[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Op zoek naar mede-lotgenoten

Gepost door Werre 
Op zoek naar mede-lotgenoten
19 April 2020 11:13
Hallo,

Ben 24 jaar en ben al heel mijn leven sportief aangelegd.

Een goede 2 maand geleden kreeg ik een hyperventilatie-aanval na een nachtje goed doorhangen op een feestje. Was om 4u gaan slapen en om 5u wakker geschrokken met de gedachte een hartaanval te hebben. Ambulance gebeld, bleek loos alarm. Routine hyperventilatie-aanval, niks aan de hand. Terug gaan slapen en de volgende dag was eigenlijk alles rozengeur en maneschijn.

1 maand later: wakker geschoten in het midden van de nacht. Ik dacht dat ik aan het HyperVentileren was zoals de maand er voor, maar bleek toch anders: het was een paniekaanval. Terug gaan slapen en toen was het hek van de dam: in de 3 dagen die volgden heb ik nog een goede 4 paniekaanvallen gehad. Het was zo intens dat ik niet meer durfde slapen en de hele nacht wakker lag. Toen heb ik 2 nachten een slaappil genomen om de vicieuze cirkel te doorbreken en terug een vast slaappatroon te vinden.

We zijn nu weer 1 maand verder en voel me nog steeds erg belabberd, ik leef van dag tot dag en probeer elke dag te overleven. Mijn klachten zijn:
- afwezig gevoel in hoofd, precies of ik loop op automatische piloot.
- benauwd gevoel rond mijn hart.
- wazig gevoel in mijn hoofd. Ik kan alles duidelijk zien maar toch lijkt het alsof de omgeving niet echt doordringt tot me.
- gevoel van depersonalisatie. Alsof ik in een droom zit. Heel de dag door heb ik last van momenten waar ik plots wakker wordt en mijn omgeving binnenkomt en ik begin te panikeren. Hier heb ik het meeste last van en is ook zeer angstaanjagend.
- heel de dag moe zijn
- een drukkend gevoel op mijn hoofd en rond mijn ogen, sinds enkele dagen ook hoofdpijn vanvoor aan mijn hoofd

Ben al naar cardioloog geweest en bloed laten trekken, maar was allemaal positief.

Ik heb enorm veel moeite om mijn symptomen uit te drukken naar de buitenwereld toe en heb moeite om te geloven dat dit onbehaaglijk gevoel kan komen van iets als hyperventilatie maar ben vandaag toch gestart met het programma gezien ik een beetje moedeloos wordt.

Zijn er mensen die zich kunnen vinden in mijn verhaal en/of symptomen en die willen connecteren met mij?
Ik zou graag praten met mensen die een gelijkaardig angstig gevoel hebben.

Met vriendelijke groet!
Werre



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/04/2020 19:33 door Werre.
Re: Op zoek naar mede-lotgenoten
20 April 2020 13:12
HoI,

Ik herken me heel erg in jouw verhaal. Ik heb het alleen al wat langer aan een stuk, door (zal je maar niet vertellen hoe lang, dan word je niet blij). De goede diagnose chronische hyperventilatie en VOORAL een verkeerd ingesteld ademcentrum zoals hier op de site goed uitgelegd, duurde bij mij heel lang. Artsen weten hier niet veel en er wordt veel onjuiste info gegeven waardoor je nog onzekerder en zieker word (in mijn geval). Dus mijn advies: verwacht niet teveel van artsen.. zelf longartsen vertelden mij dit soort dingen niet.....

Ik ervaar de "wereld" die ik zie als onecht en onwerkelijk. Ik zie alles "zwevend" en met een soort waas (heb geen bril nodig ofzo...). Ook ervaar ik het als zwarte vlekken zien en alsof je te snel opstaat en je beeld even wegtrekt (het trekt bij mij alleen niet meer terug). Ik heb ook het gevoel alsof alles om 10km afstand van me is terwijl het gewoon in mijn eigen kamer is. Het is een erg angstig en naar gevoel. Ik kan het eigenlijk ook niet ECHT uitleggen aan iemand. Ook ben ik benauwd, maar niet vanuit mijn longen, maar een continue gevoel dat ik wil ademen of extra veel wil ademen om de benauwdheid te stillen. Ook een druk in mijn hoofd (aan bovenkant) als er binnenin mijn hoofdhuid alles strak staat. Verder nog 100 andere klachten ;-). Het is verschrikkelijk en ik blijf er bij dat er veel te weing aandacht hiervoor is en je wordt niet zo serieus genomen....

Heb je het in aanvallen? Of is het een continue staat?

