig en ik laat mijn doorgaans zware/te diepe ademhaling wat los, dan krijg ik de oppervlakkige snelle ademhaling. Nu weet ik uit ervaring dat dit toelaten van die snelle, chaotische ademhaling uiteindelijk rust geeft (mindfulness,acceptatie) en mijn spieren wat gaan ontspannen en die ademhaling vanzelf langzamer wordt. Maar hoe kan ik dit nu zien in het kader van HyperVen? Is dit nu een voorbeeld van een soort stressontlading? Mijn 'normale' ademhaling is veel te diep en zuchtend (hele dag gapen en zuchten en veel lucht in maag en darmen). Alsof mijn longen en mijn torso te klein zijn om genoeg adem te halen. In dat opzicht is het dus een opluchting als ik op de bank even snel en met kleine teugjes kan ademen. Mij ademhaling is zo slecht geworden toen ik na een burn-out (met hyperventilatie aanvallen) heel erg op mijn adem ging letten en ging sturen de hele dag. Daarom ben ik nu wel wat onzeker of ik het nu wel goed doe. Dus buiten de sessies gewoon laten hyperen als dat zo komt? Controle loslaten? En vertrouwen dat het met de therapie vanzelf beter gaat worden?
Re: Snelle ademhaling buiten sessies accepteren?
12 March 2017 08:29
Hallo Stil,

Dat klopt helemaal wat je zegt, buiten de sessie om moet je de ademhaling zoveel mogelijk overlaten aan het ademcentrum. Niet op de ademhaling gaan focussen want dat is zonde van de tijd en moeite. je bereikt er echt helemaal niets mee. Dat gezegd hebbende, waar je wel op moet letten is het veelvuldig zuchten. Dat is iets dat je jezelf kunt afleren. Zuchten is een manier om in korte tijd veel CO2 te lozen. En dat helpt niet mee om beter te worden. Dus let dara wel op, maar ga niedt continue op de ademhaling letten.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?