[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hart onder de riem!

Gepost door Marena 
Hart onder de riem!
03 May 2017 16:29
Hallo lieve mensen en mede chronische hyperventilatie'ers.

Ik ben 2,5 jaar geleden begonnen met het HyperVen programma nadat ik al jaaaaren met chronische hyperventilatie klachten rond liep. Het heeft mij ook echt jaaaaren gekost om er ten eerste achter te komen wat ik had en heb ook onwijs veel dingen geprobeerd zoals: Diverse Ademhalingsoefeningen, Ontspanningsoefeningen, fysiotherapie en liep ook regelmatig de deur plat bij dokter en ziekenhuis.
Mijn klachten waren voornamelijk:
Benauwdheid
Druk op de borst
Zenuwachtig gevoel
Moeite met praten
Gapen en zuchten/oprispingen
Het gevoel flauw te vallen zomaar uit het niets ( duurde nooit langer dan 10-15 seconde maar wel doodeng)
Licht in mijn hoofd
Vermoeidheid
Slecht slapen
Stemmingswisselingen
Diarree
Echt dagen depressief van licht tot zware depressieve gevoelens
Gevoel écht gek te worden
Grieperig gevoel

Dit waren wel echt mijn ergste klachten. Vooral dat gevoel dat je uit het niets denkt flauw te vallen. Heel raar en eng gevoel uit het niets. Dat maakte mij echt gek! Dacht dat ik het aan mijn hart had etc.
Ik werd er praktisch hypochonder door en je wordt ONWIJS onzeker over je eigen lijf.
Dit alles veroorzaken/'>oorzaakt uiteraard stress en stress is de hoofdveroorzaker van chronische hyperventilatie. Kortom je beland in een vicieuze cirkel.
Ik heb toen besloten om een angst ( exposure) therapie te volgen en dit raad ik iedereen aan die met angst kampt.
Je leert weer vertrouwen te krijgen in je lichaam. Je gaat ook hyperventilatie een soort van uitlokken ( wat ik natuurlijk doodeng vond) maar je zult merken dat er eigenlijk helemaal niks gebeurd.
Het vertrouwen was natuurlijk niet in 1x terug , dit heeft zeker 8-12 weken geduurd.
Omdat mijn ademhaling al dusdanig verkeerd zat door de lange periode van chronische hyperventilatie met hoofdingredient stress, heb ik besloten mij toen aan te melden voor dit programma.
Enigszins sceptisch natuurlijk.
Rob heeft mij hierin heel erg veel gesteund en het is zooooo fijn om herkenning en erkenning van iemand te krijgen die eindelijk snapt wat je bedoelt en waar je het over hebt en die jouw klachten ook heeft ervaren.
Dat is al winst!
Al snel legde Rob mij uit dat dat gevoel van het flauw vallen een stressontlading is en dat dat eigenlijk alleen maar heelgoed is en dat je dat moet leren te voelen en laten gebeuren en juist niet door de angst ( bijv. opspringen wat ik deed en rondjes lopen) het tegen te werken.
Ook dit was in het begin heel erg wennen. Je lijf is nu eenmaal geprogrammeerd om te schrikken. Maar gaande weg samen met de therapie en veel wandelen...ging het beter en beter....klachten verdwenen na 3 weken...kwamen weer even terug...verdwenen weer wat langer en kwamen soms weer even in alle hevigheid terug.....mijn lijf was aan het wennen aan de nieuwe manier van ademhalen en wilde soms nog even tegen stribbelen en natuurlijk alle stress die ik in de jaren had opgebouwd moest eruit en dat voelde ik goed! Maar na maanden ging het steeds veel langere periodes goed.
Ik had niet eens top scores...bleef volgens mij ergens rond de 85 hangen maar hey, ik was van de meest vervelende klachten af. Had ik eerst praktisch dagelijks dat gevoel van flauwvallen, had ik die op een gegeven moment nog maar 1x per maand en later helemaal niet meer en als ik er nu nog wel eens 1 krijg ben ik niet meer bang. Laat ik het gebeuren en weet ik dat ik gewoon weer even tellen op de plaats moet nemen.
Ook ging het sporten veel beter, ik was niet meer moe en sliep als een roos. Het zuchten en gapen was over!
Nu heb ik de afgelopen jaren weer behoorlijk wat stress gehad en komen soms de klachten weer iets terug maar ik weet dat ik A: Altijd het HyperVen programma achter de hand heb maar B: En deze is nog veel belangrijker....ik ben niet meer bang dus ik start niet meer die vicieuze cirkel op die de klachten alleen maar verergert.
Dit gun ik jullie alles ook zo!