Rob stuurde mij onderstaande eens, wat ik zinvol vond. Ik zit duidelijk in -100 moody smiley

Chronische hyperventilatie bestaat er in vele gradaties. Je kunt er heel diep in zitten (je hebt dan last van aanvallen, continue ellendigheid, angsten, fobieen, enz...). Je kunt ook op een nivo zitten dat het af en toe de kop op steekt (met name in drukke perioden, stressvolle situaties, enz). Het hangt helemaal af van de instelling van het ademcentrum. Je zou als het ware een schaal kunnen bedenken van de mate waarin iemand last heeft van hyperventilatie:

- 100
- zeer ernstige hyperventilatie met flauwvallen, extreme angsten, krampen, enz..
- het bloed is continue alkalisch
- er zijn geen kooldioxide buffers meer aanwezig

- 75
- regelmatige hyperventilatie aanvallen, continue vermoeidheid, fobieen, enz.
- bloed zit op de alkalische grens
- er zijn heel kleine kooldioxide buffers aanwezig

- 50
- grensgevallen: af en toe komen aanvallen voor of alleen maar ellendig voelen en af en toe angsten
- bloed zit net boven de alkalische grens, maar valt er af en toe toch weer onder
- er zijn wel kooldioxide buffers aanwezig, maar bij spanningen en stress zijn die onvoldoende om te compenseren.

- 25
- redelijk gezonde personen. Hebben geen last van hyperventilatie en kunnen vrij veel hebben.
- bloed heeft een normale zuurgraad
- er zijn voldoende kooldioxide buffers aanwezig om hyperventilatie op te vangen

- 1
- volledig gezonde personen, geen last van angsten, enz
- optimale zuurgraad in het bloed
- de maximale hoeveelheid kooldioxide buffers is aanwezig. hyperventilatie kan gemakkelijk worden opgevangen
[/b]
Re: Op zoek naar mede-lotgenoten
20 April 2020 16:34
Interessante onderverdeling! Ik zou mezelf eerder plaatsen in -75. Heb ook weinig last van echt hyperventilatie-aanvallen, het is meer een continue staat inderdaad. Wanneer ik een aanval krijg is het eerder een paniekaanval, maar ik voel me eigenlijk gewoon heel de dag slecht en afwezig. Afgelopen weekend een zware dip gehad dus deze week neem ik even platte rust denk ik!

Heb ook naar de huisarts gebeld die mijn bloed heeft getrokken om te vragen naar de CO2-waarden. Natuurlijk werd hier niet eens op gecontroleerd. Straks ga ik opnieuw naar de huisarts om een voorschrift om me te laten testen op chronische hyperventilatie.

Neem jij toevallig iets van medicatie? Er werden me al antidepressiva en dogmatil aangeraden donker enkele dokters... Ben van nature uit geen fan van medicatie maar al het de enige manier is om hier even uit te geraken...
Re: Op zoek naar mede-lotgenoten
20 April 2020 18:00
In gewone bloedafname kan geen CO2 worden onderzocht. Dit kan alleen via een prik uit de pols en wordt niet gedaan door de gewone bloedafname. Dit is een prik uit de slagaders en heet een bloedgasmeting. Ik heb hem na heel wat jaren nog niet voor elkaar gekregen. Artsen zeggen dan: het is een momentopname, als je op moment van HyperVentileren prikt is je CO2 sowieso laag. Het zegt niets over de chronische staat van het bloed.

Je kan wel via de huisarts een hyperventilatieprovocatietest aanvragen, via de longfunctie afdeling. Hierin moet je bewust HyperVentileren voor klachtenherkenning etc. Ik heb deze wel gehad, maar mijn longarts was destijds zo kort door de bocht (lees: binnen 1 minuut stond ik weer buiten). Wel zagen ze dat na bewust HyperVentileren bij een "gezond" persoon je CO2 waarden snel weer moet stijgen omdat je geen ademprikkel krijgt. Bij mij bleef ie heel lang laag hangen omdat ik gewend ben aan laag CO2. Ik bleef eigenlijk HyperVentileren. Maar dat dat aan mijn ademhalingcentrum lag hebben ze me allemaal niet verteld spinning smiley sticking its tongue out. Ik wist niet eens dat ik hem had hahaha.

Ik heb medicatie gebruikt ja. Antidepressiva 8 maanden, maar dit hielp voor mij niet op de hyperventilatie klachten.
Ik heb ook andere dingen gebruikt en je voelt je soms rustiger, maar het verhelpt het daadwerkelijke probleem niet (als je ademcentrum verkeerd is ingesteld). Maar als je een keer een avondje weg wilt met vrienden en je voelt je weer zo slecht helpt het je wel om geen paniekaanval te krijgen (dit werkt bij mij met oxazepam).
Ik zie bij jou ook iets van antipsychotica, ik weet jouw medisch verleden uiteraard niet, maar vind dat wel heftig om voor te schrijven. met hyperventilatie voelt je je ernstig slecht en ik heb vaak het gevoel dat ik een een psychose zit (maar dat zit je niet). door de vaatvernauwing in je hersens voel je je zo intens slecht. Ik zou het eerst proberen met oxazepam en niet gelijk medicatie die je langdurig op en af moet bouwen (maar dit is mijn persoonlijke mening!)

Om eerlijk te zijn ben ik ook nog in de grote zoektocht naar genezing. Ik geloof echt dat HyperVen hierbij kan helpen. Ik zit er door omstandigheden echt heel diep en lang in!

Meer weten over het HyperVen programma?