Ik lees wel eens met jullie mee en ik herken dan mezelf van 2,5 jaar geleden.
Vastgenageld aan de angst, onzekerheid en de druk van 'nu wil ik er vanaf'.
Echt mensen...neem van mij af...HyperVen is THE WAY! Maar alleen in combinatie met een juiste mindset.
Ben je écht nog heel erg bang. Vraag via de huisarts een angsttherapie aan via maatschappelijk werk.
Probeer rustig te blijven. Heb vertrouwen in jezelf en in je lijf. Het is eigenlijk een heel mooi mechanisme die zegt 'we gaan het iets rustiger aan moeten doen'.
Ga wandelen of iets van sport wat jij leuk vind. Een goede conditie is ook zooo belangrijk voor ons chronische hyperventilatie'ers.
Maar lopen ontlaad ook stress
Ik wandel, doe aan hardlopen en af en toe ga ik mee naar een sessie yoga. Ook mediteer ik . Moest ik ook heel erg aan wennen maar ook dat is een goede stressontlader.
Zoek ook uit WAT je stress geeft en probeer deze stress factor te bannen.

Maar wat ik jullie vooral wil meegeven....je bent niet alleen! Het is echt chronische hyperventilatie! Wees niet bang! Angst is dé trigger en Angst zit écht tussen de oren, hoe makkelijk dit ook klinkt. And last but not least.....HYPERVEN werkt! Ik ben het bewijs!!

Succes en hou vol en geef niet op en nog een laatste tip....ga niet googlen op je symptomen! Niet doen!

Warme groet voor iedereen!1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/05/2017 18:12 door Marena.
Re: Hart onder de riem!
03 May 2017 16:43
Hey Marena,

Thanks voor je berichtje! Goed om te lezen en echt een hart onder de riem zoals je het zelf ook noemt.
Ik heb inmiddels mijn angst ook redelijk onder controle en kan mijn duizelingen redelijk opvangen. Constant duizelig ben ik soms al niet meer !

Je verhaal doet me goed. Heb zelf ook een psycholoog voor mijn angst en toch het beetje agorafobie dat ik heb. Goed om te lezen dat het met jou inmiddels stukken beter bent en er heel goed mee omgaat! Ook een motivatie voor ons, die er nu nog last van hebben, om door te gaan.

Hoelang heb je geHyperVend als ik vragen mag? Is per persoon verschillend natuurlijk maar ook wisselend naar klachten denk ik zelf. Mijn klachten komen voor 95% overeen met jou haha!

Groeten
Re: Hart onder de riem!
03 May 2017 17:27
Bedankt voor dit berichtje! Super lief.
Ik ben inderdaad ook benieuwd, hoe lang heb je ge-HyperVent?
Re: Hart onder de riem!
03 May 2017 20:06
Eerst 3 maanden en die heb ik toen nog een keer verlengd met volgens mij 2 maanden dus bij elkaar 5 maanden max 6.

De chronische hyperventilatie zelf heb ik achteraf gezien al vanaf mijn tienerjaren maar dat waren altijd vage klachten. De ergste en heftigste begonnen op mijn 32ste ( ben nu 41) kun je nagaan hoe lang ik zoekende was en oooh wat was ik bang en onzeker. Artsen hebben mij eerst aan de anti depressiva gezet dus ik dacht dat het een depressie was. Had ik ook maar wel ten gevolge van de chronische hyperventilatie. Het vervelende is dat artsen het niet herkennen en vaak ook niet erkennen als een ziekte. Mijn omgeving heeft ook weinig tot geen begrip.
Maar dat zullen jullie wellicht misschien ook wel ervaren..
Re: Hart onder de riem!
03 May 2017 20:55
Pff ja ik kan me helemaal vinden in jouw verhaal. Onbegrip vanuit de omgeving iz echt ontzettend moeilijk.

Ik ben zelf nu bijna 5 maanden bezig, de laatste weken nog maar 1x per dag. Mijn klachten zijn drastisch minder geworden, maar nog niet weg, mijn ademhaling is nog steeds van slag, en ik heb soms nog wel wat last van klachten, met name derealisatie/zicht.

Ik twijfel nu wat ik moet doen. Moet ik nog een maandje doorgaan, weer 2 of 3x per dag?

Of zouden de klachten over een paar maanden helemaal weggaan?

Wat is jouw ervaring hiermee? Ging jij net zolang door totdat het helemaal weg was?
Re: Hart onder de riem!
03 May 2017 21:27
Onbegrip uit de omgeving vind ik nog het ergste maar ook nog begrijpelijk soms... Als je het niet hebt is het ook niet te begrijpen. Snap het zelf niet eens op mijn sporadische momenten dat ik even klachten vrij ben....
Re: Hart onder de riem!
04 May 2017 07:41
Ik begon met 3x daags maar dat was voor mij niet meer haalbaar en ben toen overgestapt op 2x daags en helemaal op het eind 1x daags.
Als jouw klachten echt nog je leven beinvloeden zou ik zeker nog 1 maand verlengen en toch proberen het 2x daags vol te houden. Zie het niet als therapie maar als een moment voor jezelf. Een soort meditatie/rustmoment.
Forceer ook nooit de therapie. Dat deed ik in het begin wel. Ik had een soort prestatiedrang ( perfectionisme is ook zeker een ding van de chronische hyperventilatie'er winking smiley )
Daardoor raakte ik gefrustreerd en ook dat werkt het genezings proces tegen.

Ik was niet helemaal klachten vrij op het eind maar de klachten die ik had waren echt te verwaarlozen.
Het mooie van HyperVen is dat de genezing doorgaat. Ook als je al gestopt bent. Ik geloof dat de genezing tot wel een jaar na de therapie nog doorgaat maar dit wil niet zeggen dat je nu al moet stoppen als jouw klachten nog té duidelijk aanwezig zijn.

Ik Heb ook echt gemerkt dat de genezing doorging want ongeveer 4 maanden nadat ik gestopt was, merkte ik ineens dat ik helemaal geen klachten meer had. En tot kort geleden was ik echt helemaal klachten vrij 100%.
Nu heb ik afgelopen 1,5 jaar heel veel op mijn bordje gehad en ik merk dat de klachten nu weer terug komen sinds 1,5-2 weken maar ik ben nu niet meer bang en sta er 200% positiever in en ik merk ( heel apart ) dat mijn klachten hierdoor veel minder heftig zijn en nu ook sinds gisteren zelfs weer afnemen.... The mind is a strong thing!!! Ben ik echt van overtuigd want had ik met angst gereageerd op de terug komst van wat klachten, had ik gelijk de vicieuze cirkel weer opgestart. 100%
En dan waren mijn klachten nu véél heftiger. Daar ben ik echt van overtuigd

Wat ook echt belangrijk is is je levens stijl. Veel drinken, slecht eten, onregelmatige slaap tijden,weinig bewegen, overgewicht, roken, drugs...dit zijn ook echt factoren die invloed hebben op chronische hyperventilatie.

Maar luister vooral naar je lijf en stel jezelf de vraag: Ben ik nu waar ik wezen wil? Zo niet, gewoon nog even doorgaan en begin met een maand verlengen en kijk daarna verder....
Succes! En hou vol! Als het mij lukt, lukt het jullie ook echt!!!

De reden dat ik dit besloot te schrijven is omdat ik weet hoe het is om het te hebben, de onzekerheid, om te gaan met de klachten terwijl niemand je écht begrijpt maar vooral ook dat niemand je gerust stelt! Toen ik het in alle hevigheid had ( zoals velen van jullie nu) was er niemand die tegen mij zei "Het komt echt goed"! "Je komt er echt vanaf"!
Totdat ik Rob ontmoette via HyperVen en hij was de eerste die mij uitlegde WAT het was en heeft mij vanaf dag 1 gerust gesteld en dat is echt al 50% winst! En ik struinde het hele internet af naar succes verhalen en die vond ik eigenlijk niet wat je nóg onzekerder maakt en toen ik jullie verhalen dus las vond ik dat ik iets moest doen! Want echt, als het mij lukt, lukt het iedereen om er vanaf te komen of in ieder geval voor 80-90% te genezen!2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/05/2017 08:12 door Marena.
Re: Hart onder de riem!
04 May 2017 22:20
Wat fijn om jou verhaal te lezen zeg

Ik ben nu een maand bezig maar herken enorm veel in je verhaal en heb er achteraf gezien ook al 10 jaar last van

Doet me goed zo'n succes verhaal !

En idd dat onbegrip en de onbekendheid zijn echt niet leuk.
Re: Hart onder de riem!
05 May 2017 08:07
Bedankt voor je mooie woorden!
Ik denk inderdaad dat ik er gewoon nog een maandje aan vast plak, dan heb ik 6 maanden gedaan. Het is een gemakkelijke therapie, en inderdaad, dat rustmomentje voor jezelf is ook erg prettig!

Super tof dat je nog even iets van je laat horen, ik zou me voor kunnen stellen dat je liever niets meer met hyperventilatie te maken wil hebben. Vervelend dat je een terugval hebt, misschien blijft onze verstoorde ademhaling wel altijd een zwak punt. Maar je hebt de juiste handgrepen, en weet hoe je hier weer uit moet komen, het is je immers al vaker gelukt winking smiley.
Re: Hart onder de riem!
05 May 2017 18:13
Seadreamer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wat fijn om jou verhaal te lezen zeg
>
> Ik ben nu een maand bezig maar herken enorm veel
> in je verhaal en heb er achteraf gezien ook al 10
> jaar last van
>
> Doet me goed zo'n succes verhaal !
>
> En idd dat onbegrip en de onbekendheid zijn echt
> niet leuk.

Merk je al ietsje vooruitgang of voordelen nu na een maand? Hou vol he?
Re: Hart onder de riem!
05 May 2017 18:24
@ Arina en de rest smiling smiley

Ja klopt! Het blijft een zwak punt bij ons bij stress. Bij iedereen heeft het een andere uitwerking. Vriendin van mij krijgt bij veel stress bijv. Micraine aanvallen en weer een ander last van zijn maag en bij ons is het de ademhaling.
Nu is het wel zo dat je na je HyperVen therapie een flinke buffer opbouwt dus niet dat je weer last krijgt bij de eerste de beste stressfactor hoor? Maar ik heb al 2 jaar redelijk veel stress en spanningen en als je dan ook nog eens niet de rust neemt tsja...dan is het niet zo gek dat het weer terug is gekomen. Maar inderdaad wat je zegt...ik heb nu de handvaten en neem weer tellen op de plaats en als het lang aanhoudt begin ik gewoon weer met de therapie smiling smiley Er zijn echt veel ergere dingen.

Maar alles draait om attitude! Ik lees ook van mensen hier en krijg dan echt het gevoel dat ze boos, gefrustreerd en ongeduldig zijn en negatief praten tegen zich zelf. Dit werkt echt averechts. We hebben allemaal goede en slechte dagen. Maandag had ik een hele slechte dag maar omdat ik toch positief bleef en tegen mezelf uitlegde in mijn hoofd dat ik weet wat het is en dat het niet het einde van de wereld is, scheelt al de helft . Ik ga op zo'n dag niet over mijn grenzen ( extreem veel sporten, of stress opzoeken) maar ik ga wel afleiding zoeken. Ga iets doen wat je leuk vind. Wees vooral lief voor jezelf.
De volgende dag voelde ik mij al een stuk beter en vandaag weer wat benauwder maar ik blijf toch mijn dingen doen en positief. Ik kan mijn symptomen écht letterlijk erger maken met mijn gedachten als ik die zou toelaten.
De geest is een heel mooi en sterk iets en de geest is altijd de baas over het lichaam!!

Mijn tip dus ook: Wees lief tegen jezelf. Wees niet te perfectionistisch in het leven, stop negatieve gedachten in je hoofd. Dit kun je echt trainen. Doe leuke dingen, zoek ontspanning, afleiding. Ga iets doen wat de je stress ontlaad ( sporten, wandelen, puzzelen,hobby, zwemmen, fietsen, mediteren, yoga etc...

Liefs en een fijn weekend iedereen
Re: Hart onder de riem!
07 May 2017 22:07
Ja zeker! Ben al heel veel klachten kwijt!
Hoewel ik af en toe wel terug valletjes heb waarin soms wat klachten terug komen maar kan het beter accepteren nu en daardoor raak ik minder in paniek gelukkig! Ik merk ook dat de klachten nu komen en gaan ipv altijd aanwezig


Marena Schreef:
-------------------------------------------------------
> Seadreamer Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Wat fijn om jou verhaal te lezen zeg
> >
> > Ik ben nu een maand bezig maar herken enorm
> veel
> > in je verhaal en heb er achteraf gezien ook al
> 10
> > jaar last van
> >
> > Doet me goed zo'n succes verhaal !
> >
> > En idd dat onbegrip en de onbekendheid zijn
> echt
> > niet leuk.
>
> Merk je al ietsje vooruitgang of voordelen nu na
> een maand? Hou vol he?

Meer weten over het HyperVen programma?